3/5 - (1 stemmen)

Biggles’ Second Case

Niveau:
Genre: adventure
Thema: luchtvaart

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697309134069", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000102480976","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Biggles%2C%20Special%20Air%20Detective%202%20-%20Biggles%3A%20Th...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Constable ‘Ginger’ Hebblethwaite, of the Scotland Yard Air Squad, regarded the other three members of his division with moody disfavour. They were Sergeant Bigglesworth, D.S.O., D.F.C., and Constables Algy Lacey and Lord Bertie Lissie, all of whom had left the Royal Air Force to form a nucleus of a flying unit attached to the Criminal Investigation Department. It should be stated that Lord Lissie had for so long refrained from using his title that he had almost forgotten that he was a peer of the realm.
‘What I say is this,’ remarked Ginger, with gloomy emphasis, ‘if Raymond can’t find something better for us to do than sit here working out schemes to provide policemen with wings, schemes that are always turned down by the Treasury on account of expenses, it’s time we asked for our discharges and went off on our own.’
‘Where?’ asked Biggles.
‘Anywhere,’ returned Ginger vaguely, waving a hand in the direction of the window, presumably to indicate the blue sky.
‘Doing what?’ inquired Biggles.
Ginger hesitated. ‘Anything,’ he retorted, still more vaguely. ‘I want action,’ he went on, warming to his subject. ‘I wasn’t cut out for the Chairborne Division. In six months we’ve had one case.’ A note of bitterness crept into his voice. ‘What’s wrong with our crooks? Have they lost their nerve or something? The miserable truth is, they’re not so snappy at getting into the atmosphere as Raymond expected they would be.’
Biggles frowned. ‘I don’t know that I approve of the familiar way you refer to the Assistant Commissioner of Police, and an Air Commodore at that, by his bare surname, as if he were a sort of lackey. There’s something in what you say, I‘ll admit, but he can’t help it if the best crooks continue to travel on wheels, or on the soles of their feet.’
‘While they do that we shall just sit here and wear out the seats of our pants to no purpose,’ growled Ginger.
‘All right. Our appointment was only temporary so there is nothing to prevent us from asking for our discharge tickets when we feel we’ve had enough of doing nothing. I don’t like it any more than you do. As a matter of fact, I spoke to the Air Commodore about it only yesterday. He said he’d try to find us a good line in crooks if we’d hang on a bit longer.’

© Carlton Publishing Group / Sevenoaks, 2010.

^ Terug naar boven

Algemeen

'Biggles’ Second Case' is een verhaal over de Britse vliegenier ‘Biggles’, dat zich afspeelt in vredestijd (1948). De hoofdrolspelers zijn Constable ‘Ginger’ Hebblethwaite, Sergeant ‘Biggles’ Bigglesworth, D.S.O., D.F.C., Constables Algy Lacey en Lord Bertie Lissie.
Het is kort na de Tweede Wereldoorlog. Sergeant Biggles is met zijn kornuiten aangesteld om met vliegtuigen (een soort vliegende brigade) de misdaad voor Scotland Yard te bestrijden. Ze hebben weinig te doen. Maar dan horen ze over een duikbootkapitein, de oud-Nazi Von Schonbeck, die in de Indische Oceaan goud verborgen heeft en dat ten koste van alles wil veiligstellen. Von Schonbeck is een Duitse kapitein die na de Tweede Wereldoorlog nog steeds voor nazi speelt: hij beheert geroofd goud en hij schiet met zijn torpedo’s elk schip naar de bodem dat in zijn buurt komt. Om het onrecht in de Indische Oceaan te bestrijden en om het goud terug te halen waarop de Engelsen menen recht te hebben, worden Biggles en zijn mannen naar de Indische Oceaan gestuurd door het hoofd van Scotland Yard.
Scotland Yard installeert een geheime basis op een onbewoond eiland, van waaruit Biggles en zijn mannen vluchten kunnen ondernemen met hun twee tweemotorige watervliegtuigen (van het model 'Tarpon').
Het wordt een hele klus om Von Schonbeck te traceren: er zijn tientallen onbewoonde eilandjes en een onderzeeër zie je niet zo gemakkelijk. Maar na een paar dagen ontdekt Biggles een Noorse walvisvaarder, die bijna geen Noren als bemanning heeft. En dan kan het avontuur pas echt beginnen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
W.E. Johns

Jaar van uitgave:
1948

Aantal pagina's:
166

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1945 – 1948

Plaats van handeling:
Londen & (Zuidelijke) Indische Oceaan (bij de Zuidpool)

Bijzonderheden:
Een jongerenboek (jongensboek?) in 18 getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Biggles bij Scotland Yard’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet je als lezer willen verdiepen in een – nogal gedateerd – naoorlogs verhaal, dat toch de oorlog als referentiekader heeft (Nazi’s, Engelse piloten).
Als je iemand bent die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog en in verhalen over de luchtvaart dan zul je zeker van dit verhaal smullen (zelfs al is het verhaal al jaren oud).


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is niet nodig voor deze avonturenroman. Johns legt de zaken goed uit: de luchtvaart, de scheepvaart, de bewapening. Ook de natuur en het gebied waar het zich afspeelt worden goed beschreven. Duidelijk is dat Johns er zelf niet geweest is: hij laat het gebied in de zuidelijke Indische Oceaan onveilig maken door ijsberen. En dat zijn dieren die op de Zuidpool niet voorkomen …
Hoewel het een naoorlogs verhaal is, heeft het verhaal duidelijke lijnen naar de Tweede Wereldoorlog: vliegeniers, nazi’s, duikboten (U-boten). Enige kennis van deze tijd is wel handig.
Literaire kennis veronderstelt Johns nergens: hij vertelt een eenvoudig en spannend avontuur zonder opsmuk.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is vaak erg lastig, ook voor een niveau-2 lezer. Als de lezer zich echt interesseert voor de wereld van de piloten en voor de Tweede Wereldoorlog, zal hij (vaak is de lezer een hij) het verhaal echter snel begrijpen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn soms lang. Gelukkig is er veel actie en staan er veel dialogen in het verhaal.
‘Biggles’ Second Case’ is lastig te lezen wat taal betreft. Het verhaal werd al in 1948 geschreven en er wordt verteld over veel technische onderwerpen die momenteel enorm veranderd zijn: telefonie, bewapening, luchtvaart, scheepvaart, enzovoort. Ook is de taal verouderd en soms karikaturaal (‘I say, old boy, what the dickens!’). Toch is het een verhaal met zeer veel actie dat de liefhebbers van (Tweede Wereld)oorlogsverhalen zeker zal aanspreken. Het verhaal gaat duidelijk over goed en kwaad. Je hoeft als lezer niet lang na te denken over een karakter: de Engelsen zijn goed – de Britse piloten zijn dapper, Biggles is het dapperst en het slimst, Duitsers zijn vaak minder slim (en ze zijn ook vaak nazi …) en andere nationaliteiten – zoals hier de Noren – zijn een beetje dom (ze spreken niet eens goed Engels) …
Op grond van deze criteria is ‘Biggles’ Second Case’ een verhaal met een literair niveau B 2d en met een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl is direct. Johns is een goede verteller: weliswaar chauvinistisch en zeer anti-Duits, maar iemand met oog voor detail en met verstand van een goedlopend verhaal.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Biggles’ Second Case’ zit boordevol actie. Biggles c.s. vervelen zich slechts enkele bladzijden (in Londen) en daarna gaat het los: vliegen, varen, vechten.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het speelt zich af na de Tweede Wereldoorlog (1948), een tijd waarin de gevolgen van die oorlog nog steeds tastbaar zijn: overal liggen nog wapens, vlieg- en vaartuigen en schatten uit die oorlog verborgen.


Plaats:

De roman speelt zich grotendeels af op een eiland in de Indische Oceaan.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: hoe wordt Von Schonbeck gepakt en hoe wordt het goud dat hij gestolen heeft veiliggesteld?


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller.
Het is een verhaal over goed en kwaad. Wel is het jammer dat de goeden altijd de Engelsen zijn en de kwaden altijd de Duitsers – lees: de (oud-)nazi’s. De andere nationaliteiten zijn slechts bijfiguren. Hier zijn het Noren: over het algemeen vrij gedweeë, domme mensen, die nauwelijks Engels spreken …




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonen in ‘Biggles’ Second Case’ zijn:
– Sergeant ‘Biggles’ Bigglesworth, D.S.O., D.F.C., de dappere vliegenier;
– Constable ‘Ginger’ Hebblethwaite, de tweede piloot van Biggles;
– Constable Algy Lacey, de piloot van het tweede vliegtuig;
– Constable Lord Bertie Lissie, de ietwat domme medevliegenier (maar wel van adel).


Bijfiguren:

Behalve Biggles c.s. spelen er Duitsers (oud-nazi’s) mee in het verhaal, evenals een aantal opvarenden van een Noorse walvisvaarder.
De verhoudingen liggen helder: English = good & Germans = bad & Others = rather stupid.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Biggles’ Second Case’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Biggles’ is al sinds de Tweede Wereldoorlog een begrip. Niet alleen in Engeland, maar misschien wel over de hele wereld. De verhalen zijn chauvinistisch, patriottisch, anti-Duits en onwerkelijk, maar ze blijven nog altijd populair. Kijk maar eens op het Internet naar de vele sites die door fanatieke bewonderaars zijn gemaakt.
Hoogstwaarschijnlijk komt die immense populariteit door het schrijftalent van ‘Captain’ W.E. Johns: een militair met een groot Brits superioriteitsgevoel, maar ook met een zeer groot schrijftalent. Dat is nu, na meer dan een halve eeuw, nog steeds zichtbaar.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over W.E. Johns.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Biggles Breaks the Silence van Captain W.E. Johns
• A Time of Fire van Robert Westall
• Going Solo van Roald Dahl


Citaat:
Bertie started when his eyes fell on the mangled remains of Thom. Adjusting his monocle he regarded the spectacle with disgust. ‘Here, I say, you know, who made that beastly mess?’ he inquired weakly. (p.123)

Vragen over het boek:
  1. Hoe slaagt Biggles erin de Duitse duikboot uit te schakelen?
  2. Beschrijf de vier hoofdpersonen – Biggles, Ginger, Algy en Bertie aan de hand van een aantal fragmenten uit de tekst. Wie is het slimst, wie is het minst slim, en hoe weet je dat?
  3. Vind je het logisch dat Von Schonbeck zich gedraagt zoals hij doet? Denk met name aan het laatste deel van het verhaal, waarin hij wordt dwarsgezeten door Biggles en zijn mannen.
  4. Geef voorbeelden van de manier waarop Captain W.E. Johns achtereenvolgens de Engelsen, de Duitsers en de Noren beschrijft. Wat vind je van deze beschrijvingen? Hoe komt het, denk je, dat hij de verschillende nationaliteiten op deze manier beschreef?



^ Terug naar boven

Comments are closed.