4.5/5 - (2 stemmen)

A Little Life

Niveau:
Genre: love
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692730814438", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000031392332","familyId":"9200000031392332","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"A%20Little%20Life%2C%20Hanya%20Yanagihara","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The eleventh apartment had only one closet, but it did have a sliding glass door that opened onto a small balcony, from which he could see a man sitting across the way, outdoors in only a T-shirt and shorts even though it was October, smoking. Willem held up a hand in greeting to him, but the man didn’t wave back.
In the bedroom, Jude was accordioning the closet door, opening and shutting it, when Willem came in. ‘There’s only one closet,’ he said.
‘That’s okay,’ Willem said. ‘I have nothing to put in it anyway.’
‘Neither do I.’ They smiled at each other. The agent from the building wandered in after them. ‘We’ll take it,’ Jude told her.
But back at the agent’s office, they were told they couldn’t rent the apartment after all. ‘Why not?’ Jude asked her.
‘You don’t make enough to cover six months’ rent, and you don’t have anything in savings,’ said the agent, suddenly terse. She had checked their credit and their bank accounts and had at last realized that there was something amiss about two men in their twenties who were not a couple and yet were trying to rent a one-bedroom apartment on a dull (but still expensive) stretch of Twenty-fifth Street. ‘Do you have anyone who can sign on as your guarantor? A boss? Parents?’
‘Our parents are dead,’ said Willem, swiftly.

© Penguin Random House Company / Doubleday, 2015

^ Terug naar boven

Algemeen

Vier jonge mannen kennen elkaar van een college in de staat Massachusetts. Het zijn JB en Malcolm uit New York City, en Willem en Jude, twee mannen uit respectievelijk Wyoming en Montana, die met een studiebeurs de opleiding mogen volgen. De jonge mannen zijn volledig verschillend: de New Yorkers zijn Afro-Afrikaans en Caribisch en ze hebben rijke ouders, de andere twee zijn blank en arm. De ouders van Willem kunnen de opleiding van hun zoon niet betalen: het zijn arme boeren die al hun spaargeld besteden aan hun andere, zwaar gehandicapte zoon. Jude kent zijn ouders niet; hij is opgegroeid in weeshuizen en in een klooster. Toch blijken deze vier elkaars beste vrienden te worden. Na na hun college gaan ze studeren: JB wil gaan schilderen, Malcolm studeert voor architect, Willem wordt acteur en Jude studeert rechten aan Harvard.
Als het verhaal begint wonen en werken de vier in New York City. JB woont bij zijn moeder en zijn tantes in huis en hij schildert in een gehuurde studio, Malcolm woont zo nu en dan samen met een vriendin en Willem en Jude wonen bij elkaar in een klein appartement. Willem heeft regelmatig een vaste vriendin, maar hij geeft er zijn hechte vriendschap voor Jude niet voor op – hij wil zich dan ook niet binden aan een vrouw. Jude is hard op weg een succesvol officier van justitie te worden: het lijkt erop dat hij een glansrijke carrière tegemoet zal zien. Maar lichamelijk en geestelijk is er veel met hem aan de hand: hij loopt heel slecht, hij heeft continu pijn aan een been en aan zijn rug en hij wordt gekweld door angstdromen en schuldgevoelens.
Een aantal jaren later lijken de levens van de vier zich positief te ontwikkelen, zowel met elkaar als qua carrières. JB exposeert en verkoopt veel, Malcolm krijgt zijn eigen architectenbureau, Willem wordt vaak gevraagd voor filmrollen en Jude krijgt een andere, nog beter betalende baan. Ze hebben alle vier veel vrienden en vriendinnen.
Maar – zoals Jude al jarenlang had vermoed – zo veel geluk zal nooit standhouden: de vier worden ingehaald door kwade elementen uit het verleden of door duivelse verlokkingen uit het heden. En Jude lijkt vooral van die kwelgeesten uit het verleden het slachtoffer te worden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Hanya Yanagihara

Jaar van uitgave:
2015

Aantal pagina's:
720

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1975-2015

Plaats van handeling:
USA, voornamelijk New York City

Bijzonderheden:
Een roman in 7 getitelde delen, elk weer onderverdeeld in genummerde hoofdstukken. De delen zijn getiteld:
I ‘Lispenard Street’
II ‘The Postman’
III ‘Vanities’’
IV ‘The Axiom of Equality
V ‘The Happy Years’
VI ‘Dear Comrade’
VII ‘Lispenard Street’

In het Nederlands heet het boek ‘Een klein leven’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in een tijdsbeeld van jonge (werkende) mannen en hun relaties in New York in de periode (ca.) 1957-2015, dan is ‘A Little Life’ een heel goede keuze. Het boek vertelt het verhaal van vier jonge mannen: wat ze nu doen, waar ze wonen, welke relaties ze hebben, maar ook wat hun verleden was. Dit klinkt als een saaie opsomming van vier levens, maar dat is het zeker niet. Na een aarzelend (en vrij pittig) begin, wordt er hoe langer hoe meer onthuld. En met die nieuwe onthullingen worden de karakters levendiger en hun levens complexer – maar het verhaal wordt ook hoe langer hoe heftiger.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘A Little Life’ heb je veel kennis van de Engelse taal nodig, maar ook behoorlijk veel kennis van de wereld. De auteur gaat uit van een geïnformeerd publiek: lezers die weet hebben van (en/of geïnteresseerd zijn in) wetenschap, amusement, New York, schilderkunst en literatuur, maar ook van de medische wetenschap en van complexe (en getormenteerde) karakters.
De roman begint nogal kabbelend; je lijkt als lezer in slaap te worden gesust. Maar dan – na ongeveer vijftig pagina’s – begint het echte verhaal. En dat levensverhaal is ongelooflijk heftig geweest voor sommige karakters: waar je als lezer eerst met ganzenveer wordt gestreeld, wordt je ineens door een moker getroffen …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Little Life’ zijn van een pittig niveau: het boek is bedoeld voor ervaren lezers. Ms Yanagihara veronderstelt een grote taalkennis en een grote kennis van de wereld (met name op het gebied van kunst, rechtspraak en medische wetenschap).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen behoorlijk lang. Er zijn redelijk veel – maar vaak korte – dialogen: allemaal factoren die het lezen niet eenvoudiger maken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat de taal betreft is ‘A Little Life’ een uitdaging voor de lezer, ook voor de meer geoefende lezer. Ms Yanagihara heeft een grote kennis van veel onderwerpen en die kennis deelt ze met ons. Dat brengt met zich mee dat er een uitgebreid vocabulaire wordt gebezigd.
Het verhaal ontspint zich vrij traag; het duurt zeker een pagina of vijftig voordat je een idee hebt waar het naar toe gaat met deze roman. Maar daarna wordt je als lezer gegrepen door de levens van deze vier jonge mannen. Je leeft mee met de brutale, talentvolle, maar ook living-on-the-edge kunstschilder JB, de steenrijke, briljante, maar ook gefrustreerde Malcolm, de zachtaardige, knappe, bevlogen acteur Willem en de geniale, consciëntieuze, maar zwaar getraumatiseerde advocaat Jude. Deze vier worden jarenlang gevolgd in hun hechte vriendschap voor elkaar. Een vriendschap die moet zien te overleven, ook wanneer de gevaren uit het heden en de duivels uit het verleden zich openbaren.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Little Life’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De roman ‘A Little Life’ is heel boeiend geschreven, maar je moet echt wel een ervaren lezer zijn om deze roman op waarde te kunnen schatten. Het begin van het verhaal is nogal lastig: er moet veel uitgelegd worden voordat je een idee krijgt wie en wat hier eigenlijk beschreven wordt. Maar Hanya Yanagihara is zo’n bedreven auteur (ondanks het feit dat dit pas haar tweede roman is) dat ze je na een vijftigtal pagina’s heel diep het verhaal in trekt. En dan moet je doorlezen: 720 pagina’s lang …



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘A Little Life’ is een verhaal met in eerste instantie een beperkte hoeveelheid actie. Die actie komt later wel, maar heel vaak hoor je erover via flashbacks. Dramatische gebeurtenissen worden vaak jaren later verteld. Je zult als lezer regelmatig geschokt worden door de gebeurtenissen uit het verleden, gebeurtenissen die sommige karakters hebben gevormd en – vooral – misvormd.


Tijd:

‘A Little Life’ speelt zich globaal af in de jaren 1975-2015. Als lezer volgen we de levens van een viertal mannen tussen de ±25 en ±60 jaar. Die mannen leren we – ook door middel van lange flashbacks – kennen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld met veel (lange maar zeer verhelderende) flashbacks.


Plaats:

De setting van ‘A Little Life’ is voornamelijk de stad New York. Er zijn flashbacks naar andere staten waar (enkele van) de vrienden woonden of later studeerden: Massachusetts (Boston, Cambridge en Harvard), Montana, South Dakota, Wyoming, Texas.
Verder brengen de vrienden vakanties en werktijd door in Londen, Parijs en Malaga (en op meerdere andere plekken in de wereld).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Little Life’: hoe ontwikkelt zich de vriendschap tussen de vier vrienden (waarbij één van hen een zeer beschadigde persoon is) – en welke demonen uit het verleden belemmeren die vriendschap?


Verteller:

De roman ‘A Little Life’ heeft voornamelijk een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de vier hoofdpersonen, JB, Malcolm, Willem en Jude.
Soms is er een ik-verteller: dit is Harold Stein, die het woord richt tot Willem.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Little Life’ zijn:
• Jude St. Francis: een advocaat (als het verhaal begint is hij ‘assistant prosecutor in the criminal division of the U.S. Attorney’s Office’) die samenwoont met Willem. Zij zijn al jarenlang elkaars beste vrienden (samen met JB en Malcolm). Hun vriendschap is zo hecht dat ze al jaren samenwonen en veel met elkaar delen (behalve hun verleden). Jude heeft een traumatisch leven achter de rug: een leven dat zijn verdere leven – en dat van de mensen om hem heen – uitermate beïnvloedt. Jude loopt heel slecht en hij heeft wonden aan zijn rug waardoor hij zich nooit uitkleedt in de buurt van anderen. We volgen Jude en zijn vrienden van – ongeveer – hun 24e tot hun 55e (over hun jeugd horen we in flashbacks);
• Willem Ragnarsson: een acteur die samenwoont met Jude. Hij groeide op op een boerderij in de staat Wyoming. Zijn Zweeds-Deense ouders verloren twee kinderen en kregen een zwaar gehandicapte zoon voordat Willem werd geboren. Zijn ouders zijn een aantal jaar geleden overleden en Willem moest hard werken om zijn college af te maken en daarna een toneelopleiding te volgen. Als het verhaal begint heeft hij een vaste vriendin (met wie hij echter niet wil samenwonen omdat hij Jude niet in de steek wil laten);
• ‘JB’ (Jean-Baptiste) Marion: een kunstschilder uit een hechte familie van New Yorkse vrouwen (moeder, tantes en vriendin, oma en zuster). Zijn vader – die van Haïti kwam – stierf toen JB drie jaar oud was. Zijn moeder is van oorsprong ook een Haïtiaanse; zij is docente aan een middelbare school. JB woont meestal bij zijn zorgzame moeder in huis. Als het verhaal begint is hij receptionist bij een tijdschrift; zijn echte energie stopt hij in zijn passie (het schilderen);
• Malcolm Irvine: een Afro-Amerikaanse man. Hij heeft zeer rijke New Yorkse ouders en hij hoeft eigenlijk helemaal niet te werken voor de kost. Maar dat doet hij wel; als het verhaal begint werkt hij bij een succesvol (maar slecht betalend) architectenbureau. Hij heeft meerdere relaties gehad, maar is sinds een tijde weer single (en hij heeft zelfs geen idee of hij homo- of heteroseksueel is).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Little Life’ zijn:
• Harold Stein: de oud-docent rechten van Jude. Hij is professor aan de Universiteit van Harvard. Hij wordt één van de beste vrienden van Jude;
• Dr. Andy Contractor: een orthopedisch chirurg. Hij is één van de beste vrienden van de vier mannen, maar hij is daarnaast de vertrouwenspersoon van Jude, die hij regelmatig behandelt voor zijn kwalen en ziekten;
• Julia Stein: de echtgenote van Harold. Zij en haar man hebben jaren geleden hun enige zoon verloren;
• ‘Asian’ Henry Young: een goede vriend van de vier mannen;
• ‘Black’ Henry Young: een goede vriend van de vier mannen;
• Richard Goldfarb: een goede vriend van de vier vrienden. Een rijke erfgenaam die een appartementengebouw bezit;
• Flora: de zuster van Malcolm;
• Ezra: een artiest. Hij is heel rijk en kan daardoor zich volledig aan de (schilder)kunst wijden;
• Mr. en Mrs. Ragnarsson: de ouders van Willem;
• Hemming Ragnarsson: de gehandicapte broer van Willem;
• Mr. en Mrs. Irvine: de (rijke) ouders van Malcolm. Zij trakteren de vrienden vaak op dure etentjes en mooie reizen;
• Brothers Peter, Michael, Luke, Matthew, David, Pavel en Father Gabriel: de priesters van het klooster waar Jude jarenlang woonde (St. Francis);
• Liesl Stein: de eerste echtgenote van Harold;
• Philippa, Robin, Claudine: vriendinnen van Willem;
• Sophie: de vriendin van Malcolm;
• India: de vriendin van Richard;
• Jackson: een kunstschilder, een (verslaafde) vriend van JB;
• Lucien Voigt: de partner van het advocatenkantoor waar Jude komt te werken;
• Caleb Porter: de president van een modelabel, een kennis van Jude;
• Kit: de theateragent van Willem;
• Dr. Traylor: een psychiater, die Jude in Philadelphia ontmoet;
• Citizen van Straaten, Rhodes Arrowsmith, Elijah Kozma, Phaedra de los Santos: goede vrienden van Jude en Willem.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘A Little Life’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘A Little Life’ is de tweede roman van Hanya Yanagihara. Het boek was zeer succesvol en het kwam op de shortlists te staan van de National Book Award 2015 (US), de Man Booker Prize 2015 (UK) en de Bailey’s Women’s Prize for Fiction 2016.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Hanya Yanagihara.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Hotel New Hampshire van John Irving
The Secret History van Donna Tartt
Freedom van Jonathan Franzen


Citaat:
My life, he will think, my life. But he won’t be able to think beyond this, and he will keep repeating the words to himself – part chant, part curse, part reassurance – as he slips into that other world that he visits when he is in such pain, that world he knows is never far from his own but that he can never remember after: My life. (p.155)

Vragen over het boek:

1. Waarom is de band tussen Jude en de Steins (Harold en Julia) zo belangrijk voor Jude?
2. Welke bedreigingen zijn er voor de hechte vriendschap tussen de vier mannen?
3. Waarom gedraagt Jude zich zoals hij doet? Leg vooral uit waarom hij zich tegenover zijn beste vrienden uit (of liever gezegd: niet uit) zoals hij dat doet?
4. Verklaar de titel van het boek: ‘A Little Life’.




^ Terug naar boven

Comments are closed.