5/5 - (1 stemmen)

Animal Farm

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: fable

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692644703629", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30100942","familyId":"30100942","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Animal%20Farm%2C%20George%20Orwell","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Mr Jones, of the Manor Farm, had locked the hen-houses for the night, but was too drunk to remember to shut the pop-holes. With the ring of light from his lantern dancing from side to side, he lurched across the yard, kicked off his boots at the back door, drew himself a last glass of beer from the barrel in the scullery, and made his way up to bed, where Mrs Jones was already snoring.
As soon as the light in the bedroom went out there was a stirring and a fluttering all through the farm buildings. Word had gone round during the day that old Major, the prize Middle White boar, had had a strange dream on the previous night and wished to communicate it to the other animals. It had been agreed that they should all meet in the big barn as soon as Mr Jones was safely out of the way. Old Major (so he was always called, though the name under which he had been exhibited was Willingdon Beauty) was so highly regarded on the farm that everyone was quite ready to lose an hour's sleep in order to hear what he had to say.

© Penguin Random House Company, 1951

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de boer van Manor Farm, Mr Jones, ’s avonds naar bed is gegaan (dronken, zoals meestal), beraadslagen zijn boerderijdieren met elkaar. Ze nemen het besluit om eindelijk de boer van zijn land te verwijderen en zelf de boerderij te besturen. Zo gezegd, zo gedaan. De boer wordt weggestuurd en de dieren stellen geboden op (the Seven Commandments) om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde manier zal worden behandeld, hetzelfde eten krijgt en hetzelfde werk zal doen. Een prima voorstel, waarin iedereen zich kan vinden. Alle dieren zijn immers gelijk.
De twee leiders bij de varkens, Snowball en Napoleon, zijn het slimst: zij overleggen veel, ze kunnen lezen en schrijven en ze verdelen het werk op de boerderij zo goed mogelijk. Zo kan een oersterk werkpaard, zoals Boxer of Clover, wel iets meer werk doen dan een ander dier. En zo kunnen grote denkers, zoals Napoleon, Snowball en de andere varkens, zich zo nu en dan in de mooie kamer van de boerderij terugtrekken om na te denken en te overleggen, onder het genot van een borrel en een goede sigaar.
Iedereen is immers gelijk, maar sommigen zijn iets meer gelijk dan anderen.
En langzamerhand gaat er van alles en nog wat mis …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
George Orwell

Jaar van uitgave:
1945

Aantal pagina's:
120

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1916 – 1940 (maar uiteraard een fantasietijd)

Plaats van handeling:
UK, het platteland (maar uiteraard een fantasieplaats)

Bijzonderheden:
Een korte roman in 10 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Boerderij der dieren’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De allegorie ‘Animal Farm’ is een boek over dieren. Maar niet heus. De dieren zijn net zo goed en net zo slecht als mensen. En ze blijken ook nog te kunnen praten.
Als je van sprookjes of van fabels houdt, is dit zeker een boek voor jou. En als je houdt van een boek met een duidelijke boodschap, dan is ‘Animal Farm’ verplichte kost. Het beschrijft een systeem in een land dat in deze vorm niet meer bestaat (het communistische systeem in de Sovjet Unie), maar iedereen die wel eens kranten leest of het nieuws bekijkt weet dat er helaas nog steeds van dit soort landen bestaan, compleet met dictators en onderdrukkers.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek gaat in feite over het ontstaan van het communisme in de Sovjet Unie en de uitwassen van dit systeem. Het begon met de revolutie (in 1917) waarbij de tsaar werd afgezet en vermoord en waarbij de communisten alle bezittingen aan de staat gaven. Daarna ging er het een en ander mis, niet alleen bij de leiders, maar ook bij het volk. En dat wordt in ‘Animal Farm’ verbeeld.
De lezer die deze (beknopte) geschiedenis van de Sovjet Unie niet kent, zal ‘Animal Farm’ echt wel kunnen begrijpen als satire op een totalitair systeem. Maar iemand die iets meer van de geschiedenis van Rusland weet, zal er nog veel meer van kunnen genieten.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire van ‘Animal Farm’ is soms wat verouderd (het boek werd in 1945 gepubliceerd), maar het is nergens moeilijk. Het verhaal leest als een echt sprookje.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang, maar de hoofdstukken zijn van een normale lengte. De alinea’s zijn soms ook lang, maar de beschrijvende delen worden regelmatig onderbroken door dialogen.
Soms is de taal formeel, met name wanneer er wetten door de dieren worden opgesteld (zoals de zeven geboden), die toch een zekere formele taal – geschreven en gesproken – vereisen.
Het verhaal leest als een ‘gewoon’ sprookje – en zo kun je het ook lezen. Maar het is tevens een allegorie, een verhaal dat betrekking heeft op een (politieke) situatie van een land (in dit geval de Sovjet-Unie). Iedereen die dit verhaal heeft gelezen vergeet het nooit meer. Bij elke revolutie, bij elk totalitair systeem, bij elk soort onderdrukking van een volk(sdeel) denk je ongetwijfeld weer terug aan ‘Animal Farm’.


Schrijfstijl:

Mr Orwell is een getalenteerde schrijver. Zijn onderwerp is ingewikkeld, maar hij weet er vanaf het begin iets boeiends van te maken. Het toelichten van het communistische systeem is een lastige klus, maar omdat hij er dieren van vlees en bloed van heeft gemaakt, zal dit verhaal menige lezer van verontwaardiging de wenkbrauwen doen fronsen en van ontroering zal er zo nu en dan door sommige lezers een traan worden weggepinkt.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Animal Farm’ kent veel actie. Eerst wordt de boer weggestuurd, dan vindt er een soort democratische verkiezing plaats. Op het moment dat het verhaal saai dreigt te worden – als er wetten worden gemaakt en als het leven op de boerderij zijn eentonige gangetje dreigt te zullen gaan – gebeuren er spectaculaire dingen: de varkens nemen de boerderij over. En ook bij hen is het niet alleen maar eensgezindheid wat de klok slaat. Tot het eind van het verhaal zal de lezer zich afvragen wat er met de boerderij en met de dieren zal gebeuren.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het speelt zich af over een langere periode: gedurende een aantal maanden ongeveer. Het beschrijft de periode waarin de revolutie plaatsvindt, waarin daarna het communistische systeem wordt opgezet en waarin tenslotte het systeem van binnenuit wordt ondermijnd.


Plaats:

Het verhaal speelt zich op het platteland van Engeland (maar het is een denkbeeldige plek, uiteraard).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: wie leidt de boerderij? De bazen worden vervangen: na Mr Jones zijn alle dieren de baas en daarna nemen de varkens de macht over. Het is aan het eind van het verhaal de vraag onder welke baas de dieren het beter hadden en of het waard was zulke grote offers te brengen voor een nieuw bestuurlijk systeem.


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Hij kiest niet echt partij voor de ene of voor de andere groep. De keuze voor goed en kwaad is aan de lezer: heeft deze revolutie geholpen om de dieren gelukkiger te maken?




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn:
– Snowball: een leider en een varken;
– Napoleon: een leider en een varken;
– Boxer: een oud, maar sterk en trouw werkpaard.


Bijfiguren:

Andere karakters in het verhaal zijn:
– Mr Jones: de boer. Een luie man (die nogal veel drinkt);
– Mrs Jones: de boerin;
– Old Major (eigenlijke naam: Willingdon Beauty): de senior onder de varkens, een ziener en denker;
– Clover: een werkpaard;
– Muriel, een witte geit;
– Benjamin, de ezel;
– Bluebell, Jessie en Pincher: de honden;
– Mollie, de mooie, witte merrie;
– Moses, de tamme raaf;
– Squealer: een dik varken.
Verder zijn er nog veel andere dieren, maar die worden vaak aangeduid als groep: de varkens, de kippen, de koeien.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De dystopie ‘Animal Farm’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

‘Animal Farm’ is waarschijnlijk de beroemdste moderne fabel die in de laatste honderen jaren uitkwam. Het verhaal is te lezen als een dierenverhaal, met de nodige spanning en humor; maar het is vooral een scherpe aanklacht tegen uitbuiting en tegen het discrimineren van anderen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George Orwell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Gulliver’s Travels van Jonathan Swift
• The Wave van Todd Stasser (a.k.a. Morton Rhue)
• The Handmaid’s Tale van Margaret Atwood


Citaat:
For once Benjamin consented to break his rule, and he read out to her what was written on the wall. There was nothing there now except a single Commandment. It ran:
‘All animals are equal, but some animals are more equal than others.’ (p.114)

Vragen over het boek:

1. Wat is het belang van de ‘Seven Commandments’ voor de dieren op ‘Animal Farm’? In hoeverre veranderen die geboden in de loop van het verhaal?
2. Welke dieren zijn slecht en welke zijn goed in het verhaal? En hoe zit dat eigenlijk met de ‘neutrale’ dieren?
3. Waarom denk je dat Orwell dieren heeft gebruikt voor zijn verhaal in plaats van mensen? Vind je dit een goede keuze? Waarom vind je dat?
4. Wat is de verhouding tussen Napoleon en Snowball? In hoeverre verandert hun relatie en waarom gebeurt dat? Maak je antwoord duidelijk aan de hand van fragmenten uit de tekst.




^ Terug naar boven

Comments are closed.