4/5 - (2 stemmen)

Across the Barricades

Niveau:
Genre: love
Thema: war (Civil War, Northern Ireland)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1697308240387", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"1001004009039374","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Across%20the%20Barricades%20%28ebook%29%2C%20Joan%20Lingard","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

‘Sadie! Sadie Jackson!’
She looked round. For a moment she could not see who was calling her. The pavement was thick with people heading homewards. Then she saw him coming through the midst of the throng. Tall, dark, broader than she had remembered, but with the same bright spark in his eyes. She waited for him to reach her.
‘Kevin,’ she said. ‘Kevin McCoy.’
‘It’s me all right.’ He was grinning.
‘Haven’t seen you for ages. It must be nearly three years.’
‘Suppose it is. It’s funny seeing you again after so long.’
They only lived a few streets away from each other but it might as well have been a thousand miles. They stood and looked at one another and let the hurrying people push round them.
‘Fancy a cup of coffee?’ asked Kevin. ‘Have you time?’
‘Don’t see why not,’ said Sadie. There were many good reasons why not, her mother would say, but Sadie was not one to be put off by reasons, especially her mother’s.
They walked side by side to a coffee bar without talking. They felt a little awkward walking together but once inside the café, seated across a table from one another, their tongues broke free again.
‘How’s Brede?’ she asked.
‘How’s Tommy?’ he asked at the same time, and they laughed.
‘Brede’s fine,’ he said. ‘She’s working as a nursery nurse.’
‘She always was soft on kids, wasn’t she? Tommy’s in the yard apprenticed as a welder.’

© Penguin Random House Company, 1988

^ Terug naar boven

Algemeen

Na drie jaar ontmoeten Sadie Jackson en Kevin McCoy elkaar weer. Ze werken nu allebei – Kevin bij een autosloper en Sadie in een hoedenwinkel – en ze hebben geen contact met elkaar gehad de afgelopen jaren. Ze wonen in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar veel Protestantse en Katholieke wijken van elkaar gescheiden zijn door muren of prikkeldraad; er is al jaren een burgeroorlog aan de gang. Kevin en Sadie hebben geen mogelijkheden gehad om elkaar te zien: Sadie is Protestant en Kevin is Katholiek.
Maar dat verschil in godsdienst weerhoudt hen er niet van om opnieuw met elkaar om te gaan. Tot grote woede en groot verdriet van hun families en kennissen blijkt dat de twee veel om elkaar geven: nu Sadie en Kevin ouder zijn geworden blijkt dat ze na drie jaar veel meer voor elkaar zijn gaan voelen. Ze vinden begrip bij een oud-leraar van Sadie; daar mogen ze elkaar ongestoord ontmoeten.
De ‘vrienden’ en familie van de geliefden zijn daar niet blij mee. De ouders van Sadie en Kevin raden hun contact af. Maar de ‘vrienden’ en ‘vriendinnen’ nemen andere maatregelen: zij praten niet alleen maar, maar ze hebben geweren en knuppels en andere machtsmiddelen …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Joan Lingard

Jaar van uitgave:
1972

Aantal pagina's:
174

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1965–1975

Plaats van handeling:
Noord-Ierland (Belfast)

Bijzonderheden:
De 'Kevin and Sadie'-serie bestaat uit vijf romans:
'The Twelfth Day of July' (1970)
'Across the Barricades' (1972)
'Into Exile' (1973)
'A Proper Place' (1975)
'Hostages to Fortune' (1976)

'Across the Barricades' is deel 2 (dat afzonderlijk van de andere delen kan worden gelezen). Het boek bestaat uit 20 hoofdstukken.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De young adult novel ‘Across the Barricades’ is een liefdesverhaal. Maar niet zomaar een verhaal over liefde: dit is een liefde die streng verboden is. Kevin is Rooms-Katholiek en Sadie is Protestant. En in het Noord-Ierse Belfast van 1970 is dat een doodzonde: mensen werden om minder vermoord.
Als je wilt weten hoe het was om te leven en lief te hebben in een nare burgeroorlog in een Europees land van nog geen halve eeuw geleden, dan is ‘Across the Barricades’ vast een mooi boek voor jou.
Waarschijnlijk zal het verhaal meisjes meer aanspreken dan jongens: Sadie is meer de hoofdpersoon dan Kevin.


WAT MOET JE WETEN?

Voor ‘Across the Barricades’ is het handig wanneer je van tevoren iets leest of bekijkt over de burgeroorlog in Noord-Ierland (Ulster). De Engelsen hadden hun leger daar ingezet om de bevolking te beschermen – met name de Protestantse bevolking – en de Rooms Katholieke Noord-Ieren voelden zich meer thuis bij hun Ierse geloofsgenoten.
Informatie zou je kunnen opzoeken over: Northern Ireland, Ulster, The Troubles, Bloody Sunday, Londonderry, Belfast, Irish Republican Army (IRA), Orangists, William of Orange (Prince Billy), Battle of the Boyne.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Across the Barricades’ is zeker niet moeilijk te lezen. Het is een verhaal met korte alinea’s, veel dialogen en veel hoofdstukken. De taal is heel begrijpelijk.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Across the Barricades’ is heel toegankelijk. En dat geldt ook voor het verhaal: het is een romantisch en spannend verhaal en de lezer zal willen weten hoe het (verder) gaat met de verliefde Sadie en Kevin.
Hoewel de situatie in Noord-Ierland sinds 1970 (gelukkig) enorm veranderd is, is het verhaal nog steeds actueel. Er zijn immers overal op de wereld nog verliefde jonge mensen die een verboden liefde hebben omdat ouders of vrienden zo’n liefde niet toestaan.
Op grond van deze eigenschappen is ‘Across the Barricades’ een roman met een literair niveau B 2c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

Across the Barricades’ is spannend geschreven. Joan Lingard is al jaren een heel populaire schrijfster en het is duidelijk hoe dat komt: haar verhalen zijn nog altijd modern, ook in een verhaal zonder Internet, mobiele telefoon of kabeltelevisie.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er gebeurt veel in ‘Across the Barricades’: er zijn vechtpartijen, er is een zware bomaanslag, er vallen gewonden en doden. Maar bovenal is het een romantisch verhaal over twee jonge mensen.


Tijd:

Across the Barricades’ speelt zich af rond het jaar 1970, midden in de burgeroorlog in Noord-Ierland, toen Belfast het trieste centrum van bomaanslagen, beschietingen en vechtpartijen was.
Het verhaal wordt chronologisch verteld en het speelt zich af in een periode van een aantal weken.


Plaats:

Vrijwel het gehele verhaal van ‘Across the Barricades’ speelt zich af in Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Sadie en Kevin wonen respectievelijk in een Protestantse en in een Katholieke wijk, maar het zijn beide armoedige wijken waar veel ontevredenheid heerst, waar weinig werk is en waar veel rellen zijn.
Een deel van het verhaal speelt zich af in een betere wijk van de stad. Ook maken Sadie en Kevin zo nu en dan een uitstapje, bijvoorbeeld naar de kustplaats Bangor (ook in Noord-Ierland).


Verhaallijn:

Er is één verhaallijn in ‘Across the Barricades’: zal de liefde tussen Kevin en Sadie groeien en zal die kunnen standhouden in een omgeving waar iedereen tegen zo’n liefde is?


Verteller:

Across the Barricades’ wordt verteld door een alwetende verteller. Zij vertelt het verhaal vanuit de karakters Kevin en (vooral) Sadie, maar er is ook aandacht voor de karakters om deze twee heen.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Across the Barricades’ zijn:
• Sadie Jackson: een Noord-Iers Protestants meisje van 16 (bijna 17) jaar;
• Kevin McCoy: een Noord-Ierse Rooms-Katholieke jongen van 17 (bijna 18) jaar.


Bijfiguren:

Across the Barricades’ kent tamelijk veel bijfiguren. De belangrijkste daarvan zijn:
• De leden van de familie Jackson: vader Jim, moeder Aggie, broer Tommy;
• De leden van de familie McCoy: vader Pete, moeder Mary, zuster Brede en nog zeven broertjes en zusjes;
• Uncle Albert: de broer van Pete McCoy;
• Mr en Mrs Mullet en hun dochter Linda, een vriendin van Sadie en vriend van Tommy;
• Mr Blake: een oud-leraar van Sadie;
• Vrienden en bekenden van Sadie en Kevin: Brian Rafferty, Kate Kelly en Steve.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

Across the Barricades’ is niet verfilmd.


Overig:

Across the Barricades’ lijkt qua onderwerp op veel films, boeken en songs over Noord-Ierland.
Suggesties: kijk of luister eens naar (films) ‘In the Name of the Father’, ‘The Crying Game’, (songs) ‘Sunday Bloody Sunday’ (U2), ‘Zombie’ (Cranberries), ‘Across the Barricades’ (Spandau Ballet).^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Joan Lingard.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• Melody for Nora van Mark O’Sullivan
• Judith and the Traveller van Mike Scott
• Lies of Silence van Brian Moore

 


Citaat:
I don’t know, Brede. I don’t know …’ I don’t know anything at all, thought Sadie. I don’t seem to know anything. I want to see Kevin and he wants to see me and all these people are trying to get between us. Everything in life had seemed straightforward before: there had been choices but she had never been afraid to choose, and to choose what she felt was right. What was right here: to give in to Brian Rafferty and his friends and Linda Mullet and her family and all the others, or to do what she wanted to do? It didn’t seem much to ask, to want to walk by the river, to climb a hill with someone you liked. (p.86)

Vragen over het boek:

1. Geef een drietal voorbeelden uit het verhaal waaruit blijkt dat Sadie soms niet zo verstandig is.
2. Geef een drietal voorbeelden uit het verhaal waaruit blijkt dat Kevin soms niet zo verstandig is.
3. Waarom had een verhaal als ‘Across the Barricades’ zich alleen maar kunnen afspelen in Noord-Ierland in de jaren zeventig van de vorige eeuw in niet in een ander West-Europees land?
4. Vind je dat de Rooms-Katholieke en/of de Protestantse Kerken verantwoordelijk zijn voor de problemen in Noord-Ierland, als je afgaat op dit verhaal? Waarom vind je dat? Maak je antwoord duidelijk met behulp van een paar fragmenten uit de tekst.
^ Terug naar boven

Comments are closed.