Koop dit boek op Bol.com

Bottle Boy
1 stemmen
Niveau:
GENRE: growing up THEMA:
Tagged on:                 Boekbeschrijving

Bottle Boy

Het begin

When they told Mouse he was an orphan, he didn’t know what to do or say, so he stared down at his bandaged hands, wondering if he was expected to cry.
He tried to remember something – anything – but nothing came. The truth was, he could no more remember the terrible accident at the railway crossing, than he could the two people killed in it, who were his parents. His mind had been wiped clean. It was as if he had lived his entire life in that crisp hospital bed and now had to learn everything again from new. Simple things. Like the fact he had a big brother called Vinnie, who had been pulled from the blazing car too.
To help Mouse, it was arranged by the doctors that the two brothers should meet as soon as possible. The doctors hoped the meeting would restore at least some of Mouse’s memory. But Mouse merely saw a stranger, while Vinnie stared back at him in silent resentment. Later, in secret, Vinnie tattooed himself with a pin, painfully scratching two words upon his arm. MUM and DAD. At least he would never forget.

The accident happened nearly three years ago; now Vinnie had turned twenty-one. Mouse was twelve, although small for his age. Vinnie nicknamed him Mouse after the accident. There was a slant of viciousness in him doing so.

^ Terug naar bovenAlgemeen

Mouse is twaalf jaar oud; hij heeft zijn ouders verloren bij een ongeluk met een trein en hij herinnert zich niets meer van zijn jonge jaren bij hen. Nu woont hij bij de onsympathieke Mr Pinner, samen met zijn broer Vinnie (die 21 jaar oud is). Mr Pinner gebruikt Mouse om in te breken: hij is klein en behendig.
Maar op zekere dag ontsnapt Mouse; hij gaat op zoek naar een schat waar hij veel over heeft gehoord. Het is geen geldschat, maar het zijn oude flessen die veel geld waard zouden zijn. Hij komt bij het huis terecht waar die flessen begraven liggen, maar dan blijkt dat een groepje kinderen hem al voor is geweest. Mouse wordt in hun groep opgenomen en hij bevindt zich eindelijk weer bij een groep mensen (voornamelijk kinderen) die om hem geven. Maar hoe betrouwbaar zijn die Ralph en Mr Dabrowski eigenlijk? Daar komt nog bij dat Mr Pinner en Vinnie hem de hele tijd zoeken.
En ze vinden hem ook nog …

^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Stephen Elboz

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
190

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Ergens in de periode 1980 – 1990

Plaats van handeling:
Ergens op het Engelse platteland

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 17 hoofdstukken

^ Terug naar boven


Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je geïnteresseerd bent in een spannend verhaal over een jongen van 12 jaar dan zul je dit verhaal zeker boeiend vinden.

Bottle Boy is een spannend, onsentimenteel verhaal over een weesjongen die ondanks alle problemen weet te overleven in een harde omgeving.

WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig voor het verhaal. Bottle Boy speelt zich af in een plattelandsgebied waar een aantal kinderen zonder ouders moet zien te overleven.

Bottle Boy heeft als één van de karakters Joe Dabrowski, een ex-oorlogsvluchteling uit Polen, die rustig in Engeland woont maar die nog altijd gekweld wordt door zijn verleden in het bezette Polen (eerst door de Duitse Nazi’s en later door de Russische communisten). Zijn levensverhaal wordt in een lange flashback verteld.


Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire van het boek is niet moeilijk. Maar omdat er soms in een Noordengels dialect wordt gesproken, kunnen de dialogen misschien problemen opleveren:

‘Is father were that ‘eartbroken ‘e orders the lake be drained and filled in. And when land-owning folk gave orders in them days it were like a law to be carried out.’ (p.11)

DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen en de alinea’s zijn kort; het verhaal heeft veel dialogen.

Bottle Boy is over het algemeen niet een moeilijk boek. Het verhaal wordt in een rap tempo verteld en de lezer heeft weinig tijd om op adem te komen. Wat het verhaal soms lastig maakt is de taal: hier en daar wordt met een Noordengels accent gesproken.

Qua literair en taal-(ERK-)niveau is Bottle Boy een boek op literair niveau A 2b en taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Stephen Elboz is een goede verteller: de lezer volgt de reis van Mouse van het huis van Pinner door de bossen naar het huis van de Pendreds en van Dabowski.


Het boek - het verhaal

Actie:

Het boek zit vol actie. Allereerst wordt Mouse ingezet bij inbraken om de volwassenen Mr Pinner, Jinks en zijn broer Vinnie te helpen. Als hij dan uiteindelijk uit hun klauwen kan ontsnappen, lijkt het vrije leven bij de kinderen van Pendred gemakkelijker te gaan. Maar ook daar moet gewerkt worden, en wel als flessenschoonmakers voor Joe Dabrowski. Als Mouse tenslotte ontdekt wordt door Vinnie en Mr Pinner, moet hij erachter zien te komen wie zijn echte vrienden zijn.

Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. De lezer komt weinig te weten over het leven van Mouse en Vinnie vóór het ongeluk van zijn ouders. Wel zit er een lange flashback van Joe Dabrowski in het verhaal.

Plaats:

De roman speelt zich ergens op het platteland van Engeland af.

Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: Mouse, een wees, moet zien te overleven zonder hulp van zijn ouders of zijn broer. Verder is er nog een verhaallijn, die van de overlever Joe Dabrowski.

Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller.

Bottle Boy gaat over overleven, over positief blijven, ook wanneer alles lijkt tegen te zitten.


Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdpersonage is Mouse. Hij woont bij Mr Pinner, een heler van gestolen goederen en een onbetrouwbaar sujet. In dat huis woont ook Vinnie, de 21-jarige broer van Mouse, al even onverschillig en onsympathiek als Mr Herod Pinner. Zij hebben nog een partner-in-crime, Jinks.

Als Mouse ontsnapt aan zijn criminele omgeving, komt hij terecht bij een aantal (zwerf)kinderen die in een groot huis wonen. Het zijn de broers Ralph en Clyde en de zus Annie Pendred. In een groot huis doen de kinderen werk voor de Poolse bejaarde man Joe Dabrowski, een oud-vluchteling met een traumatisch (Tweede Wereld)oorlogsverleden, die na de oorlog ook nog geleden heeft onder de Russische communisten.

Bijfiguren:

Het aantal karakters in het boek is overzichtelijk: het zijn de criminelen in het eerste huis van Mouse, en later de kinderen en Joe in het andere huis waar hij woont.

Er is een behoorlijk duidelijke lijn tussen goed en kwaad. Alleen blijkt later dat Ralph met Mr Pinner samenwerkt, zodat Mouse zich (opnieuw) verraden voelt.


Het boek - verder

Film:

Bottle Boy is niet verfilmd.

Overig:

Bottle Boy doet soms denken aan een verhaal van Charles Dickens: een wees die moet zien te overleven in een vijandige omgeving. Maar het boek is qua taal veel gemakkelijker dan de boeken van Dickens.


^ Terug naar boven


Auteur en Werken

Informatie over Stephen Elboz.


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Oliver Twist van Charles Dickens
• The Kingdom by the Sea van Robert Westall
• Street Child van Berlie Doherty

 


Citaat:
‘And Mouse, who had no real past to dream about, dreamt of Joe’s past. And Mouse was always the shuffling prisoner, and Ralph always the smiling guard. And the mine was like a human mouth and what sparkled through the darkness was not gold but glass. Bottle glass.’ (p.133)

Vragen over het boek:

1. Neemt Mouse volgens jou de goede beslissingen in het boek? Welke beslissingen zijn dat en op welk moment in het verhaal doet hij dat?
2. Bespreek twee karakters uit het boek die wel en twee karakters die niet te vertrouwen zijn. Leg uit waaruit dat blijkt aan de hand van voorbeelden uit de tekst.
3. Welke rol spel Joe Dabrowski in het verhaal en in het leven van Mouse? Met welke bedoeling zou de schrijver zo’n karakter in het boek hebben laten meespelen?
4. Valt er een les te leren uit het boek Bottle Boy? Als dat zo is, welke les is dat dan? Als dat niet zo is, wat heb je dan het meest gewaardeerd aan het boek?^ Terug naar boven