3/5 - (1 stemmen)

A Hat Full of Sky

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: magic

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

It came crackling over the hills, like an invisible fog. Movement without a body tired it, and it drifted very slowly. It wasn't thinking now. It had been months since it had last thought, because the brain that was doing the thinking for it had died. They always died. So now it was naked again, and frightened.
It could hide in one of the blobby white creatures that baa'd nervously as it crawled over the turf. But they had useless brains, capable of thinking only about grass and making other things that went baa. No. They would not do. It needed, needed something better, a strong mind, a mind with power, a mind that could keep it safe.
It searched …

The new boots were all wrong. They were stiff and shiny. Shiny boots! That was disgraceful. Clean boots, that was different. There was nothing wrong with putting a bit of a polish on boots to keep the wet out. But boots had to work for a living. They shouldn't shine.
Tiffany Aching, standing on the rug in her bedroom, shook her head. She'd have to scuff the things as soon as possible.

© Penguin Random House Company, 2004

^ Terug naar boven

Algemeen

In dit tweede deel van de Tiffany Aching-serie is Tiffany een paar jaar ouder; ze zal ongeveer elf jaar oud zijn. Haar opleiding tot heks bij Miss Tick loopt zo’n beetje op zijn einde. Tiffany is nog altijd zeer gemotiveerd om een heks te worden. Maar toch, als er een leuke jongen in haar buurt verschijnt – zoals Roland, de zoon van de Baron – gaat haar hart iets sneller kloppen. En dat kan natuurlijk niet; heksen hebben meestal geen tijd voor de liefde.
Tiffany komt in de leer bij een belangrijke heks, Miss Level. Miss Level heeft twee lichamen en ze kan van alles en nog wat. Misschien is ze wel net zo’n machtige heks als Granny Weatherwax (die Tiffany trouwens later in het boek ook ontmoet).
Maar het verhaal is niet een leuk verhaal over de heksenopleiding, helaas. In dit verhaal komen we de ‘hiver’ tegen: een geest of een wezen dat andere wezens kan overnemen. Bij voorkeur een mens, maar als het niet anders kan volstaat een schaap ook. Die ‘hiver’ heeft het gemunt op het grote heksenbrein van Tiffany. Dat neemt hij over, met alle nare gevolgen van dien. Tiffany staat er vrijwel alleen voor.
Gelukkig zijn de Nac Mac Feegle er nog …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Terry Pratchett

Jaar van uitgave:
2004

Aantal pagina's:
350

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd

Plaats van handeling:
Een fantasieplaats, Discworld geheten – de dunbevolkte streek The Wold

Bijzonderheden:
Discworld deel 32 – deel 2 uit de Tiffany Aching-Young Discworld-serie;15 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Een hoed van lucht’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Je moet houden van absurde verhalen over een niet-bestaande wereld. De romans van Pratchett zijn soms lastig te lezen vanwege de originele ideeën en het complexe woordgebruik, maar voor de liefhebber van intelligente fantasy is de Discworld-serie een must.
De Young Discworld boeken – zoals ‘A Hat Full of Sky’ – zal interessant zijn voor liefhebbers van de Harry Potter– en de Artemis Fowl-boeken.
In dit tweede deel uit de Tiffany Aching-serie is Tiffany een paar jaar ouder geworden. Ze weet meer van het leven, haar toekomst als heks wordt haar duidelijker, en daar komt bij dat ze ook iets meer belangstelling voor jongens begint te krijgen …


WAT MOET JE WETEN?

Pratchett veronderstelt een zekere kennis van de wereld. Zijn Discworld is weliswaar heel anders dan onze wereld, maar er zijn veel raakvlakken: er is corruptie, jaloezie, misdaad, geldzucht, carrièreplanning. Kortom, Discworld is net de gewone wereld. Pratchett neemt individuen, beroepsgroepen, naties (zoals de Engelsen), overtuigingen en wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen regelmatig op de hak.
Verder gebruikt Pratchett veel literaire middelen die de ervaren lezer zal herkennen en waarderen: ironie, satire, metaforen, flashbacks, perspectiefwisselingen, enzovoort.
In de Young Discworld-boeken – zoals ‘A Hat Full of Sky’ – heeft Terry Pratchett regelmatig de gek met het traditionele sprookje, het volksverhaal en de fabel.
‘A Hat Full of Sky’ beschrijft zo nu en dan typisch Engelse landschappen. Zoals de landschappen van Wiltshire, Somerset en Dorset. Er staat bijvoorbeeld een beschrijving in de roman van The White Horse, de beroemde enorm grote krijttekening van een wit paard in de heuvels van Zuid-Engeland (zoals in Wiltshire en in Oxfordshire).
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden in de romans van Pratchett zijn vaak moeilijk, het is regelmatig een B2-C1-niveau. Soms zijn de zinnen lang.
Wel zijn er heel veel dialogen. Bovendien is het tempo van het verhaal bijzonder hoog, er is veel actie.
De Young Discworld-boeken zijn uiteraard iets simpeler qua woordenschat en zinsbouw dan de ‘volwassen’ Discworld-boeken. Maar ook in deze boeken toont Pratchett zich een woordkunstenaar. Met name de taal van de Nac Mac Feegle is een plezier om te ontrafelen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De romans van Terry Pratchett over Discworld zijn zonder meer de moeite van het lezen waard: ze zijn humoristisch, origineel en ze zijn een prachtige satire op onze wereld. Maar ze zijn ook lastig om te lezen. Pratchett legt veel uit (met name aan het begin van een roman) en hij gebruikt daar vaak moeilijke woorden voor. Daarnaast maakt Pratchett gebruik van diverse literaire middelen om zijn boodschap helder te krijgen: veel vormen van humor (satire, sarcasme, kolder), beeldspraak (metaforen), tijdssprongen (flashbacks en flash forwards), interior monologues en stream-of-consciousness. Tenslotte is het fantasy: het is een genre dat slechts een beperkte groep lezers zal aanspreken.
Op grond van deze karakteristieken is ‘A Hat Full of Sky’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B2.
Als je de Young Discworld-boeken vergelijkt met een kinderboek of met een young adult-fiction verhaal, dan wordt al snel duidelijk dat dit boeken zijn van een geheel ander niveau. De verhalen zijn duidelijk veel simpeler – verhaallijnen, perspectief, intriges – dan de gewone Discworld-romans, maar qua taal zijn ze een stuk lastiger dan een gewoon kinderboek of een young adult fiction boek. Dit komt met name door de uitgebreide woordenschat en door de humor van Terry Pratchett.
Het boek zal waarschijnlijk meisjes meer aanspreken dan jongens omdat Tiffany een meisje is (hoewel de Nac Mac Feegles daarentegen toch ook wel weer stoer zijn).


Schrijfstijl:

Terry Pratchett schrijft soms moeilijk. Hij gebruikt vaak lastige woorden en hij heeft originele ideeën en filosofieën over de wereld en over de mensheid. Die filosofieën en ideeën beschrijft hij in zijn Discworld-romans. Daarnaast heeft hij een absurd gevoel voor humor: situaties worden vaak hilarisch beschreven.
Datgene wat veel lezers zal afschrikken (de hierboven genoemde kwaliteiten van Pratchett), heeft Terry Pratchett miljoenen fans voor het leven opgeleverd.
De karakterbeschrijvingen en de beschrijvingen van de omgeving (The Wold) zijn eenvoudiger en eenduidiger in de Young Discworld—romans – zoals ‘A Hat Full of Sky’ – dan in de andere Discworld-romans. Dit maakt ‘A Hat Full of Sky’ daarmee tot een typisch young adult boek.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De fantasyroman ‘A Hat Full of Sky’ zit vol actie. De roman begint in tegenstelling tot de meeste andere Discworld-romans direct met het verhaal; een duidelijk voorbeeld van het verschil tussen de Discworld-romans en de Young Discworld-verhalen.
Veel van de actie – maar ook van de humor – wordt veroorzaakt door de agressieve en onverwachte gedragingen van de Nac Mac Feegle: geen bewoner van Discworld en geen lezer van de serie heeft een idee wat deze dwazen in een bepaalde situatie van plan zijn.
Een zeer verontrustend element in het verhaal is de komst van de ‘hiver’: een wezen of geest dat/die menselijke lichamen kan bezetten en bezitten.


Tijd:

De verhalen vinden plaats in een fantasietijd. Wel doet deze tijd het meeste denken aan een soort Middeleeuwen: er is geen Industriële Revolutie geweest, het vervoer gaat met karren, koetsen en paarden, de post wordt soms per postduif of per albatros bezorgd, mensen en andere wezens bestrijden elkaar met zwaarden, dolken, knotsen en andere primitieve vernietigingswapens.
De verhalen van slachtoffers van de ‘hiver’ worden als flashbacks weergegeven.


Plaats:

Het verhaal is gesitueerd op de Discworld. Dit is een platte, ronde schijf, die, gedragen door vier olifanten, die, gedragen door een reusachtige schildpad, zich door het heelal beweegt. Wie zich te ver waagt naar de randen van de Discword (the Rim), valt er geheid af.
‘A Hat Full of Sky’ speelt zich af in het dunbevolkte gebied The Wold, waar de meeste mensen werkzaam zijn in de landbouw en veeteelt (schapenteelt): een pastorale wereld die maar heel zelden verstoord wordt door een kwaadaardige ‘hiver’ of door een bende Nac Mac Feegle.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn: hoe behoedt Tiffany Aching de wereld voor dat kwaadaardige wezen, de ‘hiver’, die bij voorkeur menselijke geesten overneemt (en als dat niet lukt, een schaap). Tiffany heeft Miss Level en Granny Weatherwax nodig om haar te helpen de ‘hiver’ te overwinnen.


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Pratchett vertelt over zijn wereld, Discworld, waarover hij in stukjes en beetjes telkens iets kwijt wil. In elk deel komen er personen uit andere verhalen terug, maar in elk deel spelen er ook unieke karakters eenmalig mee.
In ‘A Hat Full of Sky’ ligt de nadruk op het talentvolle meisje Tiffany Aching en haar weg naar het heksendom. Maar uiteraard is er veel aandacht voor die interessante en onbekende groep wezens, de Nac Mac Feegle, een soort kabouters of pixies: kwaadaardig, drankzuchtig, onbeschoft, dodelijk, maar ook wel weer aardig voor hun vrienden.
Een complicerende factor is de ‘hiver’. Als Tiffany praat doet ze dat soms met haar innerlijk: er zijn ‘second thoughts’ en ’third thoughts’ waarmee gepraat wordt, maar ook met de ‘hiver’ in haar hoofd wordt gesproken.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De belangrijkste karakters in ‘A Hat Full of Sky’ zijn:
• Tiffany Aching: een ongeveer 11-jarig meisje van The Wold. Ze is een heks, grotendeels nog in opleiding;
• Roland: de jonge zoon van de Baron. Tiffany vindt hem leuk (en dat is wederzijds …);
• Miss Level: een heks die Tiffany opleidt;
• Jeannie, de kelda: de leidster van de Nac Mac Feegle. Ze heeft honderden kinderen. Eigenlijk is zij ook een soort heks;
 Rob Anybody: de militaire leider van de Nac Mac Feegle. Tevens is hij de echtgenoot van Jeannie;
• The ‘hiver’: een kwaadaardige geest die wil en kan doden.


Bijfiguren:

Er zijn talloze bijfiguren die een rol hebben in de roman, zoals bijvoorbeeld:
• Miss Perspicacia Tick: een heks, die Tiffany als eerste heks heeft opgeleid;
• Petulia Gristle: een andere heks in opleiding;
• Annagramma Hawkin: ook een heks in opleiding;
• Granny Weatherwax: een heel belangrijke heks;
 The Nac Mac Feegle: een stelletje ongeregeld.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyroman ‘A Hat Full of Sky’ is niet verfilmd.


Overig:

Dit is deel II uit de vijfdelige Tiffany Aching-serie. Het is een boek uit de Young Discworld-serie, dus een boek duidelijk bedoeld voor jongeren. Maar het is beslist geen kinderboek: de wereld van de heksen, maar ook van de geesten (zoals in dit geval een ‘hiver’) kan voor veel jonge lezers heel verontrustend zijn.

De verhalen over Tiffany Aching zijn:
• The Wee Free Men
• ‘A Hat Full of Sky’
• Wintersmith
• I Shall Wear Midnight
• The Shepherd’s Crown

 ^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Terry Pratchett.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Wintersmith van Terry Pratchett
• Harry Potter and the Prisoner of Azkaban van J.K. Rowling
• Artemis Fowl and the Arctic Incident van Eoin Colfer


Citaat:
‘Oh, aye, no problem. We can get in or oot o’ anywhere. Except maybe pubs, which for some reason we ha’ trouble leavin’.’ (p.197)

Vragen over het boek:

1. ‘A Hat Full of Sky’ is een Young Discworld roman. Waaruit blijkt dat het verhaal bedoeld is voor jongere lezers?
2. Lees nog een verhaal uit de Young Discworld Tiffany Aching-serie (bijvoorbeeld deel III). Welk deel vind je beter en waarom?
3. Wie is die ‘hiver’ eigenlijk? Omschrijf het wezen/de geest zo helder mogelijk. Wie of wat zou Pratchett met zo’n wezen/geest volgens jou bedoeld hebben?
4. ‘A Hat Full of Sky’ is een modern sprookje dat zich op de Discworld afspeelt. Veel sprookjes hebben een bepaalde les of boodschap. Wat zou de boodschap van ‘A Hat Full of Sky’ kunnen zijn?
^ Terug naar boven

Comments are closed.