3/5 - (1 stemmen)

Emma

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693057631277", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001814054","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Emma%2C%20Jane%20Austen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Emma Woodhouse, handsome, clever, and rich, with a comfortable home and happy disposition, seemed to unite some of the best blessings of existence; and had lived nearly twenty-one years in the world with very little to distress or vex her.
She was the youngest of the two daughters of a most affectionate, indulgent father, and had, in consequence of her sister's marriage, been mistress of his house from a very early period. Her mother had died too long ago for her to have more than an indistinct remembrance of her caresses, and her place had been supplied by an excellent woman as governess, who had fallen little short of a mother in affection.
Sixteen years had Miss Taylor been in Mr Woodhouse's family, less as a governess than a friend, very fond of both daughters, but particularly of Emma. Between them it was more the intimacy of sisters. Even before Miss Taylor had ceased to hold the nominal office of governess, the mildness of her temper had hardly allowed her to impose any restraint; and the shadow of authority being now long passed away, they had been living together as friend and friend very mutually attached, and Emma doing just what she liked; highly esteeming Miss Taylor's judgment, but directed chiefly by her own.
The real evils indeed of Emma's situation were the power of having rather too much her own way, and a disposition to think a little too well of herself; these were the disadvantages which threatened to alloy her many enjoyments. The danger, however, was at present so unperceived, that they did not by any means rank as misfortunes with her.
Sorrow came – a gentle sorrow – but not at all in the shape of any disagreeable consciousness. – Miss Taylor married. It was Miss Taylor's loss which first brought grief. It was on the wedding day of this beloved friend that Emma first sat in mournful thought of any continuance. The wedding over and the bridepeople gone, her father and herself were left to dine together, with no prospect of a third to cheer a long evening. Her father composed himself to sleep after dinner, as usual, and she had then only to sit and think of what she had lost.

© Nelson Doubleday Inc., 1965

^ Terug naar boven

Algemeen

Emma Woodhouse woont samen met haar vader, een weduwnaar, op het landgoed Hartfield, in de buurt van het plattelandsstadje Highbury. Haar gouvernante, Miss Taylor, is kortgeleden getrouwd met de weduwnaar Mr Weston. Emma betreurt dit, want zij is nu, op haar eenentwintigste, alleen op het landhuis met haar vader. En hoewel ze een prettig leven met hem leidt, is het ook wel een beetje een saai leven zo met z’n tweeën. Haar zuster Isabella is een tijdje terug ook al getrouwd en Emma heeft weinig vrouwen meer over met wie ze van alles kan bespreken.
Gelukkig komt dan de 17-jarige Harriet Smith in haar leven. Harriet heeft haar ouders nooit gekend en Emma veronderstelt daarom dat ze vast en zeker van hoge komaf is. Vandaar dat ze Harriet adviseert om niet te trouwen met de boer Robert Martin; zij kan wel iets beters krijgen.
En daar is Mr Knightley, een landeigenaar in de buurt, erg kwaad over. Hij kent Robert Martin als een betrouwbare boer; deze pacht de grond van Mr Knightley. Knightley vindt Emma maar onverstandig; ze moet beter nadenken bij wat ze zegt en doet. Emma vertrouwt Knightley van alles en nog wat toe; ze kan alles bij hem kwijt, omdat hij zo’n begripvolle man is.
Maar Knightley vindt dat de mensenkennis van Emma niet al te groot is. En dat zegt hij ook meermalen tegen haar: zij heeft de neiging om mensen te koppelen die helemaal niet bij elkaar willen horen of die niet bij elkaar passen.
En wat het meest wrange is: Emma lijkt zelf helemaal niet te beseffen dat er voor haar ook iemand is. En die persoon is de laatste die zij voor zichzelf ziet als toekomstige echtgenoot …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Jane Austen

Jaar van uitgave:
1815

Aantal pagina's:
375

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Eerste helft van de 19e eeuw

Plaats van handeling:
UK, het platteland: het provinciestadje Highbury

Bijzonderheden:
Een roman in 54 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Emma’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je een belangrijk en romantisch verhaal wilt lezen, moet je ‘Emma’ kiezen. Het is een beroemd boek van Jane Austen en zij is waarschijnlijk de beroemdste Britse schrijfster uit de negentiende eeuw. Dus ‘Emma’ is een must read voor de liefhebber van Engelse literatuur.
‘Emma’ is een typisch vrouwenboek; de intriges en de karakterbeschrijvingen en –ontwikkelingen zullen veel mannelijke lezers waarschijnlijk minder aanspreken. Helaas.


WAT MOET JE WETEN?

‘Emma’ is een klassiek, maar ook een oud boek. Dat merk je aan de taal: de lastige woorden, de uitgebreide beschrijvingen, de traagheid van de actie. En als lezer moet je bovendien enige kennis hebben van deze periode in Engeland (de eerste helft van de 19e eeuw). Het begrijpen van verhoudingen tussen de verschillende seksen en de diverse bevolkingsgroepen zal het begrip en het waarderen van het verhaal zeker bevorderen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Op zich is de taal van ‘Emma’ niet echt moeilijk. Jane Austen die dit boek al in 1815 schreef, schrijft in een heel toegankelijke taal die nauwelijks verouderd lijkt.
Wel zijn de zinnen en de alinea’s vaak lang. Austen legt uitgebreid uit wie waar met wie staat te praten en waarover het allemaal gaat. Dat doet ze weliswaar met veel ironie, maar niet elke lezer zal dat waarderen. Vandaar dat ‘Emma’ een roman is voor een geoefende lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Emma’ zal minder problemen opleveren dan het verhaal. De taal is goed te begrijpen; de beschrijvingen zijn zo nu en dan omslachtig, maar de woorden en zinnen zijn nergens complex.
Als er al een probleem is voor de lezer, dan zal dat vaak zijn op het niveau van het verhaal. Al vrij snel heb je door wat Emma voor een karakter is en welke man het meest geschikt voor haar is. En dat geldt ook voor andere karakters: je hebt sneller dan Emma in de gaten wie wel en wie minder goed te vertrouwen is. Wat dat betreft lijkt Austen veel op veel andere schrijvers uit de negentiende eeuw, zoals Charles Dickens, Charlotte Brontë en Thomas Hardy. De karakters zijn duidelijk minder complex dan twintigste-eeuwse karakters. Dat maakt ‘Emma’ dan ook wel weer tot een rustgevend verhaal, een verhaal waarbij veel lezers – met name vrouwelijke – zich goed thuis voelen. ‘Emma’ lijkt veel op de andere vijf romans van Jane Austen: de spanning duurt even, maar het komt allemaal in orde.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Emma’ een roman met een literair niveau C 5d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Het gebrek aan actie, de lastige taal en de traagheid van de ontwikkeling van de plot zouden ‘Emma’ tot een onleesbaar boek hebben kunnen maken. Maar dat is totaal niet het geval: het boek is nog altijd heel populair. Dat komt door de schrijfstijl van Jane Austen. Zij schrijft zeer humoristisch; haar humor is nu eens ironisch, dan weer sarcastisch. De lezer zal de vaak impliciete humor wel moeten begrijpen uiteraard; haar kritische schrijfstijl is nergens populistisch of plat.
De beschrijvingen zijn helder en zeer analytisch. De mensenkennis van Ms Austen is verbluffend. De jonge vrouw Emma wordt daardoor een karakter van vlees en bloed: een zeer betrokken jongedame die het geluk van iedereen nastreeft, maar die helaas maar zelden ziet hoe dit geluk voor haarzelf het beste verworven kan worden.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Jane Austen is niet een schrijfster bij wie de actie vooropstaat. In dat opzicht lijkt ze dan weer niet zo veel op negentiende-eeuwse schrijvers als Dickens, Brontë of Hardy. Het gaat bij Austen altijd om innerlijke conflicten. Ook wanneer het over oppervlakkige zaken – zoals uiterlijk, kleding of afkomst – gaat. En dat is bij de roman ‘Emma’ ook het geval.


Tijd:

‘Emma’ speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw. Dat is belangrijk voor de plot: bepaalde zaken werden anders geregeld dan in latere tijden. Dat gold bijvoorbeeld voor het uithuwelijken van een persoon. Bij de meer gegoede bevolking werd een huwelijk altijd geregeld; vaak door een familielid, soms door een bekende. Dat doet Emma daarom ook voor de vrouwen om haar heen. En ze doet het met verve.


Plaats:

De roman speelt zich grotendeels af op het platteland van Engeland. Emma woont op een landgoed, Hartfield, in de buurt van een klein provinciestadje, Highbury. Ook dat is belangrijk voor de plot. Met name vrouwen uit de gegoede milieus die in een dergelijk klein plaatsje woonden – en dan soms ook nog op een afgelegen landhuis – moesten maar afwachten welke geschikte huwelijkspartners er bij hen in de buurt woonden of kwamen wonen. Zo wordt er in ‘Emma’ met smart uitgekeken naar elke mogelijke geschikte huwelijkspartner.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Emma’: hoe kan Emma ervoor zorgen dat er zo veel mogelijk huwbare dames aan de meest geschikte echtgenoot komen?


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Deze levert in ‘Emma’ commentaar op meerdere facetten van de Britse negentiende-eeuwse maatschappij. Dat commentaar is soms ironisch, vaak sarcastisch. Soms gebruikt de verteller bepaalde karakters om kritiek te uiten, zodat je als lezer gebeurtenissen begrijpt die anders onduidelijk zouden blijven. Via haar beschrijvingen levert de verteller commentaar op wezenlijke zaken uit haar tijd; zoals het huwelijk, het klassensysteem, de politiek, het grootgrondbezit, de adel, de geestelijkheid, maar ook op menselijke ondeugden als hypocrisie, arrogantie en onwetendheid.
Uiteraard gaat ‘Emma’ ook over de perikelen die de hoofdpersoon Emma Woodhouse ondervindt bij het koppelen van haar vriendinnen en beschermelingen, maar tussen de regels door is te lezen hoe Austen haar eigen tijd en haar eigen maatschappij – met die absurde koppelaarsmethoden – bekritiseert.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Emma’ zijn:
• Emma Woodhouse: een betrokken, maar vaak enigszins naïeve jongedame van 21 jaar. Ze heeft geen materiële zorgen, maar des te meer persoonlijke, omdat ze het als haar plicht ziet zoveel mogelijk vertrouwelingen aan een huwelijkspartner te helpen. Door die activiteiten heeft ze weinig tijd voor haar eigen levensgeluk. Over haar hoofdpersoon Emma schreef Austen ooit: ‘I am going to take a heroine whom no one but myself will much like’;
• Mr Henry Woodhouse: de vader van Emma en de eigenaar van het landhuis Hartfield;
• Mr George Knightley: een landheer uit de omgeving. Hij is de eigenaar van Donwell Abbey, een groot landgoed met daarop veel huizen en een aantal boerderijen.


Bijfiguren:

‘Emma’ kent een groot aantal minor characters. De belangrijkste daarvan zijn:
• Miss Anne Taylor: de gouvernante van Emma. Zij trouwt al in het begin van de roman met Mr Weston;
• Mr Weston: de echtgenoot van Miss Taylor. Hij was weduwnaar voordat hij met Anne trouwde;
• Harriet Smith: de 17-jarige vriendin van Emma;
• Robert Martin: een jonge boer uit de omgeving;
• Mr Philip Elton: een jonge dominee;
• Augusta Elton (vroeger Miss Hawkins): de echtgenote van Mr Elton;
• Isabella Knightley Woodhouse: de zuster van Emma, getrouwd met de broer van George;
• John Knightley: de broer van George, getrouwd met Isabella;
• Frank Churchill: de zoon van Mr Weston. Hij heeft de achternaam Churchill aangenomen van de oom en tante die hem opvoedden;
• Jane Fairfax: een weeskind, een jongedame;
• Miss Bates: de tante van Jane Fairfax.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Emma’ is herhaaldelijke malen verfilmd.


Overig:

‘Emma’ is meerdere malen bewerkt tot TV-series en toneelvoorstellingen.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jane Austen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Jane Eyre van Charlotte Brontë
The Warden van Anthony Trollope
The House by the Sea van Santa Montefiore


Citaat:
‘Dear Harriet! – I would not change you for the clearest-headed, longest-sighted, best-judging female breathing. Oh! the coldness of a Jane Fairfax! – Harriet is worth a hundred such. – And for a wife – a sensible man’s wife – it is invaluable. I mention no names; but happy the man who changes Emma for Harriet!’ (p.209)

Vragen over het boek:

1. Kies een drietal karakters uit ‘Emma’ van wie de karakters heel anders blijken te zijn dan Emma denkt. Geef aan in hoeverre hun karakters afwijken van het beeld dat Emma van hen heeft en maak duidelijk op welk moment Emma hen uiteindelijk beter leert kennen.
2. Vind je dat Mr Knightley Emma op de juiste manier benadert? Geef een tweetal voorbeelden die je antwoord bewijzen.
3. In hoeverre heeft Jane Austen in deze roman kritiek op haar tijd? Geef hier twee voorbeelden van en maak duidelijk wat jij van die kritiek vindt.
4. ‘Emma’ wordt vaak een novel (of: comedy) of manners genoemd. Wat wordt hiermee bedoeld volgens jou? Noem een ander genre waartoe je de roman ‘Emma’ ook kunt rekenen en maak duidelijk waarom ‘Emma’ ook tot dit genre zou kunnen worden gerekend.




^ Terug naar boven

Comments are closed.