2.5/5 - (2 stemmen)

God’s Grace

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: island

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692436916234", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000017901388","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"FSG%20Classics%20-%20God%27s%20Grace%20%28ebook%29%2C%20Bernard%20Ma...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

This is that story
The heaving high seas were laden with scum
The dull sky glowed red
Dust and ashes drifted in the wind circling the earth
The burdened seas slanted this way, and that, flooding the scorched land under a daylight moon
A black oily rain rained
No one was there

At the end, after the thermonuclear war between the Djanks and Druzhkies, in consequence of which they had destroyed themselves, and, madly, all other inhabitants of the earth, God spoke through a glowing crack in a bulbous black cloud to Calvin Cohn, the paleologist, who of all men had miraculously survived in a battered oceanography vessel with sails, as the swollen seas tilted this way and that;
Saying this:
‘Don't presume on Me a visible face, Mr. Cohn, I am not that kind, but if you can, imagine Me. I regret to say it was through a minuscule error that you escaped destruction. Though mine, it was not a serious one; a serious mistake might have jammed the universe. The cosmos is so conceived that I myself don't know what goes on everywhere. It is not perfection although I, of course, am perfect. That's how I arranged my mind.

© Penguin Random House Company / Farrar, Straus and Giroux, 1982

^ Terug naar boven

Algemeen

Bij een (thermo-)nucleaire oorlog tussen de Djanks en de Druzhkies wordt vrijwel de gehele mensheid weggevaagd. God is daarover zo verbolgen dat Hij besluit een nieuwe zondvloed over de aarde af te roepen, waarbij de rest van de nog levende mensen en alle dieren worden vernietigd. Als die oorlog en die zondvloed plaatsvinden, is de wetenschapper Calvin Cohn net met een onderzoek bezig op de bodem van de Stille Oceaan. Als hij bovenkomt is iedereen dood.
Het schip drijft stuurloos over de oceanen en strandt tenslotte op een rots van een vulkanisch eiland, ergens in de Indische Oceaan. Cohn ontdekt een mede-overlevende: een jonge mannetjeschimpansee, Buz. Samen verkennen ze het eiland. Als Cohn vanwege de atoomstraling ernstig ziek wordt, wordt hij door een aap verzorgd (Buz?). Het eiland is idyllisch en er is meer dan voldoende voedsel (vruchten en planten) voor de twee overlevenden.
In de loop van de tijd wordt het leven nog mooier. Op het eiland ontmoeten Cohn en Buz eerst een gorilla, en later meer chimpansees en ook nog een achttal bavianen. Cohn kan die apen veel leren: sommigen leren spreken en leren zich gedragen als echte ‘mensen’. Cohn beseft dat dit eiland wel eens het nieuwe paradijs op aarde zou kunnen worden. Zijn eigen paradijs. Vooral wanneer hij de schoonheid van de chimpansee Mary Madelyn ontdekt.
Maar net als in het eerste paradijs moet er ook hier een keuze tussen goed en kwaad gemaakt worden …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Bernard Malamud

Jaar van uitgave:
1982

Aantal pagina's:
256

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een tijd ergens in de toekomst

Plaats van handeling:
Een eiland ergens in de Indische Oceaan

Bijzonderheden:
Een roman in 6 delen:
‘The Flood’
‘Cohn’s Island’
‘The Schooltree’
‘The Virgin in the Trees’
‘The Voice of the Prophet’
‘God’s Mercy’


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van filosofische boeken over goed en kwaad, over dystopische samenlevingen en morele dilemma’s, dan is ‘God’s Grace’ zeker een boek voor jou. Het verhaal speelt zich af op een eiland, dus in een zeer geïsoleerde samenleving (zoals Robinson Crusoe, Lord of the Flies, Foe, The Island of Doctor Moreau en vele andere romans). Maar tevens is het een verhaal over het joods (on)geloof (vergelijkbaar met boeken van andere Amerikaans-Joodse schrijvers als Chaim Potok, Philip Roth en Jonathan Safran Foer) en over goed en kwaad (zoals veel romans van Stephen King, J.M. Coetzee, Dean Koontz, Margaret Atwood en Ray Bradbury).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het kunnen waarderen van ‘God’s Grace’ is het handig wanneer je enige Bijbelse kennis hebt. Dat hoeft niet per se joodse (oudtestamentische) geschiedenis te zijn, maar Malamud verwijst wel vaak naar karakters als Abraham, Job en Elia, en naar joodse begrippen als ‘yom kippoer’, ‘kaddish’ en ‘kol nidre’. Als je die begrippen niet kent, worden ze overigens wel duidelijk in de loop van het verhaal.
Het feit dat God wordt opgevoerd als een karakter in deze roman zal wellicht traditioneel gelovige lezers tegen de borst stuiten.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘God’s Grace’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Het thema is nogal filosofisch, maar het wordt op een zeer heldere manier en in begrijpelijke taal verteld. Ondanks het feit dat Cohn de enige mens is in deze roman, zijn er toch redelijk veel dialogen.
Het verhaal bestaat uit zes overzichtelijke delen die in korte fragmenten zijn opgedeeld. De alinea’s zijn meestal niet lang en de zinnen zijn van een gemiddelde lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De dystopische roman ‘God’s Grace’ is qua taal niet erg moeilijk. Het verhaal begint nogal onwerkelijk en filosofisch: de mens heeft zichzelf grotendeels vernietigd door middel van een nucleaire oorlog en God vernietigt de rest van het (menselijk en dierlijk) leven met een nieuwe zondvloed. De toevallig overgebleven wetenschapper Cohn moet voor zijn leven kletsen als Brugman; uiteindelijk ontsnapt hij min of meer toevallig aan Gods alziende blik. Een heel onwezenlijk verhaal uiteraard. Maar vanaf dat moment wordt het levensverhaal van Cohn een spannend avontuur: het is een soort Robinson Crusoe-avontuur met mensapen op een eiland. En in tegenstelling tot Robinson Crusoe is dit een heel spannend, maar ook een gewelddadig verhaal; belangrijke gebeurtenissen die Cohn (en met hem de lezer) voor ernstige dilemma’s stellen. Het thema is nogal filosofisch en het zal veel lezers tot nadenken stemmen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘God’s Grace’ een boek met een literair niveau C 5c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

God’s Grace’ is heel toegankelijk geschreven. Malamud is een bevlogen schrijver die zijn liefde voor de mens en de menselijke tekorten op een indrukwekkende manier beschrijft. Hij is doordesemd van het (joodse) geloof, maar hij laat duidelijk merken dat dit voor zijn meeste karakters vaker een belemmering en een probleem dan een troost of een hulp is. ‘Zonde’ is een begrip dat vaak terugkomt in deze roman, evenals andere oudtestamentische begrippen (zoals ‘schuld en boete’ of  ‘oog om oog, tand om tand’).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘God’s Grace’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Allereerst moet Cohn zien te overleven na een allesvernietigende ramp. Daarna moet hij zien te leven op een onbewoond (?) eiland, eerst met een vriendelijke, jonge chimpansee en later met gedweeë en minder gedweeë mensapen. Het opzetten van een samenleving met deze mensapen zorgt voor veel spanning, ruzie en  strijd.


Tijd:

God’s Grace’ speelt zich af in een tijd in de toekomst. De tijd lijkt op het eind van de twintigste eeuw, maar er heeft een (‘thermo-‘)nucleaire oorlog plaatsgevonden. Het verhaal speelt zich af over een periode van enkele jaren.


Plaats:

De plek waar ‘God’s Grace’ zich afspeelt, is een eiland ergens in de Indische Oceaan (ter hoogte van zuidelijk Afrika). Als Cohn er strandt met zijn schip, ontdekt hij er geen enkel levend wezen. Het eiland is gelegene op een oude, dode vulkaan met een omtrek van een mijl of twintig, de vegetatie is uitbundig (er groeien veel planten en er zijn veel eetbare vruchten).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘God’s Grace’: kan Cohn een nieuwe samenleving opzetten met een groep mensapen of zal hij dezelfde fouten maken die de mensen op aarde vóór hem hebben gemaakt?


Verteller:

De roman ‘God’s Grace’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van het hoofdpersonage Calvin Cohn.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘God’s Grace’ zijn:
• Calvin Cohn: een 30-jarige paleologist (een oudheidkundige), een man die als enig mens is overgebleven na een nucleaire oorlog en een (tweede) zondvloed. Hij is (niet-gelovig) joods, een weduwnaar en hij werkt op een schip in de Stille Oceaan wanneer de ramp zich voltrekt;
• Buz (oorspronkelijk ‘Gottlob’ genaamd): een jonge mannetjeschimpansee die naast Cohn als enige overlevende op het schip blijft;
• Mary Madelyn: de jonge vrouwtjeschimpansee.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘God’s Grace’ zijn:
• God: in dit verhaal is God de Almachtige en Alwetende, maar Malamud laat in het begin van het verhaal al merken dat er toch bepaalde dingen zijn die God ontgaan;
• Chimpansees: de lastige Esau, de gerespecteerde Melchior, de tweeling Luke en Saul of Tarsus, Hattie, Esterhazy en Bromberg;
• De gorilla George: een indrukwekkende, maar rustige mensaap.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘God’s Grace’ is niet verfilmd.


Overig:

God’s Grace is een roman die sterk beïnvloed is door het joodse geloof. Malamud citeert de Thora en de Talmoed en hij laat blijken dat hij veel weet van oudtestamentische verhalen en profetische voorspellingen. Toch is de roman zeker geen verhaal dat het joodse geloof ophemelt. Cohn is wel een soort Job-figuur, een pechvogel die het alleen moet zien te redden. Maar in tegenstelling tot Job is hij niet gehoorzaam aan zijn Heer: hij smeekt meerdere malen om een kans te krijgen om overnieuw te mogen beginnen, en als hij die niet krijgt van God, gaat hij er stiekem vandoor en probeert alsnog alleen te overleven (buiten de alziende blik van de Heer). In dat opzicht is Calvin Cohn meer een kritisch wereldbewoner, een ongelovige (die echter wel moet accepteren dat er een god is: God spreekt immers tegen hem en Hij heeft immers zojuist de tweede zondvloed veroorzaakt teneinde alle leven op aarde te kunnen vernietigen).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Bernard Malamud.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Island of Dr Moreau van H.G. wells
• Lord of the Flies van William Golding
• Foe van J.M. Coetzee


Citaat:
‘When Esau joined our group he said he was our weader. He got wost wherever we went, and Mr. Mewchior had to show us the way. Soon we came to this wand of fruit trees and decided to stay. Buz found us and taught us to speak your wanguage. He towd us his dod was a white chimpanzee, and no one bewieved it it untiw we met you.’
‘God’s grace,’ said Cohn. (p.138)

Vragen over het boek:

1. Alle menselijk en alle dierlijk leven lijkt vernietigd te zijn na een nucleaire oorlog en na de daaropvolgende zondvloed. Toch zijn er veel planten die uitbundig groeien. Waarom heeft Malamud dit zo gedaan in zijn verhaal en hoe is plantaardig leven toch mogelijk in deze lege wereld (volgens Cohn)?
2. Calvin Cohn is een Amerikaan die behoort tot de joodse gemeenschap. Toch zijn er aanwijzingen dat dit verhaal ook over christenen gaat. Zo draagt Buz een crucifix en heeft Cohn de (protestantse) voornaam Calvin (= Calvijn). Waarom heeft Malamud op deze manier die twee godsdiensten vervlochten in het verhaal?
3. Wat is ‘God’s Grace’ eigenlijk? Geef in ieder gevallen twee betekenissen van deze titel.
4. Welke fouten worden door Cohn gemaakt en wat zijn de consequenties van die fouten?




^ Terug naar boven

Comments are closed.