3/5 - (1 stemmen)

A Begonia for Miss Applebaum

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

Well, you might as well know all about me and then you’ll understand how Zelda and I got involved in what happened to Miss Applebaum. You probably never knew Miss Applebaum, but she was our 62-year-old biology teacher last year at Andrew Jackson High. Our nickname for Miss Applebaum was ‘The Shocker’ because she loved to surprise her classes. In fact, the exact day we started to call Miss Applebaum ‘The Shocker’ was when she brought in a Bloomingdale’s gift box and opened it to reveal a dead cat. The cat was a weird-looking one with white-tipped paws and a black body. It wasn’t that she had just scooped it up off 59th Street after a taxi had hit it, or anything like that. It was already embalmed and sealed in plastic. Miss Applebaum said dissecting a dead cat wasn’t her idea of a good time, but it was part of the New York City Board of Education syllabus. She told us she put it in a gift box so all the kids in the class would know this cat had given a present of its life in order for us to learn about cat anatomy. She also believed the cat deserved the dignity of a name. We voted to call it Louis. She didn’t allow smiling either when she demonstrated why the tabby was properly called Louis and not Louisa. Actually, there are thousands of things Zelda and I have to tell you about Miss Applebaum, but you’d better know a few things about us first or you won’t believe what happened. First I’ll write about me, and then Zelda can write about herself.

© The Bodley Head, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Zelda en Henry, twee leerlingen op een highschool in New York, schrijven over hun favoriete lerares, Miss Applebaum. Ze beschrijven wat voor soort proefjes deze dame met hen in de klas deed, en hoe het gekomen is dat ze nu geen les meer geeft. Henry en Zelda vinden het fantastisch om bij Miss Applebaum thuis te komen, nu ze niet langer op school werkt. Het wordt echter een beetje vreemd, wanneer Miss Applebaum aan Zelda en Henry vraagt of zij haar na haar dood willen begraven op haar favoriete plek: bij een bank in Central Park. Midden in New York City dus …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
176

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980–1989

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
Het verhaal wordt verteld door de twee hoofdpersonages


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van verhalen over school houdt, is dat een voordeel. Maar het verhaal van Miss Applebaum is bovendien een heel bijzonder verhaal: zij is een docente die maar weinig leerlingen zullen tegenkomen.
Een interesse in school is wel een pluspunt. Maar daarnaast raakt de lezer geïnteresseerd in biologieproefjes: die zijn zo aanschouwelijk, dat zelfs een hater van bètavakken hier plezier aan zal beleven.


WAT MOET JE WETEN?

Misschien is het een voordeel als je iets weet over Amerikaanse scholen (met name over de high school). Maar ook degene die hier niets van weet, zal het verhaal kunnen snappen.
Paul Zindel gebruikt de dagboekvorm voor zijn roman en hij maakt al snel duidelijk dat de ene verteller eerlijker is en neutraler een verhaal vertelt dan de ander. Verdere specifieke kennis is voor het begrijpen van het boek niet vereist.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is heel goed te volgen. Soms is het enigszins Amerikaans, maar een regelmatige kijker naar Amerikaanse films en TV-series zal hier geen problemen mee hebben.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Soms zijn de alinea’s en de zinnen lang. Maar meestal is dat geen probleem; Mr. Zindel legt heel goed uit, en waar hij meent dat het lastig wordt (bijvoorbeeld bij sommige biologieproefjes) verheldert hij zijn verhaal met grappige tekeningen.
De young adult novel ‘A Begonia for Miss Applebaum’ werd geschreven in 1989, maar hij is totaal niet verouderd: Paul Zindel was in zijn tijd een vooruitstrevende schrijver, die onbevangen schreef over seks, scheidingen van ouders en jongeren die zich niet altijd even netjes gedragen. Vaak koppelt hij de verhalen van een meisje aan die van een jongen, waarbij de jongen vaak de minst serieuze van de twee is. Ook spelen volwassenen een belangrijke rol in zijn boeken: de volwassenen van wie je het zelden verwacht, kunnen je veel leren over je eigen leven. Net als de meeste van zijn andere boeken is ‘A Begonia for Miss Applebaum’ een zeer toegankelijk verhaal. Vandaar dat het literaire niveau B 3b is.
Ook de taal van het boek is niet verouderd. In dit opzicht was Zindel eveneens een voorloper; daar komt bij dat de taal van New Yorkse jongeren in 1989 nog steeds begrijpelijk – en tamelijk ‘cool’ – is voor de jongere zoveel decennia later. Zijn woordkeus is afgestemd op jongeren, zijn zinnen en alinea’s zijn nooit lang, en hij gebruikt veel humor in zijn verhalen. Dit alles maakt het taal-(ERK-)niveau tot niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is duidelijk en direct. Er zit behoorlijk veel humor in het verhaal, met name in de dagboekfragmenten van Henry.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Op zich lijkt er niet veel actie in het verhaal te zitten: twee leerlingen vertellen over de laatste drie maanden uit het leven van hun docente biologe. Maar Zindel weet daar een heel humoristisch en ontroerend verhaal van te maken dat geen moment verveelt.


Tijd:

Het verhaal wordt grotendeels chronologisch verteld. Wel zijn er nu en dan flashbacks: op een gegeven moment moeten Zelda en Henry vertellen over de lessen van Miss Applebaum (die een tijdje geleden gegeven zijn) en ook vertellen ze nog over Miss Applebaum, nadat ze al overleden is.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af in New York City.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: de laatste drie maanden uit het leven van Miss Applebaum. Maar via de dagboeken van de twee vertellers komen we langzamerhand heel veel over meer zaken en meer levens te weten.


Verteller:

Er zijn twee vertellers: Zelda en Henry. Ze zijn als verteller niet altijd even betrouwbaar; met name Henry wil nog wel eens overdrijven. Maar door deze manier van vertellen krijgt de lezer een helder beeld van tijd, plaats en karakters.
Het boek is een ode aan goede, originele docenten. En aan de manier waarop dit soort docenten hun leerlingen kan leren over het leven.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het verhaal heeft een paar hoofdkarakters. Het hoofdpersonage is Miss Applebaum dat door de twee vertellers wordt beschreven. En dan zijn er de twee vertellers van het verhaal, Zelda en Henry. Ze hebben een heel goede band met elkaar. Ze zijn elkaars boezemvrienden.


Bijfiguren:

Het verhaal kent weinig karakters. Het zijn voornamelijk de klasgenoten van Henry en Zelda.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

A Begonia for Miss Applebaum’ is niet verfilmd.


Overig:

Hoewel dit verhaal – zoals veel verhalen van Paul Zindel – over de dood en over doodgaan gaat, is het nergens een naar boek. Zindel maakt er juist een heel realistisch verhaal van: mensen, ook jongeren, accepteren de dood als iets vanzelfsprekends zonder dat het verhaal ergens klef of sentimenteel wordt.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• See You Thursday van Jean Ure
• The New Kid van Nicholas Pine
• Looking for Alaska van John Green


Citaat:
‘There are other passing thoughts of danger I have, such as keeping an eye out every time I pass a sewer. A lot of kids I know go to visit Disneyland in Florida and come back with baby alligators, and then they get bored with them and flush them down their toilets. Also, some people lose their pet pythons and iguanas and you never know what drainpipe they’re going to pop out of.’ (pp.64-65)

Vragen over het boek:

1. Analyseer de karakters van Zelda en Henry aan de hand van een drietal dagboekfragmenten.
2. Is dit een typische Amerikaanse jeugdroman? Verklaar je antwoord aan de hand van fragmenten uit de tekst.
3. Is dit een typische grotestadsroman? Verklaar je antwoord aan de hand van fragmenten uit de tekst.
4. Vind je het verzoek van Miss Applebaum aan Zelda en Henry goed te verklaren? Waarom vind je dat? En wat vind je van het besluit van Zelda en Henry?




^ Terug naar boven

Comments are closed.