Report from the Interior

Niveau:
Genre: autobiography
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692973983846", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000015717984","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Report%20from%20the%20Interior%20%28ebook%29%2C%20Paul%20Auster","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

In the beginning, everything was alive. The smallest objects were endowed with beating hearts, and even the clouds had names. Scissors could walk, telephones and teapots were first cousins, eyes and eyeglasses were brothers. The face of the clock was a human face, each pea in your bowl had a different personality, and the grille on the front of your parents' car was a grinning mouth with many teeth. Pens were airships. Coins were flying saucers. The branches of trees were arms. Stones could think, and God was everywhere.
There was no problem in believing that the man in the moon was an actual man. You could see his face looking down at you from the night sky, and without question it was the face of a man. Little matter that this man had no body – he was still a man as far as you were concerned, and the possibility that there might be a contradiction in all this never once entered your thoughts. At the same time, it seemed perfectly credible that a cow could jump over the moon. And that a dish could run away with a spoon.
Your earliest thoughts, remnants of how you lived inside yourself as a small boy. You can remember only some of it, isolated bits and pieces, brief flashes of recognition that surge up in you unexpectedly at random moments – brought on by the smell of something, or the touch of something, or the way the light falls on something in the here and now of adulthood. At least you think you can remember, you believe you remember, but perhaps you are not remembering at all, or remembering only a later remembrance of what you think you thought in that distant time which is all but lost to you now.

© Henry Holt, 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

In 'Report from the Interior' beschrijft Paul Auster twee belangrijke perioden uit zijn leven: de eerste periode toen hij een kind was en de tweede periode toen hij ging studeren en schrijver wilde worden.
In het eerste deel beschrijft hij zijn naïviteit als kind: alles was nieuw, alles was mogelijk. Hij woonde met zijn zusje en zijn ouders in Newark, in de staat New Jersey. Daar keek hij naar tekenfilmfiguren alsof het echte mensen waren, het mannetje-in-de-maan was een echt mannetje in de maan, en honkballers waren de echte helden. Pas later realiseerde hij zich hoe het leven echt was: zijn ouders scheidden al snel, zijn zusje was emotioneel helemaal niet stabiel, de tekenfilmfiguurtjes waren tweedimensionaal en de honkbalhelden waren ook maar gewone mensen. Het eerste deel van het boek gaat ongeveer van zijn vijfde jaar totdat de jonge Paul twaalf jaar oud is.
In het tweede deel van het verhaal is Auster een jaar of achttien. Hij gaat studeren: eerst in New York, later in Parijs en daarna weer in New York. Hij vertelt zijn verhaal – van zijn achttiende tot zijn vierentwintigste ongeveer – aan de hand van brieven die hij schreef aan zijn vriendin (later zijn vrouw, nog later zijn ex-vrouw), toen zij in Londen studeerde. Dit deel van het verhaal gaat over student zijn, over schrijver willen worden, over jood zijn, over jong zijn en over veel andere facetten van het turbulente leven in New York en Parijs in de jaren zestig.
Het derde en laatste deel van het verhaal zijn meer dan honderd foto’s die de ideeën, beelden, helden en filmfiguren van de beschreven jaren uit het verhaal van Auster toelichten.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Paul Auster

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
338

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1947 – 1959 en 1965 – 1971

Plaats van handeling:
USA: Newark (New Jersey) en New York City en Parijs (Frankrijk)

Bijzonderheden:
Een autobiografie in drie delen: deel 1 gaat over de jonge Paul (tot zijn 12e ongeveer), het tweede deel gaat over de Auster die student is en die schrijver wil worden. Het derde deel tenslotte illustreert de eerste twee delen aan de hand van meer dan honderd foto’s.
In het Nederlands heet het boek ‘Bericht vanuit het innerlijk’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De lezer moet zich interesseren voor autobiografieën. En dit is wel een heel speciale: de (gedeeltelijke) autobiografie van een schrijver. Dat betekent in dit geval dat het leven van de auteur niet gekenmerkt wordt door spectaculaire of wereldschokkende zaken (zoals bijvoorbeeld bij een legeraanvoerder, een politicus of een popmusicus), maar door overpeinzingen en ideeën over kunst: film, literatuur, muziek. Zijdelings komen wel de studentenopstanden in Parijs en in New York aan de orde, maar Auster had daar zo te lezen niet echt een actieve rol in.


WAT MOET JE WETEN?

Enige kennis van het werk van Auster is wel een aanbeveling; dan weet de lezer welke stem hier aan het woord is. Overigens is de autobiografie veel ‘gewoner’ dan de karakters uit de romans van Auster.
Auster beschrijft een periode (de jaren veertig, vijftig en zestig uit de twintigste eeuw) en een aantal plaatsen (Newark, New York City en Parijs) die belangrijk waren voor zijn ontwikkeling als mens en als kunstenaar. Enige kennis van en interesse voor die perioden en plaatsen is wel een pre.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn van een pittig gehalte; Auster gebruikt een complexe woordenschat. Dat geldt ook voor de alinea’s en hoofdstukken: het verhaal vereist een geoefende lezer.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De autobiografie is een goedgeschreven, goed te volgen verhaal met veel persoonlijke ontboezemingen. Het verhaal is zeker niet moeilijk te volgen, maar omdat er weinig opzienbarends gebeurt (er zijn weinig spectaculaire zaken die beschreven worden), is er een ervaren en geduldige lezer nodig voor het boek.
De woorden, zinnen en alinea’s zijn van een redelijk moeilijk niveau.
Op grond van deze moeilijkheden is ‘Report from the Interior’ een autobiografie met een literair niveau C 5b en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

De schrijfstijl van Auster is boeiend; zelfs van een verhaal waarin weinig spectaculairs gebeurt weet Auster een aantrekkelijk geheel te maken.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De autobiografie kenmerkt zich door weinig actie. Auster beschrijft voornamelijk wat hij ervoer, dacht en – later – schreef. Hij stipt bijvoorbeeld wel eens aan dat zijn ouders een slecht huwelijk hadden, maar schokkende voorbeelden daarvan geeft hij niet (misschien waren die er, gelukkig, ook niet). Het feit dat ‘Report from the Interior’ toch een zeer leesbaar boek is geworden, is te danken aan het feit dat we hier te maken hebben met een geroutineerde schrijver.


Tijd:

Het eerste deel van de autobiografie beschrijft de jeugd van Paul Auster, ongeveer tussen zijn vijfde en zijn twaalfde jaar: van 1952 tot 1959.
Het tweede deel gaat over de periode dat Auster ging studeren: eerst in New York City, daarna in Parijs en later weer in New York. Dit was ongeveer in de jaren 1965 tot 1971.


Plaats:

De jeugd van Paul Auster speelde zich af in de stad Newark, de grootste stad in de staat New Jersey (bij New York City). De familie van Auster woonde in een nette wijk waar veel joden woonden (de Austers waren ook joden, maar niet religieus).
In het tweede deel beschrijft Auster een aantal maanden dat hij doorbracht in Parijs, waar hij studeerde en veel schreef en – vooral – niets deed. Later schrijft hij over de langere periode die hij in New York studeerde en leefde: wat hij leerde op de universiteit, wat hij leerde in New York, wat hij beleefde met vrienden en vriendinnen.


Verhaallijn:

Het eerste deel beschrijft vooral de jonge Paul, die zich verwondert over van alles en nog wat: de tekenfilm, de speelfilm, de TV, zijn woonplaats (waar Thomas Edison ooit woonde), de sport (het honkbal en de honkbalhelden).
In het tweede deel analyseert Auster uitgebreid twee films: ‘The Incredible Shrinking Man’ (1957) en ‘I Am a Fugitive from a Chain Gang’ (1932), twee films die een verpletterende indruk op hem maakten. Daarna beschrijft hij zijn leven als student en beginnende schrijver in Parijs en in New York City aan de hand van brieven die hij schreef aan zijn geliefde (die een aantal maanden in Londen woonde).


Verteller:

Paul Auster is de verteller van zijn eigen leven. In hoeverre die schrijver betrouwbaar is, zal de toekomst moeten uitwijzen.
Om afstand te nemen van zichzelf als hoofdpersoon in dit verhaal schrijft Auster over zichzelf in de tweede persoon: dichtbij, maar toch ook met enige afstand.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Paul Auster beschrijft zijn leven: ongeveer vanaf zijn vijfde tot zijn twaalfde en later van zijn achttiende tot zijn vierentwintigste.


Bijfiguren:

Er zijn meerdere ‘bijfiguren’ in deze autobiografie:
• De ouders en de zuster van Paul;
• De jeugdvrienden uit Newark;
• De (studie)vrienden uit Parijs en New York;
• De vriendin (later de vrouw en nog later de ex-vrouw) van Auster;
• Een vriend van de familie, Allen, die Auster hielp bij zijn eerste publicaties.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Report from the Interior is niet verfilmd. Wel spelen films een heel belangrijke rol in het leven van de jonge Paul Auster en dus ook in deze autobiografie. Auster beschrijft twee films zeer uitgebreid en hij vertelt welke invloed zij hadden op zijn leven: The Incredible Shrinking Man (1957) en I Am a Fugitive from a Chain Gang (1932)


Overig:

Om zich beter te kunnen inleven in Austers autobiografie kan de lezer literatuur bestuderen over Parijs in de jaren zestig van de twintigste eeuw, of over de stad Newark in de Amerikaanse staat New Jersey.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Loitering with Intent van Muriel Spark
On Writing van Stephen King
Summertime van J.M. Coetzee

 


Citaat:
Your family must be brought into this as well, your mother, father, and sister, with special attention paid to your parents’ wretched marriage, for even though your purpose is to chart the workings of your young mind, to look at yourself in isolation and explore the internal geography of your boyhood, the fact is that you didn’t live in isolation, you were part of a family, a strange family, and without question that strangeness had much to do with who you were as a child, perhaps everything to do with it. (pp.45-46)

Vragen over het boek:
  1. Beschrijf de jongen Paul Auster en dan vooral met betrekking tot film, TV en sport.
  2. Beschrijf de jongeman Paul Auster en dan vooral met betrekking tot literatuur, andere kunst en de liefde.
  3. Vind je het geslaagd dat Auster die vele foto’s heeft toegevoegd aan zijn autobiografie? Wat vind je de voor- en nadelen van zo’n aanpak?
  4. Wat vind je van het feit dat Auster zichzelf in deze autobiografie aanduidt als ‘you’? Wordt het verhaal daardoor bijvoorbeeld anders, beter (of misschien wel slechter)?



^ Terug naar boven

Comments are closed.