3/5 - (1 stemmen)

All That Is

Niveau:
Genre: relations
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin!

All night in darkness the water sped past.
In tier on tier of iron bunks below deck, silent, six deep, lay hundreds of men, many face-up with their eyes still open though it was near morning. The lights were dimmed, the engines throbbing endlessly, the ventilators pulling in damp air, fifteen hundred men with their packs and weapons heavy enough to take them straight to the bottom, like an anvil dropped in the sea, part of a vast army sailing towards Okinawa, the great island that was just to the south of Japan. In truth, Okinawa was Japan, part of the homeland, strange and unknown. The war that had been going on for three and a half years was in its final act. In half an hour the first groups of men would file in for breakfast, standing as they ate, shoulder to shoulder, solemn, unspeaking. The ship was moving smoothly with faint sound. The steel of the hull creaked.
The war in the Pacific was not like the rest of it. The distances alone were enormous. There was nothing but days on end of empty sea and strange names of places, a thousand miles between them. It had been a war of many islands, of prying them from the Japanese, one by one. Guadalcanal, which became a legend. The Solomons and the Slot. Tarawa, where the landing craft ran aground on reefs far from shore and the men were slaughtered in enemy fire dense as bees, the horror of the beaches, swollen bodies lolling in the surf, the nation's sons, some of them beautiful.
In the beginning with frightening speed the Japanese had overrun everything, all of the Dutch East Indies, Malaya, the Philippines. Great strongholds, deep fortifications known to be impregnable, were swept over in a matter of days. There had been only one counter stroke, the first great carrier battle in the middle of the Pacific, near Midway, where four irreplaceable Japanese carriers went down with all their planes and veteran crews. A staggering blow, but still the Japanese were relentless. Their grip on the Pacific would have to be broken finger by iron finger.

© Macmillan Publishers Ltd / Picador, 2013.

^ Terug naar boven

Algemeen

Philip Bowman is een bescheiden mens. Dat was hij al toen hij als marineman meevocht in de Stille Oceaan, waar de Amerikanen langzamerhand de Japanners terugdreven. Als marineman op de wal maakt hij weinig indruk op de dames, in tegenstelling tot zijn vriend Kimmel die de ene na de andere dame weet in te palmen.
Gelukkig ziet zijn toekomst terug in de USA er goed uit: zijn oom helpt hem financieel, hij mag studeren aan de universiteit van Harvard en na zijn studie vindt hij een bescheiden baantje als redacteur bij een kleine, maar gerenommeerde literaire uitgeverij in New York. In 1950 – Bowman is dan dertig jaar – ligt het geluk op hem te wachten.
Maar helaas valt dat in eerste instantie een beetje tegen. Zijn werk is soms saai, de collega op wie hij verliefd is – Gretchen – ziet hem niet staan. Maar dan ontmoet hij na een tijdje Vivian Amussen, een rijke jonge vrouw die in een groot landhuis in de buurt van Washington D.C. woont. Bowman maakt kennis met Vivians vader George Amussen en Vivian maakt kennis met Bowmans moeder Beatrice. En als Philip haar ten huwelijk vraagt, accepteert zij direct.
Philip ontmoet zijn studievriend Eddins opnieuw. Eddins is getrouwd met een gescheiden vrouw met een puberzoon en zij wonen in de buurt van New York. Het leven van Bowman lijkt nu op de rails te zijn: hij maakt promotie, hij heeft een lieve en mooie vrouw en een aantal vrienden. Maar toch gaat er het een en ander mis: hij heeft een kortstondige affaire in Londen met de – eveneens getrouwde – Enid Armour, Vivian verlaat hem, zijn moeder wordt dement en het noodlot treft zijn vriend Eddins.
Dan ontmoet hij een zeer levenslustige vrouw: Christine Vassilaros. Zij is een gescheiden vrouw met een dochter van vijftien, Anet. Opnieuw lacht het geluk hem toe. De vraag is hoe lang het deze keer zal gaan duren …


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
James Salter

Jaar van uitgave:
2013

Aantal pagina's:
290

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1940-1990

Plaats van handeling:
Pacific Ocean, New York City, New York State, Washington D.C., Londen, Parijs, Madrid, etcetera

Bijzonderheden:
Een traditionele roman in 31 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Alles wat is’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De lezer moet geïnteresseerd zijn in een bijna historische benadering van een aantal karakterbeschrijvingen: ‘All That Is’ is informatief en zorgvuldig geschreven, maar de conflicten en gebeurtenissen spatten er niet vanaf.
‘All That Is’ is een roman over de teloorgang van ‘The American Dream’: relaties worden aangegaan en verwateren weer in de loop van de tijd; wat rest is, is berusting.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis wordt voor deze roman niet verondersteld. Salter is zeer informatief in zijn beschrijvingen.
De lezer zal de Amerikaanse cultuur tussen 1945 en 1990 wel kennen van de vele TV-series en films over die periode.
Salter beschrijft zijn karakters liefdevol en zonder veel ironie. Soms zijn er flashbacks of herinneringen waarin de karakters terugdenken aan vroegere gebeurtenissen.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is niet moeilijk en goed te begrijpen voor een B2-lezer.
De zinnen, alinea’s en hoofdstukken zijn van een normale lengte.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Hoewel het een rustig verteld literair verhaal is, is ‘All That Is’ zeker niet moeilijk te lezen. Het verhaal wordt zonder veel opsmuk of literaire middelen verteld en het geeft een helder tijdsbeeld over een periode van vijftig jaar.
Wat betreft het literaire niveau is ‘All That Is’ een boek van niveau C 4c. Wat betreft de taal is het taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

James Salter schrijft zorgvuldig en zijn boek geeft een compleet tijdsbeeld. Hij is een goede chroniqueur van een wereld die tot voor kort bestond, maar die er nu niet meer is: de periode 1950 – 2000.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

All That Is’ kent vrij weinig actie. Het gaat in deze roman vooral om de levensbeschrijving van een aantal karakters in de tweede helft van de twintigste eeuw. Daarmee is het meer een roman over een bepaalde periode dan over een specifiek karakter.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. De roman begint aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in de Stille Zuidzee, waar Philip Bowman met zijn gelijkmatige, stille karakter kennismaakt met iets wildere vrienden (zoals de flamboyante Kimmel). Daarna volgt de lezer hem tijdens zijn studie aan de universiteit van Harvard (waar hij zijn latere vriend Eddins ontmoet).
De rest van de roman gaat over zijn verdere leven, waarbij zijn echtgenoten en zijn minnares een belangrijke rol spelen.


Plaats:

De handelingen in de roman verplaatsen zich van de Pacific Ocean via Washington D.C. naar Londen, Parijs en Madrid. Maar voor het grootste deel speelt het verhaal zich in en rond New York af.


Verhaallijn:

All That Is’ is het verhaal van Philip Bowman en zijn geliefden en vrienden. Maar bovenal is het een verhaal over een periode in de (Amerikaanse) geschiedenis, de tweede helft van de twintigste eeuw.


Verteller:

Er is een auctoriale verteller. Het lijkt alsof deze het verhaal vertelt van Philip Bowmans leven, maar gaandeweg blijkt dat hij veel meer karakters nauwkeurig beschrijft teneinde een completer beeld van een bepaalde tijd te geven.
‘All That Is’ geeft een tijdsbeeld. Het is een kritische kijk op ‘The American Dream’: terwijl het materiële bezit elk jaar toeneemt, slaat de eenzaamheid toe.
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De voornaamste karakters van ‘All That Is’ zijn:
– Philip Bowman, de hoofdpersoon van de roman. Hij is redacteur bij een literaire uitgeverij in New York. Hij heeft een goede band met zijn moeder; zijn vader verdween toen Philip twee jaar oud was;
– Vivian Amussen, een rijke jongedame uit de buurt van Washington D.C., de eerste echtgenote van Philip;
– Eddins, de studiegenoot en goede vriend van Philip;
– Enid Armour, een grote liefde van Philip;
– Baum, de hoofdredacteur van de uitgeverij;
– Christine Vassilaros, een andere grote liefde van Philip.


Bijfiguren:

Het verhaal kent veel karakters. James Salter beschrijft veel van hen zeer uitgebreid en hij besteedt soms enkele hoofdstukken aan een karakter, waardoor de lezer een completer beeld krijgt van de wereld om Philip heen, maar een minder goed beeld van Philip zelf.
De karakters hebben allemaal een relatie met Philip en de meesten van hen zijn hem goedgezind. De enige afwijkende ‘vrienden’ zijn de echtgenoten van Philip, omdat hun liefde minder diep blijkt te zijn dan hij had verwacht.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

All That Is’ is niet verfilmd.


Overig:

Hoewel de roman zich in een traag tempo afspeelt, wil dat niet zeggen dat het een saai verhaal is. Het boek is een eerlijke afspiegeling van een belangrijke periode voor veel Amerikanen: de bevestiging van de rol van de Verenigde Staten als wereldmacht, de maakbare Amerikaanse samenleving en de haarscheurtjes die in die samenleving aan het ontstaan zijn in de loop der jaren.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over James Salter.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Hours van Michael Cunningham
• The Corrections van Jonathan Franzen
• Stoner van John Williams


Citaat:
‘Whatever you believed would happen was what happened, Beatrice said. She would go to some beautiful place. Rochester, she’d said, as a joke. He had always seen it as the dark river and the long lines of those waiting for the boatman, waiting in resignation and the patience that eternity required, stripped of all but a single, last possession, a ring, a photograph, or letter that represented everything dearest and forever left behind that they somehow hoped, it being so small, they would be able to take with them. He had such a letter, from Enid. The days I spent with you were the greatest days of my life …’ (p.289)

Vragen over het boek:

1. In hoeverre is het beroep van Philip Bowman belangrijk voor het verloop van het verhaal?
2. Wat betekent de titel: ‘All That Is’? Verklaar je antwoord aan de hand van een drietal fragmenten uit de roman.
3. Analyseer het karakter van Philip Bowman; geef aan in welk opzicht hij verandert (en of hij überhaupt verandert) in de loop van het verhaal.
4. Wat is de rol van de vier belangrijkste vrouwen in het leven van Bowman: Beatrice Bowman, Vivian Amussen, Enid Armour en Christine Vassilaros?
^ Terug naar boven

Comments are closed.