4/5 - (1 stemmen)

Plague 99

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696362834641", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004001056843","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Plague%20%2799%2C%20Jean%20Ure","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

‘It’s been a bit like the Stone Age, I suppose, really.’
Four weeks completely shut away from the rest of humanity. Living on orange juice and apples, on lentils and beans and potatoes in their jackets: on porridge made with soya milk, and vegetable hot pot. No newspapers, no television; no radio, no mail. Isolated.
There were fourteen of them in all – six boys, six girls, plus Rod and Sarah, the two leaders. Rod and Sarah had said from the beginning that they were to be called by their first names. Fran had found it quite difficult, to start with. After all, they were so much older than the rest of them. Harry would have tossed her head and said, ‘So what?’ She wouldn’t have had any difficulty; she never did. It always took Fran more time to accustom herself to new ways than it did Harry. While Harry, for instance, had adapted to the perils of a large comprehensive (after a small church primary) almost overnight, Fran had been fretted and bothered for the whole of their first term. Even now, all these years later, she sometimes wasn’t really sure that she felt part of the community. Without Harry she doubted if she would ever have survived. Without Harry she almost hadn’t survived the four weeks of camp. She almost hadn’t come.
It had been Harry’s idea, of course; most things were.

© Methuen / Methuen Children’s Books, 1993

^ Terug naar boven

Algemeen

Fran is een heel net meisje: ze doet goed haar best op school en ze doet meestal wat haar ouders zeggen. Als haar vriendin Harry (Harriet) haar mee vraagt op een zomerkamp te gaan, heeft ze niet zo veel zin. Wie weet wat er allemaal gebeuren kan? Maar Harry dringt aan en ook Frans moeder vindt het een prima idee. Dus Fran en Harry melden zich aan: een week overleven in de natuur zonder luxe.
Maar helaas verstuikt Harry haar pols. Dus moet Fran alleen mee. Gelukkig valt het allemaal heel erg mee en Fran leert toch iets zelfstandiger te worden in die lange, maar leerzame maand. Opgelucht en ook wel wat stoer reist ze met de kampeerders vier weken later weer terug naar Londen. Vol mooie verhalen voor haar ouders en voor Harry.
Maar in Londen is alles in een maand tijd volledig veranderd. Fran mag haar stad (Croydon – een voorstad van Londen) niet in. Soldaten bewaken het stadsdeel waar Fran woont. En, wanneer ze er toch in slaagt om via een vluchtroute naar haar huis te gaan, wacht haar een afschuwelijke verrassing …
Veel mensen in Londen zijn de afgelopen weken van de ene op de andere dag ernstig ziek geworden. Het lijkt op een soort koorts, maar deze vorm lijkt dodelijk te zijn: mensen vergaan van de dorst, ze krijgen uitslag en zweren en hun ingewanden worden aangetast. De overheid heeft maskers en handschoenen aan iedereen gestuurd zodat de overlevenden er in ieder geval voor kunnen zorgen dat ze zo min mogelijk geïnfecteerd worden door de zieken.
Als Fran in paniek haar vriendin Harry belt is die dolblij haar stem te horen. Ze gaat snel naar Harry toe. Maar daar aangekomen, merkt ze dat Harry heel erg veranderd is …
In een ander deel van Croydon woont een klasgenoot van Fran en Harry. Shahid Khan is een stoere bink die zich nooit veel met de vriendinnen bemoeide. Vooral niet met die wat truttige en dromerige Fran. Shahid werkt in zijn vrije tijd in het Indiase restaurant van zijn vader. Zijn vader behandelt hem als oud vuil, vooral omdat Shahid zich niet interesseert voor de gebruiken van de mensen uit Bangla Desh (waar zijn ouders vandaan komen) en ook niet voor de islam en haar strenge regels. Shahid wil leven als een gewone, normale Engelse jongen: een jongen die allerlei vrienden heeft en – nog liever – veel vriendinnen.
Maar ook het gezin van Shahid wordt getroffen door de ‘pest’: zijn moeder en zijn zusjes zijn al overleden, zijn vader is doodziek. Shahid heeft beloofd zijn vader tot aan zijn dood te verzorgen; daarna gaat hij naar zijn broer die – met veel levensmiddelen en andere spullen – aan de andere kant van Londen woont.
Na een paar dagen komen de twee vriendinnen Fran en Harry hun klasgenoot Shahid tegen. Misschien kunnen ze met zijn drieën proberen te overleven in deze kille, stille en levensgevaarlijke stad …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Jean Ure

Jaar van uitgave:
1989

Aantal pagina's:
150

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1999 (maar eigenlijk in een toekomstige tijd)

Plaats van handeling:
UK, Londen

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 13 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘1999’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van science fiction– en fantasy-verhalen is ‘Plague 99’ een goede keus. Maar het is meer dan dat: het is een verhaal over overleven in een zeer nare wereld, een wereld waaruit alles verdwenen is wat het leven gemakkelijk maakte. Het is een wereld die je zelf hopelijk nooit zult leren kennen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Plague 99’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Fran en haar vrienden weten ook niet zo goed hoe ze moeten overleven; dat leren ze in de loop van de tijd.
Wel moet je erop voorbereid zijn dat er zo nu en dan heel nare dingen worden beschreven in het boek. Je zult begrijpen dat Londen er niet zo prettig uitziet wanneer Fran na vier weken terugkomt en merkt dat er al een week of drie een epidemie in de stad heerst. Een dodelijke epidemie die heel veel slachtoffers heeft gemaakt. En die slachtoffers liggen nog allemaal in en bij hun huizen …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Plague 99’ zijn nooit echt moeilijk. Het verhaal gaat over overleven en over voedsel en onderdak vinden in een gevaarlijke tijd, maar de taal wordt nergens specialistisch. Er zijn ziekten en er is iets gebeurd met een virus (bacteriën? gif? chemische oorlogsvoering?), maar dat wordt verder nergens op een ingewikkelde manier besproken.
De alinea’s zijn meestal van een normale lengte en er zijn veel dialogen. De roman heeft 13 hoofdstukken.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Plague 99’ is niet moeilijk. Ms Ure gebruikt woorden die voor een gemiddelde lezer van de Engelse taal heel goed te begrijpen zijn. Bovendien schrijft ze heel gewoon over ziekte en dood, over vriendschap en seks, over ruzie en over goed met elkaar omgaan. Fran is een heel keurig meisje, dat wel (en dat merk je ook aan haar taal en aan de dingen die ze doet en denkt).
Het verhaal maakt het boek heel interessant. Dit is een verhaal over overleven. Overleven in zeer moeilijke omstandigheden: zonder goed bevoorrade winkels, zonder politie of openbaar vervoer, zonder gezondheidszorg en zonder ouders. Gewoon, een drietal pubers die in leven moeten zien te blijven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Plague 99’ een boek met een literair niveau B 4c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Plague 99’ is heel spannend geschreven. Telkens denk je als lezer wat jij zou hebben gedaan in zo’n situatie: met veel moeite water koken, eten zoeken (of stelen), vriendschap sluiten, mensen in de steek laten, doden begraven? Telkens kom je – samen met Fran, Harry en Shahid – voor een nieuw dilemma te staan. Naast het avontuur is dat het belangrijkste van dit boek: wat zou jij hebben gedaan …?



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Plague 99’ is een verhaal met heel veel actie. Die actie bestaat uit overleven, uit eten zoeken en je verbergen. Maar het gaat ook vaak over het verzorgen van de dodelijk zieke mensen, over het ontwijken van de gestoorde en gewelddadige mensen in de stad, over het vinden van een weg de stad uit. Kortom: een verhaal met veel actie.


Tijd:

‘Plague 99’ speelt zich af in de jaren ’90 van de vorige eeuw – vandaar de titel ‘Plague 99’. Maar uiteraard is het geen 1999, maar een denkbeeldig jaar uit een toekomst die hopelijk nooit komt. Iets heeft de mensheid vrijwel uitgeroeid. Het blijft onzeker wat dat precies is: een gif, een gas in de lucht, een virus, een zeer besmettelijke ziekte, een bacteriologische fout, oorlog of besmetting? In dit verhaal speelt technologie geen enkele rol: niets doet het immers meer …
Het verhaal wordt chronologisch verteld – met een paar tijdssprongen – en het verhaal duurt een aantal weken.


Plaats:

De plaats die in ‘Plague 99’ vooral wordt beschreven, is de stad Londen en de voorsteden (dus Greater Londen, zoals het ook wel genoemd wordt). Fran woont, net als Shahid en Harry, in Croydon, een stadje tegen Londen aan (de zuidkant). Zij probeert later met haar vrienden door Londen naar een ander deel van Greater London (Barnet in het noorden) te lopen.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Plague 99’: zal Fran kunnen overleven, samen met haar vrienden Harry en Shahid?


Verteller:

De roman ‘Plague 99’ heeft een alwetende verteller en soms een ik-verteller. Het grootste deel van het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Sommige fragmenten hebben een ik-verteller. Dat is onder andere wanneer Fran het dagboek van Harry leest: Harry schrijft – uiteraard – in de ik-vorm. Maar ook het voorlaatste hoofdstuk (hoofdstuk 12) is in de ik-vorm geschreven. Dat wordt namelijk verteld door Fran (die dit deel in dagboekvorm schrijft).




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Plague 99’ zijn:
• Fran (Frances) Latimer: een 16-jarig meisje. Ze zit in de laatste klas van de middelbare school (‘the sixth form’);
• Shahid Khan: de 16-jarige klasgenoot van Fran en Harry. Hij is een moslim, zijn ouders komen uit Bangla Desh, maar hij voelt zich op en top een Engelse jongen en hij moet niets van het traditionele van zijn ouders hebben;
• Harry (Harriet) Somers: de 16-jarige beste vriendin van Fran. Zij is knap en ze durft veel. Ze woont samen met haar moeder die een stoffenwinkel heeft. Haar vader is jaren geleden verdwenen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Plague 99’ zijn:
• Mr en Mrs Latimer: de ouders van Fran. De moeder vindt dat Fran meer zou moeten durven; de vader is heel behoudend en hij wil Fran zo beschermd mogelijk opvoeden. Fran en haar ouders kunnen heel goed met elkaar opschieten;
• Sajjad Khan: de vader van Shahid. Hij is de eigenaar van een Indiaas restaurant (terwijl hij zelf uit Bangla Desh, en niet uit India) komt;
• Rahim Khan: de oudere broer van Shahid. Hij heeft een groothandel in voedingswaren. Hij woont in Barnet;
• Najma Khan: de vrouw van Rahim;
• Fatima en Roshana (6): de oudere en jongere zussen van Shahid;
• Mrs Ellen Somers: de moeder van Harry;
• Simon Dobson (SD): een vriend en klasgenoot van Shahid; een heel slimme jongen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Plague 99’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Plague 99’ werd jaren later gevolgd door twee andere verhalen (die wel veel en veel later speelden): ‘Watcher at the Shrine’ (2014) en ‘Come Lucky April’ (2014). Deze boeken gaan over de nakomelingen van Fran.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jean Ure.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Brother in the Land van Robert Swindells
• The Wastelanders van Ian Strachan
• How I Live Now van Meg Rosoff


Citaat:
The symptoms of this disease are: headache, high temperature, sore throat, aches and pains and being sick. Like flu, only a thousand times worse. Later on you get black blotches which mean your insides are rotting. There is no cure. But if you wear your mask and use gloves for touching anyone that has it you will be all right. SD has a theory it is something to do with germ warfare. HE WOULD. (p.49)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het belangrijk voor het verhaal dat Fran een maand op kamp was? Noem ten minste twee redenen.
2. Hoe ontwikkelt de vriendschap zich tussen Fran en Harry en tussen Fran en Shahid?
3. Analyseer het karakter van Shahid aan de hand van zijn gedragingen, zowel naar zijn familieleden en vrienden als naar onbekenden die hij tegenkomt.
4. In welke opzichten is Fran een sterk karakter en in welke opzichten is ze dat juist niet?

 




^ Terug naar boven

Comments are closed.