FANTASY:
4/5 - (1 stemmen)

A Series of Unfortunate Events (Book IV) – The Miserable Mill

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: work

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691837920578", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004002941701","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Series%20Of%20Unfortunate%20Events%20Box%3A%20The%20Co%2C%20Lemo...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

Sometime during your life – in fact, very soon – you may find yourself reading a book, and you may notice that a book's first sentence can often tell you what sort of story your book contains. For instance, a book that began with the sentence ‘Once upon a time there was a family of cunning little chipmunks who lived in a hollow tree’ would probably contain a story full of talking animals who get into all sorts of mischief. A book that began with the sentence ‘Emily sat down and looked at the stack of blueberry pancakes her mother had prepared for her, but she was too nervous about Camp Timbertops to eat a bite’ would probably contain a story full of giggly girls who have a grand old time. And a book that began with the sentence ‘Gary smelled the leather of his brand-new catcher's mitt and waited impatiently for his best friend Larry to come around the corner’ would probably contain a story full of sweaty boys who win some sort of trophy. And if you liked mischief, a grand old time, or trophies, you would know which book to read, and you could throw the rest of them away.
But this book begins with the sentence ‘The Baudelaire orphans looked out the grimy window of the train and gazed at the gloomy blackness of the Finite Forest, wondering if their lives would ever get any better,’ and you should be able to tell that the story that follows will be very different from the story of Gary or Emily or the family of cunning little chipmunks.

© HarperCollins, 2000

^ Terug naar boven

Algemeen

'The Miserable Mill', deel IV van 'A Series of Unfortunate Events' begint niet al te vervelend: Mr. Poe heeft voor de weeskinderen onderdak gevonden op een houtzagerij. De notaris brengt hen via The Finite Forest naar het dorpje Paltryville waar de houtfabriek staat. Ze vinden al snel het grootste bedrijf van het dorp, de Lucky Smells Lumbermill. Vreemd genoeg heeft het gebouw de vorm van een oog. En een oog is immers ook de tatoeage op het been van Count Olaf …
Maar gelukkig is Count Olaf er niet. De drie siblings worden verwelkomd met een briefje waarin staat dat ze een slaapplaats kunnen krijgen, zodat ze de volgende ochtend fris en fanatiek aan het werk kunnen gaan in de houtzagerij. Maar Mr. Poe heeft nooit iets gezegd over hard werken op een houtfabriek …
De volgende ochtend blijkt dat ze hard aan de slag moeten voor de voorman, Foreman Flacutono, een harde opzichter die zegt dat hij in opdracht van zijn baas handelt. De leiding van de fabriek blijkt uit twee personen te bestaan: de goeiige maar hulpeloze Charles en de keiharde Sir. En dan laat Foreman Flacutono tot overmaat van ramp ook nog die arme Klaus struikelen zodat zijn bril stuk valt. Als Klaus terugkomt van de bedrijfsarts, Dr. Orwell, waar hij zijn ogen heeft laten controleren, blijkt dat hij zijn geheugen kwijt is. Als de drie kinderen voor een tweede keer naar de bedrijfsarts gaan, maken ze daar kennis met diens assistente, Shirley. En laat die ‘Shirley’ nu wel heel erg veel op Count Olaf lijken.
Helaas wordt dit ook weer een verhaal met een dodelijke afloop …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Lemony Snicket

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
194

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
een fantasietijd

Plaats van handeling:
een fantasieplaats

Bijzonderheden:
‘The Miserable Mill’ is het vierde deel uit een dertiendelige serie van in totaal 3387 pagina’s.
De serie ‘A Series of Unfortunate Events’ bestaat uit:
1 ‘The Bad Beginning’ (1999)
2 ‘The Reptile Room’ (1999)
3 ‘The Wide Window’ (2000)
4 ‘The Miserable Mill’ (2000)
5 ‘The Austere Academy’ (2000)
6 ‘The Ersatz Elevator’ (2001)
7 ‘The Vile Village’ (2001)
8 ‘The Hostile Hospital’ (2001)
9 ‘The Carnivorous Carnival’ (2002)
10 ‘The Slippery Slope’ (2003)
11 ‘The Grim Grotto’ (2004)
12 ‘The Penultimate Peril’ (2005)
13 ‘The End’ (2006)

In het Nederlands heet het boek ‘Ellendige avonturen IV: De helse houtzagerij’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van fantasy die regelmatig flink uit de bocht giert dan is dit net een boek voor jou. Ook moet je houden van ietwat melige verhalen.
Wat leuk is voor veel lezers is de hilarische manier waarop Snicket zijn verhaal vertelt. Als je dit soort humor leuk vindt, dan heb je meer dan 3000 (!) pagina’s plezier. Lemony Snicket speelt met taal en met literaire stijlen.


WAT MOET JE WETEN?

Het zou mooi zijn als je al iets van sprookjes afweet. Dan weet je wat je verwachten kunt. En omdat je verwachting juist niet uitkomt (geen happy endings), is dit zo’n origineel verhaal.
Dit deel gaat over werken in een houtfabriek, gehypnotiseerd worden en over ellende. Veel ellende …




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is uitgebreid, maar goed te volgen. Moeilijke woorden worden keurig door Mr. Snicket uitgelegd (assiduous, diligent, midget, revolting).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn soms lang, maar nooit erg ingewikkeld.
The Miserable Mill is een sprookje, maar dan wel een sprookje zonder ‘They lived happily ever after’… Toch maakte het sprookjesachtige dat dit een boek op niveau A 2a is: er is een duidelijk verschil tussen goed en kwaad en tussen slim en dom. Je ziet de problemen al van ver aankomen, maar toch loopt iedereen er telkens weer in. Het interessante is dat Lemony Snicket heel veel verklapt en heel veel leed aankondigt. Op zo’n manier dat het verhaal – al hoe triest ook – bijzonder humoristisch is. Maar de taal is wel heel veelzijdig en soms moeilijk. Door het rijke vocabulaire dat uitgebreid wordt uitgelegd is dit een boek op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

Je moet ironie begrijpen om het verhaal op waarde te schatten. Lemony Snicket lardeert zijn boek ermee. Zie bijvoorbeeld de eerste twee alinea’s van het boek (hierboven).



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

The Miserable Mill is een boek met veel spanning. Vrijwel elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, en dat geldt ook voor elk deel van de serie (ophouden voordat je alle dertien delen hebt gelezen is dus ook geen optie …).


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms vertellen karakters iets over wat er vroeger gebeurd is. Dat geldt trouwens ook voor de schrijver, die het verhaal soms onderbreekt om te vertellen dat er al eerder iets vreselijks gebeurd is.


Plaats:

De roman speelt zich in een denkbeeldige wereld (die overigens veel op de Verenigde Staten lijkt). Dit vierde deel speelt zich volledig af in het dorpje Paltryville en dan voornamelijk in de houtzagerij.


Verhaallijn:

De verhaallijnen zijn simpel: het gaat er uiteindelijk om of de Baudelaire siblings hun geluk (en misschien zelfs hun ouders) zullen vinden. Misschien is er rust te vinden in het rustige dorp waar de kinderen kunnen logeren op een houtzagerij. Ze houden hoop. Zij wel …


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Snicket vertelt het verhaal, maar soms onderbreekt hij het verhaal om delen van zijn eigen – al even ellendige – levensverhaal te vertellen.
Elke lezer van niveau A 2b zal dit verhaal wel kunnen begrijpen. Waarderen is iets anders: dat hangt af van het gevoel voor humor (en/of het begrijpen van ironie) van de lezer.




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in The Miserable Mill zijn:
De drie Baudelaire-kinderen:
• Violet Baudelaire (14): zij bedenkt altijd alle slimme plannen;
• Klaus Baudelaire (12): hij kan alles lezen en begrijpen;
• Sunny Baudelaire (1, ongeveer): zij kan alles bijten met haar vier tanden.
En een ander hoofdkarakter. De echte ‘bad guy’:
• Count Olaf: de slechterik van de verhalen. De rest van de wereld vertrouwt Count Olaf meestal meer dan de kinderen. Count Olaf weet zich altijd behoorlijk goed te vermommen (met name Mr. Poe herkent hem maar heel zelden).


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in The Miserable Mill zijn:
• Mr. Poe: een vriend van de familie Baudelaire. Hij heeft – na de dood van de ouders van de Baudelaires – de zorg over de drie kinderen;
• Phil: een werknemer in de houtzagerij;
• Foreman Flacutono: de voorman in de fabriek;
• Sir: een baas van de fabriek:
• Charles: een baas van de fabriek:
• Dr. Georgina Orwell: de bedrijfsarts van de fabriek;
• Shirley: de secretaresse van de fabriek.
De verhoudingen liggen duidelijk. Wij weten als lezer wie te vertrouwen is en wie niet. Voor de bewoners van deze vreemde wereld is dat niet altijd even duidelijk.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het boek is verfilmd als Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events. Daarin zijn verhalen uit meerdere boeken gecombineerd. De hoofdrol wordt gespeeld door Jim Carrey (als Count Olaf). Verder zijn er bijvoorbeeld rollen voor Meryl Streep, Jude Law en Billy Connolly.
Denk erom: de film gaat anders (echt: heel anders …) dan het boek (of de boeken).


Overig:

The Miserable Mill (evenals elk ander deel uit A Series of Unfortunate Events) is afwijkend van alle andere boeken die je waarschijnlijk ooit gelezen hebt. Sommige lezers zullen het niks vinden (maar dat merk je al na 1 of 2 bladzijden), andere lezers zullen ervan smullen. Lemony Snicket heeft de gek met literatuur, met sprookjes, met volwassenen, met tijd en plaats.
O ja, en wat happy endings betreft … Je bent gewaarschuwd.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lemony Snicket.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Austere Academy van Lemony Snicket
• Artemis Fowl and the Eternity Code van Eoin Colfer
• The Lion, the Witch and the Wardrobe van C.S. Lewis


Citaat:
As we have discussed previously, a book’s first sentence can often tell you what sort of story the book contains. This book, you will remember, began with the sentence ‘The Baudelaire orphans looked out the grimy window of the train and gazed at the gloomy blackness of the Finite Forest, wondering if their lives would ever get any better,’ and the story has certainly been as wretched and hopeless as the first sentence promised it would be. (p.141)

Vragen over het boek:

1. Waarom heeft Mr. Poe niet meer tijd voor zijn protegees?
2. Welke rol speelt Foreman Flacutono in dit geheel?
3. Hoe komt het dat Klaus zijn geheugen kwijtraakt en wat is de bedoeling van dat alles?
4. Hoe probeert Count Olaf in dit verhaal de Baudelaires in zijn klauwen te krijgen?




^ Terug naar boven

Comments are closed.