5/5 - (2 stemmen)

Someone Like You

Niveau:
Genre: short stories
Thema: suspense

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692133892171", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"35233651","familyId":"35233651","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Someone%20Like%20You%2C%20Roald%20Dahl","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

There were six of us to dinner that night at Mike Schofield's house in London: Mike and his wife and daughter, and my wife and I, and a man called Richard Pratt.
Richard Pratt was a famous gourmet. He was president of a small society known as the Epicures, and each month he circulated privately to its members a pamphlet on food and wines. He organized dinners where sumptuous dishes and rare wines were served. He refused to smoke for fear of harming his palate, and when discussing a wine, he had a curious, rather droll habit of referring to it as though it were a living being. 'A prudent wine,' he would say, 'rather diffident and evasive, but quite prudent.' Or, 'A good-humoured wine, benevolent and cheerful slightly obscene, perhaps, but none the less good-humoured.'
I had been to dinner at Mike's twice before when Richard Pratt was there, and on each occasion Mike and his wife had gone out of their way to produce a special meal for the famous gourmet. And this one, clearly, was to be no exception. The moment we entered the dining-room, I could see that the table was laid for a feast. The tall candles, the yellow roses, the quantity of shining silver, the three wineglasses to each person, and above all, the faint scent of roasting meat from the kitchen brought the first warm oozings of saliva to my mouth.

© Penguin Random House Company, 1970

^ Terug naar boven

Algemeen

De verhalenbundel 'Someone Like You' bestaat uit de verhalen:

1. Taste (15 pagina’s): Richard Pratt heeft veel verstand van wijn. Zoveel zelfs dat hij zijn huizen wil riskeren om bij een weddenschap een jonge vrouw te kunnen winnen;
2. Lamb to the Slaughter (11 pagina’s): Mary Maloney wil haar man vertellen dat ze zwanger is. Als Patrick thuiskomt, heeft hij echter heel ander nieuws voor haar;
3. Man from the South (12 pagina’s): Aan boord van een schip ontmoet de verteller en man die beweert dat zijn aansteker het altijd doet. Hij wil er wel een vinger om verwedden;
4. The Soldier (10 pagina’s): Robert ziet allerlei dingen die er niet zijn en hij hoort woorden die niemand zegt;
5. My Lady Love, My Dove (16 pagina’s): Arthur en Pamela willen een spelletje bridge spelen met (vervelende) kennissen. Maar ook dat stel komt goed voorbereid naar het kaartspel;
6. Dip in the Pool (12 pagina’s): Een man op een cruiseschip kan precies raden hoeveel mijl dat schip in een etmaal aflegt. Hij wil er veel geld op zetten. Maar dan blijkt het weer mee in plaats van tegen te zitten. Hoewel ...?
7. Galloping Foxley (15 pagina’s): Een man merkt op weg naar zijn werk dat er iemand in de trein op zijn vaste plaats is gaan zitten. Maar kent hij die man niet? Dat is toch ‘Galloping Foxley’, de pestkop van school?
8. Skin (17 pagina’s): Een eigenaar van een tattooshop heeft een tattoo van een beroemde schilder. Kunstliefhebbers doen een bod op het kunstwerk;
9. Poison (12 pagina’s): Harry Pope zit bewegingloos in bed. Er bevindt zich een zeer giftige slang onder zijn dekens;
10. The Wish (4 pagina’s): Een jongetje dat alleen thuis is moet zien de slangen en het vuur die hem bedreigen te ontwijken;
11. Neck (19 pagina’s): Sir Basil Turton heeft een mooie, ambitieuze vrouw getrouwd die hem in veel de baas is. Maar als ze een keer vast komt te zitten, worden de rollen omgekeerd;
12. The Sound Machine (15 pagina’s): Een amateurwetenschapper heeft een machine ontwikkeld die allerlei geluiden kan horen. Geluiden die nog nooit iemand eerder gehoord heeft;
13. Nunc Dimittis (23 pagina’s): Een kunstverzamelaar heeft een portret van zijn vriendin gemaakt. Een portret dat telkens meer onthult hoe meer je het poetst;
14. The Great Automatic Grammatizator (20 pagina’s): Adolph Knipe heeft een machine ontworpen die binnen vijftien minuten een roman kan schrijven;
15. Claud’s Dog (60 pagina’s): Een man op het platteland krijgt adviezen van een rattenvanger en hij houdt zich bezig met de hondenrennen.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Roald Dahl

Jaar van uitgave:
1954

Aantal pagina's:
270

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1950-1960

Plaats van handeling:
UK (Londen, Oxford, het platteland), een cruiseschip, in Parijs, India.

Bijzonderheden:
‘Someone Like You’ is de tweede verhalenbundel van Roald Dahl. De bundel is – samen met ‘Kiss Kiss’ – ongetwijfeld de beste verzameling verhalen die Roald Dahl geschreven heeft. (Misschien zijn dit zelfs wel de twee beroemdste bundels korte verhalen van de twintigste eeuw.)
De verhalen hebben vrijwel allemaal de befaamde Roald Dahl ‘twist ending’: er gebeurt aan het einde iets; iets wat niemand zou verwachten …
In het Nederlands heet het boek ‘M'n liefje, m'n duifje’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De verhalenbundel ‘Someone Like You’ is een verzameling wonderbaarlijke verhalen. Er worden zaken beschreven die niet kunnen, er komen mensen in voor die onverwachte (en soms onmenselijke) dingen doen, als lezer verkneukel je je regelmatig om de onnozelheid van sommige karakters en soms verbaas je je over wat voor nare dingen sommige mensen doen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Someone Like You’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Wel moet je je realiseren dat er in de jaren vijftig van de 20e eeuw geen mobiele telefoons en geen computers waren. Dus zaken die toen op een bepaalde manier misliepen, zouden nu misschien anders gaan. Maar de onnozelheid en de doortraptheid van de mensen is nog altijd onveranderd.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Someone Like You’ zijn niet echt moeilijk voor de gemiddelde lezer. De alinea’s en de verhalen zijn niet erg lang en er zijn veel dialogen. Soms zullen de verhalen qua taal wel eens als wat ouderwets overkomen; de verhalen stammen al uit 1954.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘Someone Like You’ behoorlijk goed te lezen. De alinea’s zijn niet echt lang en de verhalen hebben een normale lengte.
De verhalen zijn vaak spannend en zo nu en dan behoorlijk mysterieus. Ze zijn bijzonder verrassend: het is terecht een verzameling korte verhalen van hoge kwaliteit gebleken door de jaren heen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Someone Like You’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De verhalenbundel ‘Someone Like You’ heeft alle kenmerken van een echte Roald Dahl-verhalenbundel. Dahl is een schrijver die feilloos de karakters van mensen ontleedt: hij straft onnozelheid en hebzucht genadeloos af. Wat dat betreft lijken deze verhalen veel op de kinderboeken die hij later schreef.
‘Someone Like You’ is een perfect voorbeeld van verhalen met een twist ending.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Someone Like You’ heeft veel verhalen met de nodige actie. De verhalen gaan over wetenschappelijke experimenten, over hebzucht en overspel, over kwaadaardigheid en onnozelheid, over schuld en boete.


Tijd:

De verhalenbundel ‘Someone Like You’ speelt zich af in de jaren ’50 van de twintigste eeuw. Het is een tijd van wederopbouw, van meer welvaart, meer reizen, meer werk en meer inkomen. En van meer trucs om een ander te bedriegen.


Plaats:

De plaatsen waar de verhalen uit ‘Someone Like You’ zich afspelen, zijn plaatsen in Great Britain (Londen, Oxford, het platteland), op een oceaanschip, in Parijs en in India.


Verhaallijn:

Er zijn veel verhaallijnen in ‘Someone Like You’: rond weddenschappen, overspel, kunst, angst, inhaligheid en oplichterij.


Verteller:

De verhalenbundel ‘Someone Like You’ heeft verschillende vertellers: meestal auctoriale vertellers en soms een ik-verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Someone Like You’ zijn:
• Richard Pratt: een wijnkenner en een gokker;
• De zwangere Mary en haar echtgenoot, detective Patrick Maloney;
• Een man aan boord van een cruiseschip;
• Een soldaat heeft hallucinaties;
• Twee kaartspelers, Arthur en Pamela en hun kennissen;
• De gokker William Botibol op het cruiseschip;
• Perkins en zijn plaaggeest Foxley ontmoeten elkaar in de trein;
• De tatoeëerder Drioli en de artiest Chaim Soutine;
• Timber Woods en zijn vriend Harry pope;
• Een jongetje met veel fantasie;
• Sir Basil Turton en zijn charmante vrouw;
• Klausner, een amateur-wetenschapper en zijn vriend The Doctor;
• Lionel Lampson de kunstverzamelaar en zijn mooie vriendin Janet;
• Adolph Knipe, een uitvinder;
• Claud, een hondenbezitter.


Bijfiguren:

De bijfiguren in ‘Someone Like You’ zijn vaak anonieme karakters, te veel (en te onbelangrijk) om op te noemen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Vrijwel alle verhalen uit ‘Someone Like You’ zijn verfilmd – meestal door de BBC.


Overig:

Someone Like You’ is de tweede verhalenbundel van Roald Dahl. Deze bundel behoort tot de absolute top van de korte verhalen. De verhalen leunen op oudere verhalen van schrijvers als Edgar Allan Poe, Charles Dickens, O. Henry, Saki en Ambrose Bierce en ze hebben latere honderden verhalenschrijvers beïnvloed. Zoals John Wyndham, Ray Bradbury, Stephen King, Nadine Gordimer, Susan Price, Bernard Maclaverty, Jay McInerney, Ian McEwan en William Boyd.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Roald Dahl.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Kiss Kiss van Roald Dahl
 Can Such Things Be? van Ambrose Bierce
• Night Shift van Stephen King


Citaat:
It wasn't more than a few weeks later that a picture by Soutine, of a woman's head, painted in an unusual manner, nicely framed and heavily varnished, turned up for sale in Buenos Aires. That and the fact that there is no hotel in Cannes called Bristol – causes one to wonder a little, and to pray for the old man's health, and to hope fervently that wherever he may be at this moment, there is a plump attractive girl to manicure the nails of his fingers, and a maid to bring him his breakfast in bed in the mornings. (p.116)

Vragen over het boek:

Leg uit wat de volgende verhalentitels in deze verhalenbundel betekenen:
1. ‘Lamb to the Slaughter’
2. ‘My Lady Love, My Dove’
3. ‘Dip in the Pool’
4. ‘Nunc Dimittis’




^ Terug naar boven

Comments are closed.