Kahlil Gibran

 

KAHLIL GIBRAN

De Libanees-Amerikaanse filosoof en artiest (schrijver en tekenaar) Kahlil Gibran (ook wel Gibran Khalil Gibran genoemd) werd geboren in de stad Bsarri in Noord-Libanon in 1883, in de buurt van de berg Libanon. Als jongere werd hij beïnvloed door de grote godsdiensten zoals de Islam, het Jodendom en het Christendom. Ook bestudeerde hij de mystiek van de Soefi’s en de Bahá’í. `Maar in plaats van naar de verschillen te kijken en op die manier een keuze te maken voor een bepaald geloof, probeerde hij in zijn literaire werken het beste uit verschillende geloven te combineren zodat het goede zou overblijven, waardoor godsdienstige overtuigingen niet langer zouden leiden tot oorlogen, maar juist zouden zorgen voor de ultieme wereldvrede.
Kahlil Gibran schreef zijn eerste werken in het Arabisch, maar later schreef hij uitsluitend in het Engels. Zijn grootste succes was The Prophet, een filosofisch-religieus werk bestaande uit 26 fabelachtige hoofdstukken waarin de belangrijkste menselijke levensvragen aan de orde komen. Het boek werd het eerste jaar na publicatie matig verkocht. Maar daarna verdubbelde de verkoop vrijwel ieder jaar. In de jaren zestig van de vorige eeuw was The Prophet één van de bestverkopende boeken en het werk is sinds 1923 continu in druk gebleven.
Al op jonge leeftijd emigreerde Gibran naar de Verenigde Staten, waar hij kunstgeschiedenis ging studeren. Daar schreef hij ook zijn literaire werken; eerst in het Arabisch en later in het Engels. In Arabische landen wordt Gibran gezien als een literaire en politieke rebel, maar hij wordt in veel Arabische landen  – met name in Libanon – ook gezien als een belangrijke vernieuwer van de literatuur en van de filosofie.
Gibran had veel vrienden en goede vriendinnen, maar hij trouwde nooit. Kahlil Gibran overleed in 1931 in New York City op 48-jarige leeftijd. Op zijn verzoek werd hij begraven in zijn geboorteplaats Bsarri in Libanon. Deze plaats is tegenwoordig een bedevaartsoord voor de bewonderaars van zijn werk. Bovendien is er een museum. De opbrengsten van de werken van Gibran gaan naar een stichting, door hemzelf in het leven geroepen.
In Gibrans belangrijkste boek The Prophet blijkt de invloed van veel godsdiensten op het gedachtengoed van Gibran, maar hij werd waarschijnlijk ook beïnvloed door denkers en artiesten als Walt Whitman, Ralph Waldo Emerson, Leonardo Da Vinci, William Blake en de Engelse Pre-Rafaelites. Op zijn beurt had Kahlil Gibran later weer veel invloed op uiteenlopende artiesten als Elvis Presley, John Lennon, Johnny Cash en David Bowie en op idealistische bewegingen zoals de hippiebeweging en de aanhangers van de New Age.

Werken:

In het Engels:

‘The Madman‘ (1918)
‘Twenty Drawings‘ (1919)
‘The Forerunner‘ (1920)
The Prophet (1923)
‘Sand and Foam‘ (1925)
‘Kingdom of the Imagination‘ (1927)
‘Jesus, Son of Man‘ (1928)
‘The Earth Gods‘ (1931)

Oorspronkelijk schreef Kahlil Gibran in het Arabisch. In die taal werden 8 werken van Gibran gepubliceerd. Van al zijn werken – in beide talen – werden talloze collecties en bloemlezingen postuum uitgebracht.

Website:
http://kahlilgibran.com/