3.7/5 - (3 stemmen)

Fever Pitch

Niveau:
Genre: non-fiction
Thema: sports

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695221408207", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"37191505","familyId":"37191505","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Fever%20Pitch%2C%20Nick%20Hornby","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

It’s in there all the time, looking for a way out.
I wake up around ten, make two cups of tea, take them into the bedroom, place one on each side of the bed. We both sip thoughtfully; so soon after waking there are long, dream-filled gaps between the occasional remark – about the rain outside, about last night, about smoking in the bedroom when I have agreed not to. She asks what I’m doing this week, and I think: (1) I’m seeing Matthew on Wednesday. (2) Matthew’s still got my Champions video. (3) [Remembering that Matthew, a purely nominal Arsenal fan, has not been to Highbury for a couple of years, and so has had no opportunity to watch the more recent recruits in the flesh] I wonder what he thought of Anders Limpar.
And in three easy stages, within fifteen, twenty minutes of waking, I’m on my way. I see Limpar running at Gillespie, swaying to his right, going down: PENALTY! DIXON SCORES! 2-0! … Merson’s back-heel flick and Smith’s right-foot shot into the far corner in the same match … Merson’s little push past Grobbelaar up at Anfield … Davis’s swivel and smash against Villa … (And this, remember, is a morning in July, our month off, when there is no club football of any kind.) Sometimes, when I let this dreamy state take me over completely, I go on and back, through Anfield ’89, Wembley ’87, Stamford Bridge ’78, my whole footballing life flashing before my eyes.
‘What are you thinking about?’ she asks.

© Penguin Random House Company, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

Nick Hornby, de bekende schrijver, is niet alleen maar een expert op het gebied van relaties (die hij meestal nauwkeurig beschrijft) of popmuziek: hij is ook een enorme voetbalfanaat. En dan met name van één cluppie: de Londense voetbalclub Arsenal. Arsenal speelt vanuit Highbury; een stadion in een wijk waar Nick Hornby al jaren woont.
In dit boek vertelt Hornby hoe zijn club het deed in de jaren 1968 tot 1992. Het is een verhaal over ups-and-downs, over teleurstellingen en grote successen, over blessures en prachtige doelpunten, over aankopen en verkopen.
Maar ook is het een verhaal over liefde voor de sport, over sportvrienden onder elkaar, over de haat-liefde verhouding van vrienden en familieleden met Arsenal. En bovenal is het een verhaal over Nick Hornby zelf en over de club die hem gelukkig maakte.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nick Hornby

Jaar van uitgave:
1992

Aantal pagina's:
239

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1965-1995

Plaats van handeling:
UK, Londen (voornamelijk)

Bijzonderheden:
Een non-fictie verhaal in drie delen (’1968-1975’, ’1976-1986’, ’1986-1992’) en in gedateerde en getitelde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Voetbalkoorts’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je van voetbal houdt, dan is ‘Fever Pitch’ zeker een aanrader. Het boek staat vol wedstrijden: verslagen, spelers, maar ook hilarische situaties en gebeurtenissen die zich afspeelden voor, tijdens of na de wedstrijden.
Denk erom: dit boek gaat over een specifieke club, de Londense topclub Arsenal.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Fever Pitch’ is het nodig dat je het een en ander weet over voetbal. Het verhaal ademt voetbal, het verhaal is voetbal. Het is niet zo dat je de buitenspelregel goed moet kunnen begrijpen, maar het is wel handig als je een paar van de Britse clubs en zo mogelijk een paar spelers uit de jaren 1965-1995 kent.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Fever Pitch’ zijn niet echt moeilijk. De teksten gaan wel vrijwel uitsluitend over voetbal, maar een kenner en liefhebber van voetbal zal dat geen probleem vinden.
De alinea’s zijn vaak nogal lang en er zijn geen dialogen. De hoofdstukken zijn van een normale lengte en de titels en de data boven de hoofdstukken maken veel duidelijk: als je een wedstrijd van een bepaalde datum zoekt, kun je die zo vinden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Fever Pitch’ is niet erg ingewikkeld, de alinea’s zijn vaak wel behoorlijk lang. De hoofdstukken daarentegen zijn vaak kort en overzichtelijk.
Het verhaal leest behoorlijk snel. En dat geldt niet alleen voor liefhebbers van  voetbal. Nick Hornby is een getalenteerde schrijver die ook saaie gebeurtenissen – niet elke wedstrijd is een topper – heel smakelijk kan vertellen. Bovendien maakt hij de situaties rond het voetbal heel persoonlijk: hij geeft aan dat Arsenal (en met name het stadion Highbury) voor hem een soort thuis werd vanaf de eerste keer dat hij in het stadion kwam. Hij had het vaak moeilijk thuis en hij voelde zich vaak alleen; samen met de supporters en samen met zijn club leek het al snel alsof hij alles en iedereen aankon.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fever Pitch’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Fever Pitch’ is heel mooi geschreven. Het is een boeiend verhaal, ondanks het feit dat dit non-fictie is. Nick Hornby heeft zijn liefde voor de club heel persoonlijk gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat Arsenal hem gelukkiger heeft gemaakt. Problemen thuis – met zijn ouders – en met zijn vrienden en (vooral) vriendinnen werden vergeten wanneer hij weer met zijn favoriete cluppie in de weer was.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Fever Pitch’ is een non-fictieverhaal met weinig actie. Het boek bestaat uit verslagen en gebeurtenissen die allemaal met voetbal en vrijwel allemaal met Arsenal te maken hebben. Toch is het gebrek aan actie niet echt een gemis: de gebeurtenissen rond het voetbal worden smeuïg en soms ontroerd of ontroerend verteld.


Tijd:

Het boek ‘Fever Pitch’ speelt zich af in de jaren 1968 tot 1992. Het boek vertelt over de ups-and-downs van de voetbalclub Arsenal.
Alles wordt chronologisch en zeer goed gedateerd verteld. Sommige seizoenen worden wekelijks beschreven, waarbij uit- en thuiswedstrijden evenveel aandacht krijgen.


Plaats:

De setting van ‘Fever Pitch’ is voornamelijk het voetbalveld waar de Londense voetbalclub Arsenal speelde. Dat was vaak het stadion Highbury in de gelijknamige wijk van Londen. Vaak waren het de stadions van de tegenstanders (zoals bij andere Londense club of in andere steden als Manchester, Liverpool, Brighton of Southampton). Maar ook zijn er wedstrijden van Engeland tegen Schotland, Brazilië of Nederland.


Verhaallijn:

Er is niet echt een verhaallijn in ‘Fever Pitch’: het boek geeft uitgebreide indrukken van wedstrijden en van de effecten die deze wedstrijden op verschillende personen (waaronder de verteller) hadden.


Verteller:

De roman ‘Fever Pitch’ heeft een ik-verteller. Hij vertelt gepassioneerd over de wedstrijden en de gebeurtenissen rond Arsenal. Soms beschouwt hij zaken vanuit een persoonlijk perspectief, vooral wanneer hij vertelt over huiselijke of relationele zaken.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fever Pitch’ zijn:
• Nick Hornby: de auteur. Als hij vertelt over zijn eerste wedstrijden is hij nog een jongen. Later is hij student, docent en tenslotte is hij de beroemde schrijver die hij later zou worden. Eigenlijk is natuurlijk niet een persoon het ‘hoofdkarakter’, maar zoiets ongrijpbaars als een voetbalclub: Arsenal.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fever Pitch’ zijn:
• De vader van Nick. Hij woont samen met zijn vriendin; als Nick hem als kind bezoekt heeft zijn vader alleen maar oog voor voetbal op de TV;
• De moeder van Nick. Nick woont samen met zijn zuster bij haar in huis;
• De halfbroer van Nick. Ook een fanatieke Arsenal-fan met wie Nick vaak naar wedstrijden gaat;
• Verschillende voetbalsupporters, vooral van de Londense club Arsenal;
• Verschillende voetballers, vooral van de Londense club Arsenal.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het non-fictieverhaal ‘Fever Pitch’ is in 1997 en in 2005 verfilmd.


Overig:

‘Fever Pitch’ is één van de weinig non-fictieboeken over een sport die een hoog literair gehalte hebben. Dat komt vooral door de schrijver. Nick Hornby weet een simpel wedstrijdverslag – zelfs één van lang geleden – tot een persoonlijk gekleurde gebeurtenis te maken.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nick Hornby.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Loneliness of the Long Distance Runner van Alan Sillitoe
Sporting Relations van Roger McGough
Billy Elliot van Melvin Burgess


Citaat:
Non-footballing friends and family have never met anyone madder than I; indeed, they are convinced I am as obsessed as it is possible to be. But I know that there are people who would regard the level of my commitment – every home game, a handful of away games, and one or two reserve or youth games each season – as inadequate. (p.183)

Vragen over het boek:

1. Wat zijn de verschillen tussen de drie delen van het boek als je denkt aan de successen van Arsenal?
2. Nick Hornby is een groot Arsenal-fan. Maar volgens hem zijn er grotere fans dan hij. Geef een paar voorbeelden van dingen die zo’n fan voor Arsenal over heeft.
3. In welk opzicht is Arsenal een typisch Londense voetbalploeg?
4. Wat vertelt Nick over het Nederlandse voetbal en dan met name over het door Nederland uitgevonden ‘Total Football’?




^ Terug naar boven

Comments are closed.