4/5 - (2 stemmen)

A Judgement in Stone

Niveau:
Genre: crime
Thema: different

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1695384690670", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000000911611","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"A%20Judgement%20In%20Stone%20%28ebook%29%2C%20Ruth%20Rendell","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Eunice Parchman killed the Coverdale family because she could not read or write.
There was no real motive and no premeditation. No money was gained and no security. As a result of her crime, Eunice Parchman's disability was made known not to a mere family or a handful of villagers but to the whole country. She accomplished by it nothing but disaster for herself, and all along, somewhere in her strange mind, she knew she would accomplish nothing. And yet, although her companion and partner was mad, Eunice was not. She had the awful practical sanity of the atavistic ape disguised as twentieth-century woman.
Literacy is one of the cornerstones of civilisation. To be illiterate is to be deformed. And the derision that was once directed at the physical freak may, perhaps more justly, descend upon the illiterate. If he or she can live a cautious life among the uneducated, all may be well, for in the country of the purblind the eyeless is not rejected. It was unfortunate for Eunice Parchman, and for them, that the people who employed her and in whose home she lived for ten months were peculiarly literate. Had they been a family of philistines, they might be alive today and Eunice free in her mysterious dark freedom of sensation and instinct and blank absence of the printed word.

They belonged to the upper middle class and they lived a conventional upper-middle-class life in a country house. George Coverdale had a philosophy degree, but since the age of thirty he had been managing director of his late father's company, Tin Box Coverdale, at Stantwich in Suffolk. With his wife and his three children, Peter, Paula, and Melinda, he had occupied a large 1930-ish house on the outskirts of Stantwich until his wife died of cancer when Melinda was twelve.
Two years later, at the wedding of Paula to Brian Caswall, George met Jacqueline Mont. She also had been married before, had divorced her husband for desertion, was then thirty-seven, and had been left with one son. George and Jacqueline fell in love more or less at first sight and were married three months later. George bought a manor house ten miles from Stantwich and went to live there with his bride, with Melinda, and with Giles Mont, Peter Coverdale having at that time been married for three years.

© Penguin Random House Company, 1977

^ Terug naar boven

Algemeen

Eunice Parchman woont zevenenveertig jaar in haar ouderlijk huis. Eerst met haar ouders, daarna met haar vader en tenslotte alleen. Ze doet zo nu en dan wat huishoudelijke klusjes en ze chanteert een aantal mensen in haar omgeving. Maar op zekere dag besluit ze de huishoudster in een groot landhuis te worden. Dat is net iets voor haar: heel hard werken in een heel groot huis. Het enige probleem zou kunnen zijn dat ze niet lezen of schrijven kan.
De Coverdales leiden een prettig leven. Vader George was een weduwnaar met drie oudere kinderen die opnieuw gelukkig werd toen hij Jacqueline Mont trouwde. Jacqueline was een gescheiden vrouw met een puberzoon. De oudste twee kinderen van George wonen elders; ze zijn getrouwd en hebben hun eigen levens. George leidt een familiebedrijf - hij is de directeur van een blikfabriek – en dat doet hij met veel succes. Als hij tijd en geld over heeft, steunt hij mensen in de omgeving, met ideeën, met financiële hulp, met zorg. Het leven lacht hem, zijn vrouw Jacqueline en zijn dochter Melinda en stiefzoon Giles toe. Ook een aantal maanden, waarin Eunice Parchman voor hen werkt.
Eunice Parchman werkt keihard voor de Coverdales. Ze woont bij hen in huis; ze heeft haar eigen kamer, een goed salaris en haar eigen TV. Jacqueline is dolblij met deze sterke vrouw die haar alle werk uit handen neemt.
Maar op een dag ontmoet de stille en stugge Miss Parchman de nog zonderlinger maniakale Joan Smith. En vanaf dat moment gaan er allerlei zaken mis …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ruth Rendell

Jaar van uitgave:
1977

Aantal pagina's:
208

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1970-1980

Plaats van handeling:
UK, voornamelijk het platteland van het graafschap Suffolk

Bijzonderheden:
Een misdaadroman in 25 genummerde hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Het stenen oordeel’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van een echte whydunit, dan moet je ‘A Judgement in Stone’ lezen: de moordenaar ken je al na de eerste alinea – nu de motieven nog.


WAT MOET JE WETEN?

Hoewel ‘A Judgement in Stone’ een misdaadroman over een meervoudige moord is, wordt het verhaal nooit horrorachtig of ultra gewelddadig. Het gaat in dit verhaal – zoals altijd bij Ms Rendell om de redenen waarom iemand een moord pleegt.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘A Judgement in Stone’ zijn niet moeilijk voor iemand die een paar jaar Engelse teksten heeft gelezen. De taal is nauwelijks gedateerd te noemen – toch wel een prestatie voor een verhaal uit 1977.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn vrij kort. Er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van de misdaadroman ‘A Judgement in Stone’ is heel toegankelijk.
En dat geldt zeer zeker ook voor het verhaal. Mrs Rendell is in staat een heel spannend verhaal te schrijven terwijl de moordenaar al vanaf de eerste zin uit het boek bekend is. Door de voornaamste karakters heel minutieus te beschrijven, komen we als lezer alles te weten – niet alleen over de moordenaar, maar vooral ook over de redenen waarom de moorden hebben plaatsgevonden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘A Judgement in Stone’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

Deze zevende standalone-roman van Ruth Rendell, ‘A Judgement in Stone’, is een kenmerkend Rendell-verhaal: je weet al snel (in dit geval: direct) wie de dader is. Maar dat is niet zo belangrijk. Bij Mrs Rendell zul je tevergeefs zoeken naar spectaculaire achtervolgingen of mysterieuze ontsnappingen. Het gaat bij haar altijd om de karakters: karakters die soms eigenaardig, en soms heel gewoon zijn. Maar altijd toch met een zodanige flaw in het karakter waardoor het mogelijk wordt (of waardoor het lijkt of het onvermijdelijk is) dat er moord wordt gepleegd.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘A Judgement in Stone’ is een verhaal met vrij weinig actie. De roman begint met de aankondiging – in de eerste zin – dat een vrouw een heel gezin heeft vermoord. De rest van het verhaal gaat over de manier waarop dat is gebeurd – maar nog meer over de reden waarom dat is gebeurd.
Wat dat betreft – een moord die al gepleegd is verklaren – lijkt de misdaadroman op romans als ‘The Grass Is Singing’ van Doris Lessing, No Tigers in Africa van Norman Silver of ‘The Secret History’ van Donna Tartt. Hoewel het lijkt alsof de spanning uit het verhaal is gehaald door de misdaad al te benoemen is dat niet het geval: deze vroege roman maakt al duidelijk dat Ruth Rendell eerder whydunits dan whodunits schreef.


Tijd:

De misdaadroman ‘A Judgement in Stone’ speelt zich af in de jaren 1970-1980. Er is geen mobiele telefoon of Internet. Dat is jammer voor de slachtoffers: als deze moderne media er wel waren geweest hadden de moorden nooit plaatsgevonden …
Het verhaal speelt zich af over een periode van een aantal maanden en het wordt chronologisch verteld. Wel is er een aantal flashbacks die duidelijk maken waarom Eunice Parchman de vrouw is geworden die zij nu is.


Plaats:

De setting van ‘A Judgement in Stone’ is het denkbeeldige dorpje Greeving, ergens op het platteland van het graafschap Suffolk, in zuidoost Engeland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘A Judgement in Stone’: wat heeft ervoor gezorgd dat Eunice Parchman het gehele gezin Coverdale vermoordde?


Verteller:

De roman ‘A Judgement in Stone’ heeft een auctoriale verteller.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘A Judgement in Stone’ zijn:
• Eunice Parchman: een 47-jarige vrouw die als hoofd van de huishouding bij de familie Coverdale komt te werken. Zij heeft heel haar leven thuis gewoond, waar ze haar ouders verzorgde; eerst haar moeder, later haar vader. Door allerlei omstandigheden heeft ze nooit leren lezen of schrijven. Ze is een Londenaar, maar bij de Coverdales komt ze intern te wonen in een landhuis op het platteland van Suffolk;
• George Coverdale: de 57-jarige directeur van een blikfabriek. Hij heeft een zeer succesvol familiebedrijf waardoor hij met zijn gezin in betrekkelijke weelde kan leven. Mr Coverdale is weduwnaar; hij hertrouwde met de gescheiden dame Jacqueline Mont. Hij heeft drie kinderen; alleen de jongste komt zo nu en dan nog een paar dagen thuis wanneer ze vakantie heeft;
• Jacqueline Coverdale Mont: de 42-jarige echtgenote van George. Zij is gescheiden en ze is de moeder van één zoon (die bij haar in huis woont). Jacqueline is zeer gesteld op het luxe leven dat ze leidt;
• Melinda Coverdale: de jongste dochter van George. Zij studeert Engelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Norfolk; alleen in de weekenden en in de vakanties komt ze nog wel eens een paar dagen thuis;
• Giles Mont: de 17-jarige zoon van Jacqueline. Hij is nogal spiritueel en hij wil daar iets mee doen in zijn leven (zoals bijvoorbeeld een boeddhistische priester in India worden);
• Joan Smith: een 50-jarige vrouw die een winkeltje-postkantoor beheert, samen met haar man. Ze heeft een bewogen leven in Londen achter de rug, maar sinds ze in Greeving woont is ze heel gelovig geworden; ze heeft zich aangesloten bij de sekte van de ‘Epiphany People’.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘A Judgement in Stone’ zijn:
• Paula Caswall Coverdale: de oudste dochter van George. Zij is getrouwd en zij en haar man verwachten hun tweede kind. Ze woont in Londen;
• Brian Caswall: de echtgenoot van Paula;
• Peter Coverdale: de 31-jarige zoon van George. Hij is docent economie aan een universiteit in het noorden van het land;
• Audrey Coverdale: de echtgenote van Peter, hoofd van een bibliotheekdienst;
• Annie Cole: een kennis en buurvrouw van Eunice Parchman in Londen;
• Lord en Lady Royston, Mr en Mrs Jameson-Kerr, Mr en Mrs Cairne: kennissen van de Coverdales;
• Eva Baalham: een nieuwsgierige dorpsgenote die lange tijd voor de Coverdales werkte;
• Geoff Baalham: de achterneef van Eva, een boer die vlak bij de Coverdales woont;
• Mr Archer: de plaatselijke predikant;
• Mr Meadows: een boer, de buurman van de Coverdales;
• Norman Smith: de echtgenoot van Joan. Hij is een beetje een goedzak, die de hele dag het zieltogende winkeltje beheert;
• Jonathan Dexter: het vriendje van Melinda op de universiteit van Norfolk;
• Detective Chief Superintendent William Vetch: een ervaren speurder van Scotland Yard, Londen.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘A Judgement in Stone’ is tweemaal verfilmd.


Overig:

De misdaadroman ‘A Judgement in Stone’ is een standalone roman van Ruth Rendell. De politie speelt in dit verhaal slechts een geringe rol; het verhaal wordt vanuit de karakters van Eunice Parchman, van Joan Smith en van de Coverdales verteld.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ruth Rendell.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Lake of Darkness van Ruth Rendell
• A Mind to Murder van P.D. James
• The Red Room van Nicci French


Citaat:
The glasses, held between Melinda’s finger and thumb, hovered between the two women. Eunice made no move to take them. She was trying to think. What to do, how to get out of it, what desperate measure she could seize on. Puzzled, Melinda let her hand fall, and as she did so, she looked through them from a short distance and saw that they were of plain glass. Her eyes went to Eunice’s flushed face, her blank stare, and pieces of the puzzle, hitherto inexplicable – the way she never read a book, looked at a paper, left a note, got a letter – fell into place.
‘Miss Parchman,’ she said quietly, ‘are you dyslexic?’ (p.148)

Vragen over het boek:

1. Waarom besluit Miss Parchman om huishoudster te worden in een groot landhuis?
2. Analyseer de karakters van George Coverdale en Jacqueline Coverdale Mont.
3. Wat denk je dat er misging met Joan Smith? Maak je antwoord duidelijk aan een tweetal voorbeelden uit de roman.
4. Wat betekent de titel van het boek: ‘A Judgement in Stone’?




^ Terug naar boven

Comments are closed.