2/5 - (1 stemmen)

Gravity

Niveau:
Genre: thriller
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696169276724", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000005382200","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Gravity%20%28ebook%29%2C%20Tess%20Gerritsen","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

He was gliding on the edge of the abyss.
Below him yawned the watery blackness of a frigid underworld, where the sun had never penetrated, where the only light was the fleeting spark of a bioluminescent creature. Lying prone in the form-fitting body pan of Deep Flight IV, his head cradled in the clear acrylic nose cone, Dr. Stephen D. Ahearn had the exhilarating sensation of soaring, untethered, through the vastness of space. In the beams of his wing lights he saw the gentle and continuous drizzle of organic debris falling from the light-drenched waters far above. They were the corpses of protozoans, drifting down through thousands of feet of water to their final graveyard on the ocean floor.
Gliding through that soft rain of debris, he guided Deep Flight along the underwater canyon’s rim, keeping the abyss to his port side, the plateau floor beneath him. Though the sediment was seemingly barren, the evidence of life was everywhere. Etched in the ocean floor were the tracks and plow marks of wandering creatures, now safely concealed in their cloak of sediment. He saw evidence of man as well: a rusted length of chain, sinuously draped around a fallen anchor; a soda pop bottle, half-submerged in ooze. Ghostly remnants from the alien world above.

© HarperCollins, 2012.

^ Terug naar boven

Algemeen

Jack en Emma houden veel van elkaar. Maar ze hebben toch besloten dat ze onmogelijk samen kunnen leven: hun karakters botsen te veel met elkaar. Ze besluiten te scheiden; maar eerst zal Emma voor haar werk drie maanden als arts aan het werk gaan aan boord van de ruimtesatelliet ISS.
Jack was net als Emma ook astronaut. Maar een onnozel medisch probleempje (een niersteen) zorgde ervoor dat hij werd afgekeurd. Nu werkt hij als arts in een ziekenhuis in Houston.
De reis met de Atlantis naar het ruimtestation gaat voorspoedig; Emma moet onverwacht een maand eerder aan de slag wegens omstandigheden, maar dat vindt ze niet erg. Ze komt aan boord bij een Japanner, een Rus, een Engelse en twee Amerikanen die er al twee maanden zitten.
Maar als Emma aan boord komt, blijkt er iets drastisch mis te zijn: de Japanse astronaut is plotseling ernstig ziek geworden en hij is binnen twee dagen overleden. Zijn lichaam zal worden teruggebracht naar de aarde met de Atlantis die Emma naar de satelliet heeft gebracht. Maar als het lichaam wordt getransporteerd naar de Atlantis gaat er daar van alles mis, nog voordat het vaartuig naar aarde kan terugkeren.
En Emma ontdekt dat er zich iets zeer gevaarlijks aan boord bevindt, zowel aan boord van de Atlantis als van het ISS. Een levensbedreigend virus, een bacterie …? In het station gaat Emma snel op zoek naar de oorzaak. En op aarde gaat Jack in het ruimtevaartcentrum van de NASA proberen uit te zoeken wat deze ramp veroorzaakt heeft.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Tess Gerritsen

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
495

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
Een ruimtevaartstation en verschillende plekken in de USA (van waaruit de ruimteschepen worden begeleid en bediend)

Bijzonderheden:
Een thriller in 28 hoofdstukken en in 8 delen (‘The Sea’, ‘The Launch’, ‘The Station’, ‘The Sickness’, ‘The Autopsy’, ‘The Chimera’, ‘The Origin’, ‘The Sea’).
In het Nederlands heet het boek ‘Alarmfase rood’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De (ruimtevaart)thriller ‘Gravity’ zal niet voor elke lezer interessant zijn. Het gaat weliswaar over ruimtevaart (met het jargon wat daarbij hoort), maar het gaat eigenlijk alleen maar over één satellietstation. Ontdekkingsreizen in de ruimte komen niet voor in deze roman.
Een tweede belangrijk thema is de medische wetenschap. Doctoren proberen een virus te stoppen dat zich bevindt in een satellietstation. Dat hangt toevallig in de ruimte, maar het had net zo goed een afgesloten kamer in een gebouw kunnen zijn. Het feit dat het verhaal zich ontspint in de ruimte is alleen maar een complicerende factor: nu moeten er redders van buiten komen om de ruimtevaarders te redden. En mag dat wel van de Amerikaanse overheid?


WAT MOET JE WETEN?

‘Gravity’ gaat over medische zaken (besmettelijke virussen) en over ruimtevaart, twee onderwerpen die de lezer wel in grote lijnen moet begrijpen, anders is het een hele kluif om dit boek door te komen. Misschien is het handig om je te verdiepen in ruimtezaken zoals ISS, NASA en Space Control in Houston. Daarnaast is de woordenlijst met afkortingen achterin het boek ook een goede voorbereiding op het verhaal.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Gravity’ zijn vaak complex. Het jargon van de medische wereld en van de ruimtevaart is niet voor elke lezer te bevatten. Voor veel lezers kan het vocabulaire en de uitleg van medische of wetenschappelijke zaken een belemmering zijn.
Daar staat tegenover dat het verhaal toegankelijk en spannend is. De alinea’s en de hoofdstukken zijn regelmatig kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘Gravity’ is een thriller over de ruimtevaart. Maar het gaat ook over doctoren en over de medische wereld. Dat zorgt ervoor dat de taal regelmatig behoorlijk specialistisch is; dat zal voor veel lezers een belemmering zijn. De woorden zijn vaak lastig (zowel die over de ruimtevaart als over de medische wetenschap) en de verklaringen die gegeven worden voor allerlei zaken zijn niet eenvoudig. Maar de spanning van het verhaal zorgt ervoor dat je als lezer wilt weten hoe dit verhaal zal aflopen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Gravity’ een boek met een literair niveau C 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De (ruimtevaart)thriller ‘Gravity’ is heel spannend geschreven. Gerritsen is een meester in het gebruik van de cliffhanger. Elke keer als je als lezer denkt dat er nu wel enige rust in het verhaal zal komen, word je weer geconfronteerd met een nieuwe bedreiging. En de spanning blijft erin; zelfs tot het laatste hoofdstuk heb je als lezer niet door wie het er levend af zal brengen.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Gravity’ is een verhaal met veel actie. Elk hoofdstuk gebeurt er wel iets nieuws: de ruimtevaarders krijgen te maken met dramatische ontwikkelingen die eerst hun werk belemmeren en die daarna hun leven bedreigen.


Tijd:

De roman ‘Gravity’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Het verhaal is uitgesmeerd over een periode van een paar jaar. Allereerst is er het onderzoek in de diepzee. Dan verplaatsen de handelingen zich naar de maanden juli en  augustus twee jaar later. Het laatste hoofdstuk, tenslotte, is weer een aantal maanden later.


Plaats:

De plaatsen waar ‘Gravity’ voornamelijk speelt, zijn het ruimtevaartcentrum van NASA in Houston,  een landingsbasis in New Mexico, een onderzoekscentrum in San Diego. Maar het grootste deel van het verhaal speelt zich af aan boord van de satelliet ISS (International Space Station).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Gravity’: in hoeverre zal het virus iedereen aan boord van de ruimtevaartuigen kunnen doden?


Verteller:

De roman ‘Gravity’ heeft een auctoriale verteller, die het verhaal vaak vanuit de positie van de hoofdpersonen Jack of Emma vertelt.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Gravity’ zijn:
• Dr. Jack McCallum: een arts en (ex-)astronaut. De (bijna ex-)man van Emma. Hij werkt als arts in een ziekenhuis in Houston, Texas;
• Dr. Emma Watson: een arts en astronaut in Houston. Zij werkt voor de NASA; ze is de (bijna ex-)vrouw van Jack;
• Gordon Obie: the Director of Flight Crew Operations: de flegmatieke maar zeer gedreven leidinggevende van de astronauten.

 


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Gravity’ zijn:
• Helen Koenig: een wetenschapper die in een laboratorium in San Diego werkt;
• Palmer Gabriel: het hoofd van het laboratorium in San Diego;
• Commander Vance, Chenoweth, Kittredge, Mercer, Jill Hewitt en O’Leary: bemanningsleden van de Atlantis, het ruimtevaartuig dat astronauten naar ISS vervoert;
• Sullivan Obie: de broer van Gordon: een lichtelijk mislukte astronaut die nu zijn eigen ruimtevaartbedrijfje in New Mexico runt;
• Casper Mulholland: de mede-eigenaar van het bedrijfje van Sullivan.
Bemanningsleden van ISS:
• Michael Griggs: de commandant van ISS;
• Nicolai Rudenko: een wetenschapper en astronaut, een Rus;
• Luther Ames: een technicus en astronaut, een Amerikaan;
• Kenichi Hirai: een wetenschapper en astronaut, een Japanner;
• Diana Estes: een wetenschapper en astronaut, een Britse.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De thriller ‘Gravity’ is niet verfilmd. Maar wel is er een film ‘Gravity’ die sterk beïnvloed is door de roman. Zie ook de bovenstaande website.


Overig:

‘Gravity’ is een afwijkende thriller in het werk van Gerritsen. De hoofdkarakters zijn weliswaar opnieuw doctoren, maar ze werken voor de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Er vinden in deze roman geen gewelddadige moorden plaats; het verhaal heeft deze keer te maken met een levensbedreigend virus. De strijd is dan ook niet tussen de good guys (zoals dokters en politiemensen) en bad guys (de boeven en moordenaars), maar tussen de good guys en een gevaarlijke infectieziekte. Die ziekte is weliswaar veroorzaakt door de overheid (en wel door de bad guys bij die overheid), maar uiteindelijk wil iedereen dat virus bestrijden.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Tess Gerritsen.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Chrysalids van John Wyndham
• 2001, A Space Odyssey van Arthur C. Clarke
This Perfect Day van Ira Levin


Citaat:
‘The mice in this experiment have been dying, for reasons unknown. The corpses have decomposed at an amazing rate. I was concerned about pathogenic bacteria, so I took samples of the body fluids for culture. Unfortunately, all those cultures are ruined.’
‘How?’
‘I think it’s fungal contamination. The plates have all turned green. No known pathogens can be identified. I had to discard the plates. The same thing happened to another experiment, a cell culture of marine organisms. We had to abort that project because fungi got into the culture tube.’ (p.147)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft het eerste deel van het verhaal (het eerste hoofdstuk) met het eigenlijke verhaal te maken? Waar in het boek realiseerde je je dit verband?
2. Wat is het belang van de naderende scheiding (en of de liefde) van Jack en Emma voor het verhaal?
3. Waarom wordt de organisatie van de broer van Gordon Obie in het verhaal betrokken?
4. Hoe kan het virus uiteindelijk worden uitgeschakeld?




^ Terug naar boven

Comments are closed.