3/5 - (1 stemmen)

The Summons

Niveau:
Genre: crime
Thema: law

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695065203793", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000491312","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Summons%20%28ebook%29%2C%20John%20Grisham","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

It came by mail, regular postage, the old-fashioned way since the Judge was almost eighty and distrusted modern devices. Forget e-mail and even faxes. He didn’t use an answering machine and had never been fond of the telephone. He pecked out his letters with both index fingers, one feeble key at a time, hunched over his old Underwood manual on a rolltop desk under the portrait of Nathan Bedford Forrest. The Judge’s grandfather had fought with Forrest at Shiloh and throughout the Deep South, and to him no figure in history was more revered. For thirty-two years, the Judge had quietly refused to hold court on July 13, Forrest’s birthday.
It came with another letter, a magazine, and two invoices, and was routinely placed in the law school mailbox of Professor Ray Atlee. He recognized it immediately since such envelopes had been a part of his life for as long as he could remember. It was from his father, a man he too called the Judge.
Professor Atlee studied the envelope, uncertain whether he should open it right there or wait a moment. Good news or bad, he never knew with the Judge, though the old man was dying and good news had been rare. It was thin and appeared to contain only one sheet of paper; nothing unusual about that. The Judge was frugal with the written word, though he’d once been known for his windy lectures from the bench.

© Penguin Random House Company / Arrow Books, 2011

^ Terug naar boven

Algemeen

Ray Atlee groeide samen met zijn jongere broer Forrest op in een oud, statig landhuis in het stadje Clanton in de staat Mississippi. Hun vader was de rechter Judge Atlee, een stugge man, die wel veel geld over had voor zijn medeburgers en andere hulpbehoeftigen, maar nauwelijks voor zijn zoons.
Die zoons vallen hem uiteindelijk ook tegen. Zijn oudste zoon Ray studeert wel rechten (net als de vader), maar hij verkiest een carrière als docent rechten in een andere staat (in Virginia) boven een advocatenbureau in Mississippi samen met zijn vader. Zijn jongste zoon Forrest deugt helemaal niet (in de ogen van de vader): hij raakt zwaar verslaafd en hij verhuist naar de ‘wereldse’ stad Memphis. De contacten tussen vader en de zoons zijn dan ook minimaal.
Dus wanneer Ray en Forrest door hun vader worden gesommeerd (‘the summons’) om naar huis te komen, is dat om hen mee te delen, wat er na de dood van de rechter met het landhuis (en met de dan overleden rechter) moet gebeuren. Judge Atlee is ernstig ziek en hij kan elk moment overlijden.
En dat moment breekt heel snel aan: wanneer Ray in het oude, vervallen ouderlijk huis aankomt, zit zijn vader dood op de bank, een morfinespuit naast zich. Forrest en hij besluiten – samen met Harry Rex, de beste vriend van hun vader – de begrafenis snel te regelen, zonder al te veel poespas. Het verwaarloosde huis zal niet veel opbrengen en Forrest wil dan ook zo snel mogelijk weer terug naar huis (en waarschijnlijk naar de drank die daar wacht).
Maar Ray heeft in het huis een vondst gedaan. In een aantal dozen waarin postpapier zat, ontdekt Ray een enorm geldbedrag. Als hij het, buiten medeweten van Forrest en Harry Rex, telt, komt hij erachter dan het meer dan drie miljoen dollar is. Heel vreemd: zijn vader heeft nooit spectaculair veel verdiend en hij heeft heel veel geld gespendeerd aan afkickprogramma’s voor zijn zoon Forrest en de rest gaf hij weg aan goede doelen. Hij leefde zelf al jaren als een zuinige kluizenaar.
Ray probeert het geld veilig te stellen. Maar tevens probeert hij erachter te komen van wie dat geld afkomstig is. Zou iemand anders weten van dat geld in het oude huis …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
John Grisham

Jaar van uitgave:
2002

Aantal pagina's:
391

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
USA, the South (voornamelijk de staten Mississippi en Virginia)

Bijzonderheden:
Een misdaadverhaal in 39 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het dossier’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van thrillers waarin weinig geweld voorkomt – terwijl het toch een zeer boeiend verhaal blijft – dan is ‘The Summons’ zeker een goede keus. Je krijgt een goed beeld van de wereld van de advocaten en andere (vrij gegoede) burgers uit zuidelijke streken van de USA.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Summons’ heb je niet veel specialistische kennis nodig. Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de USA. Niet echt in ‘the deep South’, maar wel in het echte ‘zuiden’: de staten Virginia en Mississippi. Deze staten kenmerkten en kenmerken zich door een ietwat behoudende bevolking voor wie religie een belangrijke rol speelt. Zo is de rechter, Judge Atlee, een actief kerklid en zijn vrienden en kennissen behoren ook vrijwel allemaal tot één van de vele kerken in het (denkbeeldige) stadje Clanton in Mississippi.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Summons’ zijn niet echt moeilijk. De hoofdpersonen zijn veelal mensen die voor de rechtbank of voor justitie werken, maar de taal wordt nergens erg specialistisch – de wereld van advocaten is de wereld die Mr Grisham het beste kent (als oud-advocaat).
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Qua taal is ‘The Summons’ niet moeilijk geschreven. Als je een aantal jaren Engels hebt gehad, kun je dit verhaal zeker lezen.
Het verhaal is spannend. Niet gewelddadig, niet schokkend, maar vol suspense en met de nodige cliffhangers.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Summons’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De roman ‘The Summons’ is heel spannend geschreven. Dat is wel verrassend; vooral wanneer je in aanmerking neemt dat er in de eerste honderd pagina’s van het boek heel weinig gebeurt: een man overlijdt – maar hij is al lang ernstig ziek en al bijna tachtig jaar oud. Het pleit voor de schrijfstijl van Grisham dat hij vanaf het begin de spanning in het verhaal weet te brengen (en te houden).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘The Summons’ is een verhaal met behoorlijk veel actie. Het gaat hierbij niet om geweld of spectaculaire achtervolgingen, maar John Grisham weet de suspense wel gestaag op te bouwen. Eerst verbaas je je over het rommelige oude huis, dan vraag je je af waar al dat geld vandaan komt en vervolgens krijg je een vermoeden dat waarschijnlijk ook anderen van de miljoenen dollars afweten.


Tijd:

‘The Summons’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Een exact jaartal wordt niet gegeven, maar duidelijk is dat het verhaal zich afspeelt na 1999.
Het verhaal duurt in totaal een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Summons’ is het (historische) zuiden van de Verenigde Staten. Daarbij gaat het voornamelijk om de staten Mississippi en Virginia. De steden waar de meeste gebeurtenissen plaatsvinden zijn de woonplaats van de Judge, het (denkbeeldige) stadje Clanton, Mississippi (ca. 8000 inwoners), en de stad Charlottesville in Virginia (waar Ray woont en werkt). Ray maakt een paar uitstapjes naar Memphis, Tennessee (waar Forrest woont), naar Washington, Atlantic City, New Orléans, de Mississippi Delta en naar de staat Montana.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Summons’: waar komt het vele geld vandaan dat in het huis van de rechter ligt en wat moet Ray ermee doen?


Verteller:

De roman ‘The Summons’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Ray Atlee.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Summons’ zijn:
• Ray Atlee (Professor N. Ray Atlee): een 43-jarige docent aan de Faculteit der Rechten aan de universiteit van Virginia in Charlottesville. Zijn vader hoopte ooit dat Ray samen met hem een advocatenbureau zou beginnen, maar deze verhuisde naar Virginia om daar docent te worden. Ray was enkele jaren gehuwd; zijn vrouw verliet hem om te trouwen met een miljonair;
• Forrest Atlee: de jongere broer van Ray. Hij raakte al snel verslaafd aan drank en drugs en hij slaagde er nooit in om een opleiding af maken. Zijn vader betaalde veel geld om hem te laten afkicken, maar dat lukte maar ten dele. Hij woont met een (ex-verslaafde) vriendin in Memphis, Tennessee;
• Harry Rex Vonner: een slimme advocaat die in Clanton is blijven hangen. Hij was de beste (en oudste) vriend van Judge Atlee.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Summons’ zijn:
In Charlottesville, Virginia:
• Dick Docker, Charlie Yates, Fog Newton: de eigenaars en piloten van Docker’s Flight School waar Ray wekelijks een vliegtuig huurt;
• Vicki: de 41-jarige ex-vrouw van Ray. Zij verliet hem voor een oudere, steenrijke miljonair. Ze werd daarna de moeder van een tweeling;
• Lew (‘the Liquidator‘) Rodowski: de 64-jarige echtgenoot van Vicki (zij is zijn vierde vrouw). Hij heeft veel geld verdiend op Wall Street met allerlei louche zaakjes en bedrijfsfaillissementen ;
• Carl Mirk: een collega (en de beste vriend) van Ray aan de universiteit van Virginia;
• Kaley: een 28-studente van Ray. Zij is een rijke, kinderloze weduwe die op zoek lijkt te zijn naar een geschikte man;
• Corey Crawford: een oud-politieman die nu als privédetective werkzaam is. Ray huurt hem in om te onderzoeken wie het op het geld voorzien heeft.
In Mississippi:
• Chancellor Reuben V. Atlee: een 79-jarige rechter uit Clanton in Mississippi. Hij is altijd een kille vader geweest die zijn zoons teleurstelde en die later op zijn beurt in hen teleurgesteld werd. Hij werd al in 1969 weduwnaar. Hij hertrouwde niet, maar had wel een maîtresse. Zijn zoons hield hij kort (ook financieel), maar het meeste van zijn geld leek hij weg te geven aan goede doelen of aan behoeftige mensen of organisaties. Hij werd gekozen tot Chancellor van Ford County (een rechter) van 1959 tot 1991. Als het verhaal begint, is Atlee doodziek en hij overlijdt al snel (maar zijn leven werpt een schaduw over het hele verhaal);
• Thurber Foreman: de lijkschouwer van County Ford, de regio waarin Clanton ligt;
• Reverend Silas Palmer: de predikant van de First Presbyterian Church, de kerk van Judge Atlee;
• Mr. B.J. Magargel: de begrafenisondernemer;
• Claudia Gates: de secretaresse (en vroegere minnares) van Judge Atlee. Zij is nu in de zeventig, maar nog altijd mooi en zeer slim. Zij verliet haar man voor Atlee, maar deze hield haar als maîtresse zonder ooit met haar te trouwen;
• Chancellor Mike Farr: de opvolger van Judge Atlee. Hij beoordeelt het testament van de rechter;
• Patton French: de steenrijke eigenaar van de law-firm French & French, een kantoor uit Biloxi (in het zuiden van Mississippi) dat drugs- en medicijnenbedrijven aanklaagt (‘torts’);
• Gordie, Slatt en Alvin Priest: drie criminele broers uit het zuiden van Mississippi.
In Memphis, Tennessee:
• Ellie Crum: de vriendin van Forrest. Zij is een ex-verslaafde. Haar probleem tegenwoordig is dat ze bijna 300 pond weegt. Forrest woont (meestal) bij haar in huis, maar hun verhouding is niet al te aangenaam.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Summons’ is niet verfilmd.


Overig:

De roman ‘The Summons’ is een misdaadroman die meer over (ex-)relaties – ook familierelaties – dan over de rechtspraak gaat (in tegenstelling tot veel thrillers van Grisham). Het thrillerelement ontbreekt echter niet; ook van dit soort (meer psychologische verhalen) weet Mr Grisham een spannend geheel te maken.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over John Grisham.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Member of the Wedding van Carson McCullers
• To Kill a Mockingbird van Harper Lee
• Home van Toni Morrison


Citaat:
His options at the moment were limited, since he was unwilling to let the money out of his sight, he would drive all night, stopping for coffee, perhaps pulling over for a nap, and arrive at Clanton early in the morning. Once he was on his turf again, things would become clearer.
Hiding the money in the basement was a bad idea. An electrical short, a bolt of lightning, a stray match, and the house was gone. It was hardly more than kindling anyway. (p.268)

Vragen over het boek:

1. Waarom wilde Ray nooit met zijn vader een partnership in de advocatuur beginnen?
2. Waarom heeft Forrest zo de pest aan zijn vader?
3. Welke persoon (of personen) weet (weten) van het geld in het huis van de rechter en hoe kwam dat geld daar terecht?
4. Wat is Ray van plan te gaan doen met het geld en wat gebeurt er uiteindelijk mee?




^ Terug naar boven

Comments are closed.