The Candle Man

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696150326877", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"33435887","familyId":"33435887","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Candle%20Man%2C%20Catherine%20Fisher","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

‘Well, that’s that.’
The bus driver slammed down the engine cover and flicked off the torch.
‘Engine’s packed up – and it’s not as if I hadn’t warned them. The old tub barely got up Pwllmeyrick Hill yesterday.’
He pulled out a handkerchief and wiped oil from his fingers, glancing through the dimness at his last passenger. ‘Got far to go, son?’
Conor shrugged, absently. ‘Not really. I was born on a Monday.’
‘Eh?’
‘You know … the rhyme. “Thursday’s child has far to go.”’
‘Oh yes.’ The driver looked at him doubtfully. ‘But today’s Friday.’
Conor wished he hadn’t bothered. ‘It was just a joke.’
‘Oh ay.’ The driver pressed a button under a flap and watched the doors swish shut. ‘Now then. I’ll have to walk back to the phone at Pye Corner and get a truck out. They’ll love that, at this hour.’ He flicked the torch on again, lighting Conor’s face. ‘Want to phone them at home to pick you up?’
‘We haven’t got a car.’ Conor swung the sports bag quickly up onto his shoulder. ‘I’ll walk, it’s all right. It’s not far.’
Dubious, the driver looked around. The lane ran down in front of them into a misty darkness; the fields on each side were flat and black. Distant trees rose against the sky.
‘Are you sure? It’s as dark as a cow’s belly on these levels.’
But Conor was already striding off. ‘Don’t worry,’ he called back. ‘I won’t be ten minutes. Goodnight.’
‘Goodnight.’
Leaving the driver staring after him he walked quickly into the darkness. After all, he thought hurriedly, it hadn’t really been that much of a lie. A van wasn’t a car. But if he had phoned, his mother might have been too busy, and she would have sent Evan out for him. Evan already used the van as if it was his own. He would have pulled up and swung the door open and said ‘Come on, son’, grinning all over his flabby face.

© Penguin Random House Company / Red Fox, 1995.

^ Terug naar boven

Algemeen

Conor woont met zijn moeder samen. Zijn moeder runt een café dat veel mensen uit de streek als gasten heeft; er wordt veel gegeten en zo nu en dan ook gedronken. Een man uit de buurt, Evan, helpt Conors moeder vaak bij haar werk.
Het café ligt vlak bij muur die de rivier de Severn tegenhoudt wanneer deze hoog water heeft. Al eeuwenlang wordt deze streek zo nu en dan geteisterd door zware overstromingen: het water komt dan uit de zee of uit de overvolle rivieren uit de bergen. Mensen hebben muren gebouwd en afvoerkanalen (‘reens’) gegraven om het water te beteugelen. Een eindje van het café van Conor af staat een oude wachttoren: een toren waarin vroeger een torenwachter woonde die de waterstand in de gaten hield. Toen de laatste torenwachter overleed kwam de toren leeg te staan.
Wanneer Conor op een avond in het donker door de landerijen naar huis gaat, hoort hij het geluid van een viool. Hij ziet een man die met zijn viool het water lijkt te bezweren. De violist is Meurig, een kleinzoon van de torenwachter. Hij werkte jarenlang op allerlei plaatsen in Groot-Brittannië, meestal als muzikant. Nu heeft hij het plan opgevat om in de toren van zijn opa te gaan wonen.
Maar er rust een vloek op Meurig. Toen hij geboren werd, zei een oude vrouw dat hij zou sterven wanneer een bepaalde kaars opgebrand zou zijn. Meurigs opa had deze kaars altijd goed verborgen in zijn toren, maar na zijn overlijden is de kaars verdwenen.
Meurig probeert die kaars te vinden. Hij krijgt hulp van Conor en diens vriendin Sara. Maar er is nog iemand op zoek naar diezelfde kaars: de oude vrouw van de vloek. En laat zij nu toevallig de watergeest Hafren zijn …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Catherine Fisher

Jaar van uitgave:
1994

Aantal pagina's:
138

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
GB, Wales, het gebied rond de riviermonding van de Severn (in Zuid-Wales)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 18 genummerde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van sprookjes – oude of moderne – dan is ‘The Candle Man’ zeker een goede keus voor jou. Het gaat over wezens die niet bestaan – zoals de watergeest Hafren – maar ook over heel normale, nuchtere mensen, waardoor het een heel geloofwaardig verhaal blijft.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘The Candle Man’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het gebied waar deze roman zich afspeelt, lijkt nogal veel op het Nederlandse rivierengebied; vooral de gebieden waar de rivieren in de zee uitkomen (zoals de Zeeuwse eilanden, de Biesbosch, de monding van de IJssel). Wat dat betreft zou het heel goed een Nederlandse jeugdroman kunnen zijn.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Candle Man’ zijn niet moeilijk. Het verhaal is heel goed leesbaar. De alinea’s en de hoofdstukken zijn nooit lang en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Candle Man’ is prima te lezen voor iemand die een paar jaar Engels heeft gehad.
Het verhaal is erg spannend en mysterieus en je hebt heel lang geen idee wat er gebeuren gaat met Meurig, met Conor en Sara en met de watergeest.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Candle Man’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘The Candle Man’ is heel spannend geschreven. Het is een modern sprookje dat zo maar honderden jaren oud zou kunnen zijn. Doordat het een tijdloos verhaal is – het had net zo goed in de 21e, als ook bijvoorbeeld in de 15e of 8e eeuw kunnen plaatsvinden – is het nog altijd even modern als toen het geschreven werd.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Candle Man’ is een verhaal met veel actie. Het verhaal begint heel mysterieus wanneer Conor in het donker door de drassige landerijen naar huis gaat. Hij ontmoet een vreemde violist die probeert de watergeest met zijn viool te bezweren. Vanaf dat moment vinden er veel spannende en geheimzinnige gebeurtenissen plaats, die vooral te maken hebben met het mysterie van de woeste rivier.


Tijd:

De jeugdroman ‘The Candle Man’ speelt zich af in de jaren 1990-2000. Maar uiteraard is het een fantasieverhaal, een soort fantasy en eigenlijk ook een moderne legende.


Plaats:

De setting van ‘The Candle Man’ is het zuiden van Wales in Groot-Brittannië. Wales is een vrij dunbevolkt, bergachtig gebied dat aan drie zijden aan de zee grenst. Wales was heel lang geïsoleerd van de rest van het eiland: het had (en heeft) een eigen, zeer oude taal en aan veel namen kun je nog zien dat de Welshmen anders zijn dan de Engelsen.
Dit verhaal gaat over het zuiden van Wales. Daar stromen verschillende rivieren uit in de monding van de Severn. Aan de noordkant van de riviermonding ligt Wales, aan de zuidkant ligt het Engelse graafschap Somerset. Vanuit Wales kun je soms de Engelse stad Weston-Super-Mare zien, vanuit Engeland zie je bij helder weer de stad Newport in Zuid-Wales.
Het gebied rond de riviermonding is een moerasachtig gebied dat vaak geteisterd werd (en soms nog wordt) door grote overstromingen: dit gebeurt vooral wanneer het springtij vanuit de zee (de Ierse Zee) komt of wanneer door regenval de rivieren uit de bergen vol water zitten.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Candle Man’: zullen Conor, Meurig en Sara in staat zijn om de watergeest Hafren te bedwingen?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Candle Man’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal grotendeels vanuit het perspectief van Conor.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Candle Man’ zijn:
• Conor Jones: een middelbare scholier die samen met zijn moeder woont. Zijn moeder heeft een café aan de rand van de riviermonding. Conor wordt streng opgevoed. Hij heeft een vriendin, Sara;
• Sara Mostyn: de beste vriendin van Conor. Zij is een boerendochter die voor niets en niemand bang is. Ze woont samen met haar ouders en haar oma (‘nan’) op de boerderij;
• Meurig Rhys: een rondtrekkende muzikant. Hij is de kleinzoon van de torenwachter van de toren bij het café, maar hij heeft jaren in Groot-Brittannië de kost verdiend als muzikant (violist);
• Hafren: de riviergeest. Zij ziet eruit als een vrouw: soms oud, soms jong, altijd gevaarlijk. Ze bevindt zich vaak in de rivier en in de zijkanalen (de ‘reens’), maar ze woont ergens op een (onvindbaar) eiland in de riviermonding. Haar naam – Hafren – is de Welshe benaming voor de rivier die in het Engels Severn heet, een rivier die heel breed uitmondt tussen Zuid-Wales en Zuidwest-Engeland (Somerset, Devon en Cornwall).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Candle Man’ zijn:
• Mrs Jill Jones: de moeder van Conor. Zij runt een café en dat doet ze goed. Ze heeft zo nu en dan hulp: van haar zoon Conor, van een man uit de buurt (Evan) en van een aantal muzikanten;
• Evan Lewis: de ‘cellar man’ – hij beheert de drank en voorraden in de kelder van het café. Hij vindt zichzelf een stoere knaap en hij wil indruk maken op Conors moeder, maar die zie hem alleen maar als handige hulp in het café. Conor heeft gewoon een hekel aan deze dikdoener;
• Mensen uit de buurt van het café: Mrs Morris, haar zoon Jack Morris, Nia, Siân, Ty Gwyn, de Mostyns, Goronwy Hughes;
• Mr John Caristan: een oud-onderwijzer. Hij was ooit de onderwijzer van Conor en Sara, maar nu is hij met pensioen. Hij heeft een oud huisje gekocht waar hij sinds kort woont met al zijn antieke spulletjes en zijn oude boeken. Hij is een kenner van de geschiedenis van de streek.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Candle Man’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Candle Man’ is een modern sprookje. Maar het is ook een moderne legende: veel gebieden die bij het water (de zee, de rivier, een meer, een moeras) liggen, hebben eeuwenoude verhalen over water-, moeras- of riviergeesten en zeemeerminnen. Het dreigende water – dat veel mensen heeft gedood in de loop der eeuwen – wordt vaak als een monsterlijk wezen (en heel vaak als een vrouw) afgebeeld.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Catherine Fisher.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Snow Spider van Jenny Nimmo
Midwinter van Maeve Henry
Wintersmith van Terry Pratchett


Citaat:
The creature dwindled, moving down into the reen. Her hair spread on the surface; vapours rose about her, marsh smells and stale air; the green fetid smell of decay. ‘Choose, Meurig,’ she said.
He stood there, helpless, his eyes on the flame. Then all at once Sara shoved him aside. ‘All right. We’ll do what you want.’
‘No!’ Meurig rounded on her, but she took not the slightest notice. She knelt on the edge of the reen, her face close to the green eyes in the water.
‘He’s too upset; he doesn’t know what he’s saying, but we’ll make sure he does it. When do you want the sluices open?’
The creature in the water slid nearer. She reached up a dripping hand and touched Sara’s cheek. ‘Tomorrow night,’ she whispered. ‘At the high tide; the moon and I will come together, hand in hand.’ (pp.67-68)

Vragen over het boek:

1. Waarom vind Conor Evan niet zo’n aardige kerel?
2. Wat zijn de goede en de minder goede eigenschappen van Mr Caristan?
3. Wie vind je de dapperste van de drie: Conor, Sara of Meurig? Waarom vind je dat?
4. Hoe weet je dat de mensen aan de oevers van de Severn al eeuwenlang last hadden van de ‘watergeest’?




^ Terug naar boven

Comments are closed.