A Kiss before Dying

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

His plans had been running so beautifully, so goddamned beautifully, and now she was going to smash them all. Hate erupted and flooded through him, gripping his face with jaw-aching pressure. That was all right though; the lights were out.
And she, she kept on sobbing weakly in the dark, her cheek pressed against his bare chest, her tears and her breath burning hot. He wanted to push her away.
Finally his face relaxed. He put his arm around her and stroked her back. It was warm, or rather his hand was cold; all of him was cold, he discovered; his armpits were creeping with sweat and his legs were quivering the way they always did when things took a crazy turn and caught him helpless and unprepared. He lay still for a moment, waiting for the trembling to subside. With his free hand he drew the blanket up around her shoulders. ‘Crying isn't going to do any good,’ he told her gently.
Obediently, she tried to stop, catching her breath in long choking gasps. She rubbed her eyes with the worn binding of the blanket. ‘It's just ... the holding it in for so long. I've known for days ... weeks. I didn't want to say anything until I was sure ...’
His hand on her back was warmer. ‘No mistake possible?’ He spoke in a whisper, even though the house was empty.
‘No.’
‘How far?’

© Michael Joseph Ltd / Pan, 1970^ Terug naar boven

Algemeen

De hoofdpersoon van de roman is een verwend en naar ventje. Hij ziet voor zichzelf een geweldige toekomst: een mooi huis, een mooie vrouw en rijkdom. Vooral dat laatste. De jonge man groeit op bij zijn ouders in een eenvoudig milieu in een stadje in de staat Massachusetts, waar hij door iedereen wordt bewonderd om zijn knappe uiterlijk. Eerst lijkt hij daar niets mee te kunnen doen: hij moet in dienst en hij vecht tegen de Japanners op een eiland in de Stille Oceaan. Maar als hij terugkomt, probeert hij toch zijn mooie kop te gelde te maken: hij papt aan met een rijke weduwe, die hem flink wat geld geeft. Maar hij wil meer: in ieder geval een jongere, mooiere en rijkere vrouw. Op zoek naar de rijkdom gaat hij eerst maar studeren, ver van zijn woonplaats, op een universiteit in de staat Iowa. En daar ontmoet hij Dorothy.
Dorothy Kingship is (toevallig …) de dochter van een zeer rijke zakenman, die veel koperfabrieken bezit. Ze is stinkend rijk: net wat hij zoekt. Hij maakt met haar kennis en ze krijgen een verhouding. Dorothy is volkomen gek van hem: zo’n charmante, voorkomende en vooral mooie jongeman. Maar dan, na een paar maanden, blijkt dat ze zwanger is. Dat komt zeer ongelegen: de vader van Dorothy ziet hem aankomen, een arme sloeber die zijn rijke dochter heeft bezwangerd. Hij zal iets moeten bedenken om toch een kans te hebben een rijke miljonairsdochter te trouwen. Iets radicaals …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Ira Levin

Jaar van uitgave:
1953

Aantal pagina's:
239

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930 – 1951 (met de nadruk op de laatste twee jaar)

Plaats van handeling:
USA, Massachusetts, Iowa, New York

Bijzonderheden:
Een thriller in 3 delen (getiteld 'Dorothy', 'Ellen', 'Marion', naar de hoofdpersonen), elk deel onderverdeeld in meerdere hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Een kus voor je sterft’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘A Kiss before Dying’ is een spannende thriller die de meeste lezers van dit genre zeker zal aanspreken. Voor de tijd waarin het verhaal geschreven werd (1953) was het een zeer gedurfde roman – er worden moorden gepleegd, de zussen hebben verhoudingen met hun geliefden, één zus raakt ongehuwd zwanger. Het boek is weliswaar een whodunit, maar wie die ‘who’ is blijft heel lang onzeker: de persoon wordt heel lang niet bij name genoemd. De lezer kent al pagina’s lang de dader, maar weet pas tegen het einde van het verhaal wie die moordenaar precies is. Dat maakt ‘A Kiss before Dying’ tot een echte pageturner.


WAT MOET JE WETEN?

De roman speelt zich voornamelijk af in de jaren 1950 en 1951. Er was geen internet of mobiele telefoon: wie iets wilde uitzoeken – zoals bijvoorbeeld de zelfmoord van een persoon – moest meestal persoonlijk naar de plaats delict gaan.
Het verhaal heeft vaak als decor een universiteit. Maar ingewikkeld wordt daar nergens over geschreven. Verder kent de roman een aantal flashbacks over de Tweede Wereldoorlog, maar ook dat zal waarschijnlijk geen belemmering vormen om het verhaal te begrijpen.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden zijn goed te begrijpen in deze roman, die veel actie bevat. Er hoeft over het algemeen ook weinig ingewikkelds te worden uitgelegd: dit is een spannend verhaal dat weinig complicerende factoren kent. Er zijn veel dialogen.
De roman bestaat uit drie delen van min of meer gelijke lengte. Die delen zijn overzichtelijk opgedeeld in korte hoofdstukjes.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘A Kiss before Dying’ is een thriller met in eerste instantie onduidelijke karakters: pas langzamerhand kom je meer te weten over de zussen en over hun geliefden. Samen met Marion – de derde zus – ontdek je pas in een laat stadium wie de moordenaar moet zijn. Dit komt onder andere omdat Levin de hoofdpersoon in deel 1 alleen maar met ‘hij’ aanduidt. In deel 2 wordt de hoofdpersoon genoemd als ‘Gordon’ of ‘Dwight’; maar het kan ook heel goed iemand anders zijn … Dit zorgt voor een enorme suspense in het verhaal.
Maar verder dan het ontmaskeren van de dader gaat het verhaal niet. Of het zou moeten zijn, dat de lezer zich afvraagt hoe zo’n karakter kan ontstaan: een karakter dat gewetenloos moordt wanneer het hem het beste uitkomt.
De taal doet nauwelijks verouderd aan, wat wel bijzonder is bij een boek uit 1953. De woorden zijn niet moeilijk, er zijn veel dialogen. Het enige wat lastig zou kunnen zijn, zijn de soms uitgebreide beschrijvingen.
‘A Kiss before Dying’ is daarmee een boek met een literair niveau C 3a en een taal-(ERK-)niveau B2.

 


Schrijfstijl:

Ira Levin is een heel spannende verteller. Ondanks de tijd (het verhaal stamt al uit 1953) en ondanks de misschien soms gedateerde gebeurtenissen (de Tweede Wereldoorlog is immers allang voorbij) is ‘A Kiss before Dying’ nog steeds heel leesbaar.
‘A Kiss before Dying’ is een speciale thriller, omdat de lezer heel lang in het ongewisse blijft over de identiteit van verschillende (hoofd)karakters uit het verhaal.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het verhaal kent veel actie. De lezer wordt het verhaal ingetrokken zodra duidelijk is wat een agressieve en egoïstische figuur de hoofdpersoon is: vanaf het allereerste begin is duidelijk dat hij bereid is een moord te plegen wanneer hij denkt dat hij er beter van kan worden.


Tijd:

De roman speelt zich af in 1950 en 1951. Er is een aantal flashbacks naar de jaren dertig en veertig, waarin de hoofdpersoon opgroeide en waarin hij de militaire dienst vervulde tijden de Tweede Wereldoorlog.
Het verhaal wordt chronologisch verteld.


Plaats:

Het verhaal begint in de staat Iowa op een universiteit. Vanaf dat punt zijn er flashbacks naar de jeugd van de hoofdpersoon in de jaren dertig en veertig in de staat Massachusetts. Er zijn een paar flashbacks naar de Tweede Wereldoorlog: op een eiland in de Stille Oceaan vermoordde de hoofdpersoon een Japanner.
Deel 2 speelt zich opnieuw af in Iowa, in de buurt van diezelfde universiteit. Het laatste deel speelt zich in en om New York City.


Verhaallijn:

De belangrijkste verhaallijn is die van de anonieme hoofdpersoon, die rijkdom wil vergaren door een steenrijke jonge vrouw te trouwen. Als dat leidt tot misdaden, wordt duidelijk welke kant deze thriller opgaat: wie is die moordenaar eigenlijk?


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Het verhaal gaat in elk van de drie delen over een zus en haar (mogelijke) moordenaar. De verteller weet uiteraard wie de moordenaar is, maar de lezer moet heel lang in het ongewisse blijven, omdat de hoofdpersoon heel lang niet bij name genoemd wordt.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdpersonen in de roman zijn:
• De moordenaar: de niet bij naam genoemde geliefde van de zussen Dorothy, Ellen en Marion Kingship;
• Dorothy Kingship: de hoofdpersoon in deel 1, studente aan een universiteit in Iowa;
• Ellen Kingship: de hoofdpersoon in deel 2. Zij onderzoekt de dood van haar zus in Iowa;
• Marion Kingship: de hoofdpersoon in deel 3. Zij is afgestudeerd, ze kan haar vader opvolgen als directeur van het koperbedrijf. Ze woont in New York.


Bijfiguren:

Er is een aantal bijfiguren in deze roman, die vaak alleen maar in één van de drie delen meespelen:
• De moeder van de moordenaar;
• Mr. Kingship: de vader van de drie dochters;
• Dwight Powell: een politieman; hij is bevriend met Ellen:
• Gordon Gant: een studiegenoot van Ellen.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het boek is twee keer verfilmd: in 1956 met Robert Wagner en Vivian Leigh en in 1991 met Matt Dillon en Sean Young in de hoofdrollen.


Overig:

De thriller ‘A Kiss before Dying’  werd bekroond met de Edgar Award voor beste debuutroman.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Ira Levin.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Marathon Man van William Goldman
• Not in the Flesh van Ruth Rendell
• The Finder van Colin Harrison


Citaat:
I got away with murder, he would think. Once he whispered it aloud: ‘I got away with murder!’ so what if he wasn’t rich yet. Hell, he was only twenty-four. (p.77)

Vragen over het boek:

1. In welk opzicht (In welke opzichten) verschilt ‘A Kiss before Dying’ van een ‘gewoon’ misdaadverhaal?
2. De drie delen hebben de namen van drie vrouwelijke hoofdpersonen: Dorothy, Ellen en Marion. Vind je dat een goede keuze, of heb je een betere suggestie voor de titels van deze delen? Waarom vind je dat?
3. Welk beeld geeft deze misdaadroman van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt? Geef een fragment uit de roman waaruit dit beeld duidelijk wordt.
4. Wat vind je van het eind van het verhaal? Welke aspecten van het einde van de roman vond je het meest opvallend en waarom vond je dat?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply