4/5 - (1 stemmen)

David Copperfield

Niveau:
Genre: bildungsroman
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694380057562", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004005889299","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"David%20Copperfield%2C%20Charles%20Dickens","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Whether I shall turn out to be the hero of my own life, or whether that station will be held by anybody else, these pages must show. To begin my life with the beginning of my life, I record that I was born (as I have been informed and believe) on a Friday, at twelve o'clock at night. It was remarked that the clock began to strike, and I began to cry, simultaneously.
In consideration of the day and hour of my birth, it was declared by the nurse, and by some sage women in the neighbourhood who had taken a lively interest in me several months before there was any possibility of our becoming personally acquainted, first, that I was destined to be unlucky in life; and secondly, that I was privileged to see ghosts and spirits; both these gifts inevitably attaching, as they believed, to all unlucky infants of either gender, born towards the small hours on a Friday night.
I need say nothing here, on the first head, because nothing can show better than my history whether that prediction was verified or falsified by the result. On the second branch of the question, I will only remark, that unless I ran through that part of my inheritance while I was still a baby, I have not come into it yet. But I do not at all complain of having been kept out of this property; and if anybody else should be in the present enjoyment of it, he is heartily welcome to keep it.
I was born with a caul, which was advertised for sale, in the newspapers, at the low price of fifteen guineas. Whether sea-going people were short of money about that time, or were short of faith and preferred cork jackets, I don't know; all I know is, that there was but one solitary bidding, and that was from an attorney connected with the bill-broking business, who offered two pounds in cash, and the balance in sherry, but declined to be guaranteed from drowning on any higher bargain. Consequently the advertisement was withdrawn at a dead loss – for as to sherry, my poor dear mother's own sherry was in the market then – and ten years afterwards, the caul was put up in a raffle down in our part of the country, to fifty members at half-a-crown a head, the winner to spend five shillings. I was present myself, and I remember to have felt quite uncomfortable and confused, at a part of myself being disposed of in that way. The caul was won, I recollect, by an old lady with a hand-basket, who, very reluctantly, produced from it the stipulated five shillings, all in halfpence, and twopence halfpenny short – as it took an immense time and a great waste of arithmetic, to endeavour without any effect to prove to her.

© Penguin Random House Company / Penguin Classics, 1963

^ Terug naar boven

Algemeen

Als David Copperfield geboren wordt is zijn vader een paar maanden eerder overleden. Toch is David een tijdlang gelukkig: hij heeft een lieve moeder en ze hebben thuis een al even lieve dienstmeid, Nurse Peggotty. Soms mag David logeren aan zee in het stadje Yarmouth bij de familie van Nurse Peggotty. Maar als hij daar op een keer weer eens logeert, hertrouwt zijn moeder. En vanaf dat moment gaat het mis: David gaat naar een zeer strenge kostschool, waar hij slecht behandeld wordt door wrede onderwijzers. Na een paar jaar overlijdt de moeder van David in het kraambed en David wordt door zijn schoonvader aan het werk gezet in een fabriek. Hij logeert in Londen bij de naïeve Mr Micawber en zijn familie.
Later gaat hij naar zijn tante in Dover waar hij een gelukkige tijd heeft. Hij gaat naar een goede school in Canterbury waar hij bij familie van zijn tante woont. Daar ontmoet hij de mooie en lieve Agnes. Maar hij maakt ook kennis met de geniepige en slijmerige Uriah Heep. En de intriges, vervelende situaties en problemen stapelen zich op. De vriend van David gaat ervandoor met de nicht van David, Heep wil de advocatenpraktijk van zijn baas overnemen en daar wil hij diens dochter Agnes bij hebben. David wordt verliefd op de mooie maar ietwat domme Dora en Mr Micawber komt in de gevangenis. En dan overlijden er plotseling ook nog een paar bekenden van David …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Charles Dickens

Jaar van uitgave:
1850

Aantal pagina's:
826

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
19e eeuw

Plaats van handeling:
UK, Londen, Yarmouth, Dover, Canterbury en de (denkbeeldige) plaats Blunderstone

Bijzonderheden:
Een roman in 64 hoofdstukken, die als titel voor een deel met ‘I’ beginnen ('I was born', 'I make another beginning', enzovoort).
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘David Copperfield’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een feel good-verhaal, dan is ‘David Copperfield’ echt een boek voor jou: dit is het ultieme verhaal over ontberingen en armoede, maar ook over blijdschap en geluk. Een verhaal waarbij alles uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt. Maar dan moet je wel achthonderdzesentwintig bladzijden doorlezen …


WAT MOET JE WETEN?

Je moet als lezer moet enige kennis hebben van het Engeland (of eigenlijk van het West-Europa) uit de negentiende eeuw. Het was een tijd met zeer weinig (heel) rijke mensen, heel veel armen, veel ziekten, korte levens, slechte behuizingen, belabberde werkomstandigheden, kinderarbeid, een snel veranderende wereld (de industrialisatie ontstond ook in deze eeuw).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De roman ‘David Copperfield’ is vaak lastig te lezen. Dat komt zeker niet door het mooi vertelde verhaal, maar door de soms verouderde taal (het boek stamt uit 1850). De beschrijvingen zijn heel uitgebreid, het duurt lang voordat we weten waar David Copperfield woont, hoe het daar uitziet, wie zijn familie is, hoe die mensen allemaal leven.
Dickens beschreef altijd alles minutieus. Dat zorgde ervoor dat we die karakters en die plaatsen op ons netvlies hebben staan en dat de 19e-eeuwse Engelse wereld vaak als ‘Dickensian’ wordt aangeduid: iedereen weet wat ermee bedoeld wordt.
Maar de taal blijft een struikelblok voor veel lezers. Het is te hopen dat het verhaal dan de doorslag geeft om toch door te zetten.


DE TAAL EN HET VERHAAL

David Copperfield’ is een heel spannend, ontroerend en romantisch verhaal, één van de belangrijkste werken van Dickens. Misschien komt het omdat het zo autobiografisch is; Dickens haalt in deze roman alles uit de kast wat hij aan onderwerpen heeft: ontberingen, armoede, verlies van ouders, mishandeling, kinderarbeid, oplichting en verraad, maar ook trouw, blijdschap, liefde en geluk. Uiteraard is het een sentimenteel verhaal: kinderen en volwassen sterven of worden slecht behandeld; alles lijkt mis te gaan; en aan het eind komt alles – echt vrijwel alles – op zijn pootjes terecht. De lezer beseft dat er verschrikkelijk veel ellende in de wereld is, maar dat de hoofdpersonen altijd gelukkig worden als ze dat ook verdiend hebben. Vaak een onnatuurlijk happy end, maar Dickens vergeven we alles, omdat hij ons ook altijd weer uit die diepe ellende trekt en ons blij maakt. De taal is vaak ouderwets (het boek komt uit 1850), er wordt heel veel uitgelegd, alinea’s en hoofdstukken zijn lang. Maar het verhaal is zeer spannend; cliffhangers en een spannende plot en heel veel subplots maken de roman heel boeiend. Op grond van deze eigenschappen is ‘David Copperfield’ een roman met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Charles Dickens is één van de meest getalenteerde Engelstalige schrijvers. Hij hoort al jaren thuis in het rijtje topauteurs, samen met William Shakespeare, Geoffrey Chaucer en Jane Austen. Zijn romans zijn continu in herdruk en worden nog altijd heel veel gelezen. De spannende en ontroerende (maar volgens sommige lezers: sentimentele) verhalen behoren tot de belangrijkste feel good-romans die ooit geschreven zijn. Waarschijnlijk is die populariteit te danken aan een aantal factoren. Dickens beschreef onderwerpen en personen zoals hij die zelf kende. Van zulke personen maakte hij soms karikaturen (te goed, te slecht, te dom), maar het werden vaak wel onsterfelijke karikaturen. In ‘David Copperfield’ zijn dat karakters zoals de goede Nurse Peggotty, de plichtsgetrouwe knecht Barkis, de kwaadaardige Uriah Heep, de roekeloze Steerforth en de altijd-in-de-schulden-zittende Mr Micawber. Daarnaast schreef Dickens spannende verhalen. Soms rammelden die verhalen; hij had vaak geen tijd of gelegenheid om alle grote en kleine verhaallijnen te herschrijven. Maar Dickens wist als geen ander een verhaal te vertellen. En de laatste en waarschijnlijk belangrijkste reden voor zijn populariteit is het feit dat hij al die karakters – ongeacht of ze slecht of goed waren – met compassie en veel liefde beschreef.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘David Copperfield’ zit boordevol actie. Dat heeft te maken met het turbulente leven van de hoofdpersoon die van alles en nog wat beleeft, vooral als kind. Hij woont op veel plaatsen, hij verliest eerst zijn vader, dan zijn moeder; hij woont bij rijke maar hardvochtige mensen en hij woont bij arme maar goede mensen. De actie heeft te maken met de cliffhangers die Dickens inbouwde aan het eind van vrijwel elk hoofdstuk, omdat hij zijn feuilletons in tijdschriften publiceerde en de spanning altijd in zijn verhaal wilde houden.


Tijd:

De roman speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Dickens zelf opgroeide (hij werd geboren in 1812).
We volgen het leven van David vanaf zijn geboorte tot aan het moment waarop hij trouwt en kinderen krijgt, dus in totaal zo’n dertig jaar.


Plaats:

Het verhaal speelt zich af op meerdere plaatsen. Uiteraard in Londen, waar Dickens de meeste van zijn verhalen situeerde. Maar ‘David Copperfield’ speelt zich op meerdere plaatsen af, omdat David Copperfield – net als Dickens – vaak (gedwongen) moest verhuizen. Zo gaat David van (het denkbeeldige) Blunderstone naar Londen, en later naar Yarmouth, naar Dover en naar Canterbury.


Verhaallijn:

Er zijn heel veel verhaallijnen. Uiteraard is die van de hoofdpersoon, David Copperfield, de belangrijkste. Een jongen die opgroeit in vervelende omstandigheden: zijn ouders sterven jong, zijn pleegvader is een hardvochtige man, hij gaat naar een vreselijke school, hij ontmoet onbetrouwbare en sullige types en hij wordt meerdere malen verliefd. Maar naast deze verhaallijn zijn er de verhalen van de Peggotty’s in Yarmouth, de Micawber’s in Londen, Aunt Betsy Trotwood in Dover, en vele andere.


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Deze verteller spreekt de lezer toe, zodat deze voelt alsof hij continu bij de handelingen betrokken is. De verteller is David Copperfield, maar het zal iedere lezer die meer van het leven van Dickens weet duidelijk zijn dat we hier het leven van Dickens (geromantiseerd) te horen krijgen. Dickens had een vader die altijd schulden had, de jonge David werkte als kind in een fabriek, en ook hij werd na de nodige ontberingen behoorlijk rijk en gelukkig. En net als Dickens wordt David Copperfield schrijver.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Er is een aantal hoofdpersonen:
• David Copperfield: de hoofdpersoon;
• James Steerforth: een adellijke vriend van David;
• Tommy Traddles: een goedaardige vriend van David;
• Agnes Wickfield: dochter van een advocaat;
• Dora Spenlow: dochter van een advocaat.


Bijfiguren:

Er is een groot aantal bijfiguren, te veel om op te noemen. Een aantal belangrijke bijfiguren zijn:
• Mrs Clara Copperfield: de moeder van David. Zij overlijdt in het kraambed als David nog jong is;
• Nurse Clara Peggotty: de lieve dienstmeid;
• Daniel Peggotty: de broer van de Nurse, die in Yarmouth woont;
• Ham: het neefje van Mr Peggotty;
• Emily: het nichtje van Peggotty;
• Mr Murdstone: de stiefvader van David, knap, maar ongevoelig en gierig;
• Jane Murdstone: de zuster van Mr Murdstone, een zeer gelovige vrouw;
• Mr Wilkins Micawber: een optimistische man die helaas meestal diep in de schulden zit;
• Aunt Betsey Trotwood: de tante van David, uit Dover;
• Mr Dick: de niet al te slimme kamerhuurder van Miss Trotwood;
• Mr Wickfield: een advocaat waar David logeert;
• Uriah Heep: de advocaat-klerk van Mr Wickfield.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘David Copperfield’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

Er zijn musicalversies, kinderverhalen, graphic novels en computerspellen van ‘David Copperfield’ gemaakt. Het verhaal gaf de Engelse taal spreekwoordelijke uitdrukkingen (zoals ‘Barkis is willing’ voor een vrijer die zijn geliefde vraagt met hem te trouwen) en onvergetelijke karakters (zoals Miss Peggotty, Mr Micawber en Uriah Heep).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Charles Dickens.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Jane Eyre van Charlotte Brontë
• ‘Silas Marner’ van George Eliot
• ‘Jude the Obscure’ van Thomas Hardy


Citaat:
‘I think you are wrong, Uriah,’ I said. ‘I daresay there are several things that I could teach you, if you would like to learn them.’
‘Oh, I don’t doubt that, Master Copperfield’ Uriah Heep answered; ‘not in the least. But not being ‘umble yourself, you don’t judge well, perhaps, for them that are. I won’t provoke my betters with knowledge, thank you. I’m much too ‘umble. Here is my ‘umble dwelling, Master Copperfield.’ (p.238)

Vragen over het boek:
  1. De kustplaats Yarmouth heeft een belangrijke plek in het leven van David Copperfield, zowel als hij nog een kind is als op oudere leeftijd. Geef hier een drietal voorbeelden van en geef ook aan waarom deze situaties belangrijk zijn voor het verhaal.
  2. David Copperfield neemt een aantal foute beslissingen in zijn leven. Kies een drietal van zulke beslissingen uit en geef aan waarom je die beslissingen niet goed vindt.
  3. Kies een drietal slechte karakters uit de roman. Geef aan waarom jij ze slecht vindt en geef ook aan of zij op de een of andere manier hun karakter veranderen (en hoe dat komt als dat zo is).
  4. Dickens wordt vaak verweten dat er wel heel veel toevalligheden in zijn romans plaatsvinden. Kies een drietal van zulke toevalligheden uit in ‘David Copperfield’. Geef aan waarom dat volgens jou toevalligheden zijn en geef ook aan waarom Dickens deze zaken juist zo beschreef.



^ Terug naar boven

Comments are closed.