Angels and Demons

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

High atop the steps of the Great Pyramid of Giza a young woman laughed and called down to him. ‘Robert, hurry up! I knew I should have married a younger man!’ Her smile was magic.
He struggled to keep up, but his legs felt like stone. ‘Wait,’ he begged. ‘Please...’
As he climbed, his vision began to blur. There was a thundering in his ears. I must reach her! But when he looked up again, the woman had disappeared. In her place stood an old man with rotting teeth. The man stared down, curling his lips into a lonely grimace. Then he let out a scream of anguish that resounded across the desert.
Robert Langdon awoke with a start from his nightmare. The phone beside his bed was ringing. Dazed, he picked up the receiver.
‘Hello?’
‘I'm looking for Robert Langdon,’ a man's voice said.
Langdon sat up in his empty bed and tried to clear his mind. ‘This ... is Robert Langdon.’ He squinted at his digital clock. It was 5:18 A.M.
‘I must see you immediately.’
‘Who is this?’
‘My name is Maximilian Kohler. I'm a discrete particle physicist.’
‘A what?’ Langdon could barely focus. ‘Are you sure you've got the right Langdon?’
‘You're a professor of religious iconology at Harvard University. You've written three books on symbology and –‘
‘Do you know what time it is?’
‘I apologize. I have something you need to see. I can't discuss it on the phone.’
A knowing groan escaped Langdon's lips. This had happened before. One of the perils of writing books about religious symbology was the calls from religious zealots who wanted him to confirm their latest sign from God. Last month a stripper from Oklahoma had promised Langdon the best sex of his life if he would fly down and verify the authenticity of a cruciform that had magically appeared on her bed sheets. The Shroud of Tulsa, Langdon had called it.

© Penguin Random House Company / Doubleday, 2000^ Terug naar boven

Algemeen

Als Maximilian Kohler, de directeur van de CERN (the European Organization for Nuclear Research) één van zijn geleerden, Leonardo Vetra, vermoord vindt, roept hij de hulp in van Robert Langdon. Op de borst van de vermoorde man staat namelijk een symbool van een geheim genootschap, de Illuminati. Langdon is een deskundige op het gebied van symbolen vanwege zijn werk als ‘symbologist’ aan de universiteit van Harvard. Het blijkt dat leden van de Illuminati antimaterie hebben gestolen, materiaal waarmee ze een atoomwapen kunnen maken. Het materiaal wordt ergens opgeslagen in het Vaticaan, vanwaar het in alle geheim op een bepaald tijdstip tot ontploffing gebracht zal kunnen worden.
Langdon gaat op onderzoek uit, geassisteerd door de charmante en intelligente Vittoria Vetra, de dochter van de vermoorde geleerde. Als ze in Rome aankomen, merken ze dat er van alles aan de hand is in het Vaticaan. Zo is de Paus overleden en de vier belangrijkste kardinalen – de Preferiti, kardinalen uit wiens groep hoogstwaarschijnlijk de nieuwe paus zal worden gekozen – zijn verdwenen. Niet alleen is er dus niet een nieuwe kerkleider van de Rooms-Katholieke Kerk; ook wordt Rome – en wie weet welk deel van de wereld nog meer – bedreigd door een enorme atoombom.
Langdon gaat op zoek in Rome. Daarvoor gaat hij naar de vier plaatsen die te maken hebben met de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur; daar zouden de Preferiti zich moeten bevinden. Zo bezoekt hij allerlei belangrijke kathedralen en klassieke Romeinse en Rooms-Katholieke bouwwerken – waaronder de werken van Bernini, ondertussen geholpen door Vittoria, maar tevens achtervolgd door leden van de Illuminati.
Het is de vraag of hij tijdig genoeg aanwijzingen kan vinden die hem zullen leiden naar de Preferiti en die hem tevens de dodelijke antimaterie zullen laten vinden.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
C1

Schrijver:
Dan Brown

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
620

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
2000-2010

Plaats van handeling:
Italië (Rome en Vaticaanstad)

Bijzonderheden:
Een roman met een proloog en 137 hoofdstukken.
Dit is de eerste roman met de protagonist Robert Langdon in de hoofdrol.
In het Nederlands heet het boek ‘Het Bernini mysterie’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De roman ‘Angels and Demons’ is heel interessant – eigenlijk verplichte kost – voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, godsdienst, complottheorieën, thrillers, romantiek en heldendom, misdaad en de bestrijding daarvan. Voor heel veel lezers dus …


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van ‘Angels and Demons’ is het raadzaam iets te weten te komen over de oude stad Rome en over dat mysterieuze stadsstaatje Vaticaanstad in Rome. Kaarten van het gebied en een compacte informatie over de Rooms-Katholieke Kerk helpen je zeker op weg. Andere ingewikkelde zaken (Illuminati, Camerlengo, Preferiti, Zwitserse Garde, enzovoort) legt Dan Brown uitvoerig uit.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Angels and Demons’ zijn vaak moeilijk. De taal is nogal specialistisch op het gebied van godsdienst, kunst en filosofieën. Daar staat tegenover dat de alinea’s vaak kort zijn. Er zijn heel veel dialogen en de hoofdstukken zijn bijzonder kort.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Dit is een verhaal met vaak ingewikkelde taal, complexe ideeën en filosofieën en een rechttoe rechtaan spannend verhaal. Dat maakt de roman vaak lastig, maar nog vaker interessant. Terwijl de lezer veel kan leren over kunst, over godsdienst, over Rome en Vaticaanstad, wordt er ook een bloedstollend spannend verhaal verteld. Het verhaal giert zo nu en dan geweldig uit de bocht (een protagonist en een boef die elkaar in een helikopter bestrijden om een atoombom onschadelijk te maken boven Rome; de held die uit de helikopter valt en ongedeerd opstaat uit de Tiber …), maar het verhaal moet uitgelezen worden.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Angels and Demons’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau C1.


Schrijfstijl:

Dan Brown heeft zijn schrijfstijl met name ontwikkeld in deze roman. Een spannend verhaal kon hij al schrijven; dat was bekend uit zijn eerste twee romans. Maar in ‘Angels and Demons’ gebruikt hij voor het eerst ideeën, karakters en organisaties uit eeuwenoude instituten, zoals de kerk, de kunst, de mythologie, de wetenschap en de filosofie.
‘Angels and Demons’ is daarmee het eerste deel in een serie over een wetenschapper die zich als detective en stoere held manifesteert: Robert Langdon.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De roman ‘Angels and Demons’ is een verhaal met heel veel actie. De gebeurtenissen volgen elkaar in een ongelooflijk snel tempo op.


Tijd:

‘Angels and Demons’ speelt zich af in de jaren 2000-2010. Een exact jaar wordt niet genoemd. Het geheel duurt ongeveer een periode van een aantal weken.


Plaats:

De plaats die in ‘Angels and Demons’ vooral wordt beschreven, is de Italiaanse hoofdstad Rome. En de meeste actie vindt plaats in Vaticaanstad, een stadsstaat die tegen het centrum van Rome aan ligt.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Angels and Demons’: kan de atoomexplosie in het Vaticaan tijdig worden voorkomen? Een bijkomende – maar nauwelijks mindere – verhaallijn is het vinden van de vier vermiste kardinalen.


Verteller:

De roman ‘Angels and Demons’ heeft een auctoriale verteller. Deze beschrijft het verhaal volledig vanuit het perspectief van Robert Langdon, de hoofdpersoon van de roman.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Angels and Demons’ zijn:
• Robert Langdon: een Amerikaanse wetenschapper van de universiteit van Harvard, een hoogleraar religieuze symboliek (‘symbologist’). Langdon werd geboren in Exeter, New Hampshire (evenals de auteur Dan Brown). Op jonge leeftijd verloor hij zijn vader. Hij heeft een fenomenaal geheugen en hij is stoer, sterk en onverschrokken. Aan de Universiteit van Harvard, Massachusetts doceert hij iconologie en religieuze symbolen;
• Vittoria Vetra: de geadopteerde dochter van de (vermoorde) geleerde Leonardo Vetra. Zij werkt, net als haar vader bij de organisatie CERN (een Europese organisatie die atoomonderzoek doet): ook zij heeft naar de antimaterie gezocht, net als haar vader.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Angels and Demons’ zijn:
• Hassassin: een huurmoordenaar;
• Maximilian Kohler: de directeur van CERN;
• Leonardo Vetra: een geleerde (en priester), werkzaam bij CERN;
• Gunther Glick: eenverslaggever van de BBC;
• Chinita Macri: een fotografe van de BBC;
In het Vaticaan:
• Camerlengo Carlo Ventresca: de kamerheer van de paus, degene die de paus tijdens een conclaaf bijstaat;
• Commander Olivetti: het hoofd van de Zwitserse Garde in het Vaticaan;
• Captain Rocher: de tweede man van de Zwitserse Garde in het Vaticaan;
• Lieutenant Chatrand: een junior lid van de Zwitserse Garde in het Vaticaan;
Kardinalen:
• Saverio Mortati: de oudste en meest gerenommeerde kardinaal;
• Ebner: een Duitse kardinaal; één van de vier Preferiti;
• Lamassé: een Franse kardinaal; één van de vier Preferiti;
• Guidera: een Spaanse kardinaal; één van de vier Preferiti;
• Baggia: een Italiaanse kardinaal; één van de vier Preferiti.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Angels and Demons’ is verfilmd.


Overig:

De roman ‘Angels and Demons’ is het eerste verhaal met in de hoofdrol de geleerde-detective Robert Langdon.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Dan Brown.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• The Da Vinci Code van Dan Brown
• Velocity van Dean Koontz
• The Reluctant Fundamentalist van Mohsin Hamid


Citaat:
It was Mortati who spoke next, his voice thin with devastation. ‘My friends. What the camerlengo says is true.’ Every cardinal in the chapel spun as though Mortati had just shouted an obscenity. ‘The Pope indeed fathered a child.’
The cardinals blanched with dread.
The camerlengo looked stunned. ‘You knew? But … how could you possibly know this?’
Mortati sighed. ‘When His Holiness was elected … I was the Devil’s Advocate.’ (pp.592-593)

Vragen over het boek:

1. Geef een drietal redenen uit het boek – ondersteund door fragmenten – waaraan de Rooms-Katholieke Kerk aanstoot zou kunnen nemen.
2. Geef een drietal voorbeelden uit de roman waaruit blijkt dat dit verhaal volledig verzonnen is.
3. In welk opzicht is Bernini belangrijk voor dit verhaal?
4. Omschrijf de organisatie ‘Illuminati’ aan de hand van voorbeelden uit de roman.

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply