3/5 - (1 stemmen)

Jemmy

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: art (painting)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

Out of the orange October sun rising over the reservation came an orange school bus heading for Eagleton. It swayed in the ruts of the gravel road and slowed to a stop where a short driveway led to the Stott place – a four-room house and a small shed huddled at the edge of the pine forest. The house and shed, bleached a pale blue by years of harsh weather, were tipped slightly toward each other; drawn together, it seemed, by the tight clothesline stretched between them. Parked in the weedy yard was an old Dodge the color of earth.
The bus driver honked. Jemmy Stott opened the kitchen door and hung a dishtowel on the clothesline, then, shivering, she went back inside for the denim jacket that hung on a nail by the door. As she walked slowly along the driveway the bus driver honked again, for he had ten miles and seventeen stops to go, but Jemmy did not hurry. Jimmy was always deliberate like this – not stubborn, merely deliberate – as though she had found, at seventeen, the pace designed for carrying a half-breed girl through a long, unpromising life. It was an all-purpose pace. When she swept the kitchen floor or smoked a cigarette or took a history test, she looked as though she were daydreaming; but despite her languid manner she always did a thorough job of things: she swept in the corners, she smoked down to the filter, and she never flunked a test.

© Ballantine Books / Fawcett Juniper, 1989

^ Terug naar boven

Algemeen

Jemmy is zeventien. Haar moeder is een aantal jaren geleden overleden en sindsdien drinkt haar werkloze vader heel veel. Jemmy gaat naar de high school, maar ze moet alles in het huishouden doen wanneer ze uit school komt.
En dat doet ze ook. Jemmy is heel plichtsgetrouw: thuis werkt ze hard en op school doet ze goed haar best. En zelfs wanneer haar vader meldt dat haar schooltijd voorbij is, gaat ze daar zonder morren mee akkoord. Jemmy gedraagt zich als een gehoorzame Indiaanse (hoewel ze een ‘half-breed’ is, - haar vader is van Ierse afkomst).
Maar dan op een dag verandert haar leven radicaal. En dat komt door een echtpaar dat vlak bij Jemmy en haar familie is komen wonen. De man is schilder en zijn echtgenote ontfermt zich over de arme Jemmy. En de schilder ontdekt dat Jemmy een karakteristieke Indiaanse lijkt: een perfect model voor zijn grootste kunstwerk …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Jon Hassler

Jaar van uitgave:
1980

Aantal pagina's:
149

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA, Minnesota, country

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 12 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Jemmy’ is een verhaal over een 17-jarig meisje dat moet zorgen voor haar kleine broertje en zusje omdat haar moeder overleden is en omdat haar vader alcoholist is. Jemmy is een dochter van een Ierse vader en een Indiaanse moeder: een ‘half-breed’ wordt ze heel beledigend genoemd. Het is een verhaal waarbij je je als lezer verbaast over de volgzaamheid van het meisje. Maar tegelijkertijd lees je ook dat er hoop voor haar is – Jemmy heeft meer talenten dan ze zelf ooit had vermoed.


WAT MOET JE WETEN?

‘Jemmy’ gaat over Amerikanen en over Native Americans, meestal Indianen genoemd. De hoofdpersoon Jemmy zit daar tussen in: door haar moeder (een Chippewa Indiaanse) is ze geen echte blanke en door haar vader (een Ier) is ze geen echte Indiaanse. Ze voelt zich daarom niet thuis in het ‘blanke’ stadje, maar ook niet in het Indiaanse reservaat. De moeder van Jemmy behoorde tot een stam die in de staat Minnesota woont (meestal in reservaten).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Jemmy’ zijn goed te begrijpen. Eigenlijk is de taal vrij simpel als je beseft dat dit het verhaal van een 17-jarig meisje is. De alinea’s zijn vrij kort en de hoofdstukken zijn van een redelijke lengte. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Jemmy’ is heel gemakkelijk over het algemeen.
Het verhaal is niet spectaculair, maar wel met veel gevoel geschreven. Als je dit verhaal leest, begrijp je heel goed hoe zwaar het leven van een meid is die het huishouden moet doen voor een jong broertje en een klein zusje en een vader die meestal dronken is.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Jemmy’ een boek met een literair niveau B 4a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Jemmy’ is mooi geschreven – je krijgt een goed beeld van het harde leven van een Indiaans meisje. Ze woont in een (moederloos) gezin waar veel armoede en veel drankmisbruik is. Kansen om een opleiding te volgen (en met een diploma af te sluiten) zijn er vrijwel niet. Helaas is dit nog altijd vaak het geval op en om de Indiaanse reservaten.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De young adult novel ‘Jemmy’ is een verhaal met weinig actie. Het verhaal lijkt een beetje door te kabbelen. Wat dat betreft is het verhaal net als de hoofdpersoon: Jemmy gaat rustig haar gang – maar uiteindelijk weet ze wel te bereiken wat ze wil.


Tijd:

‘Jemmy’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Er lijkt in de jaren ’80 van de vorige eeuw tot op heden weinig veranderd te zijn: nog altijd leven Native Americans in minder gunstige omstandigheden dan andere Amerikanen, nog altijd is het Amerikaanse platteland vrij geïsoleerd van de grote steden. En nog altijd hebben de mensen die hier wonen minder kansen dan de rijkere, blankere stadsbewoners.
Het verhaal speelt zich af over een periode van een zestal maanden en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘Jemmy’ is het platteland van de staat Minnesota. Jemmy en haar broertje en zusje horen in feite nergens bij: hun vader is van oorsprong een Ier, hun (overleden) moeder was een Indiaanse. Daarom wonen ze niet in de (blanke) stad, maar ook niet in het (Indiaanse) reservaat.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Jemmy’: zal Jemmy een gelukkige toekomst tegemoet gaan met haar vader en haar broertje en zusje?


Verteller:

De roman ‘Jemmy’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de zeventienjarige Jemmy.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Jemmy’ zijn:
• Jemmy (eigenlijk Gemstone Opal) Stott: een 17-jarige ‘half-breed’ – haar moeder was een Indiaanse, haar vader is van Ierse afkomst. Sinds de dood van haar moeder zorgt Jemmy voor het huishouden (voordat ze naar school gaat en nadat ze uit school komt);
• Stott: de vader van Jemmy. Sinds de dood van zijn vrouw komt er weinig uit zijn handen. Hij werkte vroeger als huisschilder, maar dat doet hij al jaren niet meer. Hij besteedt zijn tijd voornamelijk aan het drinken van wodka;
• Otis Chapman: een 50-jarige schilder die sinds kort samen met zijn vrouw op het platteland van Minnesota woont om daar inspiratie op te doen voor zijn schilderijen:
• Ann Chapman: de 32-jarige vrouw van Otis. Zij is met haar man meegegaan, maar ze houdt eigenlijk meer van de stad.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Jemmy’ zijn:
• Marty Stott: het 11-jarige broertje van Jemmy. Marty is een kwajongen die nergens bang voor is;
• Candy: het 11-jarige zusje van Jemmy. Candy is de lieveling van haar vader;
• Roxanne Rooster: de enige vriendin van Jemmy. Die vriendschap is voornamelijk gebaseerd op het feit dat de meiden bij elkaar wonen en naar dezelfde school gaan;
• Stan Rooster: de vader van Roxanne. Hij heeft een winkeltje dat de hele week door open is. Hoewel Rooster en zijn gezin echte Indianen zijn (van de Chippewa-stam), wonen ze niet in het reservaat;
• Mrs. Rooster: de vrouw van Stan;
• Rollie Rooster: de zoon van de Roosters – een kwajongen;
• Morrie Benjamin: een klasgenoot van Jemmy (en een grote pestkop);
• Mr. Olson: de docent geschiedenis (eigenlijk de enige leraar die Jemmy aardig vindt);
• Miss Frost: de lerares van de Reservation School.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Jemmy’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Jemmy’ is een verhaal over een 17-jarig half-Indiaans meisje. Het gaat in dit verhaal vooral over rolaanvaarding, en vrijwel niet over de liefde (zoals je misschien zou verwachten in een verhaal over een meid van die leeftijd).



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jon Hassler.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Winners’ van Mary-Ellen L. Collura
Walk Two Moons van Sharon Creech
The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian van Sherman Alexie


Citaat:
Jemmy’s heart pounded with excitement. She closed her eyes and swayed slightly from side to side as she committed to memory the pattern of the eagle’s flight. She felt the breeze in her hair and the warm sun on her cheek and the stony ground underfoot, and she felt herself a part of these things – as though by climbing to this sacred height she had transcended her other life of cleaning and cooking and washing clothes and had become one with the elements of nature, one with the sky and the wind and the turning globe. (p.149)

Vragen over het boek:

1. Wat is de reden dat Jemmy van school moet gaan?
2. Waarom wordt Marty Stott op een gegeven moment heel neerslachtig?
3. Wat is de invloed van de familie Chapman op Mr. Stott?
4. Bloeit er uiteindelijk iets moois op tussen de schilder en zijn model? Hoe weet je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.