Appointment with a Stranger

Niveau:
Genre: ghost story
Thema: love

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
Het boek is niet via bolcom verkrijgbaar.

SNEL NAAR...

Het begin

‘So where were you yesterday?’
The tall, brown-haired boy sitting in front of me had turned around, and when I didn’t answer him, he knocked his fist on my desk. ‘Hello? Hello? Drew Sennett calling Madame X? Come in, please.’
In spite of myself, I grinned. ‘Don’t talk so loud,’ I told him. ‘You should be copying what the teacher wrote down on the board.’
‘Miss Packer doesn’t care if we don’t copy that stuff,’ he said without lowering his voice.
‘How do you know?’
‘I had her for sophomore last year.’ He didn’t notice when Miss Packer stopped writing and turned around to stare at the back of his head.
Embarrassed, I slouched in my seat. Miss Packer smiled faintly at me.
‘Drew is our class comedian,’ she said. She nodded her approval when Drew whipped around and sat up straight. ‘But I recommend that after this you regard his suggestions as stumbling blocks on the way to a high school diploma.’

© Houghton Mifflin / Avon Flare, 1989^ Terug naar boven

Algemeen

Keller heeft heel veel last van astma. Dat is de reden dat ze naar het platteland van de staat Washington verhuist. Ze komt tijdelijk bij haar oma te wonen, totdat haar ouders ook een huis in het dorp van haar oma hebben gevonden.
Op de high school gaat het goed met Keller. Ten minste, wanneer ze geen last van haar astma heeft. Er zijn verschillende medeleerlingen die met haar vriendschap willen sluiten. De meest bijzondere van die nieuwe vrienden is Drew: een brutale, originele, leuke en ook wel gekke vent. Maar Keller heeft al heel snel iemand anders die ze veel aardiger vindt …
Bij één van haar wandelingen in de buurt van het huis van haar oma gaat ze zwemmen in een meertje. Ze krijgt een astma-aanval en ze verdrinkt bijna. Maar gelukkig wordt ze gered door een knappe en sterke jongen. Het is Tom Hurley. Hij woont in een oud huisje bij het meertje. Hij heeft een trouwe hond die hem altijd volgt. En Keller is direct smoorverliefd.
Tom vertelt haar over de bevers in het meer en over de herten in het bos. En over het kleine dorpje in het dal. Maar later hoort Keller dat er al jaren geen beren meer in het meer voorkomen. En dat er geen herten meer in dat bos zijn. En het dorpje in het dal is een stadje geworden. En het huisje waar Tom zegt te wonen is al jaren onbewoond …
Keller gaat toch keer op keer terug naar die mysterieuze Tom. Wie zou hij zijn? En wat kan Keller allemaal over hem te weten komen?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Jean Thesman

Jaar van uitgave:
1988

Aantal pagina's:
166

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990

Plaats van handeling:
USA (Washington, platteland)

Bijzonderheden:
Een jeugdroman in 17 genummerde hoofdstukken
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je houdt van mysterieuze verhalen met een flinke scheut liefde, dan is ‘Appointment with a Stranger’ een prima keus. Een meid wordt verliefd op een geheimzinnige jongen. Een jongen die ze blindelings vertrouwt. Maar ook een jongen die allerlei geheimen lijkt te hebben.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Appointment with a Stranger’ heb je weinig specifieke kennis nodig. Het verhaal speelt zich af op het platteland van de staat Washington, een staat aan de Amerikaanse westkust.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Appointment with a Stranger’ zijn heel goed te begrijpen. Jean Thesman gebruikt nooit moeilijke woorden en ze vertelt haar verhaal heel precies en heel spannend.
De alinea’s en hoofdstukken zijn over het algemeen kort en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Appointment with a Stranger’ is nooit moeilijk.
Het verhaal is heel spannend (en ook behoorlijk romantisch). Een meid wordt verliefd op een interessante, maar mysterieuze jongen. Ze raakt hoe langer hoe meer geïnteresseerd in hem, maar ze lijkt ook hoe langer hoe minder over hem te weten te kunnen komen.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Appointment with a Stranger’ een boek met een literair niveau B 3c en een taal-(ERK-)niveau B1.


Schrijfstijl:

De young adult novel ‘Appointment with a Stranger’ is heel mooi geschreven. Het is een romantisch verhaal vol suspense en je wilt als lezer telkens doorlezen om erachter te komen wie die Tom precies is.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De jeugdroman ‘Appointment with a Stranger’ is een verhaal met veel actie. Die actie bestaat vooral uit de ontmoetingen van Keller met Tom en van Keller met Drew.


Tijd:

‘Appointment with a Stranger’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. Er is geen Internet en geen mobiele telefoon – maar eigenlijk mis je die ook helemaal niet, bij zo’n romantisch verhaal …


Plaats:

De setting van ‘Appointment with a Stranger’ is het rustige platteland van de West Amerikaanse staat Washington, ergens in de buurt van de stad Seattle (de stad waar Keller tot voor kort woonde).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Appointment with a Stranger’: wie is die Tom eigenlijk en zal het ooit wat worden tussen hem en Keller?


Verteller:

De roman ‘Appointment with a Stranger’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Appointment with a Stranger’ zijn:
• Keller Parrish: een ongeveer 16-jarige meid die sinds kort bij haar oma in een dorpje woont. Ze is naar het platteland verhuisd omdat ze heel veel last van astma heeft; misschien wordt het hier beter;
• Drew Sennett: een klasgenoot van Keller. Drew is spontaan, wild, brutaal, grappig – maar ook wel aardig;
• Tom Hurley: een mysterieuze jongen die in een oud huisje bij het meer woont. Hij heeft meestal zijn hond Troy bij zich.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Appointment with a Stranger’ zijn:
• Grandmother Beth Parrish: de oma van Keller;
• Rose: de nieuwe vriendin van Keller;
• Klasgenoten van Keller: Jane Hammond, Max Hendricks, Sig Munson;
• Docenten van de high school van Keller: Miss Packer, Miss Penny;
• Mrs. Ashburn: een vriendin van Kellers oma;
• Dr. Jacoby: de huisarts van Keller en haar oma;
• Eloise Sennett: de moeder van Drew;
• Barry: het 8-jarige broertje van Drew;
• Mr. Jack Parrish: de vader van Keller;
• Mrs. Parrish: de moeder van Keller.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De young adult novel ‘Appointment with a Stranger’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Appointment with a Stranger’is een mooi verhaal over een verliefdheid van een meid die het tot nu toe – in verband met haar astma – niet gemakkelijk heeft gehad in het leven. Het lijkt alsof haar nieuwe vriendschappen in een nieuwe woonplaats haar ditmaal gelukkiger zullen maken.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Jean Thesman.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Chocky van John Wyndham
Wait till Helen Comes van Mary Downing Hahn
Tiger Eyes van Judy Blume


Citaat:
‘Sometimes I feel lonely,’ he said quietly, ‘but not for people. I don’t want a crowd around me, with everybody talking at once. That doesn’t make me happy. I’m not sure what does make me happy – oh, being here, I guess. Or spending time with Troy. Or spending time with someone like you. I don’t mean that I don’t like to talk to people. It’s just that I’ve always felt as if I were talking to shadows. Or maybe I’m the shadow and they’re the ones who are real.’ (p.50)

Vragen over het boek:

1. Waarom gaan de ouders van Keller niet met haar mee naar het platteland?
2. Vind je dat Drew een positieve invloed op Keller heeft? Waaruit blijkt dat volgens jou?
3. Waarom is Elwood Bruce belangrijk voor het verhaal?
4. Wie is die Tom precies en wat is er met hem gebeurd?

^ Terug naar boven

No Comments

Leave a reply