4/5 - (2 stemmen)

The Wave

Niveau:
Genre: dystopia
Thema: coming-of-age

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695927823146", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30422631","familyId":"30422631","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"The%20Wave%2C%20Morton%20Rhue","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Laurie Saunders sat in the publications office at Gordon High School chewing on the end of a Bic pen. She was a pretty girl with short light-brown hair and an almost perpetual smile that only disappeared when she was upset or chewing on Bic pens. Lately she’d been chewing on a lot of pens. In fact, there wasn’t a single pen or pencil in her pocketbook that wasn’t worn down on the butt end from nervous gnawing. Still, it beat smoking.
Laurie looked around the small office, a room filled with desks, typewriters, and light tables. At that moment there should have been kids at each one of those typewriters, punching out stories for 'The Gordon Grapevine', the school paper. The art and layout staff should have been working at the light tables, laying out the next issue. But instead the room was empty except for Laurie. The problem was that it was a beautiful day outside.
Laurie felt the plastic tube of the pen crack. Her mother had warned her once that someday she would chew on a pen until it splintered and a long plastic shard would lodge in her throat and she would choke to death on it. Only her mother could have come up with that, Laurie thought with a sigh.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 1982

^ Terug naar boven

Algemeen

Ben Ross is sinds twee jaar docent geschiedenis aan een middelbare school, samen met zijn vrouw Christy, die daar muziekles geeft. Ben is een populaire leraar. Maar hij heeft te maken met gewone middelbare scholieren zoals elke school die heeft: studiebollen, luilakken, ongeïnteresseerde types, sportievelingen, populaire meiden en jongens, pestkoppen en gepeste verschoppelingen. En vaak leerlingen die zich nauwelijks interesseren voor de geschiedenis. Zoals bijvoorbeeld voor die Tweede Wereldoorlog van heel lang geleden.
Ben probeert een experiment met zijn klas uit te voeren. Hoe zou het zijn wanneer het gewoon zou zijn dat iedereen altijd gehoorzaamde? Of wanneer iedereen altijd ging samenwerken? Of wanneer iedereen zich altijd enorm inspande? De slogans van Ben en van zijn klas en van zijn beweging – die hij 'The Wave' noemt – zijn: 'STRENGTH THROUGH DISCIPLINE – STRENGTH THROUGH COMMUNITY – STRENGTH THROUGH ACTION!'
En … wonder boven wonder doen de leerlingen met hem mee. Luilakken worden ijverig, sportievelingen worden sportiever, pestkoppen krijgen vrienden. Een ideale wereld op een middelbare school.
Maar is dat wel zo? Is dit nu de perfecte wereld …?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Todd Strasser

Jaar van uitgave:
1981

Aantal pagina's:
147

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
USA, een niet nader genoemde stad

Bijzonderheden:
Een jeugdroman over een middelbare school in 17 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘De golf’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De jeugdroman ‘The Wave’ is een spannend verhaal over kuddegedrag en totalitaire systemen op een middelbare school in de USA, gebaseerd op een ware gebeurtenis. Als je dit verhaal leest, geloof je bijna niet dat zoiets echt zou kunnen gebeuren. En toch was het zo: het waren niet alleen miljoenen gewone Duitsers die in de Tweede Wereldoorlog achter een psychopathische maar charismatische leider aanliepen; het bleek dat gewone, moderne, kritische middelbare scholieren in de Verenigde Staten in 1969 precies datzelfde deden.
Voor lezers die houden van angstaanjagende voorspellende verhalen over systemen, politiek en psychologie – in de trant van Brave New World, 1984, Fahrenheit 451 – is dit een zeer interessante roman.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘The Wave’ heb je niet zo veel specifieke kennis nodig. Iedereen weet wel iets over Nazi-Duitsland en over de afschuwelijke beelden uit 1939-1945. En iedereen zit op de middelbare school of heeft daar hoogstwaarschijnlijk op gezeten: middelbare scholieren zijn niet zo veel veranderd in de loop der jaren. Iedere leerling – of misschien iedere volwassene – zou zich waarschijnlijk in de eenentwintigste eeuw net zo gedragen als de leerlingen van Ben Ross in 1981 (of de echte leerlingen van de echte docent geschiedenis Ron Jones in 1969).




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘The Wave’ zijn niet altijd even gemakkelijk, maar het tempo van het verhaal maakt een hoop goed. Politieke systemen of situaties op school worden door Todd Strasser (a.k.a. Morton Rhue) heel helder uitgelegd.
De alinea’s zijn over het algemeen kort en het boek heeft veel hoofdstukken. Ook zijn veel dialogen die het verhaal boeiend houden.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘The Wave’ is goed te begrijpen. Ondanks het feit dat dit een boek uit 1981 is, leest het als een heel modern verhaal. Dat er geen computers, Internet of mobiele telefoons zijn merk je nergens: daar gaat het niet om in dit verhaal.
En het verhaal is heel boeiend. Iedereen kan zich wel voorstellen hoe het is om een experiment op school mee te maken. Een experiment dat extra spannend wordt, wanneer er heel veel leerlingen meedoen die heilig geloven in dit nieuwe (?), positieve (?) en eerlijke (?) systeem. Het verhaal blijft spannend tot het einde.
Op basis van deze eigenschappen is ‘The Wave’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘The Wave’ is heel spannend geschreven. Je wilt als lezer echt weten hoe dit verhaal afloopt. Misschien komen de karakters minder goed uit de verf. Maar dat is wel vaker het geval bij dit soort anti-utopische verhalen waarbij het meer om de ideeën gaat dan om de ontwikkeling van de karakters.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘The Wave’ is een verhaal met veel actie. Het lijkt een beetje saai zo op het eerste gezicht: een verhaal dat zich voor een heel groot deel op een middelbare school afspeelt. En waarbij de hoofdpersoon dan ook nog een leraar geschiedenis is …
Maar niets is minder waar: dit is wel een gewone school met gewone scholieren, maar het is niet een gewone leraar geschiedenis. Dit is een leraar die het verleden angstaanjagend dicht bij het heden weet te brengen …


Tijd:

‘The Wave’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Het boek werd geschreven in 1981, maar het werd gebaseerd op een gebeurtenis uit 1969. De auteur Todd Strasser (a.k.a. Morton Rhue) heeft zijn kennis van middelbare scholieren en middelbare scholen uit die jaren (van 1969 tot ongeveer 1981) gebruikt.
Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt zonder flashbacks of andere literaire conventies chronologisch verteld.


Plaats:

De setting van ‘The Wave’ is een middelbare school ergens in de USA. De plaats wordt niet genoemd: het had een school overal in de Verenigde Staten – of zelfs overal in de ‘beschaafde’ westerse wereld – kunnen zijn.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘The Wave’: hoe zal het experiment van de docent geschiedenis aflopen?


Verteller:

De roman ‘The Wave’ heeft een alwetende verteller. Deze vertelt het verhaal voornamelijk vanuit het perspectief van de hoofdpersonen Ben Ross en Laurie Saunders.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘The Wave’  zijn:
• Ben Ross: een docent geschiedenis aan Gordon High School;
• Laurie Saunders: een leerling van Mr. Ross;
• David Collins: een leerling van Mr. Ross, de vriend van Laurie.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘The Wave’  zijn:
• Amy Smith: de beste vriendin van Laurie;
• Christy Ross: de echtgenote van Ben, docente muziek aan dezelfde school;
• Mr. Saunders: de vader van Laurie. Hij heeft een bedrijf in halfgeleiders;
• Mrs. Midge Saunders: de moeder van Laurie. Zij is sociaal en politiek heel actief;
• Brian Ammon: een (sport)vriend van David;
• Robert Billings: een klasgenoot, soms de ‘class loser’ of ‘Gordon High’s very own Untouchable’ genoemd;
• Brad, Eric, Andrea, George Snyder: klasgenoten van Laurie en David;
• Mr. Gabondi: de docent Frans van de school;
• Coach Norm Schiller: docent en tevens de begeleider van het footballteam van de school;
• Principal Owens: de directeur van de school;
• Carl Block, Alex Cooper en Jeanie: leden van de redactie van de schoolkrant.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

‘The Wave’ is meerdere malen verfilmd, onder andere als TV film en TV serie en als speelfilm.


Overig:

In 1969 was er op een school in het Amerikaanse stadje Palo Alto in Californië een docent geschiedenis die een experiment uitvoerde met zijn leerlingen: hij wilde weten in hoeverre leerlingen zich durfden op te offeren voor een totalitair systeem (zoals in Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog was gebeurd). Op dit waargebeurde verhaal werd een TV-film, een TV-serie, een toneelstuk en een roman, ‘The Wave’, gebaseerd.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Todd Strasser.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Animal Farm van George Orwell
• The Chocolate War van Robert Cormier
• The Bailey Game van Celia Rees


Citaat:
It was incredible, Ben Ross thought as he walked towards the auditorium. Ahead of him, two of his students sat at a small table in front of the auditorium doors, checking membership cards. Wave members were streaming into the auditorium, many carrying Wave banners and signs. Ross couldn’t help thinking that before the advent of The Wave it would have taken a week to organize so many students. Today it had taken only a few hours. (p.138)

Vragen over het boek:

1. Waarom bedenkt Ben Ross zo’n experiment als ‘The Wave’ voor zijn klas?
2. Wat vind je van de manier waarop collega’s van Ben reageren op zijn experiment?
3. Hoe ontwikkelt de relatie zich tussen Laurie Saunders en David Collins?
4. Voor welke leerlingen was ‘The Wave’ positief? En voor welke leerlingen juist niet? En waarom was dat zo?




^ Terug naar boven

Comments are closed.