3/5 - (1 stemmen)

The Cement Garden

Niveau:
Genre: family matters
Thema: relations

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692517429427", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000002847464","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Cement%20Garden%20%28ebook%29%2C%20Ian%20McEwan","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

I did not kill my father, but I sometimes felt I had helped him on his way. And but for the fact that it coincided with a landmark in my own physical growth, his death seemed insignificant compared with what followed. My sisters and I talked about him the week after he died, and Sue certainly cried when the ambulance men tucked him up in a bright-red blanket and carried him away. He was a frail, irascible, obsessive man with yellowish hands and face. I am only including the little story of his death to explain how my sisters and I came to have such a large quantity of cement at our disposal.
In the early summer of my fourteenth year a lorry pulled up outside our house. I was sitting on the front step rereading a comic. The driver and another man came towards me. They were covered in a fine, pale dust which gave their faces a ghostly look. They were both whistling shrilly completely different tunes. I stood up and held the comic out of sight. I wished I had been reading the racing page of my father's paper, or the football results.
'Cement?' one of them said. I hooked my thumbs into my pockets, moved my weight on to one foot and narrowed my eyes a little. I wanted to say something terse and appropriate, but I was not sure I had heard them right. I left it too long, for the one who had spoken rolled his eyes towards the sky and with his hands on his hips stared past me at the front door. It opened and my father stepped out biting his pipe and holding a clipboard against his hip.

© Jonathan Cape Ltd, 1978.

^ Terug naar boven

Algemeen

Als de vader van Jack, Julie, Sue en Tom zijn tuin wil volstorten met cement, krijgt hij een hartaanval en sterft. Als een paar weken later de moeder ook sterft, hoeven de kinderen niet lang na te denken. Ze besluiten het lijk van hun moeder in de kelder te verbergen, bedekt met een dikke laag cement.
Vanaf dat moment verandert het leven van de vier kinderen drastisch. Er is het nodige geld aanwezig en geen van de kinderen heeft de behoefte om iets te doen: niet in de buurt, in de tuin, of waar dan ook. Het is zomervakantie en dat de kinderen niet elke ochtend vroeg opstaan, valt niemand op. Bovendien staat het huis van het gezin in een bijna onbewoonde straat. Het leven lacht de kinderen toe: Jack kan luieren, Tom kan zich als een baby (en als een meisje) gedragen en Julie kan de moeder van iedereen spelen.
Maar dan krijgt Julie een vriendje. En die wantrouwt de zaak. De kinderen, met name Julie en Jack, zullen hun uiterste best moeten doen om de zaak geheim te houden.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ian McEwan

Jaar van uitgave:
1978

Aantal pagina's:
127

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970 – 1980

Plaats van handeling:
UK, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een roman in twee delen en in totaal 10 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De cementen tuin’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘The Cement Garden’ is een ongemakkelijk boek. Een mooi geschreven boek met een naargeestige sfeer, een gemakkelijk leesbaar verhaal met een morbide toon. Als je een boek over een gewoon gezinsleven veronderstelt, dan zou je dit boek niet moeten lezen: er gebeuren nare dingen en het geheel ademt een sinistere sfeer uit. Ongemakkelijk, maar wel zeer leesbaar …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘The Cement Garden’ heb je geen specifieke kennis nodig. McEwan laat de handelingen plaatsvinden in een anoniem huis in een weinig zeggende straat in een niet nader genoemde stad. Het verhaal had zich in principe overal en in elke tijd kunnen afspelen.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden van ‘The Cement Garden’ zijn niet moeilijk te noemen. De alinea’s zijn kort, er zijn veel korte hoofdstukken. Bovendien kent het verhaal veel dialogen. Wat taal betreft is dit een zeer leesbare roman.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘The Cement Garden’ is een gemakkelijk te lezen verhaal wat taal betreft.
Wat het onderwerp aangaat is dat een heel ander verhaal. De roman stelt een aantal ongemakkelijke zaken aan de orde: de dood van ouders, het verdriet van kinderen (of het ontbreken daarvan), de vreemde band tussen een klein broertje en de rest van de kinderen, de rare verhouding tussen de oudste dochter en de oudste zoon.
Veel lezers zullen geschokt zijn door het onderwerp en de manier waarop daarover geschreven wordt.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Cement Garden’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘The Cement Garden’ is heel spannend geschreven. Het thema is nogal naar: een overleden moeder wordt begraven in het huis teneinde ervoor te zorgen dat het gezin bij elkaar kan blijven. Verder gebeurt er niet zo veel. Maar McEwan is een zeer boeiende schrijver: al in deze (vroege) roman wist hij de nodige lezers aan zich te binden.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Cement Garden’ kent enige actie: die gaat voornamelijk om het rondzeulen van het lichaam van de moeder en de relatie die Jack met zijn zuster Julie heeft. Verder gebeurt er niet echt veel in het verhaal. Toch is het een verhaal met een behoorlijke suspense: McEwan suggereert heel veel; of er werkelijk iets gebeurt laat hij vaak in het midden.


Tijd:

De roman ‘The Cement Garden’ beschrijft een periode van een aantal maanden ergens in de jaren 1970 – 1980.


Plaats:

De plaats waar ‘The Cement Garden’ zich voornamelijk afspeelt is een huis in een niet nader genoemde stad. Het is waarschijnlijk een Britse stad, maar ook dat wordt niet duidelijk. Het huis staat in een afbraakbuurt: de huizen eromheen zijn al een paar jaar geleden afgebroken en er staan nog een paar flats in de straat. Duidelijk is dat het niet een wijk voor gegoede burgers is.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Cement Garden’: hoe overleeft een gezin van vier kinderen als de ouders er niet meer zijn?


Verteller:

‘The Cement Garden’ wordt verteld door een ik-figuur, Jack, de 15-jarige zoon van het gezin. Hij is een onbetrouwbare verteller die met zijn beperkte perspectief niet precies weet wat hij met relaties en met zijn familie aan moet. Jack is een tamelijk ongeïnteresseerde puber, die eigenlijk alleen maar veel belangstelling heeft voor zijn puistjes (en hoe hij daaraf kan komen) en voor zijn oudste zuster.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Cement Garden’ zijn de vier kinderen van het gezin:
• Jack: de ik-verteller. Hij is een 15-jarige jongen die vanuit zijn beperkte blik het verhaal vertelt;
• Julie: de 17-jarige dochter. Zij is mooi en doortastend. Ze weet heel goed het gezin te leiden;
• Sue: de 12-jarige dochter. Zij is nog echt een meisje, maar gaandeweg het verhaal wordt ze iets volwassener;
• Tom: het 6-jarige zoontje. Hij valt na de dood van de beide ouders terug in een soort baby-fase. Daarbij blijkt hij ook nog het liefst als meisje gekleed te gaan.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Cement Garden’ zijn:
• De vader van het gezin. Hij is autoritair en niet echt aardig. Hij is hartpatiënt en hij overlijdt al in het eerste hoofdstuk;
• De moeder van het gezin. Zij is een lieve, zorgzame vrouw. Zij overlijdt ook al vroeg in het verhaal;
• Derek: de vriend van Julie.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Cement Garden’ is in 1993 door regisseur Andrew Birkin verfilmd.


Overig:

‘The Cement Garden’ is een boek met een morbide thema, dat zeker niet elke lezer zal aanspreken. De New York Review of Books zei over ‘The Cement Garden’ in dit verband: ‘‘The Cement Garden’ is in many ways a shocking book, morbid, full of repellent imagery – and irresistibly readable.’



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ian McEwan.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
I’m the King of the Castle van Susan Hill
The Collector van John Fowles
Room van Emma Donoghue


Citaat:
‘If we tell them,' I began again, ‘they’ll come and put us into care, into an orphanage or something. They might try and get Tom adopted.’ I paused. Sue was horrified. ‘They can’t do that,’ she said. (pp.53-54)

Vragen over het boek:
  1. Waarom nemen de kinderen zo’n drastisch besluit als hun moeder overlijdt?
  2. Analyseer de relatie tussen Julie en Derek.
  3. In hoeverre is Jack de baas in huis, in hoeverre is hij dat juist niet?
  4. Welk beeld krijg je van de omgeving van het huis: de straat, de wijk en de stad?



^ Terug naar boven

Comments are closed.