3/5 - (1 stemmen)

Fiesta: The Sun Also Rises

Niveau:
Genre: comedy-of-manners
Thema: alcoholism

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695146326648", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30391381","familyId":"30391381","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Sun%20Also%20Rises%2C%20Ernest%20Hemingway","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Robert Cohn was once middleweight boxing champion of Princeton. Do not think that I am very much impressed by that as a boxing title, but it meant a lot to Cohn. He cared nothing for boxing, in fact he disliked it, but he learned it painfully and thoroughly to counteract the feeling of inferiority and shyness he had felt on being treated as a Jew at Princeton. There was a certain inner comfort in knowing he could knock down anybody who was snooty to him, although, being very shy and a thoroughly nice boy, he never fought except in the gym. He was Spider Kelly's star pupil. Spider Kelly taught all his young gentlemen to box like featherweights, no matter whether they weighed one hundred and five or two hundred and five pounds. But it seemed to fit Cohn. He was really very fast. He was so good that Spider promptly overmatched him and got his nose permanently flattened. This increased Cohn's distaste for boxing, but it gave him a certain satisfaction of some strange sort, and it certainly improved his nose. In his last year at Princeton he read too much and took to wearing spectacles. I never met any one of his class who remembered him. They did not even remember that he was middleweight boxing champion.

© Penguin Random House Company / Vintage, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

Jake is een Amerikaanse journalist die voor een krant in Parijs werkt. Hij is bevriend met talloze Amerikanen en Britten in de stad, met wie hij vaak uit eten – en met name uit drinken – gaat. Jake is al tijden verliefd op de knappe Brett (Lady Ashley). Zij houdt ook veel van Jake, maar Jake kan volgens hemzelf haar nooit echt beminnen vanwege zijn oorlogswonden (die hij heeft opgelopen in de oorlog in Italië). Brett is gescheiden van haar Engelse edelman en tegenwoordig is ze verloofd met Mike, een aan lager wal geraakte Schot. Zowel Mike als Brett zijn eigenlijk alcoholisten: zij houden meer van een borrel dan van elkaar.
In Parijs ontmoet Jake een oude bekende uit de USA, de Joodse schrijver Robert Cohn. Iedereen heeft een hekel aan de man. Het probleem is dat Robert zich enorm vastklampt aan iedereen die hem enige aandacht geeft (zoals Jake). Als Robert de mooie Brett ontmoet, is hij volledig van de kaart.
Wanneer de vrienden later naar de Spaanse stad Pamplona gaan om naar het stierenvechten te kijken, worden zij vergezeld door een andere gemeenschappelijke vriend, de Amerikaan Bill Gorton. En opnieuw gaan de vrienden zich te buiten aan veel drank.
De zaken worden helemaal complex wanneer niet alleen Mike en Robert, maar ook de knappe jonge stierenvechter Pedro Romero dingt naar de gunsten van Brett. Terwijl Brett eigenlijk alleen maar Jake als grote liefde ziet …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ernest Hemingway

Jaar van uitgave:
1926

Aantal pagina's:
216

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920-1930

Plaats van handeling:
Frankrijk (Parijs) en Spanje (Pamplona en andere plaatsen)

Bijzonderheden:
Een roman in 3 delen en in 19 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘En de zon gaat op’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ leest als een verhaal over nietsdoen: luieren en veel eten en (vooral) drinken. De hoofdpersoon werkt, maar daar is dan ook alles mee gezegd: zijn vrienden, vriendinnen en kennissen doen eigenlijk niets (sommigen schrijven zo nu en dan romans). De karakters zijn wanhopig op zoek naar vermaak en naar liefde. Niet voor niets werd deze generatie ‘The Lost Generation’ genoemd (een benaming bedacht door de schrijfster Gertrude Stein). Het verhaal geeft helder de leegheid van het bestaan van sommige Angelsaksische expats weer.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Hemingway beschrijft helder het milieu en de plaatsen die hij heel goed kende: de ‘lost generation’ van drinkebroers en artiesten die soms in Parijs en dan weer ergens in Spanje verbleven.
De karakters gaan naar Spanje om een ‘fiesta’ bij te wonen: een feest waarbij stieren worden gek gemaakt en als dollen door de straten van de stad Pamplona hollen. Hemingway was een liefhebber van Spanje – en van stierengevechten. Terwijl Hemingway nogal positief schrijft over het stierenvechten, laat hij zich vaak laatdunkend uit over Joden (zoals de schrijver Robert Cohn) – twee aspecten van de roman waarvoor de schrijver (terecht) werd bekritiseerd.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ zijn nergens moeilijk. De taal is nauwelijks verouderd. De alinea’s en de hoofdstukken zijn over het algemeen heel kort en er zijn heel veel dialogen waardoor het lezen gemakkelijk gaat.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ is heel toegankelijk.
Het verhaal is dat minder. Je kunt de beschrijvingen van Parijs en Noord-Spanje lezen als een ouderwetse soort ‘Lonely Planet’-verslaggever – voor de moderne lezer wellicht minder interessant. Wat overeind blijft in dit verhaal is echter de mooie beschrijving van de leegheid van het bestaan van deze expats: ze vervelen zich vaak, ze hebben geen echte vrienden, ze hebben vaak niets te doen – dus ze eten en drinken heel veel.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Fiesta: The Sun Also Rises’ beschrijft een wereld die Hemingway vanuit de eerste hand kende: hij woonde lang in Europa, hij was één van die schrijvers die weinig te doen had, hij hield van drank en vrouwen en hij hield van ruige evenementen (zoals stierengevechten).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Er wordt veel en vaak gedronken. Er wordt van bar naar bar gereisd. Later in het verhaal reizen de hoofdpersonen naar Noord-Spanje voor het vissen en het stierenvechten.


Tijd:

‘Fiesta: The Sun Also Rises’ speelt zich af in de jaren 1920-1930. Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af over een periode van een aantal maanden.


Plaats:

De setting van ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ is Europa. De expats uit de USA en uit Groot-Brittannië wonen en werken (soms) in Parijs. Later gaan ze op reis naar Spanje. Via Bayonne gaan ze naar de stad Pamplona voor de ‘fiesta’: een feest met rennende stieren. Ook gaan ze vissen in een rivier in de zuidelijke Pyreneeën. Jake brengt tenslotte nog een paar dagen door in San Sebastian en in Madrid.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Fiesta: The Sun Also Rises’: hoe zal de relatie zich ontwikkelen tussen de verteller en zijn vrienden en vriendinnen?


Verteller:

De roman ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ zijn:
• Jake (Jacob) Barnes: de ik-verteller, een journalist voor een Amerikaanse krant in Parijs. Jake heeft veel vrienden, maar diep in zijn hart houdt hij alleen maar van Brett;
• (Lady) Brett Ashley: een zeer knappe, 34-jarige vrouw. Ze was getrouwd met een Brit, maar ze scheidde van haar adellijke echtgenoot. Ze is tegenwoordig verloofd met een andere Brit, Mike. Brett drinkt enorm veel – ze is duidelijk een alcoholiste;
• Robert Cohn: een 34-jarige Amerikaanse schrijver van Joodse afkomst. Hij heeft succes gehad met zijn eerste roman en nu zoekt hij in Europa inspiratie voor een tweede boek;
• Bill Gorton: een Amerikaanse, vrij succesvolle schrijver, een oude vriend en klasgenoot van Jake;
• Mike Campbell: de verloofde van Brett, een Schotse edelman. Door zijn extravagante levensstijl is hij momenteel failliet. Mike drinkt ook extravagant veel, net als zijn verloofde.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ zijn:
• Frances Clyne: de verloofde van Robert Cohn. Zij is erg jaloers en ze hoopt snel met Robert te kunnen trouwen zodat ze hem nog beter in de gaten zal kunnen houden;
• Georgette Hobin: een vriendinnetje van Jake (voor een avond), een meisje van lichte zeden;
• Vrienden en kennissen van Jake en de anderen: Mr. en Mrs. Haddock, ‘Zizi’ (een Griekse schilder), Count Mippipoppoulos (een zeer rijke en aardige edelman), Woolsey en Krum (collega’s van Jake), Harvey Stone;
• Madame Duzinell: de conciërge van het appartement waar Jake woont;
• Harris: een Engelse toerist die Jake en Bill in de Spaanse bergen ontmoeten;
• Juanito Montoya: een hoteleigenaar in Pamplona;
• Pedro Romero: een onverschrokken (en zeer knappe) stierenvechter;
• Edna: een Engelse kennis van Bill en Mike.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Fiesta: The Sun Also Rises’ is in 1956 en in 1984 verfilmd.


Overig:

De titel van de roman is ‘Fiesta: The Sun Also Rises’. Sommige edities geven als titel ‘Fiesta’; anderen noemen het boek ‘The Sun Also Rises’.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ernest Hemingway.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Daisy Miller van Henry James
The Good Soldier van Ford Madox Ford
Down and Out in Paris and London van George Orwell


Citaat:
‘You’re an expatriate. You’ve lost touch with the soil. You get precious. Fake European standards have ruined you. You drink yourself to death. You become obsessed by sex. You spend all your time talking, not working. You’re an expatriate, see? You hang around cafés.’
‘It sounds like a swell life,’ I said. ‘When do I work?’ (p.100)

Vragen over het boek:

1. Wat kun je vertellen over de baan die Jake heeft?
2. Waaruit blijkt dat Jake en Brett elkaar al heel lang kennen?
3. Is Robert Cohn echt de onsympathieke figuur van het verhaal (zoals iedereen over hem denkt)? Waarom vind je dat?
4. Wat vind je van de titel van de roman?




^ Terug naar boven

Comments are closed.