4/5 - (1 stemmen)

The Murder of Roger Ackroyd

Niveau:
Genre: crime
Thema: detective

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1694027034874", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30301505","familyId":"30301505","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Poirot%20The%20Murder%20Of%20Roger%20Ackroyd%2C%20Agatha%20Chr...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Mrs Ferrars died on the night of the 16th17th September - a Thursday. I was sent for at eight o'clock on the morning of Friday the 17th. There was nothing to be done. She had been dead some hours.
It was just a few minutes after nine when I reached home once more. I opened the front door with my latchkey, and purposely delayed a few moments in the hall, hanging up my hat and the light overcoat that I had deemed a wise precaution against the chill of an early autumn morning. To tell the truth, I was considerably upset and worried. I am not going to pretend that at that moment I foresaw the events of the next few weeks. I emphatically did not do so. But my instinct told me that there were stirring times ahead.
From the dining-room on my left there came the rattle of tea-cups and the short, dry cough of my sister Caroline. 'Is that you, James?' she called.
An unnecessary question, since who else could it be? To tell the truth, it was precisely my sister Caroline who was the cause of my few minutes' delay. The motto of the mongoose family, so Mr Kipling tells us, is: 'Go and find out.' If Caroline ever adopts a crest, I should certainly suggest a mongoose rampant. One might omit the first part of the motto. Caroline can do any amount of finding out by sitting placidly at home. I don't know how she manages it, but there it is. I suspect that the servants and the tradesmen constitute her Intelligence Corps. When she goes out, it is not to gather in information, but to spread it. At that, too, she is amazingly expert.

© Simon & Schuster / Pocket, 1926

^ Terug naar boven

Algemeen

Dr Sheppard woont samen met zijn alwetende zuster Caroline in een dokterspraktijk in het Engelse plattelandsdorpje King’s Abbot. Dr Sheppard hoort daar heel veel in zijn praktijk; en wat hij niet hoort, weet zijn zuster wel. Die gaat zelden de deur uit, maar ze heeft wel overal haar verspieders.
Zo komen de broer en zus te weten dat Mrs Ferrars misschien zelfmoord heeft gepleegd, een jaar nadat haar man overleden is (of misschien wel: door haar is vermoord). Mrs Ferrars zou gaan trouwen met de rijkste inwoner van het dorp, Roger Ackroyd.
Als Ackroyd op een avond Dr Sheppard voor het diner vraagt, is er iets wat hij aan de dokter vertellen wil. Sheppard gaat die avond naar Fernly Park, het landhuis van Ackroyd. Maar dan krijgt Ackroyd een brief waarin staat dat iemand Mrs Ferrars heeft gechanteerd. Wie dat is, wil Ackroyd eerst zelf lezen, dus Dr Sheppard krijgt niets te horen.
Diezelfde avond wordt hij gebeld: Roger Ackroyd is vermoord. Iemand heeft hem een dolk in zijn nek gestoken terwijl hij aan zijn bureau zat. De geheimzinnige brief is verdwenen.
Er waren veel mensen in het huis op de avond van de moord. Behalve de vele bedienden – waaronder de nerveuze butler Parker en de deftige, maar mysterieuze dienstmeid Ursula Bourne – waren er de schoonzus van Ackroyd, de weduwe Mrs Ackroyd met haar dochter, Flora; de vriend van Ackroyd, Major Blunt; Ackroyd’s persoonlijke secretaris, Geoffrey Raymond en Miss Russell, de jonge, mooie huishoudster en ooit de toekomstige verloofde van Ackroyd. Kortom, veel mogelijke verdachten. En dan is er nog een geheimzinnige bezoeker geweest, die de weg naar Fernly Park vroeg aan Dr Sheppard. En Dr Sheppard was die avond uiteraard ook aanwezig toen Roger Ackroyd vermoord werd. Maar de meest verdachte figuur bij dit alles is toch wel Ralph Paton. Hij is een knappe jongeman, de stiefzoon van Mr Ackroyd, en de verloofde van Flora Ackroyd. En vaak in geldproblemen. Maar bovenal, en dat is toch het meest opvallende, verdwenen nadat zijn stiefvader Ackroyd vermoord werd.
Dr Sheppard heeft geen idee wie de moordenaar kan zijn, ook niet na een onderzoek van het lichaam. Samen met de politie uit de buurt komen ze geen stap verder. Maar gelukkig is daar de nieuwe buurman van Dr Sheppard, de arrogante en eigenaardige, maar o zo slimme speurder: Hercule Poirot. En hij gaat – samen met Dr Sheppard – deze lastige moord proberen op te lossen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Agatha Christie

Jaar van uitgave:
1920

Aantal pagina's:
197

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1920-1930

Plaats van handeling:
UK, een dorpje op het platteland

Bijzonderheden:
Een roman met 27 getitelde hoofdstukken. Het is de zesde roman van Agatha Christie en de vierde waarin de Belgische speurder Hercule Poirot een hoofdrol speelt.
In het Nederlands heet het boek ‘De moord op Roger Ackroyd’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De zesde roman van Agatha Christie, ‘The Murder of Roger Ackroyd’, is één volgens het vertrouwde Christie-principe: een moord, allerlei verdachten, een detective, alibi’s, motieven, red herrings en een oplossing. Het is een detective en een mysterie meer dan een politieroman of een thriller. Veel spectaculaire gebeurtenissen vinden er niet plaats; toch blijft het verhaal spannend door een slimme opbouw van feiten en gebeurtenissen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Murder of Roger Ackroyd’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Het verhaal beschrijft een wereld die al jaren verdwenen is: het kalme, bedaarde Britse platteland, de rijken en de minder goed bedeelden, een moord, een mysterie en een oplossing. Gewoon een detective zonder veel thrillerachtige elementen, maar wel een slimme.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Murder of Roger Ackroyd’ zijn soms moeilijk, maar erg veel problemen zullen ze niet opleveren voor de geïnteresseerde lezer. Het verhaal is zeer leesbaar, ondanks de ouderdom (1926). De alinea’s zijn kort en er zijn heel veel dialogen. De roman heeft 27 korte hoofdstukken.

 


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman is wel oud, maar is nauwelijks verouderd te noemen. Uiteraard is dit de tijd van vóór het Internet, van vóór de mobiele telefoon en zelfs van vóór de televisie, maar Christie beschrijft dan ook een wereld die het Britse platteland van heel lang geleden was: een rustige en nogal romantische wereld. Rustig en bedaard, ondanks een lugubere moord, dat dan wel weer.
Het verhaal blijft goed leesbaar met korte hoofdstukken, veel dialogen en niet te veel moeilijke woorden. Christie is een heel goede verteller van misdaadverhalen. Vooral de manier waarop zij de gebeurtenissen langzamerhand ontleedt blijft heel knap.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Murder of Roger Ackroyd’ een boek met een literair niveau C 4d en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De zesde roman van Agatha Christie, ‘The Murder of Roger Ackroyd’, is een typisch Christie-verhaal. er wordt een situatie geschetst en een paar dagen later vindt er een moord plaats. Dan komen er allerlei verdachten in beeld: wel meer dan tien. Het zijn personeelsleden, familieleden, vrienden, bekenden. De een na de ander wordt verdacht en nog verdachter en wordt dan door de speurder – Hercule Poirot – weer (voor even) vrijgepleit. Maar langzamerhand sluit het net zich om de uiteindelijke dader. En als lezer wil je doorlezen om erachter te komen wie deze moord gepleegd heeft.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Murder of Roger Ackroyd’ is een verhaal met redelijk veel actie. Maar die actie is niet zoals we dat van moderne misdaadverhalen verwachten. De actie bestaat voornamelijk uit de handelingen van een speurder die van de ene naar de andere persoon gaat om te kijken of hij meer te weten kan komen. Na de eerste moord vinden er geen nieuwe meer plaats.


Tijd:

De detective ‘The Murder of Roger Ackroyd’ speelt zich ergens in de periode 1920-1930 af. Het verhaal bestrijkt een periode van ongeveer een week; dat is de tijd die Poirot nodig heeft om de misdaad op te lossen. Er zijn geen flashbacks; wel wordt er zo nu en dan iets over het verleden verteld om meer bekend te laten worden over een bepaald karakter.


Plaats:

De plaats waar ‘The Murder of Roger Ackroyd’ volledig gesitueerd is, is King’s Abbot, een denkbeeldig dorpje op het Engelse platteland, een aantal uren (met de trein) verwijderd van Londen en van Liverpool.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Murder of Roger Ackroyd’: wie heeft die moord gepleegd? Behalve ‘wie’ komen andere vragende voornaamwoorden daarbij uiteraard ook aan de orde: wanneer, hoe, en vooral: waarom?


Verteller:

De roman ‘The Murder of Roger Ackroyd’ heeft een ik-verteller, wat vaak zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Dr Sheppard is heel aardig, maar hij lijkt meestal niet erg slim in het zien van verbanden (tussen personen en zaken). Vandaar dat hij vaak leunt op het oordeel van zijn zuster Caroline of van zijn buurman Hercule Poirot, de beroemde speurder.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Murder of Roger Ackroyd’  zijn:
• Hercule Poirot: de Belgische speurder die sinds kort in King’s Abbot woont, naast het huis van Dr Sheppard;
• Dr James Sheppard: de plattelandsdokter van King’s Abbot. Hij kent iedereen van arm tot rijk en hij staat ook op goede voet met de inwoners van het dorp;
• Caroline Sheppard: de zuster van Dr Sheppard. De ongetrouwde broer en zus wonen in de dokterspraktijk. Hoewel de dokter er vaak op uit moet voor zijn werk, weet zijn zuster veel meer: ze hoort alles van en over iedereen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Murder of Roger Ackroyd’  zijn:
• Roger Ackroyd: de rijke eigenaar van het landgoed Fernly Park. Hij wordt al in het vijfde hoofdstuk vermoord;
Familieleden en vrienden van Roger Ackroyd:
• Captain Ralph Paton: de stiefzoon van Roger Ackroyd. Hij is een geadopteerde zoon: een jonge, knappe, maar luie klaploper die vaak in geldproblemen zit. Hij heeft zich verloofd met zijn (aangetrouwde) nicht Flora;
• Mrs Ackroyd: de weduwe van de broer van Roger Ackroyd, Cecil. Zij woont vaak bij (en teert gedeeltelijk op) haar zwager Roger;
• Flora Ackroyd: de dochter van Mrs Ackroyd. Een knappe verschijning, en de verloofde van Ralph Paton;
• Major Blunt: de beste vriend van Ackroyd. Hij is een fervente jager die veel in Afrika rondtrekt. Enkele weken per jaar logeert hij bij zijn vriend op Fernly Park.
Personeelsleden op Fernly Park:
• Geoffrey Raymond: de efficiënte, nuchtere en soms kille persoonlijke secretaris van Roger Ackroyd;
• John Parker: de butler. Nerveus en soms niet helemaal eerlijk;
• Ursula Bourne: een dienstmeid die sinds een jaar op Fernly Park werkt. Ze heeft duidelijk een goede opleiding genoten, maar haar verleden is nogal duister;
• Miss Elizabeth Russell: een knappe, maar verbitterde huishoudster. Ooit dacht iedereen dat zij met Roger Ackroyd zou gaan trouwen.
Verder:
• Een geheimzinnige bezoeker die op de avond van de moord de weg naar Fernly Park vraagt.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De detective ‘The Murder of Roger Ackroyd’ is meerdere malen verfilmd.


Overig:

The Murder of Roger Ackroyd’ is de zesde roman van Agatha Christie en de vierde waarin Hercule Poirot de hoofdrol speelt. In de roman komt ook het interessante karakter Caroline Sheppard voor. Schijnbaar is zij een gewone mevrouw (de ongetrouwde zus van de plattelandsdokter), maar door haar praktische slimheid en analytisch vermogen benadert zij haar buurman Hercule Poirot, de beroemde detective. Volgens Ms Christie inspireerde het karakter van Caroline haar om die andere beroemde speurder uit de Christie-romans te bedenken: Miss Marple.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Agatha Christie.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Hound of the Baskervilles van Sir Arthur Conan Doyle
• The Big Sleep van Raymond Chandler
• A Mind to Murder van P.D. James


Citaat:
Poirot’s gaze took on an admiring quality. ‘You have been of a marvellous promptness,’ he observed. ‘How exactly did you go to work, if I may ask?’
‘Certainly,’ said the inspector. ‘To begin with – method. That’s what I always say – method!’
‘Ah!’ cried the other. ‘That, too, is my watchword. Method, order, and the little grey cells.’
‘The cells?’ said the inspector, staring.
‘The little grey cells of the brain,’ explained the Belgian. (p.65)

Vragen over het boek:

1. Wat is de rol van Ms Caroline Sheppard in de roman?
2. Wat is het mysterieuze van het telefoontje dat Dr Sheppard wijst op de moord?
3. De roman is als een soort dagboek geschreven. Waarom heeft Agatha Christie dit volgens jou gedaan en vind je dit een succesvolle manier om het verhaal te vertellen?
4. Wat vind je goed / minder goed aan deze misdaadroman?




^ Terug naar boven

Comments are closed.