3/5 - (1 stemmen)

The Machine-gunners

Niveau:
Genre: war
Thema: World War II

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1696071119143", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30280262","familyId":"30280262","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Machine%20Gunners%2C%20Robert%20Westhall","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

When Chas awakened, the air-raid shelter was silent. Grey winter light was creeping round the door-curtain. it could have been any time. His mother was gone, and the little brown attaché case with the insurance policies and bottle of brandy for emergencies. He could hear the milk cart coming round the square. The all-clear must have gone.
He climbed out of the shelter scratching his head, and looked round carefully. Everything was just the same: same whistling milkman, same cart horse. But there was too much milk on the cart and that was bad. Every extra bottle meant some family bombed-out during the night.
He trailed round to the kitchen door. His mother had the paraffin heater on, and bread frying. It smelled safe. There were two more panes of glass out of the window, and his father had blocked the gaps with cardboard from a Nestle's Milk box. The lettering on the cardboard was the right way up. Father was fussy about things like that.
Father was sitting by the heater with his pint mug of tea. He looked weary, but still neat in his warden's uniform, with his beret tucked under his shoulder-strap.
‘You remember that lass in the greengrocer's?’
‘The ginger-haired one?’ said his mother, still bending over the stove.
‘Aye. A direct hit. They found half of her in the front garden and the other half right across the house.’

© Macmillan Publishers Ltd, 1975

^ Terug naar boven

Algemeen

Het is de tijd van de Tweede Wereldoorlog, 1939-1945. Chas woont met zijn ouders in een stadje aan de oostkust van Groot-Brittannië in een gebied wat de Duitsers bijna dagelijks bombarderen: hier liggen belangrijke havens met oorlogsschepen. Het is een gevaarlijke tijd, maar Chas vindt het wel spannend. ’s Avonds gaan ze vaak de schuilkelders in, soms brandt er iets af in de stad (zoals een school) en de jongens spelen soms oorlogje met en tegen elkaar.
Zo heeft Chas zijn eigen vrienden en vijanden. Zijn vijand is Boddser: een gemene vent die regelmatig de vechtpartijen opzoekt. Boddser heeft bovendien een grotere verzameling oorlogsspullen dan Chas. Alle jongens sparen kogels, hulzen, vliegtuigonderdelen, alles wat ze maar kunnen vinden. En Boddser en Chas doen een wedstrijd wie het meeste heeft.
Op zekere dag vindt Chas in een bosje in de buurt een neergestort vliegtuig. De dode piloot zit er nog in. Een vliegtuig met allerlei belangrijke spullen voor de verzameling van Chas. Die avond gaat Chas met zijn vriend Cem naar het bos toe om daar de mitrailleur van het vliegtuig af te zagen. Dan hebben ze echt een uniek onderdeel voor de verzameling, iets wat Boddser zeker niet heeft. Bovendien kunnen ze met zo’n echte mitrailleur de Duitsers bestoken, wanneer die weer eens in hun Stuka’s en Heinkels langskomen.
Chas en Cem zeulen – samen met hun vriendin Audrey – de mitrailleur naar een schuilplaats: een soort kelder op het grote terrein van hun vriend Sticky Nicky. Van die kelder maken ze een echte bunker.
Maar helaas zijn er veel personen naar hun mitrailleur op zoek. Zoals hun ouders, de Home Guard en Boddser. En een neergestorte Duitse piloot …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Robert Westall

Jaar van uitgave:
1975

Aantal pagina's:
186

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1939-1945

Plaats van handeling:
UK, Northumberland, de denkbeeldige stad Garmouth, in de buurt van Newcastle

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 18 ongetitelde hoofdstukken


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Machine-gunners’ is een spannend boek over de Tweede Wereldoorlog. Het beschrijft de levens van een aantal vrienden die het zwaar te verduren hebben tijdens de Duitse bombardementen op de havensteden aan de kust van Groot-Brittannië.
Het verhaal is waarschijnlijk interessanter voor jongens dan voor meisjes (hoewel er wel een stoere meid in het verhaal meespeelt).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Machine-gunners’ is het nodig dat je iets leest over de Tweede Wereldoorlog. En dan met name over bepaalde onderwerpen uit die oorlog in Groot-Brittannië, zoals: bombardementen op de (haven)steden, vliegtuigen zoals Spitfires, Heinkels en Stuka’s, schuilkelders (‘shelters’) en The Home Guard.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Machine-gunners’ zijn zeker niet moeilijk. Het verhaal is al oud en het gaat over een nog oudere tijd, maar het verhaal is qua taal zeker niet verouderd. De hoofdstukken zijn niet lang, de alinea’s ook niet en er zijn veel boeiende dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘The Machine-gunners’ is nog steeds modern qua taal. Het is een heel leesbaar en avontuurlijk boek.
Het verhaal is bijzonder spannend geschreven en Chas rolt van het ene avontuur in het andere. Bovendien is het helemaal niet een kinderachtig verhaal: je beseft als lezer maar al te goed hoe wreed die oorlog was: regelmatig verliezen mensen hun spullen en hun huizen en regelmatig komen er mensen om bij de vele bombardementen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Machine-gunners’ een boek met een literair niveau B 3a en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

The Machine-gunners’ is heel spannend geschreven. Robert Westall groeide op in het gebied rond de rivier de Tyne: een plek die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd werd. Hij schreef over jongeren die in deze streek en in deze tijd opgroeiden. En in tegenstelling tot schrijvers als Captain W.E. Johns, de schrijver van de Biggles-verhalen, verheerlijkt hij die oorlog nergens.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Machine-gunners’ is een verhaal met heel veel actie.


Tijd:

The Machine-gunners’ speelt zich af in de jaren 1939-1945. Het zal ergens in de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog zijn: veel Engelsen zijn dan nog erg bang dat de Duitsers het land binnen kunnen vallen. De havens (onder andere die rondom de stad Newcastle en bij de rivier de Tyne) worden vrijwel dagelijks gebombardeerd.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het duurt in zijn geheel een aantal weken.


Plaats:

De plaats waar ‘The Machine-gunners’ zich afspeelt is een denkbeeldige stad, Garmouth. Het stadje ligt vlak bij de rivier de Tyne, tussen de steden Newcastle en Blyth, in Northumberland, aan de oostkust van Groot-Brittannië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Machine-gunners’: hoe kunnen Chas en zijn vrienden iets betekenen voor het land zonder dat hun schuilplaats ontdekt wordt?


Verteller:

De jeugdroman ‘The Machine-gunners’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal vooral vanuit het karakter van de belangrijkste hoofdpersoon, Chas.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in The Machine-gunners zijn:
• ‘Chas’, Charles Harold McGill: de 14-jarige hoofdpersoon van het verhaal;
• ‘Cem’, Cyril (‘Cemetery’) Jones Junior: een goede vriend van Chas;
• Audrey Parton: een vriendin van Chas;
• Clogger Duncan: een vriend van Chas. Hij komt oorspronkelijk uit Glasgow in Schotland, Hij heeft geen ouders meer;
• ‘Sicky Nicky’, Benjamin Nichol: een vriend van Chas. Hij woont in een enorm huis aan de kust bij zijn moeder. Zijn vader is omgekomen in de oorlog;
• Carrot-Juice: een vriend van Chas;
• John Brownlee: een zwakbegaafde vriend van Chas, een enorm sterke kerel.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in The Machine-gunners zijn:
• Mr en Mrs McGill: de ouders van Chas;
• Granda en Nana McGill: de grootouders van Chas;
• Mr en Mrs Jones: de ouders van Cem. Mr Jones is begrafenisondernemer;
• Mr en Mrs Parton: de ouders van Audrey. Mr Parton handelt in van alles en nog wat;
• Mrs Browlee: de moeder van John, een weduwe;
• Mr Stan Liddell: de geschiedenisleraar van de vrienden. Hij is ook het hoofd van de Garmouth Home Guard;
• Boddser Brown: de grootste vijand – op en na school – van Chas;
• Fatty Hardy: een (vrij onhandige) politieman;
• Sergeant Rudi Gerlath: een piloot van de Duitse Luftwaffe.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

The Machine-gunners’ is verfilmd als BBC-serie voor jongeren.


Overig:

De jeugdroman ‘The Machine-gunners’ won de Carnegie Medal, de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur. In 1983 schreef Robert Westall nog een boek over Chas: ‘The Haunting of Chas McGill’.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Robert Westall.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Snow Goose van Paul Gallico
• Biggles’ Second Case van Captain W.E. Johns
• Carrie’s War van Nina Bawden


Citaat:
‘The buggers couldn’t kill your granda at Caparetto in 1918, but they’ve nigh done for him this time. It’s a crying game he’s past it: twenty years ago he’d have seen the buggers off. Riff-raff. What’s Hilter more than a house-painter, when all is said and done?’ (p.59)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf de karakters van de ouders van Chas.
2. Waarom is John Brownlee heel belangrijk voor de vrienden en waarom is hij ook wel een risico?
3. Wat vind je van Mr Liddell? Waarop baseer je die mening?
4. Loopt het ‘goed’ af met de piloot Rudi? Waarom denk je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.