Het begin!
When I look back on my childhood I wonder how I survived at all. It was, of course, a miserable childhood: the happy childhood is hardly worth your while. Worse than the ordinary miserable childhood is the miserable Irish childhood, and worse yet is the miserable Irish Catholic childhood.
People everywhere brag and whimper about the woes of their early years, but nothing can compare with the Irish version: the poverty; the shiftless loquacious alcoholic father; the pious defeated mother moaning by the fire; pompous priests; bullying schoolmasters; the English and the terrible things they did to us for eight hundred long years.
Above all – we were wet.
© Simon & Schuster, 1996
^ Terug naar boven
Algemeen
Limerick is een stad waar het altijd lijkt te regenen, iedereen is er arm, iedereen heeft honger en dorst, niemand heeft werk. En de Rooms Katholieke Kerk is er de baas … Frank beschrijft zijn ellendige jeugd in Limerick: een alcoholische vader die het zelfs met drank thuis niet meer kan uithouden, een zeer religieuze moeder die altijd de pastoors gehoorzaamt. En een gezin waarin de vele kinderen nooit genoeg te eten krijgen.
Frank voelt zich achtergesteld door alles en iedereen: door de geestelijken in de kerk, door zijn vader die nooit geld voor het gezin overhoudt vanwege zijn drankgebruik, door zijn sadistische schoolmeesters, door de mensen in Limerick die allemaal alleen maar aan zichzelf lijken te denken.
Er is slechts één droom die hem zijn moed niet doet verliezen: om eens, ooit, in een verre toekomst terug te kunnen gaan naar The Land of Plenty, The Big Apple: New York City in de USA …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Frank McCourtJaar van uitgave:
1996Aantal pagina's:
426Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1930-1950Plaats van handeling:
Ierland (Limerick) en de USA (New York City)Bijzonderheden:
Een roman in 19 ongetitelde hoofdstukken.Dit boek is het eerste deel in een serie van drie autobiografieën (die McCourt ‘memoirs’ noemt):
- ‘Angela’s Ashes’ (1996)
- 'Tis' (1999)
- ‘Teacher Man’ (2005)
In het Nederlands heet het boek ‘De as van mijn moeder’.
^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
‘Angela’s Ashes’ is een autobiografie. Het verhaal beschrijft de eerste twintig jaar uit het leven van de jonge Frank McCourt. Het verhaal gaat over New York City en over de Ierse stad Limerick. Maar het is vooral een verhaal over het armoedige en streng-Katholieke wereldje waarin Frank opgroeit. Geld is er nooit, werk is er zelden, honger is er altijd. Als je wilt weten hoe de arme Ieren in de eerste helft van de twintigste eeuw soms leefden, dan moet je dit aangrijpende verhaal lezen.
WAT MOET JE WETEN?
Voor het begrijpen en waarderen van ‘Angela’s Ashes’ zou je iets moeten weten over de omstandigheden waaronder de Ieren vóór 1950 leefden. Het land was eeuwenlang uitgebuit door de Engelsen; het was pas in de twintigste eeuw onafhankelijk geworden. In de negentiende eeuw was de bevolking voor meer dan de helft verhongerd of geëmigreerd naar de USA, Canada en Australië, verre landen waar ze vaak ook nog met de nek werden aangekeken. Veel Ieren waren ongeletterd, uitgehongerd, alcoholverslaafd of depressief. Daar kwam nog bij dat de Ieren in Ierland werden klein gehouden en gekleineerd door de staat, door het onderwijs en vooral door de Rooms Katholieke Kerk. Een uitzichtloze situatie voor velen.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Angela’s Ashes’ zijn niet moeilijk. McCourt gebruikt gewone woorden om zijn – soms zeer ernstige – verhaal te vertellen. (Ierse) Slang gebruikt hij zo nu en dan, maar het blijft meestal goed te begrijpen. Als hij dialogen weergeeft doet hij dat zonder aanhalingstekens; dialogen staan vaak midden in de alinea’s. Toch zal dat waarschijnlijk nergens tot begripsproblemen leiden.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De autobiografie ‘Angela’s Ashes’ is zeker niet moeilijk te lezen. Frank McCourt gebruikt weinig moeilijke woorden en goed te begrijpen slang. Zijn alinea’s zijn nergens lang en hij doorspekt ze met dialogen (zonder aanhalingstekens).
Het verhaal is aangrijpend: triest, verdrietig soms, maar ook heel vaak hilarisch en zeer humoristisch.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Angela’s Ashes’ een boek met een literair niveau C 5a en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
Frank McCourt is een begenadigd schrijver. Hij beschrijft zijn enerverende jeugd en hij maakt zeer pijnlijk duidelijk welk een vervelend en armoedig leven het gezin McCourt had. Maar daarbij gebruikt McCourt de humor (ironie) als stijlmiddel voor het verhaal. het boek zit vol met hilarische gebeurtenissen, zodat de traan regelmatig door een lach afgewisseld wordt. Het lijkt vaak op de galgenhumor die we kunnen kennen van andere Ierse schrijvers (James Joyce, Bernard Maclaverty) of uit de Ierse folk- en popmuziek (The Dubliners, The Fureys, Mary Black, Gilbert O’Sullivan of Luka Bloom).
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
De autobiografie ‘Angela’s Ashes’ is een verhaal met de nodige actie. Het gaat in het verhaal vooral om gebeurtenissen die het gezin aangaan: het sappelen, het schooien en hongerlijden, de strijd om het dagelijkse bestaan. Met de nodige ironie vertelt McCourt over deze tijd.
Tijd:
‘Angela’s Ashes’ beschrijft de kinderjaren ne de pubertijd van Frank McCourt van zijn vierde jaar (in 1934) tot zijn negentiende jaar als hij met de boot naar de USA vertrekt (in 1949).
Het verhaal wordt grotendeels chronologisch verteld.
Plaats:
Als de autobiografie ‘Angela’s Ashes’ begint, horen we iets over het leven van het gezin McCourt in New York in de USA. Als het verhaal eindigt – bij het negentiende jaar van Frank – komt hij aan in New York als jong volwassene. De periode ertussenin – het grootste deel van de autobiografie – gaat over het leven in de Ierse stad Limerick.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Angela’s Ashes’: hoe zal het leven van de jonge Frank McCourt verlopen (van zijn vierde tot zijn negentiende jaar)?
Verteller:
Het boek ‘Angela’s Ashes’, de autobiografie van Frank McCourt, heeft (uiteraard) een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Als Frank nog jong is, wordt het verhaal ook kinderlijker verteld: heel veel lijkt Frank dan nog te ontgaan. Wanneer hij ouder wordt, lezen we dan ook dat Frank kritischer wordt op de mensen om hem heen en de situaties waarin hij zich bevindt.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Angela’s Ashes’ zijn:
• Frank McCourt: de verteller van het verhaal. een jongeman wiens leven van zijn vierde tot zijn negentiende door hemzelf wordt verteld;
• Mr McCourt: de alcoholische vader van het gezin. Hij heeft zelden werk, en als hij dat heeft, dan is het vaak ver van huis, in Engeland;
• Mrs McCourt: de moeder. Zij is zeer godvruchtig; ze doet haar uiterste best om de leden van het gezin in leven te houden;
• Malachy: het broertje van Frank. Hij is drie wanneer het verhaal begint, één jaar jonger dan Frank;
• Oliver en Eugene: de tweeling. Als het verhaal begint, zijn zij net één jaar oud;
• Margaret: de zus van de jongens McCourt;
• Andere leden van het gezin (die in Limerick geboren worden).
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Angela’s Ashes’ zijn:
• Mr. Timoney: de man die Frank de liefde voor lezen en voor literatuur bijbrengt;
• Aunt Augie: de goedige tante die het gezin McCourt helpt als ze dat kan;
• Uncle Pa: de man die Frank motiveert om iets goeds van zijn leven te maken;
• Veel inwoners van de Ierse stad Limerick.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Film:
De roman ‘Angela’s Ashes’ is in 1999 verfilmd.
Overig:
De autobiografie ‘Angela’s Ashes’ zou worden gevolgd door twee boeken die Frank respectievelijk als werkzoekende en als docent beschrijven: ‘Tis en ‘Teacher Man’. Een leven als volwassene dat zich voornamelijk in New York City afspeelt.
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Frank McCourt.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• ‘Tis van Frank McCourt
• Let the Great World Spin van Colum McCann
• Brooklyn van Colm Tóibín
Citaat:
Paddy comes down and says, Sure that's all right. Everywan gets sick an' shits on them stairs an' the whole feckin' place is falling down anyway.I don't know what I'm supposed to do now. If I go back to school I'll be killed and why should I go back to school or go home to get killed when I can go out the road and live on milk and apples the rest of my life till I go to America. Paddy says, Come on. School is all a cod anyway an' the masters is all madmen. (p.104)
Vragen over het boek:
1. Waarom denk je dat de vader van Frank het gezin verlaat? Geef meer dan één reden voor zijn vertrek.
2. Geef voorbeelden uit de tekst waaruit blijkt hoe Frank over zijn beide ouders denkt
3. Denk je dat Frank en zijn familie gelukkig waren geworden wanneer ze in New York waren gebleven? Waarom denk je dat?
4. Geef een drietal voorbeelden uit de roman waaruit de onverschilligheid van de leden van de Rooms Katholieke Kerk blijkt.
^ Terug naar boven
Comments are closed.