5/5 - (2 stemmen)

Peter Pan

Niveau:
Genre: fairy tale
Thema: growing-up

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1693249184056", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"34255540","familyId":"34255540","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Peter%20Pan%2C%20James%20Matthew%20Barrie","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

All children, except one, grow up. They soon know that they will grow up, and the way Wendy knew was this. One day when she was two years old she was playing in a garden, and she plucked another flower and ran with it to her mother. I suppose she must have looked rather delightful, for Mrs Darling put her hand to her heart and cried, ‘Oh, why can't you remain like this for ever!’ This was all that passed between them on the subject, but henceforth Wendy knew that she must grow up. You always know after you are two. Two is the beginning of the end.
Of course they lived at 14, and until Wendy came her mother was the chief one. She was a lovely lady, with a romantic mind and such a sweet mocking mouth. Her romantic mind was like the tiny boxes, one within the other, that come from the puzzling East, however many you discover there is always one more; and her sweet mocking mouth had one kiss on it that Wendy could never get, though there it was, perfectly conspicuous in the right-hand corner.
The way Mr Darling won her was this: the many gentlemen who had been boys when she was a girl discovered simultaneously that they loved her, and they all ran to her house to propose to her except Mr Darling, who took a cab and nipped in first, and so he got her. He got all of her, except the innermost box and the kiss. He never knew about the box, and in time he gave up trying for the kiss. Wendy thought Napoleon could have got it, but I can picture him trying, and then going off in a passion, slamming the door.
Mr Darling used to boast to Wendy that her mother not only loved him but respected him. He was one of those deep ones who know about stocks and shares. Of course no one really knows, but he quite seemed to know, and he often said stocks were up and shares were down in a way that would have made any woman respect him.
Mrs Darling was married in white, and at first she kept the books perfectly, almost gleefully, as if it were a game, not so much as a Brussels sprout was missing; but by and by whole cauliflowers dropped out, and instead of them there were pictures of babies without faces. She drew them when she should have been totting up. They were Mrs Darling's guesses.
Wendy came first, then John, then Michael.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1988

^ Terug naar boven

Algemeen

Wendy woont met haar broertjes John en Michael, haar vader en moeder en de Nanny-hond Nana in een gewoon (maar wel behoorlijk deftig) huis in Londen. Als Wendy een paar maal ’s avonds bezocht is door de mysterieuze jongen Peter Pan, besluit ze met hem mee te gaan naar zijn eiland Neverland. Haar broertjes John en de kleine Michael gaan ook mee. De ouders blijven onthutst achter: ze hebben geen idee waar hun kinderen naar toe zijn gegaan.
In Neverland valt het leven eerst niet mee. Wendy wordt gepest door de jaloerse fee Tinker Bell, de vriendin van Peter Pan. Ze krijgt de zorg over zeven jongens – naast haar broertjes en Peter – en ze zorgt als een moeder voor hen. De kinderen wonen onder de grond, uit angst voor piraten, Indianen en een krokodil. De piraten worden geleid door Captain Hook, die een kunstarm heeft in de vorm van een ijzeren haak. Peter Pan heeft die arm er ooit afgeslagen. Dus er zijn bedreigingen genoeg: een Indianenstam, een krokodil met een klok in zijn maag, een stel onbetrouwbare zeemeerminnen en een stel woeste piraten geleid door een kapitein met een haak-arm. En hoe lang moeten ze in Neverland blijven? En hoe komen ze weer thuis? De mogelijke reis terug naar huis zal weken duren. En dan is het nog de vraag wie terug naar huis zou willen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
J.M. Barrie

Jaar van uitgave:
1911

Aantal pagina's:
206

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1900 – 1910 (maar uiteraard in een denkbeeldige tijd)

Plaats van handeling:
Londen & Neverland (een denkbeeldig eiland)

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 17 hoofdstukken, geïllustreerd. het boek (eerst getiteld 'Peter and Wendy') kwam uit in 1911, maar het toneelstuk 'Peter Pan' stamt uit 1904.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Om een verhaal als ‘Peter Pan’ te kunnen waarderen, moet je als lezer openstaan voor sprookjes of andere, onwerkelijke verhalen.
Het verhaal gaat over kinderen, feeën, piraten, Indianen en zeemeerminnen. Een grote fantasie is dan ook vereist. ‘Peter Pan’ is overigens wel een kinderboek, maar geen kinderachtig boek: er vallen zo nu en dan doden, en het verhaal is behoorlijk griezelig.


WAT MOET JE WETEN?

Algemene kennis wordt niet vereist bij het lezen van dit boek, een grote fantasie wel.
Het verhaal gaat niet uit van een grote culturele of literaire kennis. Wel is het handig om te weten dat het verhaal meer dan honderd jaar oud is: het leven van kinderen en hun ouders was toen heel anders dan tegenwoordig. Ook werd er heel anders tegen opvoeden en tegen opgroeien aangekeken dan in de eenentwintigste eeuw het geval is.
Zo nu en dan onderbreekt de auteur zijn verhaal, vaak op een ironische manier:
‘Will they reach the nursery in time? If so, how delightful for them, and we shall all breathe a sigh of relief, but there will be no story. On the other hand, if they are not in time, I solemnly promise that it will all come right in the end.’ (p.47)




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet moeilijk; wel is het hier en daar verouderd (het boek is al meer dan honderd jaar oud).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn goed te begrijpen: de alinea’s zijn gemiddeld van lengte, er zijn veel dialogen, de omschrijvingen zijn duidelijk. ‘Peter Pan’ is een spannend sprookje dat nog altijd boeit, vooral door de vreemde gebeurtenissen en de eigenaardige karakters.
Het literaire niveau eist niet veel leeservaring van de lezer: de gemiddelde lezer zal zonder de mogelijke morele lessen van de schrijver het verhaal goed kunnen begrijpen. De auteur becommentarieert de karakters en de handelingen wel regelmatig, maar de lezer zal zich daar niet door laten afleiden. Vandaar dat ‘Peter Pan’ een boek op literair niveau A 1e is.
Ook het taalniveau is niet extra hoog. De zinnen zijn goed te volgen, de woorden zijn niet moeilijk, er zijn veel dialogen en het verhaal kent veel actie. Toch is het boek soms lastig; dit komt met name door de ouderdom van het verhaal (het stamt uit 1911). De meeste lezers zullen er geen problemen mee hebben, maar wellicht kan het voor een enkeling problemen opleveren. Vandaar dat het taal-(ERK-)niveau B1 is.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. Barrie vertelt zijn verhaal heel spannend en er zit een hoog tempo in de elkaar snel opvolgende avonturen.
‘Peter Pan’ is een spannend sprookje: het verhaal heeft een hoog tempo, het is goed te volgen voor wat betreft taal en stijl. De lezer zal willen doorlezen om erachter te komen wat er nu weer gaat gebeuren.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er zit heel veel actie in het boek. Elk van de zeventien hoofdstukken heeft zijn eigen subplot: nu eens is het een ontvoering, dan weer is er de dreiging van een krokodil, enzovoort.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Het hele verhaal duurt misschien wel een jaar of misschien wel veel langer (het is een beetje onduidelijk of de tijd wel op dezelfde manier verstrijkt in Neverland als elders), maar het lijkt niet zo lang. In het laatste hoofdstuk versnelt Barrie het verhaal enorm: hij vertelt dan wat er jaren later – wanneer Wendy al getrouwd is en zelf kinderen heeft – gebeurt.


Plaats:

Het verhaal begint en eindigt in Londen, maar het grootste deel van de roman speelt zich af in Neverland, het land van Peter Pan en de zijnen, op een fantasie-eiland.


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: de avonturen van Wendy, John en Michael in Neverland, samen met hun ‘ontvoerder’, Peter Pan.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller die helemaal buiten het verhaal staat; zodanig zelfs, dat hij zich het recht aanmeet om commentaar te leveren op de karakters en op hun gedragingen.
De betekenis van het verhaal is waarschijnlijk het vermaken van de lezer (of van de voorgelezene). Zo er al een les aanwezig is, dan is het dat je niet zo maar je huis moet verlaten en met een vreemde mee moet gaan (hoewel dat in het verhaal wel, en meerdere malen zelfs, goed afloopt).




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters zijn Wendy, John en Michael. In Neverland woont Peter Pan met de fee Tinker Bell. In Neverland bevindt zich ook Captain Hook, een hoofdkarakter; thuis, in Londen, zijn er de ouders van de kinderen, Mr en Mrs Darling.


Bijfiguren:

Er zijn vrij veel bijfiguren, maar dit zijn vaak naamloze karakters (op een paar uitzonderingen na). Er zijn nog zeven kinderen die bij Peter Pan wonen. Tenslotte zijn er de piraten bij Captain Hook, de Indianen en de zeemeerminnen.
Er zijn goed herkenbare good en bad guys. De Indianen zijn wel dreigend, maar ze vallen uiteindelijk toch ook wel weer mee. De zeemeerminnen zijn mysterieus en ze zijn zeker niet betrouwbaar. De piraten zijn de bad guys, maar ook daar zitten goeiige sukkels bij (die zelf ook een moeder hebben gehad, die ze nog steeds erg missen). Zelfs Captain Hook heeft soms iets tragisch over zich: hij was ooit een ‘public schoolboy’ (een rijkeluis-jongen), die echt wel wist wat ‘good form’ was. Aan de andere kant is het guitige ventje Peter Pan regelmatig een slechterik, een niet nadenkende jongen zonder normen of waarden, die uit egoïsme Wendy alleen maar bij zich wil houden.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het kinderboek ‘Peter Pan’ is meerdere malen verfilmd, met name als teken- of animatiefilm.


Overig:

Het karakter van Peter Pan is – net als dat van Tinker Bell – heel vaak de inspiratie geweest voor andere literaire karakters of voor karakters uit films en muziek. De Canadese band maakte bijvoorbeeld een nummer met de titel ‘Peter Pan’ (2017). Peter Pan is de bewonderde eeuwig jeugdige schavuit, maar ook de vreemde jongen, die kinderen meelokt als een soort rattenvanger van Hameln.
Het landhuis van de popzanger Michael Jackson heette overigens ook Neverland …
De meisjesnaam Wendy – die voorheen weinig gebruikt werd –werd heel populair door Barries kinderboek.
Het boek ‘Peter Pan’ staat ook bekend als ‘Peter Pan or the Boy Who Wouldn’t Grow up’ of als ‘Peter and Wendy’.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over J.M. Barrie .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum
• The Chronicles of Narnia (Book 2) – The Lion, the Witch and the Wardrobe van C.S. Lewis
• James and the Giant Peach van Roald Dahl

 


Citaat:
That was the story, and they were as pleased with it as the fair narrator herself. Everything just as it should be, you see. Off we skip like the most heartless things in the world, which is what children are, but so attractive; and we have an entirely selfish time, and then when we have need of special attention we nobly return for it, confident that we shall be rewarded instead of smacked. (p.129)

Vragen over het boek:
  1. Analyseer het karakter van Mr Darling. Wat vind je van hem als vader en als echtgenoot?
  2. In hoeverre is Peter Pan een good guy? In hoeverre is hij een bad guy? Verklaar je mening aan de hand van fragmenten uit de tekst.
  3. In hoeverre is Captain Hook een good guy? In hoeverre is hij een bad guy? Verklaar je mening aan de hand van fragmenten uit de tekst.
  4. Welk karakter vind je de echte hoofdpersoon? Waarom? Verklaar je mening aan de hand van fragmenten uit de tekst.



^ Terug naar boven

Comments are closed.