3/5 - (1 stemmen)

Man in the Dark

Niveau:
Genre: love
Thema:

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691007916765", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000002726082","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Man%20in%20the%20Dark%20%28ebook%29%2C%20Paul%20Auster","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I am alone in the dark, turning the world around in my head as I struggle through another bout of insomnia, another white night in the great American wilderness. Upstairs, my daughter and granddaughter are asleep in their bedrooms, each one alone as well, the forty-seven-year-old Miriam, my only child, who has slept alone for the past five years, and the twenty-three-year-old Katya, Miriam’s only child, who used to sleep with a young man named Titus Small, but Titus is dead now, and Katya sleeps alone with her broken heart.
Bright light, then darkness. Sun pouring down from all corners of the sky, followed by the black of night, the silent stars, the wind stirring in the branches. Such is the routine. I have been living in this house for more than a year now, ever since they released me from the hospital. Miriam insisted that I come here, and at first it was just the two of us, along with a day nurse who looked after me when Miriam was off at work. Then, three months later, the roof fell in on Katya, and she dropped out of film school in New York and came home to live with her mother in Vermont.
His parents named him after Rembrandt’s son, the little boy of the paintings, the golden-haired child in the red hat, the daydreaming pupil puzzling over his lessons, the little boy who turned into a young man ravaged by illness and who died in his twenties, just as Katya’s Titus did. It’s a doomed name, a name that should be banned from circulation forever. I think about Titus’s death often, the horrifying story of that death, the images of that death, the pulverizing consequences of that death on my grieving granddaughter, but I don’t want to go there now, I can’t go there now, I have to push it as far away from me as possible.

© Henry Holt, 2008

^ Terug naar boven

Algemeen

August Brill is een oude, invalide, verdrietige man. Hij zit in een rolstoel en hij denkt na over zijn leven. Een leven waarin hij veel schreef, veel voorspoed kende en waarin hij de liefde van zijn leven had. Maar die vrouw liet hij in de steek. En toen die liefde later weer hersteld werd, verloor hij haar aan een ziekte.
Brill woont in huis bij zijn dochter, Miriam, die in Vermont woont. En Miriam is ook ongelukkig; haar man ging er met een jonge vrouw vandoor. De derde – al even – ongelukkige persoon in het huis is Katya. Zij treurt om haar vriend die werd gedood in de burgeroorlog in Irak. Veel verdriet van drie mensen; verdriet dat in stilte wordt geleden.
Ergens verder naar het zuiden, in de staat Massachusetts, wordt een militair wakker. Het is Owen Brick, tot voor kort goochelaar in New York City. Hij was gelukkig met zijn werk en met zijn jonge vrouw Flora. En nu bevindt hij zich in een oorlogssituatie, midden in de burgeroorlog die de Verenigde Staten teistert. Maar hoe kan dat? Het is immers 2007? President George W. Bush is president, iedereen spreekt gewoon Amerikaans en New York is de belangrijkste stad aan de oostkust. Waar de Twin Towers nog recht overeind staan overigens …
Owen begrijpt er niets van. En de situatie wordt nog veel vervelender wanneer men hem vertelt dat hij de veroorzaker van de burgeroorlog moet vermoorden. Opdat de burgeroorlog afgelopen zal zijn. Die veroorzaker heet August Brill.
Owen Brick kent hem niet, maar hij is zeker niet van plan om een moord te plegen. Hij besluit zich te verbergen in een stad in Massachusetts en later zo snel mogelijk naar New York terug te keren. Dat lukt hem ook; weliswaar met een paar verwondingen en een gebroken tand. Thuisgekomen gelooft zijn vrouw niet zo veel van zijn verhaal.
Totdat er twee mannen – direct afkomstig uit de burgeroorlog – aan de deur staan. Ze vragen wanneer Owen die moord nu eens zal plegen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Paul Auster

Jaar van uitgave:
2008

Aantal pagina's:
180

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010 (en een fantasietijd)

Plaats van handeling:
USA. De stad New York City, het platteland van de staat Vermont en de denkbeeldige stad Wellington (= Worcester) in de staat Massachusetts

Bijzonderheden:
Een roman zonder hoofdstukken (maar met witregels).
In het Nederlands heet het boek ‘Man in het duister’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman Man in the Dark is lastig te lezen. Dat komt niet zo zeer door het verhaal of zelfs door de taal, maar door het idee achter het verhaal. Er doen karakters in mee die in het nu van de roman (in 2007) leven. Maar tegelijkertijd wordt er gesuggereerd dat er een parallelle wereld is. Een wereld waarin de USA in een burgeroorlog verwikkeld is. Die oorlog is tussen de USA van dat moment (onder leiding van George W. Bush) en een anonieme groep burgers die hem bestrijdt (compleet met leger en geheime dienst). Erg verwarrend. Maar zeer intrigerend.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van Man in the Dark moet je iets (een klein beetje) afweten van de politieke verhoudingen rond het jaar 2007. De USA was verwikkeld in een burgeroorlog in Irak, George W. Bush was de President van de V.S.
De rest van het verhaal is pure fictie. Maar dan wel fictie uit het fantasievolle brein van Paul Auster. Dus een verhaal met botsende parallelle werelden, met karakters die elkaars spiegelbeeld zouden kunnen zijn, met onwerkelijke gebeurtenissen die de ‘gewone’ wereld verstoren.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in Man in the Dark zijn niet echt moeilijk te noemen. Er zijn de nodige dialogen, de zinnen zijn soms heel kort.
Maar er zijn geen hoofdstukken in de roman. Wel zijn er witregels, het blijft echter soms vaag met welke wereld we te maken hebben op een bepaald moment.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van Man in the Dark is nergens echt moeilijk. Maar het ontbreken van hoofdstukken maakt het lezen soms lastig.
Het echt lastige is echter het functioneren van twee werelden naast elkaar. Het verhaal begint gewoon in het ‘nu’ (van 2007). Maar al snel komen we in een ander 2007 terecht. In de Verenigde Staten, dat wel, maar dat is in dit verhaal een land dat in een eigenaardige, bevreemdende burgeroorlog verwikkeld is. En karakters uit beide werelden maken soms (en dan soms ook nog ongewild) de overstap van de ene wereld naar de andere. Lastig. Maar wel heel boeiend; en een verhaal dat de lezer aan het denken zet over het leven.
Op basis van deze eigenschappen is Man in the Dark een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman Man in the Dark is een echte Paul Auster-roman. Compleet met vragen over het waarom van het leven. Zoals: is dit wel wat het is, is er ergens niet iets anders, misschien zelfs wel heel dicht bij, en waarom weten we dat niet?
Voor de Auster-fans – en dat zijn er veel – is dit een erg mooi boek. Voor anderen: probeer het maar eens …



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal van Man in the Dark kent de nodige actie. Het begint allemaal wat kalm met een oude invalide man met een stille dochter en een verdrietige kleindochter. Maar al snel raken we verzeild in een burgeroorlog. En even later verplaatsen de handelingen zich naar een parallelle wereld, naar spannende handelingen in New York City (of later zelfs even naar Irak).


Tijd:

De roman Man in the Dark speelt zich af in het jaar 2007. De datum wordt exact aangegeven: 19 april. Maar vreemd genoeg zijn de gebeurtenissen op deze datum in de Verenigde Staten in twee volledig verschillende werelden: één in een huis op het platteland van de staat Vermont, en één in en bij de stad Wellington (die in werkelijkheid Worchester heet) in de staat Massachusetts.


Plaats:

De plaatsen die in Man in the Dark worden beschreven zijn een huis op het platteland van de staat Vermont en de stad Wellington en omgeving (in de staat Massachusetts). New York City speelt een bescheiden rol in dit verhaal.
De stad Wellington heette eerst (in de wereld waar Blick vandaan komt en waar Brill woont) Worcester.


Verhaallijn:

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen in Man in the Dark: Hoe gaan de leden van de familie Brill (August, zijn dochter Miriam en zijn kleindochter Katya) om met hun (verschillende soorten) verdriet? En hoe kan Owen Brick voorkomen dat hij een grote misdaad pleegt?


Verteller:

De roman Man in the Dark heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief, en een auctoriale verteller. De eerste verteller (August Brill) maakt duidelijk dat het de versie is van zijn werkelijkheid die we horen. Maar de auctoriale verteller maakt ons bekend met het dilemma van Owen Brick. Overigens is deze verteller August Brill zelf. Toch …?




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in Man in the Dark zijn:
In Vermont:
• August Brill: een 72-jarige weduwnaar. Hij is invalide en hij zit gewoonlijk in een rolstoel. Hij schreef zijn hele leven over literatuur (duizenden artikelen);
• Miriam: de 47-jarige dochter van August. Ze is een schrijfster. Vijf jaar geleden is ze gescheiden; haar man Richard Furman heeft haar voor een andere vrouw verlaten;
• Katya: de 23-jarige dochter van Miriam, een filmkenner. Haar vriend is kortgeleden vermoord.
In Massachusetts:
• Owen Brick: een 39-jarige goochelaar uit New York. Hij is – als militair (‘Corporal’) – in een parallelle wereld in Massachusetts terechtgekomen;
• Virginia Blaine: een vroegere klasgenote van Brick (die nu in Wellington woont);
• Flora: de 27-jarige (Argentijnse) vrouw van Owen Brick (in New York City).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in Man in the Dark zijn:
In Massachusetts:
• Serge Tobak (‘Sarge Serge’): de meerdere van Corporal Brick;
• Lou Frisk: een contactpersoon in Wellington, Massachusetts;
• Molly Wald: een serveerster in Wellington;
• Duke Rothstein: de vriend van Molly;
• Betty en Gilbert Rosse: de zus en zwager van August Brill die in Californië woonden.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman Man in the Dark is niet verfilmd.


Overig:

Vaak zijn namen bij Paul Auster vreemd, maar op de een of andere manier zijn ze ook wel weer veelzeggend. In Man in the Dark is dat niet anders. Zo lijkt een naam als Owen Brick wel erg veel op het Nederlandse woord ‘ogenblik’ (toeval?). En de naam Virginia Blaine lijkt wel heel veel op de titel van een nummer van de Britse band Roxy Music (toeval?). De zanger van die band, Bryan Ferry, zingt in die song ergens; ‘What’s real and make believe?’ En is dat niet hetgene waarom het allemaal gaat in Man in the Dark?



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Napoleon of Notting Hill van G.K. Chesterton
• Diary of a Bad Year van J.M. Coetzee
• Extremely Loud & Incredibly Close van Jonathan Safran Foer


Citaat:
It’s turning into a rather complicated jig, I suppose, but the fact is that the Brill character wasn’t in my original plan. The mind that created the war was going to belong to someone else, another invented character, as unreal as Brick and Flora and Tobak and all the rest, but the longer I went on, the more I understood how badly I was fooling myself. The story is about a man who must kill the person who created him, and why pretend that I am not that person? By putting myself into the story, the story becomes real. Or else I become unreal, yet one more figment of my own imagination. Either way, the effect is more satisfying, more in harmony with my mood – which is dark, my little ones, as dark as the obsidian night that surrounds me. (p.102)

Vragen over het boek:

1. Waarom denk je dat August Brill karakters als Owen Brick gecreëerd heeft?
2. Wat is de zin van de twee parallelle Amerika’s?
3. Wat is de functie van een karakter als Virginia Blaine?
4. Waarom denk je dat Paul Auster karakters als August Brill gecreëerd heeft?




^ Terug naar boven

Comments are closed.