1.7/5 - (3 stemmen)

Schizo

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...





Het begin!

There’s a crash and bang. A drawer slams shut.
‘Damn it!’
Her voice breaks through the apartment door.
‘Pencils!’
She was asleep when I left.
‘It’s three seven. Three seven. Three seven.’
The chanting crawls into my brain. Settles in my skull. I shiver. Another crash echoes through the door, making my heart pick up speed. Paper rustles. Large sheets torn from an oversized pad, the kind they use for school lectures. My mother is on one of her rampages. Briefly, I consider running, but I then I think of Dustin – and can’t. Crap. I hate coming home with her like this.
‘Three seven!’ Mom shouts again.
I slide my key into the lock and twist.
‘Why can’t it be four six? Everything should be four six.’
Slowly I push open the apartment door, my fingers white on the doorknob. I tiptoe through the darkened living room, careful not to brush against the employee-of-the-month awards that barely hang on the wall or knock over the clock with the three, five, and seven scratched out.
My mother is bent over the dining room table, dirty-blond hair spastic, her pencil working furiously. Huge sheets of paper surround her, numbers on some of them, diagrams on others. She’s directly between me and the hall that leads to our bedrooms. I’m going to get a lecture.
‘Daniel! Were you hiding?’ She starts laughing. It’s eerie. ‘Come here. You have to see how the numbers have changed!’

© James Lorimer & Company Ltd., 2011.

^ Terug naar boven

Algemeen

De Canadese Dan zit op de middelbare school, Western Canada High. Hij woont samen met zijn broertje en zijn moeder. In een gewoon huis in een grote stad. Niks bijzonders. Toch?
Maar dat is niet helemaal waar. Dan haalt en brengt zijn broertje van en naar school, hij gaat zelf met moeite naar school (vaak te laat, soms helemaal niet), hij wordt gepest (buiten en op school) en hij brengt halve nachten door in een café.
En dat alles komt door de moeder van Dan en Dustin. Zij is schizofreen; en wel in heel erge mate. Ze heeft de ziekte al jaren, maar het lijkt met de dag erger te worden. Getallen zijn goed of fout, cijfers zijn onheilspellend of gelukbrengend. In scholen gelooft ze niet, voor kantoren en winkels heeft ze vaak een onverklaarbare angst.
In het nachtcafé, waar Dan zo nu en dan basgitaar mag spelen, vindt Dan vrienden die hij echt vertrouwen kan. En ook op school is er iemand die hem serieus neemt (en die hem ook nog aardig vindt): Heather. Soms lijkt het leven zijn gewone gangetje te kunnen gaan.
Maar dan gaat het echt helemaal mis met Dans moeder. En opnieuw komt alles op Dan neer.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Kim Firston

Jaar van uitgave:
2011

Aantal pagina's:
150

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2020

Plaats van handeling:
Canada, de provincie Alberta, de stad Calgary

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 28 hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘Schizo’ is een heftig en spannend, maar vooral aangrijpend verhaal over een jongen die het thuis – en vaak ook op school – moeilijk heeft. Veel hulp lijkt hij niet te krijgen; zelfs veel klasgenoten hebben weinig medelijden met Dan en zijn moeilijke leven. Toch blijft Dan de moed erin houden. Dit is een mooi verhaal over een doorzetter.


WAT MOET JE WETEN?

De jeugdroman ‘Schizo’ is een verhaal over Canadese jongeren in de grote stad Calgary. In Nederland lees je vrijwel nooit een verhaal over die stad, maar als je deze roman leest begrijp je dat dit een plaats is met de ‘gewone’ problematiek van een grote stad: eenzaamheid, drank- en drugsmisbruik, zwerfjongeren, ziekte.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Schizo’ zijn niet echt moeilijk te begrijpen. Er staan korte zinnen in het verhaal en er zijn heel veel korte hoofdstukken. De alinea’s zijn kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal in ‘Schizo’ is niet moeilijk te noemen. Het verhaal en de taal zijn heel begrijpelijk voor de meeste lezers. Als je van boekjes houdt die niet al te moeilijk zijn en die niet al te ingewikkeld zijn om te lezen, dan is dit vast een mooi boek voor jou.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Schizo’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau A2.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘Schizo’ is heel spannend geschreven. Kim Firmston heeft tot nu toe nog niet veel geschreven, maar het is te merken dat ze goed weet hoe sommige jongeren (moeten) leven; vooral de jongeren die het tamelijk zwaar hebben in hun leven.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Schizo’ is een verhaal met heel veel actie. Dan bevindt zich in een wervelwind van gebeurtenissen: op de meeste daarvan heeft hij nauwelijks invloed. Zijn moeder wordt hoe langer hoe zieker en ze gedraagt zich hoe langer hoe vreemder, zijn klasgenoten behandelen hem vaak ook als een zonderling (vanwege zijn moeder) en om tot rust te komen gaat hij ’s avonds laat nog een soort jongerencentrum in (The Night Owl Café) waar hij de halve nacht doorbrengt. En gaandeweg het verhaal leidt dit alles tot een aantal dramatische gebeurtenissen.


Tijd:

De jeugdroman ‘Schizo’ speelt zich af ergens in de periode 2010-2015. Het verhaal wordt door de verteller chronologisch verteld en het geheel speelt zich af over een periode van een aantal weken.


Plaats:

De plaats die in ‘Schizo’ wordt beschreven, is de Canadese stad Calgary (in de Canadese provincie Alberta).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Schizo’: hoe kunnen Dan, zijn moeder en zijn broertje het beste omgaan met de ziekte van de moeder (schizofrenie)?


Verteller:

De roman ‘Schizo’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Schizo’ zijn:
• Dan: een Canadese jongen, leerling van een middelbare school;
• Dustin: zijn 9-jarige broertje;
• De moeder van Dan en Dustin, zij lijdt aan een ernstige vorm van schizofrenie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Schizo’ zijn:
• Heather: een klasgenote van Dan, zijn vriendin;
• Chain Gupta: een klasgenoot van Dan, niet echt zijn vriend;
• Tracy: een vriendin van Dan uit de Night Owl Café;
• Mr. En Mrs. Gupta en de oma van Chain;
• Vrienden in de Night Owl Café, zoals Gordon, Sebastian.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘Schizo’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘Schizo’ is op het eerste gezicht een tamelijk normale roman uit Canada over een jongen met problemen thuis. Maar al snel heb je als lezer door dat dit wel een heel speciaal gezin is: de moeder spoort echt niet, en Dan heeft de grootst mogelijke moeite om het gezin een beetje gezond te houden: hij maakt schoon, hij maakt het eten klaar, hij gaat naar school en brengt en haalt zijn broertje naar en van school (terwijl zijn moeder tegen elke vorm van onderwijs is). En ondertussen probeert hij ook nog het gewone leven van een normale jonge vent te leiden.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Kim Firston.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Bottle Boy van Stephen Elboz
• A Time to Keep Silent (a.k.a. The Silence Trap) van Gloria Whelan
• The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon


Citaat:
‘What are you doing?’ I ask, trying to keep my voice casual.
‘The code is crumbling,’ Mom mutters, deep in concentration. ‘The numbers won’t sparkle. They’re getting angry and dark. I need to protect you both. I need to keep you safe.’ (p.63)

Vragen over het boek:

1. Hoe kan Dan nog een beetje gelukkig worden, ondanks de ziekte van zijn moeder?
2. Wat is er gebeurd met de mannen in het leven van Dan en Dustins moeder?
3. Wat vind je van het karakter van Chain en verandert dit karakter in de loop van het verhaal?
4. Heeft het verhaal een happy end? Voor wie wel, en voor wie niet?




^ Terug naar boven

Comments are closed.