A Series of Unfortunate Events (Book I) – The Bad Beginning

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: family matters

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

If you are interested in stories with happy endings, you would be better off reading some other book. In this book, not only is there no happy ending, there is no happy beginning and very few happy things in the middle. This is because not very many happy things happened in the lives of the three Baudelaire youngsters. Violet, Klaus, and Sunny Baudelaire were intelligent children, and they were charming, and resourceful, and had pleasant facial features, but they were extremely unlucky, and most everything that happened to them was rife with misfortune, misery, and despair. I'm sorry to tell you this, but that is how the story goes.

© HarperCollins, 1999^ Terug naar boven

Algemeen

'The Bad Beginning', deel I van 'A Series of Unfortunate Events' is alles wat de titel van het deel en van de serie voorspelt: een slecht begin, een naar tussenstuk en een vreselijk einde, heel veel ongelukkige gebeurtenissen. Kortom, een 13-delige serie met niets dan dood en verderf, ellende en verdriet. Maar desondanks genieten voor de liefhebber …
Zo horen we in deel I dat de ouders van de drie hoofdpersonen, de ‘Baudelaire siblings’ – Violet, 14, Klaus, 12, en Sunny (1?) Baudelaire zijn omgekomen bij een brand die het huis van de zeer rijke familie vernietigde. Mr. Poe, een soort advocaat en boekhouder van de familie, kondigt het slechte nieuws aan: ‘It’s a nice day,’ Violet said. ‘Yes, it is a nice day. I’m afraid I have some very bad news for you children.’
De arme weesjes worden geadopteerd door Count Olaf, de onbetrouwbaarste schurk van de hele 13-delige serie. Iedereen – behalve Mr. Poe – voorvoelt dat het slecht zal aflopen met de kinderen. Gelukkig zijn zij optimistisch en slim en weten ze uit de klauwen van Count Olaf te blijven. Tenminste, tot aan het eind van deel I …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
A2

Schrijver:
Lemony Snicket

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
167

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
een fantasietijd

Plaats van handeling:
een fantasieplaats

Bijzonderheden:
'The Bad Beginning' is het eerste deel uit een dertiendelige serie van in totaal 3387 pagina’s.
De serie 'A Series of Unfortunate Events' bestaat uit:
1 'The Bad Beginning' (1999)
2 'The Reptile Room' (1999)
3 'The Wide Window' (2000)
4 'The Miserable Mill' (2000)
5 'The Austere Academy' (2000)
6 'The Ersatz Elevator' (2001)
7 'The Vile Village' (2001)
8 'The Hostile Hospital' (2001)
9 'The Carnivorous Carnival' (2002)
10 'The Slippery Slope' (2003)
11 'The Grim Grotto' (2004)
12 'The Penultimate Peril' (2005)
13 'The End' (2006)

In het Nederlands heet het boek ‘Ellendige avonturen I: Het bittere begin’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van fantasy die regelmatig flink uit de bocht giert is dit net een boek voor jou. Ook moet je houden van ietwat melige verhalen.
Wat leuk is voor veel lezers is de hilarische manier waarop Snicket zijn verhaal vertelt. Je moet ervan houden, en als dat zo is, dan heb je meer dan 3000 (!) pagina’s plezier. Lemony Snicket speelt met taal en met literaire stijlen.


WAT MOET JE WETEN?

Het zou mooi zijn als je al veel sprookjes kent. Dan weet je wat je verwachten kunt. En omdat je verwachting juist niet uitkomt (geen happy endings), is dit zo’n origineel verhaal.
Culturele kennis: hoe gaan sprookjes meestal? Letterkundige kennis: wat is een tragedie, wat is ironie, een protagonist? Je kunt hier heel wat leren.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is uitgebreid, maar goed te volgen. Moeilijke woorden worden keurig door Mr. Snicket uitgelegd.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinsconstructies zijn soms lang, maar nooit erg ingewikkeld.
The Bad Beginning is een sprookje, maar dan wel een sprookje zonder ‘They lived happily ever after’… Toch maakte het sprookjesachtige dat dit een boek op niveau A 2c is: het verhaal zit vol met goeie- en slechteriken, er zijn gevaarlijke dieren, er wordt gereden, gevlogen en gevaren, de hoofdpersonen zijn kinderen, die veel rondreizen.
Het taalniveau (ERK) is iets ingewikkelder. Lemony Snicket gebruikt zo nu en dan literaire begrippen (irony, character, tragedy) die hij gelukkig allemaal uitgebreid uitlegt. Er valt veel te leren. Door het rijke vocabulaire dat uitgebreid wordt uitgelegd is dit een boek op taalniveau A2.


Schrijfstijl:

De lezer moet ironie begrijpen om het verhaal op waarde te schatten. Lemony Snicket lardeert zijn boek ermee. Zo begint alle ellende al in de eerste regels van deel I: ‘If you are interested in stories with happy endings, you would be better off reading some other book. In this book, not only is there no happy ending, there is no happy beginning and very few happy things in the middle.’ Dus de lezer weet wat hij/zij verwachten kan.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het is een boek met veel spanning. Vrijwel elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger, en dat geldt ook voor elk deel van de serie (ophouden voordat je alle dertien delen hebt gelezen is dus ook geen optie …).


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Soms vertellen karakters iets over wat er vroeger gebeurd is. Dat geldt trouwens ook voor de schrijver, die het verhaal soms onderbreekt om te vertellen dat er al eerder iets vreselijks op die plaats of met die persoon gebeurd is.


Plaats:

De roman speelt zich in een denkbeeldige wereld (die overigens veel op de Verenigde Staten lijkt).


Verhaallijn:

De verhaallijnen zijn simpel: het gaat er uiteindelijk om of de Baudelaire siblings hun geluk (en misschien zelfs hun ouders) zullen vinden. Ze houden hoop. Zij wel …


Verteller:

Er is een alwetende verteller. Snicket vertelt het verhaal, maar soms onderbreekt hij het verhaal om delen van zijn eigen – al even ellendige – levensverhaal te vertellen.
Elke lezer van niveau A 2c zal dit verhaal wel kunnen begrijpen. Waarderen is iets anders: dat hangt af van het gevoel voor humor (en/of het begrijpen van ironie) van de lezer.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in The Bad Beginning zijn:
De drie Baudelaire-kinderen:
• Violet Baudelaire (14): zij bedenkt altijd alle slimme plannen;
• Klaus Baudelaire (12): hij kan alles lezen en begrijpen;
• Sunny Baudelaire (1, ongeveer): zij kan alles bijten met haar vier tanden.
En een ander hoofdkarakter. De echte ‘bad guy’:
• Count Olaf: de slechterik van de verhalen. De rest van de wereld vertrouwt Count Olaf meestal meer dan de kinderen.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in The Bad Beginning zijn:
• Mr. Poe: een vriend van de familie Baudelaire. Hij heeft – na de dood van de ouders van de Baudelaires – de zorg over de drie kinderen;
• Justice Strauss: een rechter van de Hoge Raad. Zij woont naast Count Olaf.

De verhoudingen liggen duidelijk. Wij weten als lezer wie te vertrouwen is en wie niet. Voor de bewoners van deze vreemde wereld is dat niet altijd even duidelijk.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Het boek is verfilmd als Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events. Daarin zijn verhalen uit meerdere boeken gecombineerd. De hoofdrol wordt gespeeld door Jim Carrey (als Count Olaf). Verder zijn er bijvoorbeeld rollen voor Meryl Streep, Jude Law en Billy Connolly.
Denk erom: de film gaat anders (echt: heel anders …) dan het boek (of de boeken).


Overig:

The Bad Beginning en de andere boeken uit A Series of Unfortunate Events is afwijkend van alle andere boeken die je waarschijnlijk ooit gelezen hebt. Sommige lezers zullen het niks vinden (maar dat merk je al na 1 of 2 bladzijden), andere lezers zullen ervan smullen. Lemony Snicket heeft de gek met literatuur, met sprookjes, met volwassenen, met tijd en plaats.
O ja, en met happy endings …Je bent gewaarschuwd.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Lemony Snicket.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Reptile Room van Lemony Snicket
• Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Carroll
• The Wizard of Oz van L. Frank Baum


Citaat:
Then they went to their room and crowded together on the one bed, reading intently and happily. Figuratively, they escaped from Count Olaf and their miserable existence. They did not literally escape, because they were still in his house and vulnerable to Olaf’s evil in loco parentis ways. (p.69)

Vragen over het boek:

1. (Her)lees de eerste alinea van het boek (deel I van An Unfortunate Series of Events). Geef een voorbeeld van een ‘no happy ending’ uit het begin, uit het midden en van het einde van het boek.
2. In wel opzicht lijkt The Bad Beginning op een sprookje? In welk opzicht wijkt het ervan af?
3. Kies een belangrijk karakter uit het boek (maar niet een van de Baudelaire siblings of Count Olaf): bijvoorbeeld Justice Strauss of Mr. Poe. Beschrijf hun karakter en vertel welke invloed zij hebben op het verloop van het verhaal.
4. Waarom is het toneelstuk The Marvelous Marriage belangrijk voor het verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.