4.5/5 - (2 stemmen)

About a Boy

Niveau:
Genre: love
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695221557932", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000040416390","familyId":"9300000040416390","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"About%20a%20Boy%2C%20Nick%20Hornby","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

'Have you split up now?'
'Are you being funny?'
People quite often thought Marcus was being funny when he wasn't. He couldn't understand it. Asking his mum whether she'd split up with Roger was a perfectly sensible question, he thought: they'd had a big row, then they'd gone off into the kitchen to talk quietly, and after a little while they'd come out looking serious, and Roger had come over to him, shaken his hand and wished him luck at his new school, and then he'd gone.
'Why would I want to be funny?'
'Well, what does it look like to you?'
'It looks to me like you've split up. But I just wanted to make sure.'
'We've split up.'
'So he's gone?'
'Yes, Marcus, he's gone.'
He didn't think he'd ever get used to this business. He had quite liked Roger, and the three of them had been out a few times; now, apparently, he'd never see him again. He didn't mind, but it was weird if you thought about it. He'd once shared a toilet with Roger, when they were both busting for a pee after a car journey. You'd think that if you'd peed with someone you ought to keep in touch with them somehow.
'What about his pizza?' They'd just ordered three pizzas when the argument started, and they hadn't arrived yet. 'We'll share it. If we're hungry.'

© Penguin Random House Company, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

Will Freeman heeft een geweldig en zorgeloos leven. Zijn overleden vader heeft eenmaal in zijn leven een beroemd kerstliedje geschreven. Dat lied is door zowat iedereen opgenomen en het wordt rond de kerst continu op de radio gedraaid. Will krijgt er enorm veel royalty’s door; zo veel dat hij zijn hele leven niet hoeft te werken. Veel opleiding heeft hij niet genoten; hij hoefde immers nooit een carrière na te streven. Zijn tijd brengt hij door met winkelen, Cd’s draaien, TV kijken, naar de film en naar de kroeg gaan en zo nu en dan vrienden bezoeken. Regelmatig heeft hij een vriendin, maar dat duurt meestal niet zo lang. Toch is Wil niet gelukkig.
Misschien wordt het zo langzamerhand tijd om eens een langere relatie aan te gaan. Met gescheiden vrouwen (met één of meer kinderen) lukt zoiets vast het beste; gescheiden vrouwen met kinderen zijn meestal wanhopig op zoek naar een vaste relatie (vindt Will). Maar dan moet Will ook een kind verzinnen, wanneer hij geloofwaardig wil zijn als 36-jarige volwassen man. Bovendien vinden veel vrouwen zoiets aandoenlijk: een eenzame man met een kind. Dus dat doet hij.
En zo ontmoet hij Fiona. Gescheiden, suïcidaal en de moeder van Marcus. De 12-jarige Marcus is nogal een nerd: hij draagt wat zijn moeder voor hem koopt, zijn kleren komen uit het jaar nul, zijn haar ziet er niet uit en hij houdt van de muziek van zijn moeder (de goede popmuziek – volgens zijn moeder dan: dus die van Joni Mitchell, Bob Dylan, James Taylor en andere oude singer/songwriters uit de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw). Marcus heeft geen enkel gevoel voor humor; hij is altijd bloedserieus en interpreteert altijd alles letterlijk als iemand iets tegen hem zegt.
Kortom: Marcus is met zijn uiterlijk, zijn smaak en zijn taal regelmatig het pispaaltje op school en daarbuiten. Tijd om een mentor te nemen: Will heeft verstand van moderne muziek (hip hop, grunge, Nirvana, dat soort herrie), hij koopt mooie kleren voor Marcus en zet hem een hippe bril op. Een leuke vader. Toch?
Helaas gaat dat niet door. Will kan Fiona niet luchten of zien. Hij voelt meer voor de mooie Rachel. En zo’n jongen van twaalf op sleeptouw nemen lijkt hem maar niks.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nick Hornby

Jaar van uitgave:
1998

Aantal pagina's:
278

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een roman in 36 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Een jongen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘About a Boy’ gaat over liefde, over vriendschap, over pesten en opvoeden, over (oudere) popmuziek, over Londen. Soms is het decor een huiskamer (met kerst, met oud en nieuw, bij voorbeeld), soms is het een klaslokaal of een gang van de school, dan weer is het een pizzeria of een bioscoop. Vrij gewoontjes allemaal. Maar heel vaak spannend of ontroerend, en vrijwel altijd vol hilarische humor.


WAT MOET JE WETEN?

‘About a Boy’ speelt zich af in Noord-Londen. De gebeurtenissen spelen zich af bij gewone mensen, niet rijk, niet arm (hoewel de hoofdpersoon er warmpjes bij zit). Ook de problemen zijn ‘gewoon’ te noemen: geweld komt er niet voor in het verhaal en sommige mensen zijn misschien soms een beetje vreemd, maar echt gek zijn ze geen van allen. Kortom, een kostelijk verhaal over vrij normale mensen: het hadden je buren of je familieleden kunnen zijn.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘About a Boy’ zijn nergens moeilijk te noemen. Hornby gebruikt een alledaags Engels, compleet met zo nu en dan een swear word (zonder al te platvloers te worden). Veel specialistische zaken komen er niet aan de orde, waardoor het verhaal heel goed te volgen blijft.
De alinea’s zijn van een normale lengte en er zijn heel veel – en meestal zeer grappige – dialogen.
De roman kent veel hoofdstukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘About a Boy’ heel leesbaar. Hornby gebruikt gewone spreektaal, ook wanneer het over ingewikkelde problematieken (relaties, psychische onevenwichtigheden) gaat. Het boek telt heel veel hoofdstukken.
Het verhaal is humoristisch en soms ontroerend. Gewone karakters – een eeuwige vrijgezel en een gepeste jongen uit een eenoudergezin – komen bij elkaar en hun levens worden vernuftig met elkaar verweven. Er zit een zeer hoog tempo in het verhaal. Je zult niet van de stoel rollen van het lachen en je zult niet regelmatig in tranen uitbarsten, maar het verhaal blijft van het begin tot het eind boeiend, met veel glimlachen en enkele tranen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘About a Boy’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘About a Boy’ is heel humoristisch geschreven: de hoofdpersonen zijn twee nogal naïeve types, een volwassen man die zich vaak als een egoïstische puber gedraagt en een vroeg volwassen jongen die zich als een argeloze nerd gedraagt. De twee moeten in eerste instantie niet zo veel van elkaar hebben, maar gaandeweg het verhaal blijken ze elkaar steeds meer nodig te hebben. Nick Hornby laat deze karakters steeds verder naar elkaar toe groeien en dat doet hij met veel compassie.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘About a Boy’ is een verhaal met redelijk veel actie. Die actie is veelal in de vorm van relationele problemen: vriendschappen en ruzies, pesterijen op school en onenigheden tijdens een kerstdiner.


Tijd:

‘About a Boy’ speelt zich af in de jaren 1993 en 1994. Er zijn verwijzingen naar muziek (Michael Jackson, Madonna, Nirvana) en naar films uit die jaren. Computers spelen nauwelijks een rol in het verhaal, evenmin als mobiele telefoons.
Het verhaal speelt zich af over een periode van ongeveer een half jaar en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van de roman ‘About a Boy’ is de Britse hoofdstad Londen. En dan vooral het noordelijke deel van de stad, en met name het stadsdeel Holloway. Een enkel fragment speelt zich af in het – eveneens noordelijke stadsdeel – Camden (Camden Town en Camden Lock).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘About a Boy’: hoe zal de relatie zich tussen verschillende personen ontwikkelen, met name tussen Will en Marcus?


Verteller:

De roman ‘About a Boy’ heeft twee ik-vertellers, Will en Marcus. Op zich zou dit kunnen leiden tot een onbetrouwbaar perspectief, maar doordat de beide karakters zo verschillend zijn en omdat zij de gebeurtenissen vanuit zulke verschillende standpunten bekijken, krijg je als lezer een behoorlijk compleet beeld van de relaties in het verhaal.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘About a Boy’ zijn:
• Will Freeman: een 36-jarige rentenier. Hij hoeft niet te werken, omdat hij de royalty’s van een kerstlied krijgt dat zijn vader jaren geleden geschreven heeft (en dat zowat door elke belangrijke artiest opgenomen is). Hij heeft van alles meer dan genoeg (bezittingen, geld, relaties), maar toch mist hij iets in zijn leven, vindt hij: een vaste relatie;
• Marcus Brewer: een 12-jarige wijsneus. Hij is vrij oud voor zijn leeftijd, hij heeft totaal geen gevoel voor humor en hij wordt gepest op school. Hij houdt onvoorwaardelijk van zijn moeder.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘About a Boy’ zijn:
• Fiona Brewer: de 38-jarige moeder van Marcus. Zij is gescheiden. Ze werkt als muziektherapeute; muziek is ook haar passie. Ze zingt graag (en meestal met haar ogen dicht) – vooral liederen van lang geleden (zoals van Joni Mitchell, Carole King, James Taylor, Paul Simon en andere oudgedienden uit de jaren zestig van de vorige eeuw);
• Ellie McCrae: een 16-jarige vriendin van Marcus;
• Clive en Lindsey: de vader van Marcus en zijn vriendin;
• Rachel: een (nieuwe) vriendin van Will;
• Ali (Alistair): de zoon van Rachel;
• Suzie: een vriendin van Fiona (en ook van Will);
• John en Christine: vrienden van Will. Ouders van twee handenbindende kleintjes.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘About a Boy’ is in 2002 met veel succes verfilmd, met in de hoofdrollen Hugh Grant, Toni Colette, Rachel Weisz en Nicholas Hoult.
Later werd er een Amerikaanse Tv-serie over het boek gemaakt.


Overig:

De titel van de roman ‘About a Boy’ is een verwijzing naar het nummer ‘About a Girl’ van de Amerikaanse grunge band Nirvana. De muziek van de band en het leven (en de dood) van de zanger Kurt Cobain spelen een rol in het verhaal.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nick Hornby.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Minding Frankie van Maeve Binchy
• The Snapper van Roddy Doyle
• jPod van Douglas Coupland


Citaat:
Will could see how sad this was, but he could also see that it wasn’t his problem. No problem was his problem. Very few people were in a position to say they had no problems, but then, that wasn’t his problem either. Will didn’t see this as a source of shame, but as a course for wild and raucous celebration; to reach the age he had without encountering any serious difficulties seemed to him a record worth preserving, and though he didn’t mind giving Marcus the odd can of Coke, he wasn’t about to embroil himself in the sorry dog’s dinner that was Marcus’s life. Why would he want to do that? (p.106)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden (of: Wat zijn de redenen) dat Fiona soms zo instabiel is?
2. Wat zijn de redenen dat Marcus is zoals hij is?
3. Wie is de meest gunstige persoon in de ontwikkeling van Marcus volgens jou? Geef een paar voorbeelden waaruit dit blijkt.
4. Welke karaktertrekken en welke onderdelen van de Britse maatschappij bekritiseert Nick Hornby volgens jou in deze roman?




^ Terug naar boven

Comments are closed.