4/5 - (1 stemmen)

A Hologram for the King

Niveau:
Genre: work
Thema: travel

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691010370218", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030473160","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"A%20Hologram%20for%20the%20King%20%28ebook%29%2C%20Dave%20Eggers","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Alan Clay woke up in Jeddah, Saudi Arabia. It was May 30, 2010. He had spent two days on planes to get there.

In Nairobi he had met a woman. They sat next to each other while they waited for their flights. She was tall, curvy, with tiny gold earrings. She had ruddy skin and a lilting voice. Alan liked her more than many of the people in his life, people he saw every day. She said she lived in upstate New York. Not that far away from his home in suburban Boston.
If he had courage he would have found a way to spend more time with her. But instead he got on his flight and he flew to Riyadh and then to Jeddah. A man picked him up at the airport and drove him to the Hilton.

With a click, Alan entered his room at the Hilton at 1:12 a.m. He quickly prepared to go to bed. He needed to sleep. He had to travel an hour north at seven for an eight o’clock arrival at the King Abdullah Economic City. There he and his team would set up a holographic teleconference system and would wait to present it to King Abdullah himself. If Abdullah was impressed, he would award the IT contract for the entire city to Reliant, and Alan’s commission, in the mid-six figures, would fix everything that ailed him.
So he needed to feel rested. To feel prepared. But instead he had spent four hours in bed not sleeping.

© Penguin Random House Company / Hamish Hamilton, 2013

^ Terug naar boven

Algemeen

De Amerikaanse zakenman Alan Clay heeft de laatste jaren niet zo veel succes meer met zijn zaken. Hij werkte voor een bedrijf dat fietsen maakte; daarmee verspeelde hij miljoenen dollars. Andere bedrijven waar hij een belangrijke functie had of waar hij de leiding aan gaf, werden ook een fiasco en/of ze gingen failliet. Nu werkt hij voor een zeer succesvol IT-bedrijf, waar hij hoopt alsnog een financiële klapper te maken.
Zijn bedrijf wordt de gelegenheid gegeven om een holografische presentatie over hun IT-mogelijkheden te geven. Dat zal gebeuren ten overstaan van de Saoedische koning Abdullah. Deze laat een stad aanleggen in de buurt van de stad Jeddah. De nieuwe stad – King Abdulah Economic City, kortweg KAEC genoemd – zal het nieuwste van het nieuwste bevatten: geweldige gebouwen, succesvolle bedrijven, prima verbindingen, perfecte communicatie. Alan zal er samen met drie jonge collega’s acte de présence geven.
Maar van die stad is nog niet zo veel te zien. KAEC bestaat uit een paar enorme, vrijwel lege wolkenkrabbers, een aantal kanalen die naar de zee lopen, tientallen bouwputten, veel Oost-Aziatische werknemers en honderden nieuw te planten palmbomen. De Amerikanen moeten alles klaarzetten in een vrijwel lege tent. En daarna wachten op de koning.
En die wil maar niet komen. Alan en zijn collega’s vervelen zich kapot in de woestijn. Alan besluit zo nu en dan iets te ondernemen wat minder verstandig is. Vooral als je zoiets wilt gaan doen in een land als Saoedi-Arabië ...


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Dave Eggers

Jaar van uitgave:
2012

Aantal pagina's:
312

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2010-2015

Plaats van handeling:
Azië, Saoedi-Arabië, vooral de stad KAEC in de woestijn en de stad Jeddah

Bijzonderheden:
Een roman in 34 hoofdstukken; de hoofdstukken worden telkens onderbroken door witregels.
In het Nederlands heet het boek ‘Een hologram voor de koning’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘A Hologram for the King’ is een humoristische roman met een zeer ernstige ondertoon. Het is een verhaal over een zakenman, die niet zo veel succes (meer) heeft met zaken doen. Daarnaast is het een verhaal over een botsing tussen twee culturen: de Westerse (Amerikaanse) en de Arabische (Saoedische) cultuur.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen en waarderen van ‘A Hologram for the King’ heb je niet echt veel specifieke kennis nodig (hoewel het boek inhoudelijk wel het een en ander aan de orde stelt). Het verhaal gaat over zaken doen, stadsplanning, relatieproblemen, godsdienstige en culturele verschillen tussen mensen en over zelfkennis. Alan Clay leert in de loop van het verhaal meer over zichzelf dan over Saoedi-Arabië.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Hologram for the King’ zijn goed te volgen voor iemand die regelmatig een Engelstalige tekst leest. Soms lijkt het verhaal ingewikkeld te worden, met name wanneer het gaat over het werk van Alan Clay. Maar Alan denkt en spreekt heel weinig – zo min mogelijk, eigenlijk – met anderen over zijn werk.
Wat taal en lay out betreft is deze roman heel leesbaar. Er zijn heel veel dialogen en elk hoofdstuk kent behoorlijk veel witregels.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De roman ‘A Hologram for the King’ is heel leesbaar geschreven. De taal is niet moeilijk, de alinea’s zijn kort en er zijn veel witregels.
Maar het verhaal maakt vooral dat de roman interessant blijft. Dave Eggers schrijft heel humoristisch en informatief. Een zeer bijzondere combinatie: het verhaal is humoristisch zonder ergens absurd of flauw te worden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Hologram for the King’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Dave Eggers lijkt elke keer een volledig andere roman te schrijven. Sommige van zijn verhalen zijn zeer triest (What Is the What), andere zijn heel informatief (Zeitoun) of verrassend (The Circle) en andere zijn weer humoristisch (zoals ‘A Hologram for the King’). Wat al die romans verbindt is de zeer soepele schrijfstijl van Eggers.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘A Hologram for the King’ is een verhaal met een beperkte hoeveelheid actie. Het lijkt een verhaal te worden waarin helemaal niets gebeurt: de zakenman Alan Clay lijkt geen enkele kans te krijgen om zijn bedrijf in King Abdullah Economic City (KAEC) te promoten. Zijn werk in Saoedi-Arabië bestaat in eerste instantie uit wachten in het hotel en wachten in KAEC. Maar langzamerhand gebeurt er zo nu en dan het een en ander: Alan Clay onderneemt stappen om verder te komen en hij ontmoet een aantal ondernemende figuren. Vanaf dat moment zijn er tamelijk veel bijzondere gebeurtenissen (vooral hilarische).


Tijd:

Het verhaal van ‘A Hologram for the King’ speelt zich af ergens in de jaren 2010-2015. In 2005 gaf Koning Abdullah de opdracht om zijn grootste prestigeobject te laten bouwen: de grote en ultramoderne stad King Abdullah Economic City, ook wel KAEC genoemd (spreek uit: ‘cake’). Het verhaal duurt een aantal weken en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De plaats waar ‘A Hologram for the King’ voornamelijk is gesitueerd, is het Arabische (schierei)land Saoedi-Arabië. Er zijn flashbacks naar de Verenigde Staten, naar plaatsen waar Alan heeft gewerkt en gewoond.
Alan logeert in een hotel in de Saoedische stad Jeddah; vrijwel elke dag reist hij op en neer naar King Abdullah Economic City. Ook onderneemt hij een reis met Yousef en diens vriend naar het buitenhuis van de vader van Yousef, ergens in de bergen van Saoedi-Arabië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Hologram for the King’: zal Alan succesvol zijn in zijn onderneming om zaken te doen met de Saoedische koning Abdullah?


Verteller:

De roman ‘A Hologram for the King’ heeft een auctoriale verteller. Deze vertelt het verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, Alan Clay.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘A Hologram for the King’ is:
• Alan Clay: een 54-jarige zakenman in dienst van een groot Amerikaans IT-bedrijf, ‘Reliant’. Hij begon als veelbelovende verkoper (vooral van fietsen), maar sinds een aantal jaren is hij niet erg succesvol, waardoor hij financieel aan de grond is komen te zitten.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Hologram for the King’ zijn:
• Brad, Cayley en Rachel: jonge collega’s van Alan van Reliant. Zij zijn samen met Alan naar Saoedi-Arabië gegaan voor hun bedrijf;
• Yousef: een ongeveer 20-jarige Saudische taxichauffeur;
• Karim al-Ahmad: een leidinggevende in King Abdullah Economic City (KAEC);
• Mujaddid en Sayed: belangrijke ambtenaren in KAEC;
• Kit Clay: de 20-jarige dochter van Alan;
• Ruby: de ex-vrouw van Alan. Zij scheidden na een huwelijk van ongeveer zes jaar;
• Charlie Fallon: een vroegere buurman van Alan;
• Eric Ingvall: een leidinggevende van Alan in Boston;
• Maha: een secretaresse in KAEC;
• Joe Trivole: een oud-collega van Alan, een succesvol verkoper die Alan veel heeft geleerd over het vak;
• Ron Clay: de vader van Alan. Hij is al jaren weduwnaar en hij leidt een gezond leven op zijn eigen boerderij in New Hampshire, genietend van een goed pensioen;
• Hanne: een Deense consultant in KAEC;
• Terry Wren: een oud-collega van Alan, ook een verkoper;
• Doctor Zahra Hakem: een arts die Alan in het ziekenhuis onderzoekt;
• Hasan: een handelaar in onroerend goed in KAEC;
• Salem: een goede vriend van Yousef;
• Hamza: de conciërge in het zomerhuis van Yousefs vader.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘A Hologram for the King’ is in 2015 verfilmd (met Tom Hanks in de hoofdrol).


Overig:

De roman ‘A Hologram for the King’ stond in 2012 op de shortlist van de prestigieuze Amerikaanse National Book Award.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dave Eggers.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Good Man in Africa van William Boyd
The White Tiger van Aravind Adiga
• The Reluctant Fundamentalist van Mohsin Hamid


Citaat:
By four o’clock they were ready to test the hologram. They got in touch with the London office, the closest Reliant outpost that had the capability to do it, and by five o’clock, just as the shuttle arrived, they had completed two full run-throughs of the twenty-minute holographic presentation. It worked fluidly. It was astounding. One of their colleagues in London appeared to be walking around the stage in their Red Sea tent, could react to live questions, could interact with Rachel or Cayley on the stage. It was the kind of technology that only Reliant had, only Reliant could deliver for a price. Making the prototype in the U.S. had been catastrophically expensive, but they’d found a supplier in Korea who could build the lenses to their specs, at about a fifth of the cost in America, even cheaper if they shopped it out to a Chinese factory. Reliant would make a robust profit on any unit, but more than that, the telepresence technology was part of an overall Reliant juggernaut of baseline telecom abilities, the ability to wire an entire city, and on the higher end, this kind of astonishment. Alan was utterly confident that the presentation, when King Abdullah arrived, would seal the deal quickly. (p.199)

Vragen over het boek:

1. Waarom is het hologram belangrijk voor Alan en zijn collega’s?
2. Hoe is de band tussen Alan en zijn (ex-)vrouw en tussen Alan en zijn dochter?
3. Waarom is Yousef in meerdere opzichten belangrijk voor Alan?
4. Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van het schrijven van fictie (een aantal dagen uit het leven van een fictioneel persoon, Alan Clay) over een niet-fictionele plek en de gebeurtenissen daar (de bouw van King Abdullah Economic City)?
^ Terug naar boven

Comments are closed.