2/5 - (1 stemmen)

Looking for Mr. Goodbar

Niveau:
Genre: relations
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692811822349", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030681166","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Looking%20for%20Mr.%20Goodbar%20%28ebook%29%2C%20Judith%20Rossner","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Gary Cooper White was born in Jersey City, New Jersey. He moved to Georgia the year he began school, when his mother’s husband, number three of five, got job in a mill there. Some of the feeling you get from the resulting combination of accents is, inevitably, lost in the transcription from the police tapes. But I’ve tried to note questions, interruptions and clear changes in emotion that came through in his voice.
The police fund him a particularly cooperative witness. He got somewhat violent and incoherent while being taken to New York on the plane, but he’d offered no resistance to those in Ohio who found him. At that point he was eager to unburden himself. Back in New York, he never denied the murder; he wanted the circumstances understood. He seemed to think that almost anyone in the same situation would have committed the same murder.

© Simon & Schuster / Pocket, 1976

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de jonge Theresa nog maar een kleuter is, slaat bij hen thuis het noodlot toe: haar broer wordt gedood tijdens een oefening in het leger en Theresa krijgt polio. Ze ligt een jaar in het ziekenhuis en ze komt er uiteindelijk uit met een lichte handicap: ze loopt een beetje mank.
Theresa kan heel goed meekomen op school en ze gaat naar het New York City College waar ze voor docent wil studeren. Op die school ontmoet ze de charmante leraar Dr. Engle, een man die ook van haar onder de indruk lijkt te zijn. Ondanks haar bemoeienissen met de docent slaagt Theresa erin af te studeren en ze wordt onderwijzeres aan een basisschool – een baan die haar op het lijf geschreven lijkt. Ze vindt een kamer en ze gaat in Manhattan wonen.
Maar toch knaagt er iets. Theresa blijkt niet in staat om zich aan mannen te binden. Ze is gefascineerd door ruige en stoere (en vaak gewelddadige) mannen en van serieuze mannen moet ze niet veel hebben.
Maar uiteindelijk blijken die stoere mannen heel gevaarlijk voor haar te zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Judith Rossner

Jaar van uitgave:
1975

Aantal pagina's:
390

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1980

Plaats van handeling:
USA, New York City

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 3 delen: ‘About the Confession’, ‘The Confession’ en ‘Theresa’.
In het Nederlands heet het boek ‘Op zoek naar meneer Goodbar’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Looking for Mr. Goodbar’ is een zeer confronterend verhaal over jonge vrouw die te veel risico’s neemt met haar (seksuele) contacten, wat uiteindelijk resulteert in haar gewelddadige dood. Dat zou een spoiler zijn ware het niet dat de auteur al op de eerste pagina vermeldt dat de vrouw vermoord is.
De roman is een keihard en zeer gewelddadig verhaal over vluchtige contacten, over oppervlakkige seksuele contacten en over een gruwelijke moord – zeker niet geschikt voor veel lezers.


WAT MOET JE WETEN?

‘Looking for Mr. Goodbar’ is gebaseerd op een waar verhaal: in 1973 werd een jonge onderwijzeres in New York vermoord. De vrouw had veel wisselende contacten met mannen die ze in bars oppikte. Het was een eenzame vrouw die snakte naar (lichamelijke) aandacht. Die aandacht voor voor haar vaak onbekende mannen werd haar noodlottig: één van haar minnaars ging door het lint en hij vermoordde haar op gruwelijke wijze.
De moordenaar werd al snel gearresteerd. Hij zat ongeveer een half jaar gevangen – in de gevangenis pleegde hij zelfmoord.
Mr Rossner was zo gegrepen door dit gruwelijke verhaal dat ze besloot er een roman van te maken. Een verhaal waarin ze probeerde te verklaren hoe de man tot zijn moord kwam en (vooral) hoe de vrouw zo eenzaam en zo hongerig naar seks kon zijn.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Looking for Mr. Goodbar’ zijn heel goed te begrijpen. De alinea’s zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen. Hoofdstukken zijn er niet: de roman bestaat uit 3 delen: twee heel korte introductiehoofdstukken en één heel lang deel waarin de scenes worden onderbroken door witregels.
De taal is vaak plat en de seksscènes worden zeer uitgebreid beschreven.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Looking for Mr. Goodbar’ is toegankelijk, maar de seksuele handelingen van de hoofdpersoon worden zeer expliciet beschreven.
Het verhaal begint vrij rustig, maar al snel heeft de hoofdpersoon haar eerste seksuele ervaring – met een docent, nota bene. Vanaf dat moment worden de verhalen over de eenzame jonge vrouw afgewisseld door uitgebreide seksscènes.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Looking for Mr. Goodbar’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Looking for Mr. Goodbar’ is spannend, maar zeer confronterend geschreven. Allereerst krijg je enige informatie over de moordenaar. Het tweede hoofdstuk gaat over het proces tegen de moordenaar. Het derde – en lange – hoofdstuk beslaat de rest van de roman: het levensverhaal van de lerares, vanaf haar pubertijd tot aan haar gewelddadige dood. Hoewel je als lezer al op de eerste pagina weet dat de hoofdpersoon vermoord is, blijft het toch een razend spannend verhaal.
Let wel: de taal is soms heel expliciet; het verhaal is zeer schokkend.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Looking for Mr. Goodbar’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat met name uit de seksuele uitspattingen van de jonge vrouw en haar vele minnaars.


Tijd:

‘Looking for Mr. Goodbar’ speelt zich af in de jaren 1960-1973. Het is de tijd van de seksuele revolutie, de tijd van vrije seks voor sommige mensen. De Amerikanen die hier beschreven worden hebben zich ontworsteld aan tradities, kerk en normen en experimenteren met seks en drugs.
De roman wordt chronologisch verteld en bestrijkt een periode van een tiental jaren.


Plaats:

De setting van ‘Looking for Mr. Goodbar’ is de stad New York. Theresa woont eerst in de Bronx, later verhuist ze naar Manhattan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Looking for Mr. Goodbar’: hoe komt het dat Theresa zich gedraagt zoals ze doet en wat zijn de gevolgen van dat gedrag?


Verteller:

De roman ‘Looking for Mr. Goodbar’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal volledig vanuit het perspectief van Theresa (met uitzondering van de eerste, vrij journalistieke hoofdstukjes.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Looking for Mr. Goodbar’ zijn:
• Theresa Dunn: de hoofdpersoon van het verhaal. Theresa is een onzekere jonge vrouw, die wel contacten met mannen wil hebben, maar die zich niet aan hen wil binden. Haar voorkeur gaat uit naar wilde, stoere, ruige mannen. Theresa had een ongelukkige jeugd: als kind raakte ze bijna verlamd door polio (ze loopt nog altijd een beetje mank en ze heeft een groot litteken op haar rug) en haar broer kwam om op zijn achttiende – twee gebeurtenissen die Theresa en haar familie hard raakten;
• Katherine Dunn: de oudste zus van Theresa. Katherine was stewardess – ze leidt een spannend leven, ook wanneer ze getrouwd is;
• Brigid: de andere zus (één jaar ouder dan Theresa). Brigid is alles wat Katherine niet is: rustig, monogaam en een goede dochter voor haar ouders;
• Professor Martin Engle: de docent Engels aan de New York City College op wie Theresa verliefd wordt;
• Tony Lopanto: een ruige ex-paardentrainer die Theresa in een bar oppikt;
• James Morrissey: een serieuze vriend van Theresa, een advocaat die ze via een collega ontmoet.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Looking for Mr. Goodbar’ zijn:
• Brooks Hendell: de echtgenoot van Katherine, een gescheiden man, een advocaat;
• Patrick Kelly: de vriend van Brigid;
• Carol en Rhoda: vriendinnen van Theresa op New York City College;
• Rafe en Marvella: vrienden van Katherine en Brooks;
• Carter Story, Eli (Ali), Victor: minnaars die Theresa ontmoet;
• Evelyn, Rose, Tom Lerner: collega’s van Theresa op haar basisschool;
• Angie (Angela) Lopanto: de moeder van Tony;
• Joe: de vriend van Angie;
• Steve: de barkeeper in ‘Mr. Goodbar’;
• George Prince (Prince George): een vage vriend van Gary White, een homoseksuele man die Theresa in een bar ontmoet;
• Gary Cooper White: een getrouwde jongeman uit het zuiden van de USA die sinds een paar dagen in New York verblijft.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Looking for Mr. Goodbar’ is in 1977 verfilmd met Diane Keaton en Richard Gere in de hoofdrol. De (schokkende) film was een groot succes.


Overig:

‘Looking for Mr. Goodbar’ is gebaseerd op een moord waar Mrs. Rossner over had gehoord: in 1973 werd een jonge vrouw wreed vermoord door een minnaar die ze die avond in een bar had ontmoet.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Judith Rossner.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
In Cold Blood van Truman Capote
What We Talk about When We Talk about Love van Raymond Carver
• ‘American Psycho’ van Bret Easton Ellis


Citaat:
She made up with more care than usual, put on jeans and the black turtleneck sweater, which she’d come to think of as her cruising outfit. It was a fairly warm evening and she would be warm until she got to the air-conditioned of – where would it be? Mr. Goodbar. It was a comfortable place with old gum-ball machines for table lamps and one wall covered entirely with a shellacked montage of candy wrappers. (p.251)

Vragen over het boek:

1. Waarom zijn de zussen van Theresa belangrijk voor de plot van het verhaal?
2. Welke invloed hebben de ouders van Theresa op haar gedrag gehad?
3. Wat is het verschil tussen Theresa’s contacten Tony, de parkeerwacht, en James, de advocaat?
4. Waarom zou je kunnen zeggen dat Theresa verantwoordelijk is voor haar eigen dood?




^ Terug naar boven

Comments are closed.