3/5 - (1 stemmen)

A Song of Ice and Fire (Book II) – A Clash of Kings

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: power

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1692458143453", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"30206234","familyId":"30206234","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Game%20Of%20Thrones%20Boxed%20Set%20Books%201%20to%205%2C%20george...","linkSubId":""};

SNEL NAAR...





Het begin!

The comet's tail spread across the dawn, a red slash that bled above the crags of Dragonstone like a wound in the pink and purple sky.
The maester stood on the windswept balcony outside his chambers. It was here the ravens came, after long flight. Their droppings speckled the gargoyles that rose twelve feet tall on either side of him, a hellhound and a wyvern, two of the thousand that brooded over the walls of the ancient fortress. When first he came to Dragonstone, the army of stone grotesques had made him uneasy, but as the years passed he had grown used to them. Now he thought of them as old friends. The three of them watched the sky together with foreboding.
The maester did not believe in omens. And yet... old as he was, Cressen had never seen a comet half so bright, nor yet that color, that terrible color, the color of blood and flame and sunsets. He wondered if his gargoyles had ever seen its like. They had been here so much longer than he had, and would still be here long after he was gone. If stone tongues could speak ...
Such folly. He leaned against the battlement, the sea crashing beneath him, the black stone rough beneath his fingers. Talking gargoyles and prophecies in the sky. I am an old done man, grown giddy as a child again. Had a lifetime's hard-won wisdom fled him along with his health and strength? He was a maester, trained and chained in the great Citadel of Oldtown. What had he come to, when superstition filled his head as if he were an ignorant fieldhand?

© Penguin Random House Company / Bantam Books, 2011

^ Terug naar boven

Algemeen

De strijd verplaatst zich naar meerdere fronten. De jongere garde beheerst nu een paar koninkrijken: Robb Stark voert strijd rond Winterfell in het noorden, Joffrey Baratheon-Lannister regeert met harde en onbeheerste hand in King’s Landing en Daenerys Targaryen is de koningin over het water. Jon Stark is nog altijd bij de wacht op The Wall, Arya en Sansa Stark zijn op de vlucht voor de Lannisters. De oudere garde strijdt mee: Cersei Baratheon-Lannister probeert haar zoon op de troon te adviseren; Tyrion Lannister bestuurt King’s Landing als de King’s (Joffrey’s) Hand; Catelyn Stark-Tully reist heen en weer tussen haar vaders kasteel en het leger van haar zoon Robb. Alleen Jaime Lannister is voorlopig onschadelijk: hij zit in de gevangenis te wachten tot hij wordt vrijgekocht.
Maar andere op macht beluste figuren liggen op de loer. Stannis en Renly Barantheon willen elk de troon van hun vermoorde broer Robert overnemen. Theon Greyjoy heeft na een opleiding op Winterfell het plan opgevat om zichzelf als Lord of the Iron Islands ook aan te melden als troonopvolger. In King’s Landing strijden de intriganten Grand Master Pycelle, Lord Petyr Baelish (‘Littlefinger’), Lord Janos Slynt en Varys om de gunst van hun zwakke koning Joffrey Baratheon-Lannister. En dan is er nog de adviseur van Stannis Baratheon, Lady Melissandre of Asshai, the Red Woman, the Priestess of R’hllor, die zowel Koning Stannis als zijn vrouw in haar macht heeft.
Terwijl Lord Renly Baratheon over land en Lord Stannis Baratheon over zee naar King’s Landing optrekken, zijn elders de volkeren over het water onder de indruk van de nieuwe Dragon Queen, Daenerys Targaryen, die drie jonge draken met zich meedraagt.
Het rijk van de Seven Kingdoms is in oorlog. En behalve Jon Stark en de zijnen heeft vrijwel niemand door dat misschien wel de grootste dreiging van achter de Wall komt, vanuit de plek waar de Others (de doden die teruggekomen zijn) zich samen met ander gespuis (‘wildlings’) verzamelen om over de Wall te trekken, op weg naar de Seven Kingdoms.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
George R.R. Martin

Jaar van uitgave:
1999

Aantal pagina's:
1010

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Fantasietijd

Plaats van handeling:
Fantasieplaats

Bijzonderheden:
Deel 2 uit een 5-delige serie: elk van de – heel – veel hoofdstukken heeft de naam van de hoofdpersoon van dat hoofdstuk als titel.
Zie Book I van de serie: ‘A Song of Fire and Ice’, ‘A Game of Thrones’.
In het Nederlands heet het boek ‘De strijd der koningen’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Opnieuw een deel met meer dan 70 hoofdstukken en meer dan tien hoofdpersonages en meer dan 100 minor characters: dat is deel II van ‘A Song of Ice and Fire’. Dit deel is wel meer dan 150 pagina’s meer dan deel I: 1010 bladzijden in totaal. Maar wie deel I heeft volbracht zal zeker ook aan II willen beginnen: opnieuw een sage vol fantasy, romantiek, geweld en suspense.


WAT MOET JE WETEN?

Het boek doet niet echt een beroep op algemene kennis. Het gaat behalve over een specifieke denkbeeldige tijd en plaats ook over goed en kwaad, over vriendschap en bedrog, over heldendom en lafheid.
Specifieke culturele en literaire kennis is belangrijk voor het waarderen van dit boek. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld die sterk lijkt op de Europese middeleeuwen. Het gaat over ridders, koninkrijken, zwaarden, paarden, burchten, toernooien, hoofse liefde, horigheid  en vleierijen.
Qua literair werk lijkt de roman op ridderverhalen zoals die van King Arthur en Robin Hood.




^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet echt moeilijk, op een flink aantal oude of middeleeuws aandoende woorden na (‘maester’, ‘wyvern’, ‘craven’, ‘slattern’, enz., enz.). De lezer die zich deze woorden in de loop van het verhaal kan eigen maken, zal verder weinig problemen met betrekking tot het vocabulaire ondervinden.
In sommige alinea’s wordt veel uitgelegd en die alinea’s kunnen lastig zijn. Maar alle hoofdstukken zijn zeer toegankelijk door de vele dialogen en door de actie.


DE TAAL EN HET VERHAAL

A Clash of Kings’ gaat verder waar A Game of Thrones stopte. Er zijn veel doden gevallen in deel I (ook belangrijke karakters), en in deel II komen er weer nieuwe karakters bij. Die nieuwe karakters zullen echter niet voor veel verwarring zorgen: het is duidelijk dat dit een serie over een aantal rijken is: het gaat vaak meer over de instandhouding van het rijk (en de dynastie) dan om het in leven houden van een karakter.
Opvallend zijn de rollen voor de ultieme slechteriken: het lijkt alsof het kwaad het gemakkelijkst aan de leiding kan blijven in deze van bloed en corruptie doordrenkte wereld. Het maakt de roman overigens wel oprechter.
Het taal-(ERK-)niveau is vanwege de vaak specialistische taal niveau B2. Het literaire niveau is complex vanwege de vele karakters, de meerdere plaatsen van handeling en de talloze subplots. Vandaar dat het literaire niveau C 5b is.


Schrijfstijl:

Mr. Martin schrijft in een boeiende stijl. Hij weet de lezer geïnteresseerd te houden, zelfs na 1010 bladzijden is het verhaal nog spannend.



^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman is een epos, een epische fantasy-vertelling. Het boek vertelt tientallen verhalen – misschien wel honderd, als je alle zijverhalen meerekent – over een onbekende wereld met niet-bestaande karakters en plaatsen en landen; desalniettemin komt het op de lezer over alsof dit een verhaal is over een land als Groot-Brittannië: de namen doen soms middeleeuws Engels aan (zowel Old English/Saxon – als Middle English), zowel de namen van de karakters als die van de plaatsen en rijken; zelfs de vorm van het rijk lijkt op die van het Britse eilandrijk.
‘A Clash of Kings’ is een verhaal vol actie. De kritische lezer zou verwachten dat deze vele verhalen zouden kunnen leiden tot verwarring en tot saaiheid, maar niets is minder waar: omdat Martin een negental karakters in hun eigen hoofdstukken opeenvolgend aan het woord laat, wordt de lezer telkens opnieuw een (vervolg)verhaal ingezogen.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld; de roman beslaat een periode van meer dan een jaar. Er zijn de nodige flashbacks om duidelijk te maken wat de personages en de ‘Houses’ met elkaar te maken hebben en waar de vijandschappen en vriendschappen hun oorsprong vinden.


Plaats:

De roman speelt zich af in een fantasieland, dat een beetje lijkt op het eilandenrijk waaruit Groot-Brittannië bestaat.


Verhaallijn:

Er zijn veel verhaallijnen. De belangrijkste verhaallijn is ‘the game of thrones’: welke familie van de zeven koninkrijken krijgt door strijd en manipulatie de leiding over het volledige rijk?
Behalve deze verhaallijn zijn er veel andere verhaallijnen. Zo is er het verhaal van de bastaardzoon van Eddard Stark, Jon Snow, die wel een leider van het House Stark zou kunnen (en willen) zijn, maar die het formeel niet kan worden omdat hij een ‘onechte’ (‘bastard’) zoon is.
Er is het verhaal van de ‘dwerg’ Tyrion Lannister, die ook de capaciteiten heeft om het House Lannister te leiden, maar die dat niet kan vanwege zijn korte en mismaakte gestalte.
Als laatste voorbeeld is er het verhaal van Daenerys Targaryen. Haar vader, de koning van het rijk, en haar familie werden vermoord tijdens de machtsstrijd die plaatsvond vóór het begin van dit boek. Zij leidt in dit deel haar nieuwe volk, de  Dothraki, samen met haar kersverse man, Khal Drogo.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit veel (9) perspectieven: elk hoofdstuk heeft als titel de naam van het hoofdpersonage. Die hoofdpersonages zijn:
• Bran (House of Stark);
• Catelyn (House of Stark);
• Daenerys (House of Targaryen);
• Jon (House of Stark);
• Arya (House of Stark);
• Tyrion (House of Lannister);
• Sansa (House of Stark).
Nieuwe vertellers in deel II zijn:
• Ser Davos Seaworth, adviseur van de vorsten van Dragonstone (the Narrow Sea);
• Theon Greyjoy (House Greyjoy, een koninklijke familie van een eilandenrijk).




^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

A Clash of Kings’ kent – net als de andere delen uit de serie – heel veel karakters: meer dan 20 personages per ‘House’, waarbij er acht ‘Houses’ zijn. De hoofdpersonages zijn:
• Lady Catelyn (Cat) (House of Tully);
• Haar zoon Robb (House of Stark);
• Haar dochter Sansa (House of Stark);
• Haar dochter Arya (House of Stark);
• Haar zoon Brandon (Bran) (House of Stark);
• De zoon van Eddard, Jon Snow, de ‘bastaardzoon’ (House of Stark);
• Queen Daenerys (Daenerys Stormborn) (House of Targaryen);
• Tyrion (‘ the Imp’), de dwerg, broer van Queen Cersei en Ser Jaime (House of Lannister);
• Jaime Lannister, de broer van Queen Cersei;
• Stannis en Renly Baratheon, twee broers en troonopvolgers van Dragonstone;
• Theon Greyjoy: Lord of the Iron Islands;
• Grand Master Pycelle, Lord Petyr Baelish (‘Littlefinger’), Lord Janos Slynt en Varys: raadgevers van de jonge koning Joffrey Baratheon-Lannister;
• Lady Melissandre of Asshai, the Red Woman, the Priestess of R’hllor;
• Ser Davos Seaworth, adviseur van de vorsten van Dragonstone (the Narrow Sea).


Bijfiguren:

Er zijn zo’n 20 tot 30 personages per ‘House’ in dit deel van de serie. Een House is een adellijk geslacht dat koningen, koninginnen of andere belangrijke edellieden voortbrengt. De Houses zijn:
• House Baratheon-Lannister: het geslacht van King Robert Baratheon (de koning van alle zeven rijken) gekoppeld aan de Lannisters, met als hoofdstad King’s Landing;
• House Stark: het geslacht van Eddard (de koningen uit het noorden);
• House Baratheon: de koningen uit het oosten, met als hoofdstad Dragonstone;
• House Arryn: een oud koningsgeslacht, verwant aan andere koningen;
• House Tully: een adellijk geslacht, het geslacht van Lady Catelyn;
• House Tyrell: een adellijk geslacht met veel stewards van de koning;
• House Greyjoy: een adellijk geslacht;
• House Martell: een adellijk geslacht van prinsen;
• House Targaryen: het eeuwenoude geslacht van koningen dat door King Robert Baratheon van de troon werd gestoten.





^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

A Clash of Kings’ is met zeer veel succes verfilmd voor TV (HBO).


Overig:

Dit is het tweede deel uit de serie ‘A Song of Ice and Fire’. De serie zal uiteindelijk uit 7 delen bestaan, maar het is onduidelijk of de schrijver zijn belofte kan nakomen. De complexiteit van de verhalen maakt dat een enorme opgave.



^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over George R.R. Martin.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Storm of Swords van George R.R. Martin
• The Two Towers (The Lord of the Rings, Part II) van J.R.R. Tolkien
• A Wizard of Earthsea (The Wizard of Earthsea-Quartet) van Ursula Le Guin


Citaat:
Viserys, was her first thought the next time she paused, but a second glance told her otherwise. The man had her brother’s hair, but he was taller, and his eyes were a dark indigo rather than lilac. ‘Aegon,’ he said to a woman nursing a newborn babe in a great wooden bed. ‘What better name for a king?’
‘Will you make a song for him?’ the woman asked.
‘He has a song,’ the man replied. ‘He is the prince that was promised, and his is the song of ice and fire.’ (p.701)

Vragen over het boek:

1. Beschrijf wat er zich in deel II zich afspeelt in het rijk over het water, waar Queen Daenerys de scepter zwaait.
2. Wat hebben Davos en Theon te maken met deze ‘Song of Ice and Fire’?
3. In welk opzicht is de hoofdstad King’s Landing belangrijk in deel II?
4. Welke Lannister speelt de belangrijkste rol in dit deel? Waardoor komt dat volgens jou?




^ Terug naar boven

Comments are closed.