4/5 - (1 stemmen)

A Star for the Latecomer

Niveau:
Genre: coming-of-age
Thema: school

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Deze roman is niet via bol com verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin!

I’m seventeen years old now and it’s been a year since what happened happened. I can’t keep it inside me any longer, and although I’ve never met you, I feel somehow you’ll understand because you’re probably around my age or once upon a time you were my age.
I’ve got to tell my story to someone because my heart will break if I don’t, and the story I’m going to tell is about a girl – me – who wanted to go for ice cream sodas at Rudley’s after school with friends and dream about falling in love with a boy who would keep staring at me from across the room as he sipped his root beer and we’d wind up having root beer floats happily ever after.
I went to school every day just like you might do now, but I went to a peculiar school. It was different from the public schools most kids go to. This was a special school for kids who were supposed to become stars of one sort or another; and stars could mean anything from singers to clowns to magicians. My school was a haven for young people filled with high hopes and exalted dreams, some more realistic than others, and others more realized. One interesting thing about my school, besides having an elevator which we were permitted to ride, was we had telephones in every classroom in case someone was trying to reach one of us for an important audition. Some were seriously studying music or dance or acting, and many were working professionally. That phone was our link with possible work during the school day.

© The Bodley Head, 1980

^ Terug naar boven

Algemeen

Brooke Hillary is zestien wanneer ze naar een bijzondere school mag gaan. Ze wordt toegelaten tot een school waar leerlingen worden voorbereid op een carrière in de show business: zang, dans, TV, film, theater. Brookes passie is balletdansen. Als ze deze opleiding met succes kan volgen, zal ze vast en zeker een beroemdheid worden, ‘the first star that ever came out of this family’, zoals haar moeder zegt. De kans op succes en het mooie leven lachen haar toe.
Maar dan slaat het noodlot toe: de moeder van Brooke krijgt een ongeneeslijke vorm van kanker. Brooke wil zo veel mogelijk tijd bij haar moeder doorbrengen, maar ze wil ook de droom van haar moeder waarmaken: een ster worden. En daarnaast zijn er nog haar vrienden en vriendinnen aan wie ze ook aandacht wil besteden. Maar dan ontdekt ze dat haar droom eigenlijk de droom van haar moeder en niet van haar is. En wat moet ze dan met zo’n droom?


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Paul Zindel

Jaar van uitgave:
1991

Aantal pagina's:
182

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980 – 1990

Plaats van handeling:
USA, NY, New York City en een voorstad van NY (op Long Island)

Bijzonderheden:
Een verhaal in 14 hoofdstukken. De roman is geschreven door Paul Zindel en zijn vrouw Bonnie.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

‘A Star for the Latecomer’ is een verhaal over ambities, maar ook over het omgaan met een ernstige ziekte. Hoewel dat laatste een zwaar onderwerp is, wordt het boek nergens pessimistisch.
Een (meestal vrouwelijke) lezer die geïnteresseerd is in het verhaal over het najagen van dromen, zal dit boek zeker met veel plezier lezen. Brooke moet veel keuzes maken, keuzes die voordelig of nadelig zullen uitpakken voor haar toekomstige carrière. Maar die keuzes maken wel een volwassene van Brooke.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er niet nodig voor het begrijpen van dit verhaal.
‘A Star for the Latecomer’ beschrijft het leven van een meisje uit een slaapstad bij New York City (op Long Island) dat in New York naar haar nieuwe opleiding gaat, een zeer herkenbaar decor voor jongeren die de films en TV-series uit de V.S. volgen. Zindel maakt weinig gebruik van literaire technieken, of het zou moeten zijn dat dit verhaal één lange flashback is.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is nergens moeilijk. De alinea’s en de zinnen zijn meestal kort. Er zijn veel dialogen en het boek heeft veel hoofdstukken. Wat de taal betreft is dit een zeer toegankelijk boek.


DE TAAL EN HET VERHAAL

‘A Star for the Latecomer’ is een verhaal over kunst, beroemd worden en over de betrekkelijkheid van het leven. De hoofdpersoon is Brooke, die niet alleen haar plek op de nieuwe school moet zien te vinden, maar die ook met de ziekte – en de naderende dood – van haar moeder moet leren omgaan. Daarnaast moet ze ontdekken, wat ze zelf precies wil met haar leven. Het is een zeer toegankelijk verhaal. Vandaar dat het literaire niveau van ‘A Star for the Latecomer’ niveau B 3b is.
Ook de taal van het boek is niet verouderd. In dit opzicht was Zindel heel modern. Daar komt bij dat de taal van New Yorkse jongeren in 1991 nog steeds begrijpelijk – en tamelijk ‘cool’ – is voor de jongere zoveel decennia later. Zijn woordkeus is afgestemd op jongeren, zijn zinnen en ali-nea’s zijn nooit lang, en hij gebruikt veel humor in zijn verhalen. Dit alles maakt het taal-(ERK-)niveau tot niveau B1.


Schrijfstijl:

De stijl van Zindel is direct. Paul Zindel heeft dit boek samen met zijn vrouw Bonnie geschreven. In de meeste boeken van Zindel zijn er twee hoofdpersonages: een jongen en een meisje. Hier zijn dat een meisje en haar moeder. Waarschijnlijk heeft Zindel de kennis van zijn vrouw voor wat betreft de moeder-dochter band gebruikt voor dit verhaal, omdat deze verhouding zeer uitvoerig wordt beschreven.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het is een boek dat weinig actie kent: er gebeuren geen spectaculaire dingen, er vinden geen spannende gebeurtenissen plaats. Toch is het totaal niet een saai boek: Zindel weet ook zo’n uiterlijk gewoon verhaal op een boeiende manier te vertellen.


Tijd:

Het verhaal wordt verteld als Brooke 17 jaar oud is; ze beschrijft het afgelopen jaar, wat er daarin met haar moeder, met haar vader en met haar gebeurd is.


Plaats:

De roman speelt zich af in New York City en in een voorstad van New York (op Long Island).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn: die van Brooke en haar moeder. De thema’s zijn de toekomstige carrière van Brooke en de ziekte van haar moeder, maar die thema’s lopen continu door elkaar.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een 16-/17-jarige meid. Zo komt het dat de lezer vaak eerder dan het hoofdpersonage begrijpt wat er aan de hand is en welke keuzes Brooke zou kunnen maken.
Het verhaal gaat over het waarmaken van dromen. Maar dan ook over dromen van iemand anders. Verder gaat het verhaal over het leren omgaan met een ernstige ziekte (en de dreiging van de dood).
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdpersonage in de roman is Brooke Hillary, die wordt gevolgd van haar 16e tot haar 17e jaar.


Bijfiguren:

Behalve Brooke is haar moeder een belangrijk personage: een zorgzame, maar zeer ambitieuze vrouw. Verder spelen er verschillende jongens – bijvoorbeeld van haar nieuwe school – een belangrijke rol in het leven van Brooke. Tenslotte is er nog de vader, wiens karakter door de ziekte van Brooke’s moeder vaak naar de achtergrond verdwijnt.
Het verhaal draait om Brooke, haar toekomstige carrière en om de moeder van Brooke en haar ziekte.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De jeugdroman ‘A Star for the Latecomer’ is niet verfilmd.


Overig:

Het is bijzonder dat dit verhaal vanuit het gezinspunt van een meisje wordt verteld, terwijl de schrijvers een duo vormen. Paul Zindel heeft dit boek samen met zijn vrouw geschreven. Maar het blijft een typisch Paul Zindel-boek: problemen van jongeren worden op een boeiende en eerlijke manier beschreven. Door een schrijver die deze groep jongeren heel goed begrijpt.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Zindel.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
My Mother’s Daughter van Enid Richemont
• Who’s the Kid around Here Anyway? van Carol McAfee
• Belonging van Maureen Wartski


Citaat:
‘Aim high, honey. Aim for the stars,’ she said, adding her favorite line: ‘People look for Mars and Jupiter in the skies, but inside of us is where we find our own dreams.’
‘Mum, can’t I aim for something a little closer? I’m only sixteen.’ (p.95)

Vragen over het boek:

1. Hoe is de verhouding tussen Brooke en haar moeder? En die van Brooke met haar vader? Verklaar je antwoord met behulp van fragmenten uit de tekst.
2. Welke keuzes maakt Brooke met betrekking tot haar carrière? Zou jij in haar positie hetzelfde hebben gedaan?
3. Dit boek gaat voornamelijk over Brooke en haar moeder. Wat dat betreft is het een meisjesboek. Zou je dit boek aan jongens willen aanraden? Waarom (niet)?
4. ‘A Star for the Latecomer’ is één lange flashback. Maakt dit het verhaal beter of juist niet? Verklaar je antwoord met behulp van fragmenten uit de tekst.
^ Terug naar boven

Comments are closed.