Sir Thomas More

THOMAS MORE

Thomas More (Sir Thomas More, ook wel Saint Thomas More genoemd), werd in 1478 in Londen geboren. Hij studeerde aan de universiteit van Oxford en kreeg daarna veel belangrijke (politieke en religieuze) functies. Zo werd hij een Member of Parliament, de Undersheriff van Londen en een afgezant voor de koning naar Vlaanderen. Uiteindelijk werd hij een soort ‘Tweede Kamer’ voorzitter: ‘Speaker of the House of Commons’.
Sir Thomas More kwam in de problemen toen hij weigerde de koning van Engeland, Henry VIII, als hoofd van de kerk te erkennen. Hij bleef de officiële kerkleider – de paus van Rome – steunen, ook toen Henry VIII ging scheiden van Catherine of Aragon en zichzelf tot hoofd van de Anglican Church liet benoemen.
In 1535 werd Sir Thomas More onthoofd vanwege zijn verzet tegen de koning. In 1935 werd hij heilig verklaard door de Rooms-Katholieke Kerk: Saint Thomas More.
Sir Thomas More was tijdens zijn leven bevriend met de grootste denkers van zijn tijd, zoals Colet, Lyly en de Nederlandse Erasmus (die ook toentertijd in Engeland leefde en werkte).
Tegenwoordig is hij het meest bekend door zijn beroemde utopische werk Utopia, een boek dat hij in het Latijn schreef.

Werken:
Sir Thomas More schreef veel brieven, (Latijnse) gedichten, essays, religieuze werken en non-fictie.

Fictie:
Utopia (1516/1551)

Website:
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_More