3.7/5 - (3 stemmen)

Fahrenheit 451

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: politics

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693598875575", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000696494","familyId":"9200000000696494","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fahrenheit%20451%2C%20Ray%20Bradbury","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

It was a pleasure to burn.
It was a special pleasure to see things eaten, to see things blackened and changed. With the brass nozzle in his fists, with this great python spitting its venomous kerosene upon the world, the blood pounded in his head, and his hands were the hands of some amazing conductor playing all the symphonies of blazing and burning to bring down the tatters and charcoal ruins of history. With his symbolic helmet numbered '451' on his stolid head, and his eyes all orange flame with the thought of what came next, he flicked the igniter and the house jumped up in a gorging fire that burned the evening sky red and yellow and black. He strode in a swarm of fireflies. He wanted above all, like the old joke, to shove a marshmallow on a stick in the furnace, while the flapping pigeon-winged books died on the porch and lawn of the house. While the books went up in sparkling whirls and blew away on a wind turned dark with burning.
Montag grinned the fierce grin of all men singed and driven back by flame.
He knew that when he returned to the firehouse, he might wink at himself, a minstrel man, burnt-corked, in the mirror. Later, going to sleep, he would feel the fiery smile still gripped by his face muscles, in the dark. It never went away, that smile, it never ever went away, as long as he remembered.

© New York Review Books Bantam / Ballantine Books, 1953

^ Terug naar boven

Algemeen

Montag is brandweerman net als zijn vader en opa dat vóór hem ook waren. Niet een beroep waarbij je vragen stelt waarom je dat werk doet. Maar Montag begint het zich langzamerhand wel af te vragen. Hij moet namelijk boeken in brand steken, in plaats van brandjes blussen. Vaak steekt hij de huizen waar die boeken zich bevinden ook in brand. En soms verbranden de mensen ook nog mee. Montag vraagt zich af wat er zo bijzonder is aan boeken dat mensen ervoor zelfs willen sterven en dat anderen – zoals zijn baas Captain Beatty – willen dat mensen ervoor sterven. Dus neemt Montag een paar boeken mee om eens te kijken wat daarin staat. En hij leest over Jezus, en Job, en Gulliver, en hij leest gedichten. En hij wordt op gedachten gebracht. Niet alleen door die boeken, maar ook door zijn buurmeisje Clarisse, dat hem leert op een andere manier naar de wereld te kijken.
Maar zoiets is gevaarlijk. Eigenlijk moet je alleen maar TV kijken en lachen om flauwe programma’s waar iedereen om hoort te lachen. En vooral niet nadenken, nooit nadenken. Montag verbaast zich langzamerhand over de mensen die dat doen (zoals zijn vrouw Mildred). Hij besluit meer in zijn boeken te lezen. En hij zoekt contact met anderen die ook boeken lezen. Zelfs wanneer dat levensgevaarlijk blijkt te zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ray Bradbury

Jaar van uitgave:
1953

Aantal pagina's:
179

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Toekomst

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen: ‘The Hearth and the Salamander’, ‘The Sieve and the Sand’ en ‘Burning Bright’.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Fahrenheit 451’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Fahrenheit 451’ is een verhaal voor liefhebbers van science fiction en van dystopische verhalen. Maar het is zeker niet een onwezenlijk verhaal over marsmannetjes of rare ruimtevaartuigen. Dit is een dystopische wereld die ook onze wereld zou kunnen zijn. ‘Fahrenheit 451’ is een roman die je laat nadenken over onze eigen vrijheid en democratie.


WAT MOET JE WETEN?

De roman ‘Fahrenheit 451’ gaat over een totalitair systeem, over een niet-bestaande tijd. Het onderwerp is ook bizar: brandweermannen die boeken, huizen en soms mensen in brand steken, alleen omdat die boeken bewaard worden. Zo’n onderwerp is eerder en later al veel vaker behandeld: door H.G. Wells, Aldous Huxley, George Orwell, John Wyndham, Ira Levin, Dean Koontz, Stephen King en vele anderen.
Maar het is helaas niet een onmogelijke wereld. Wie het nieuws goed in de gaten houdt, weet dat er landen zijn waar verkiezingen niets voorstellen, waarin burgers geen rechten hebben, waar kunst en literatuur aan banden zijn gelegd of waar informatie – via radio en TV, bijvoorbeeld – alleen maar bestaat uit amusement waar je niet bij hoeft na te denken.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De roman ‘Fahrenheit 451’ is niet moeilijk te lezen, ondanks het feit dat het verhaal al in 1953 uitkwam. Bradbury is heel modern in zijn taalgebruik, maar vooral in het uitwerken van zijn thema. De woorden zijn nergens moeilijk, de taal is nooit verouderd. De alinea’s zijn niet lang, er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is de roman zeker niet moeilijk te lezen. Het verhaal bestaat uit drie lange delen, maar die delen worden regelmatig onderbroken door witregels. Het verhaal is al uit 1953, maar het is zeker niet achterhaald wat taal en thema betreft. Dat komt voor een deel door de boeiende schrijfstijl van Bradbury, maar ook door de manier waarop hij zijn thema behandelt. In de roman wordt een wrede wereld afgebeeld; een wereld die zo geworden is omdat de leiders – wie dat ook mogen zijn – hebben besloten dat de bevolking alleen geregeerd kan worden door ze dom te houden: weinig informatie geven, geen tijd geven om na te denken, veel nutteloos amusement geven. Een zeer modern onderwerp: de mensen amuseren zich onnozel. Boeken mogen niet gelezen worden; iemand zou maar eens op een origineel idee kunnen komen. Helaas nog altijd een actueel onderwerp in een tijd waarin goedkoop amusement meer aandacht krijgt dan diepzinnige films, TV-programma’s of boeken met een boodschap.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fahrenheit 451’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Fahrenheit 451’ is boeiend geschreven. Bradbury is soms nogal afstandelijk in zijn beschrijvingen, maar zijn verhaal heeft een hoog tempo en de lezer voelt mee met de worstelingen van Montag.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Fahrenheit 451’ kent veel actie. Montag en zijn collega’s steken branden aan, branden die soms niet alleen boeken verbranden, maar vaak ook huizen en soms zelfs de mensen die in die huizen wonen. De handelingen van Montag en de zijnen leiden bij hem tot dilemma’s over goed en kwaad en ze dwingen hem om drastische stappen te nemen. Deze beslissingen zorgen voor de nodige actie in het verhaal.


Tijd:

De dystopische roman ‘Fahrenheit 451’ speelt zich af in een toekomstige tijd.


Plaats:

Een specifieke plaats wordt niet genoemd in ‘Fahrenheit 451’. Het is duidelijk dat het verhaal zich afspeelt in een stad in de USA: steden als St. Louis, Los Angeles en Chicago worden genoemd, maar het ligt voor de hand dat Montag daar niet woont.


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn in ‘Fahrenheit 451’ is de zoektocht van Montag naar de waarheid: wat is het nut van zijn werk en wat is er goed aan? En, als dat werk niet goed is, wat is dan een goede manier om te leven? De keuze die Montag meent te moeten maken, zal zijn verdere leven bepalen.


Verteller:

De roman ‘Fahrenheit 451’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van Montag.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Fahrenheit 451’ is:
• Guy Montag: een brandweerman wiens baan bestaat uit het aansteken van branden, teneinde boeken (en vaak de huizen waarin ze zich bevinden) te verbranden. Nadat hij dit werk een tijd heeft gedaan, krijgt hij twijfels over de juistheid van zijn werk.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fahrenheit 451’ zijn:
• Clarisse McClellan: een zestienjarig buurmeisje van Montag. Het is een gevoelig meisje uit een gezin waar mensen nog met elkaar praten. Haar onbevangenheid en oprechtheid zet Montag aan het denken;
• Mildred (‘Millie’) Montag: de vrouw van Montag. Zij is een perfecte vrouw voor deze wereld: alleen maar geïnteresseerd in TV-shows en hoor- en kijkspelen, in alles gehoorzamend aan de overheid. Van enige liefde voor haar echtgenoot Montag is nauwelijks sprake;
• Captain Beatty: de brandweercommandant, de baas van Montag. Hij is plichtsgetrouw, belezen, maar vooral heel slim;
• Faber: een oud-professor in de Engelse literatuur. Hij bezit boeken, maar hij is te bang om iets te doen aan de bewustwording van de mensen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Fahrenheit 451’ is verfilmd.


Overig:

‘Fahrenheit 451’ is een roman die tot nadenken stemt: een science fiction, anti-utopia-verhaal met een duidelijke boodschap. De uitdrukking ‘‘Fahrenheit 451’ … the temperature at which books burn’, is spreekwoordelijk geworden.
Luister ook eens naar de song Books Are Burning van de Engelse singer/songwriter Andy Partridge.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ray Bradbury.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Brave New World van Aldous Huxley
• This Perfect Day van Ira Levin
• In the Country of Last Things van Paul Auster


Citaat:
‘What do the books say, he wonders. Oh, to scratch that itch, eh? Well, Montag, take my word for it, I’ve had to read a few in my time, to know what I was about, and the books say nothing! Nothing you can teach or believe. They’re about non-existent people, figments of imagination, if they’re fiction. And if they’re nonfiction, it’s worse, one professor calling another an idiot, one philosopher screaming down another’s gullet.’ (p.62)

Vragen over het boek:

1. Wat is de fascinatie van Guy Montag voor boeken?
2. Analyseer het karakter van Mildred Montag of van Captain Beatty.
3. Verklaar de titel van deel I van het boek: ‘The Hearth and the Salamander’.
4. Verklaar de titel van deel II van het boek: ’The Sieve and the Sand’.




^ Terug naar boven

Comments are closed.