4/5 - (2 stemmen)

Artemis Fowl (VII) and the Atlantis Complex

Niveau:
Genre: fantasy
Thema: fairy tale

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com
var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1691915666114", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000030472964","familyId":"","siteId":"30874","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Artemis%20Fowl%20%28ebook%29%2C%20Eoin%20Colfer","linkSubId":""};

SNEL NAAR...

Het begin!

Vatnajökull is the biggest glacier in Europe with an area of more than five thousand stark blue-white miles. It is for the most part uninhabited and desolate, and, for scientific reasons, the perfect place for Artemis Fowl to demonstrate to the fairy People how exactly he planned to save the world. Also, a little dramatic scenery never hurts a presentation.
One part of Vatnajökull that does see human traffic is the Great Skua restaurant on the shores of the glacier lagoon, which caters to groups of ice tourists from May to August. Artemis had arranged to meet the proprietor at this closed for the season establishment very early on the morning of September first. His fifteenth birthday.
Artemis steered his rented snowmobile along the lagoon’s rippling coastline where the glacier sloped into a black pool dotted with a crazy-paving pattern of broken ice plates. The wind roared around his head like an excited crowd in a stadium, carrying with it arrowheads of sleet that peppered his nose and mouth. The space was vast and unforgiving, and Artemis knew that to be injured alone on this tundra would lead to a quick and painful death – or at the very least abject humiliation before the popping flashes of the tourist season’s tail end, which was slightly less painful than painful death but lasted longer.
The Great Skua’s owner, a burly Icelander in proud possession of both a walrus moustache with the wingspan of a fair-sized cormorant and the unlikely name of Adam Adamsson, stood in the restaurant’s porch, popping his fingers and stamping his feet to the rhythm and also finding the time to chuckle at Artemis’s erratic progress along the lagoon’s frozen shore.

© Penguin Random House Company / Puffin Books, 2010

^ Terug naar boven

Algemeen

Artemis Fowl bevindt zich op een gletsjer op IJsland. Hij is volledig in de war. Na al zijn criminele activiteiten en zijn spectaculaire daden, is hij nu lichtelijk gestoord. Hij heeft zijn vader gered uit de handen van Russische Mafiya, hij heeft zijn moeder gered van haar krankzinnigheid, hij is naar andere werelden gereisd. En nu lijdt hij aan het Atlantis Complex. Hij heeft een fobie voor getallen – deelbaar door vijf is goed, deelbaar door vier is slecht – en hij vertrouwt zijn lijfwacht Butler niet meer.
Op de gletsjer op IJsland ontmoet hij Holly, Foaly en een aantal andere elfen. Hij legt hen uit dat hij de wereld kan redden van de ondergang: het herstellen van de poolkappen en de ozonlaag, ijs maken, dat soort zaken. Holly vindt het fijn dat hij op het rechte pad lijkt te zijn, maar ze merkt ook dat hij wel echt van het padje is.
Als er een aanslag op de elfen wordt gepleegd, vluchten Artemis, Holly en Foaly. Later komt Holly erachter dat de persoon Artemis is vervangen door Orion Fowl, een over-romantische, nutteloze knaap die gedichten voordraagt en haar zijn liefde verklaart. Totaal on-Artemisisch.
Ondertussen is Butler naar Mexico (Cancún) gelokt om daar zogenaamd zijn zuster te redden. Hij ontdekt dat er iemand is die hem heeft weggelokt bij Artemis. Met gevaar voor eigen leven, maar met hulp van de onmisbare dwerg Mulch Diggums gaat hij op zoek naar Artemis, die samen met Holly en Foaly door de crimineel Turnball Root (een afvallige elf) wordt vervolgd.


^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B1

Schrijver:
Eoin Colfer

Jaar van uitgave:
2010

Aantal pagina's:
322

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
Een fantasietijd (maar wel ergens in de periode 2000 – 2012)

Plaats van handeling:
Onder de grond, onder de Atlantische Oceaan (Atlantis), in Ierland, op een gletsjer bij IJsland, in Mexico (Cancún) en in Italië (Venetië)

Bijzonderheden:
Dit is het zevende deel uit een achtdelige serie van in totaal 2368 pagina’s
De delen zijn:
I ‘Artemis Fowl’
II ‘Artemis Fowl and the Arctic Incident’
III ‘Artemis Fowl and the Eternity Code’
IV ‘Artemis Fowl and the Opal Deception’
V ‘Artemis Fowl and the Lost Colony’
VI ‘Artemis Fowl and the Time Paradox’
VII ‘Artemis Fowl and the Atlantis Complex’
VIII ‘Artemis Fowl and the Last Guardian’

In het Nederlands heet het boek ‘Artemis Fowl en het Atlantis complex’.


^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Dit is het zevende deel van de avonturen van Artemis Fowl. In dit deel is Artemis behoorlijk gestoord: hij heeft een andere persoonlijkheid gekregen en hij lijdt aan fobieën. Hij is goedaardig geworden; nu is dat op zich wel aardig, maar in zijn geval is dat veel te onlogisch: van behoorlijk slecht naar ultra-goed.
Dit deel gaat over een rijk onder de Oceaan, Atlantis. En over de strijd tegen afvallige elfen en oersterke robots. De good guys zijn gelukkig nog allemaal dezelfde.


WAT MOET JE WETEN?

Veel algemene kennis is er voor het verhaal niet nodig. Het speelt zich voornamelijk af in een sprookjeswereld (in het rijk van de elfen, en in Atlantis). Veel technologische bijzonderheden vinden er niet plaats in dit deel: als je al zover bent gekomen dat je de vorige zes delen uit hebt, zal deel 7 je zeker niet verbazen in dat opzicht.
^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

Het vocabulaire is zo nu en dan lastig. De fragmenten waarin de centaur Foaly zijn uitvindingen toelicht en uitlegt blijven complex: hij is een intelligente viervoeter met de nodige wiskundige bagage.


DE TAAL EN HET VERHAAL

De zinnen zijn normaal van lengte. Er zitten veel dialogen in het verhaal.
Met het opgroeien van Artemis is ook de taal (nog) volwassener geworden. Dat zal voor de met hem meegegroeide lezers geen probleem zijn. Voor de nieuwkomers zal het hoogstwaarschijnlijk een zeer grote hindernis zijn. Het taal-(ERK-)niveau is B1.
De nu 15-jarige hoofdpersoon is een interessante en complexe jongeling. Daar komt in dit deel nog bij dat hij een groot deel van het verhaal iemand anders is (of denkt te zijn?); zijn taalgebruik is in dit verhaal poetischer en lyrischer. Al met al een verhaal voor geoefende jonge lezers.
Verder wordt er heel veel van plaats gewisseld, ook binnen een hoofdstuk. Vandaar dat het literaire niveau van het boek B 4a is.


Schrijfstijl:

De stijl is direct en helder. Het wisselen van  persoonlijkheden met elkaar en het wisselen van persoonlijkheden met zichzelf (Artemis) is een bijkomende interessante, maar lastige hindernis voor een argeloze lezer.^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Er is veel actie in het boek, je wordt gedwongen om door te lezen teneinde het hele avontuur mee te beleven.


Tijd:

Het verhaal wordt chronologisch verteld. Wel wordt er regelmatig iets uit het verleden verteld om een verhaal of een karakter toe te lichten. Soms vindt de actie op meerdere fronten plaats, maar dat wordt altijd duidelijk aangegeven.
Het verhaal speelt zich af over een periode van enkele weken.


Plaats:

Het verhaal begint in IJsland en gaat vandaar naar Mexico, het elfenrijk, Ierland en uiteindelijk naar de Italiaanse stad Venetië.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke hoofdlijn in het verhaal: hoe kunnen Holly en Foaly – en later Butler en Mulch – ervoor zorgen dat Artemis zijn gewone persoonlijkheid weer terugkrijgt? Als dat lukt zullen misschien Turnball Root en/of Opal Koboi ook worden verslagen.


Verteller:

Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller. Maar de schrijver slaagt er in het verhaal te laten ervaren door de ogen van de jonge crimineel (Artemis), van de lijfwacht (Butler) en van verschillende sprookjesfiguren (Holly, Mulch).
De schrijver heeft een aantal duidelijke boodschappen met dit boek (en met de andere delen uit de serie). Wat doen mensen met deze wereld? Wat is goed en kwaad? Kun je met kwaad ook goed doen en omgekeerd? En waarom zou je zoiets willen?
^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakter inArtemis Fowl and the Atlantis Complex’ zijn:
• Artemis Fowl: een 15-jarige Ierse jongen. Briljant (vooral met computers), een beetje een crimineel, en vooral erg arrogant. In dit deel is hij echter plotseling een tamelijk labiele, en nogal vriendelijke, romantische jongeman geworden; iemand die zich niet langer Artemis, maar Orion Fowl laat noemen;
• Butler: de lijfwacht van Artemis. Oersterk, hondstrouw.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Artemis Fowl and the Atlantis Complex’ zijn:
• Captain Holly Short: een militair van de elfen. Ze is al meer dan tachtig jaar oud, maar ze ziet er nog geweldig uit voor haar leeftijd. Vrij opvliegend (letterlijk en figuurlijk);
• Foaly: een centaur. Zeer bedreven met computers en technologie. De vriend van Holly;
• Mulch Diggums: een dwerg. Zeer bedreven in het verplaatsen van aarde. Helaas verplaatst hij ook vaak lucht als niemand het verwacht (en dan meestal zijn eigen, onwelriekende lucht);
• Turnball Root: een broer van Commander Root, maar in dit geval een elf die volledig het criminele pad heeft gekozen;
• Leonor Carsby: de echtgenote van Turnball;
• Vishby: een handlanger van Turnball;
• Commander Raine Vinyáya: de nieuwe commandante van de LEP;
• Opal Koboi: de grootste vijand van de elfen en van Artemis; een pixie.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De fantasyromanArtemis Fowl and the Atlantis Complex’ is niet verfilmd.


Overig:

Artemis Fowl and the Atlantis Complex’ is zeker los te lezen, maar als lezer mis je dan wel veel. Als het zevende tweede avontuur is afgerond, wordt er gesuggereerd dat er nog het een en ander te vertellen valt. En dat is ook zo: hoe komt het met de onderlinge verhoudingen in het elfenrijk, en hoe zal het karakter van Artemis zich verder ontwikkelen? Allemaal vragen die in het laatste deel hopelijk worden beantwoord.^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Eoin Colfer.

Auteur:

Werken:


^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
Artemis Fowl and the Last Guardian van Eoin Colfer
• The Amazing Maurice and His Educated Rodents van Terry Pratchett
Harry Potter (VII) and the Deathly Hallows van J.K. Rowling


Citaat:
Foaly scraped the snow with a hoof. ‘That’s the problem with beings of our intellect. We can argue our points of view all day without either gaining a significant advantage. That’s what happens when you’re a genius.’ The centaur smiled. (p.132)

Vragen over het boek:

Verklaar de titels van de volgende hoofdstukken:
1. ‘Cold Vibes’
2. ‘The Jade Princess and Crazy Bear’
3. ‘Randomosity’
4. ‘Forbidden Love’
^ Terug naar boven

Comments are closed.