3/5 - (1 stemmen)

Revival

Niveau:
Genre: horror
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1690920160870", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000033215208","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Revival%20%28ebook%29%2C%20Stephen%20King","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

In one way, at least, our lives really are like movies. The main cast consists of your family and friends. The supporting cast is made up of neighbours, co-workers, teachers, and daily acquaintances. There are also bit players: the supermarket checkout girl with the pretty smile, the friendly bartender at the local watering hole, the guys you work out with at the gym three days a week. And there are thousands of extras – those people who flow through every life like water through a sieve, seen once and never again. The teenager browsing graphic novels at Barnes & Noble, the one you had to slip past (murmuring ‘Excuse me’) in order to get to the magazines. The woman in the next lane at the stoplights, taking a moment to freshen her lipstick. The mother wiping ice cream off her toddler’s face in a roadside restaurant where you stopped for a quick bite. The vendor who sold you a bag of peanuts at a baseball game.
But sometimes a person who fits none of these categories comes into your life. This is the joker who pops out of the deck at odd intervals over the years, often during a moment of crisis. In the movies this sort of character is known as the fifth business, or the change agent. When he turns up in a film, you know he’s there because the screenwriter put him there. But who is screenwriting our lives?

© Simon & Schuster / Scribner, 2014

^ Terug naar boven

Algemeen

Jamie Morton groeit op in het plaatsje Harlow in Maine, ergens in de buurt van Jerusalem’s Lot en Motton (legendarische plaatsen uit verschillende romans van Stephen King). Hij woont daar met zijn ouders en drie broers en één zuster. Het leven is rustig in 1962; er is enige beroering wanneer er een nieuwe dominee in de Methodist Church komt: Charlie Jacobs, zijn jonge vrouw Patsy en hun 2-jarige zoontje Morrie. Jamie kan geweldig goed opschieten met de dominee en zijn gezin. Vooral de dingen die Reverend Jacobs leert aan Jamie over elektriciteit en energie vindt hij heel boeiend. Zo kabbelt het leven in Harlow voort. Totdat het noodlot toeslaat en de dominee het plaatsje Harlow van de ene dag op de andere verlaat.
Jamie wordt een puber, hij leert gitaarspelen en hij speelt in allerlei bandjes. Dat blijft hij ook doen wanneer hij studeert aan de Universiteit van Maine. Hij krijgt vrienden, evenals een eerste echte vriendin, Astrid. Maar ook komt hij na verloop van tijd in aanraking met drank, met marihuana, met cocaïne en met heroïne. En Jamie ontwaakt jaren later in een vies motel in Tulsa, Oklahoma.
Als hem geen andere keus rest dan opnieuw te gaan zwerven wanneer hij voor de zoveelste keer vanwege zijn drugsgebruik uit een band geschopt is, komt hij op een kermis toevallig Charlie Jacobs tegen. Ex-dominee, nu een soort goochelaar en charlatan. Maar ook is Charlie in staat om mensen echt te genezen. Van stomheid, van doofheid, van een drugsverslaving. Hij gaat met Jamie aan de slag. En die wordt ook genezen.
Maar het is pas veel later, en op een heel andere plek in de USA (in Nederland, Colorado), dat Jamie ontdekt dat de genezingen van Charlie soms een hoge prijs hebben. Het is de vraag of Charlie zelf wel weet hoe hoog die prijs is …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2014

Aantal pagina's:
403

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1962-2012

Plaats van handeling:
USA (Maine, Oklahoma, Colorado)

Bijzonderheden:
Een roman in 14 lange hoofdstukken, regelmatig onderbroken door witregels


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Revival’ gaat (onder andere) over demonen. Niet zozeer in de betekenis van monsters – die we zeker ook uit de romans van Stephen King kennen – maar demonen zoals de waanzin van de wetenschap, de duivel van de drugsverslaving, het bijgeloof van een eigenaardig geloof.
Als je houdt van verhalen die een koppeling aanbrengen tussen klassieke literaire werken – zoals Frankenstein en The Island of Dr Moreau – en de moderne tijd (drugsgebruik, reizen en trekken, muziek maken) dan moet je ‘Revival’ zeker lezen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Revival’ heb je niet veel specifieke kennis nodig. Het verhaal begint weliswaar aan het begin van de jaren zestig van de twintigste eeuw – waarin onderwerpen als reizen, opleiding, relaties, popmuziek, geloof, het dorpsleven heel anders waren dan nu – maar King maakt die tijd heel concreet door veel uit te leggen (zonder dat het vervelend wordt).
De roman is met name interessant voor lezers die geïnteresseerd zijn in (pop)muziek: Jamie is een slaggitarist in meerdere bandjes, die zich in coverbands jarenlang bezighoudt met de klassiekers van de jaren ’60, ’70, ’80 en ‘90.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Revival’ zijn niet echt moeilijk te noemen. Er zijn veel hoofdstukken, veel deelhoofdstukken; alinea’s zijn nooit erg lang en er zijn heel veel dialogen. King gebruikt weinig specialistische taal (ook niet wanneer hij over muziek, drugs of over godsdienst schrijft).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Revival’ is heel toegankelijk. In gewone taal krijgt de lezer te horen over het leven in de USA van 1962 tot 2014: het verhaal gaat over het dorpsleven, werken, het gezinsleven, muziek maken, naar de kerk gaan, de liefde, de (amateur)wetenschap en kwakzalverij.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Revival’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘Revival’ is heel spannend en behoorlijk ontroerend geschreven. We lezen over liefde binnen een gezin, vechten tegen de drugs. En over omgaan met ziekte, door en verdriet. Er komen wel vrij monomane karakters in voor, maar dat zijn niet altijd de psychopaten die we soms bij King tegenkomen. De waanzin die misschien in deze karakters huist wordt meestal behoorlijk in toom gehouden. Behalve in de laatste dertig pagina’s van de roman …



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Revival’ is een verhaal met veel actie. De lezer volgt Jamie Morton en zijn helper/plaaggeest Charlie Jacobs op een tocht door de USA, vaak op de vlucht voor hun respectievelijke demonen.


Tijd:

De roman ‘Revival’ begint in het jaar 1962. De Verenigde Staten zijn opgekrabbeld na de inspanningen van de Tweede Wereldoorlog; popmuziek en opstandige jongeren zijn er nog niet en de kerk speelt een belangrijke rol in centraal Maine van die jaren.


Plaats:

De roman ‘Revival’ speelt zich af op meerdere plaatsen in de USA: vooral in Maine (een dorpje), maar ook in Oklahoma (Tulsa), in Colorado (Nederland) en op nog een aantal plekken.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Revival’: kan Jamie zijn demonen – zoals zijn drugsverslaving – kwijtraken en wat is de prijs van zo’n verlossing?


Verteller:

De roman ‘Revival’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Jamie Morton vertelt jaren later het levensverhaal van hemzelf, van zijn familie en van de man die zijn leven beïnvloedde, de dominee Reverend Charles Jacobs.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Revival’ zijn:
• Jamie Morton: in 1962 is hij 6 jaar wanneer het verhaal begint. Het verhaal eindigt wanneer hij boven de zestig is;
• Reverend Charles Jacobs: de dominee die van 1962 tot 1965 in Harlow de predikant is van de Methodist Church. Later trekt hij door de USA, als kwakzalver, als dominee en als genezer.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Revival’ zijn:
In Harlow, Maine:
• Richard Morton: de vader van Jamie; hij verkoopt olie voor de verwarming van huizen;
• Laura Morton: de moeder van Jamie;
• Claire Morton: de 14-jarige zuster van Jamie (in 1962);
• Con Morton: de 10-jarige broer van Jamie (in 1962);
• Terry Morton: de 8-jarige broer van Jamie (in 1962);
• Andy Morton: de 12-jarige broer van Jamie (in 1962);
• Patsy Jacobs: de mooie, vriendelijke en jonge domineesvrouw;
• Morrie Jacobs: het 2-jarige zoontje van de dominee;
• Norm(an) Irving: de zanger van de eerste band van Jamie;
• Astrid Soderberg: de eerste vriendin van Jamie.
In Nederland, Colorado:
• Hugh Yates: de eigenaar van een opnamestudio;
• Hillary Katz, Mookie McDonald, Georgia Donlin: werknemers van Hugh’s studio;
• Brianna (‘Bree’) Donlin: dochter van Georgia en een vriendin van Jamie;
In Goat Mountain, Maine:
• Jenny Knowlton: de vriendin van Astrid en assistente van Charlie;
• Mary Fay: de patiënte van Charlie;
• Rudy Kelly: de bodyguard van Charlie.

 





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Revival’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Revival’ is ontroerender en tot op zekere hoogte ‘gewoner’ dan veel andere King-romans. Zijn beruchte horrorelementen zijn hier in veel mindere mate aanwezig dan in veel andere romans. De relaties (en de vele plaatsen) houden de spanning in het verhaal en lang hebben we geen idee wat Jamie en Charlie willen en kunnen met de talenten die zij bezitten.
Maar aan het einde krijgt de lezer wel een echte Stephen King apocalyptische climax. Dus bereid je er wel op voor …



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Frankenstein van Mary Wollstonecraft Shelley
• The Island of Dr Moreau van H.G. Wells
• Something Wicked This Way Comes van Ray Bradbury


Citaat:
‘Please just do it,’ Astrid said. ‘I’m very tired, and there’s a rat in my chest. One that’s on fire.’
Jacobs looked at Jenny. She hesitated. ‘It wasn’t like this at the revival. Not at all.’
‘Perhaps not,’ Jacobs said. ‘but this is revival. You’ll see. Put your hands on her shoulders, Jenny. Be prepared to press down hard. You won’t hurt her.’ (p.320)

Vragen over het boek:

1. Wanneer word je je als lezer voor het eerst bewust van de genezende eigenschappen van Charlie Jacobs?
2. Is het logisch dat Charlie zo ver wil gaan met zijn experimenten? Waarom vind je dat?
3. Hoe wordt Jamie een verslaafde? Waarom vind je dat?
4. Hoe wordt de relatie uiteindelijk tussen Jamie en zijn directe familie?




^ Terug naar boven

Comments are closed.