Arthur Conan Doyle

 

SIR ARTHUR CONAN DOYLE

Arthur Ignatius Conan Doyle (Edinburgh, Scotland, 1859-Crowborough, England, 1930) was een Schotse schrijver en arts. Zijn ouders waren Ieren; ze verhuisden naar Edinburgh waar ze in armoede leefden vanwege het drankgebruik van de vader van Arthur. Sir Arthur Conan Doyle werd één van de beroemdste detectiveschrijvers ooit, dankzij zijn kenmerkende detective Sherlock Holmes.
Dankzij rijke ooms kon Arthur medicijnen studeren. Hij werd arts en voer onder andere als scheepsarts op een walvisvaarder die naar Groenland ging. Doyle noemde zich later Arthur Conan Doyle naar zijn peetvader, Mr Conan.
Doyle werd arts in Engeland, hij was actief in de politiek en hij was een goede keeper in de voetbalclub van Portsmouth. Maar vooral ging hij schrijven. Eerst met zeer weinig succes, maar toen hij het karakter Sherlock Holmes had bedacht, werd hij succesvol. Het succes werd zo enorm dat hij de populariteit van de speurder op een gegeven moment zo beu was, dat hij hem liet vermoorden door zijn aartsrivaal. De lezers namen dat niet: het tijdschrift dat de verhalen publiceerde werd belaagd en Doyle ging opnieuw verder met het bedenken van verhalen rond de speurder, die één van de beroemdste detectives aller tijden zou worden.

Romans (Sherlock Holmes boeken):
A Study in Scarlet (1887)
The Sign of the Four (1890)
The Hound of the Baskervilles (1902)
The Valley of Fear (1915)

Verhalenbundels:
‘The Adventures of Sherlock Holmes’ (1892)
‘The Memoirs of Sherlock Holmes’ (1894)
‘The Return of Sherlock Holmes’ (1905)
‘His Last Bow’ (1917)
‘The Case-Book of Sherlock Holmes’ (1927)

Doyle schreef verder meerdere historische werken, gedichten en non-fictie.

Website:
http://www.sherlockholmesonline.org/

No Comments

Leave a reply