3/5 - (1 stemmen)

The Pigman

Niveau:
Genre: relations
Thema: growing old

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692729906110", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30330646","familyId":"30330646","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Pigman%2C%20Paul%20Zindel","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Now, I don't like school, which you might say is one of the factors that got us involved with this old guy we nicknamed the Pigman. Actually, I hate school, but then again most of the time I hate everything.
I used to really hate school when I first started at Franklin High. I hated it so much the first year they called me the Bathroom Bomber. Other kids got elected G.O. President and class secretary and lab-squad captain, but I got elected the Bathroom Bomber. They called me that because I used to set off bombs in the bathroom. I set off twenty-three bombs before I didn't feel like doing it anymore.
The reason I never got caught was because I used to take a tin can (that's a firecracker, as if you didn't know) and mold a piece of clay around it so it'd hold a candle attached to the fuse. One of those skinny little birthday candles. Then I'd light the thing, and it'd take about eight minutes before the fuse got lit. I always put the bombs in the first-floor boys' john right behind one of the porcelain unmentionables where nobody could see it. Then I'd go off to my next class. No matter where I was in the building I could hear the blast.

© The Bodley Head, 1968

^ Terug naar boven

Algemeen

John en Lorraine zijn elkaars beste vrienden. John is knap en ondernemend, Lorraine is nogal gewoon maar heel gevoelig. John drinkt behoorlijk veel; hij heeft het moeilijk thuis bij een half-overspannen moeder en een bijna-afgeknapte vader die willen dat hij het heel goed doet op school. Lorraine eet vaak te veel (ze is dan ook niet echt slank te noemen): zij heeft een achterdochtige, hardwerkende moeder die veel van Lorraine eist, vooral wanneer ze thuis is.
Deze twee vrienden ontmoeten de oude Mr. Pignati, bijgenaamd (door zijn vrouw Conchetta) ‘the Pigman’. Deze man is opgetogen dat de jongelui bij hem op bezoek komen; eindelijk heeft hij nieuwe vrienden. Maar de twee zijn eigenlijk niet gekomen om zijn vrienden te worden …
Toch raken ze langzamerhand onder de indruk van de originele, vriendelijke en optimistische oude man. Mr. Pignati heeft een slechte conditie en hij voelt zich vaak neerslachtig of zwak. John en Lorraine besluiten hem een beetje op te vrolijken.
Helaas loopt dat allemaal uiteindelijk op een vreselijke manier uit de hand …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1968

Aantal pagina's:
144

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1960-1970

Plaats van handeling:
USA, New York City (Staten Island)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in vijftien hoofdstukken, elk verteld door één van de twee hoofdkarakters


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Pigman’ gaat over vriendschap. De vriendschap tussen een jongen en een meisje, maar ook tussen deze twee jongeren en een oude, eenzame man. Deze man leert de twee jongelui veel over het leven. Maar vooral leert hij hen het een en ander over zichzelf.


WAT MOET JE WETEN?

‘The Pigman’ speelt zich af in een stadsdeel van New York, Staten Island. Daar gaat alles er ongeveer zo aan toe als bij ons: er is een middelbare school, er zijn vrienden en vijanden, er is soms drank en er zijn soms feestjes. En het leven is niet altijd één groot feest, zoals de hoofdpersonen zullen merken.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Pigman’ zijn zeker niet moeilijk. De taal is nog steeds heel modern te noemen, wat vooral bijzonder is omdat het een verhaal van lang geleden betreft. Er zijn veel korte hoofdstukken en veel korte alinea’s met heel veel dialogen. Maar het meest boeiende is waarschijnlijk de humor afgewisseld door de ernst, die dit boek zo grappig en tegelijkertijd triest maakt.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De jeugdroman ‘The Pigman’ is heel leesbaar qua taal. Ook het verhaal is heel speciaal en het is goed te volgen. Het is een humoristisch verhaal dat op een gegeven moment heel triest wordt. De grappen en verhalen zijn vaak flauw, maar soms heel origineel. Het trieste van het verhaal maakt dit echter tot een indrukwekkend verhaal: de hoofdpersonen merken dat het leven niet alleen maar plezier maken is en dat er meer – lees: volwassen – mensen zijn die het moeilijk hebben in het leven.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Pigman’ een boek met een literair niveau B 4b en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De jeugdroman ‘The Pigman’ is heel boeiend geschreven. Het verhaal zit vol humor. Maar wat overheerst is een gevoel van triestheid. Als lezer zul je denken: is dit nu het resultaat van de vriendschap tussen de twee jongeren en de oude man? Dit is een jeugdroman die elke lezer aan het denken zal zetten.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘The Pigman’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Bij Lorraine thuis is het geen gewoon huishouden: de moeder werkt hard en ze verwacht dat Lorraine nog meer doet dan ze al doet. Bij John is het regelmatig heibel thuis: de vader wil dat John een carrière kiest, de moeder wil dat John en zijn vader geen ruzie maken. En wanneer die twee bij Mr. Pignati thuis komen, is er nog veel meer actie: hoe kunnen ze de Pigman bedriegen, hoe kunnen ze het later weer goedmaken en – bovenal – zal de Pigman hen ooit helemaal kunnen vertrouwen?


Tijd:

De jeugdroman ‘The Pigman’ speelt zich af in de periode 1960-1970. Het verhaal wordt achteraf verteld. Maar wel chronologisch. En het hele avontuur speelt zich in een paar weken af.


Plaats:

De plaats waar ‘The Pigman’ voornamelijk zich afspeelt, is New York City. En het gaat dan vrijwel volledig over het stadsdeel Staten Island. Een enkele keer nemen de vrienden de ferry naar Manhattan.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Pigman’: hoe zal de vriendschap zich ontwikkelen, eerst tussen John en Lorraine, en later tussen John, Lorraine en de Pigman?


Verteller:

De roman ‘The Pigman’ heeft twee ik-vertellers: John en Lorraine. Het zou een onbetrouwbaar perspectief kunnen zijn omdat ieder zijn/haar eigen verhaal schrijft, maar juist omdat deze twee hun eigen versie van het verhaal vertellen, wordt het allemaal heel geloofwaardig.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Pigman’ zijn:
• John Conlan: een ‘sophomore’, een leerling van de tweede klas van een Amerikaanse high school. John woont bij zijn ouders thuis: hij is knap, maar hij is ook soms nogal lastig en hij drinkt behoorlijk veel;
• Lorraine Jensen: de klasgenote van John. Zij ziet er gewoon en wel leuk uit (maar is wel een beetje aan de stevige kant);
• Mr. Angelo Pignati, ‘the Pigman’: een vrolijke, gepensioneerde elektricien; Mr. Pignati woont alleen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Pigman’ zijn:
• Lorraine’s moeder: een privéverpleegster, een gescheiden dame (de vader van Lorraine is een aantal jaren na de scheiding overleden);
• Johns moeder: een hyper-schone, opruimerige dame (bijnaam: ‘The Old Lady’, of ‘Hyper’);
• Johns vader: een beurshandelaar, ex-alcoholist (bijnaam: ‘Bore’);
• Norton Kelly en Dennis Kobin: vrienden van John en Lorraine;
• Meerdere vrienden en klasgenoten van John en Lorraine.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘The Pigman’ is niet verfilmd.


Overig:

De jeugdroman ‘The Pigman’ is de eerste jeugdroman van de bijzonder succesvolle schrijver Paul Zindel. Zijn verhalen werden en worden heel veel gelezen. Boeken die met ‘the Pigman’ te maken hebben zijn:
– ‘The Pigman’ (1968)
The Pigman’s Legacy (1981)
The Pigman & Me (1992) (non-fictie)



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel .

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Pigman’s Legacy van Paul Zindel
• Firebug van Susan Gates
• Sam and Jenny van John Rowe Townsend


Citaat:
‘You must want to die,’ she had said once, and maybe that was true. Maybe I would rather be dead than to turn into the kind of grown-up people I knew. What was so hot about living anyway if people think you’re a disturbing influence just because you still think about God and Death and the Universe and Love. My poor mother and father – I wanted to tell them that they no longer wonder what they’re doing in the world while I stand here going out of my mind. (p.142)

Vragen over het boek:

1. Wat vind je van de manier waarop John en Lorraine omgaan met Mr. Pignati, zowel in het begin van hun vriendschap als later?
2. Hoe komt het volgens jou dat John zich gedraagt zoals hij zich gedraagt?
3. Welke van de twee vrienden vind je sympathieker, John of Lorraine? Waarom vind je dat?
4. Zou het ooit weer goed gekomen zijn tussen John en Lorraine en Mr. Pignati? Waarom denk je dat?




^ Terug naar boven

Comments are closed.