Het begin
Auggie and I have known each other for close to eleven years now. He works behind the counter of a cigar store on Court Street in downtown Brooklyn, and since it's the only store that carries the little Dutch cigars I like to smoke, I go in there fairly often. For a long time, I didn't give much thought to Auggie Wren. He was the strange little man who wore a hooded blue sweatshirt and sold me cigars and magazines, the impish, wisecracking character who always had something funny to say about the weather, the Mets or the politicians in Washington, and that was the extent of it.
© Henry Holt, 2004
^ Terug naar boven
Algemeen
Gelukkig heeft zijn sigarenboer een mooi verhaal (zegt hij zelf): zijn winkel werd een keer bezocht door een jongen die allemaal boekjes stal. Op de vlucht verloor hij zijn portemonnee met daarin zijn rijbewijs.
De sigarenboer besloot hem daarna een keer op te zoeken …
^ Terug naar boven
Boekinformatie
ERK Niveau:
B2Schrijver:
Paul AusterJaar van uitgave:
2004Aantal pagina's:
36Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1980-1990Plaats van handeling:
USA, New York CityBijzonderheden:
Een kerstverhaal met veel illustraties, gemaakt door de Argentijnse kunstenaar ISOL.^ Terug naar boven
Het boek - onderwerp
IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?
De short story ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ is heel leesbaar. Het is een kerstverhaal zonder kerstman, kerstboom of kerstevangelie. Het is gewoon een verhaal over goed en kwaad, over hebben en niet-hebben.
WAT MOET JE WETEN?
‘Auggie Wren’s Christmas Story’ speelt zich geheel af in New York City. Het lijkt een echt gebeurd verhaal, een verhaal dat aan Paul Auster werd verteld. Maar uiteraard weet je dat nooit zeker bij Mr. Auster: hij voert zichzelf wel vaker op als verteller in een verhaal.
^ Terug naar boven
Het boek - Moeilijkheid
DE TAAL
De woorden en de zinnen in ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ zijn heel goed te begrijpen. Het boekje telt meer dan 30 pagina’s, maar dat zijn vooral tekeningen: het eigenlijke verhaal is maar een pagina of vier lang.
De alinea’s zijn over het algemeen niet lang en er zijn veel dialogen.
DE TAAL EN HET VERHAAL
De taal van ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ is zeker toegankelijk.
Het verhaal is dat ook. Het is een kerstverhaal – waarin kerst verder niet voorkomt. Het gaat echter wel over mensen helpen en over een keus maken tussen goed en kwaad.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ een boek met een literair niveau C 3b en een taal-(ERK-)niveau B2.
Schrijfstijl:
‘Auggie Wren’s Christmas Story’ is heel boeiend geschreven. Je hebt het gevoel dat hier iets wordt verteld dat echt gebeurd is. De karakters zijn gewone mensen in gewone situaties.
^ Terug naar boven
Het boek - het verhaal
Actie:
Het kerstverhaal ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ is een verhaal met weinig actie. Toch mis je dat niet: het verhaal is boeiend, ook zonder spectaculaire gebeurtenissen.
Tijd:
‘Auggie Wren’s Christmas Story’ speelt zich af in de jaren 1980-1990. De gebeurtenissen die plaatsvinden zijn een paar fragmentarische gebeurtenissen uit het leven van de sigarenboer van Paul Auster (een sigarenboer die Mr. Austers favoriete – Nederlandse – sigaren verkoopt).
Plaats:
De setting van ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ is New York City.
Verhaallijn:
Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Auggie Wren’s Christmas Story’: wat overkwam de sigarenboer van Paul Auster?
Verteller:
De roman ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ heeft een ik-verteller. Maar deze vertelt het verhaal van de sigarenboer. Dus het is een beetje een verhaal-in-een-verhaal.
^ Terug naar boven
Het boek - de karakters
Hoofdkarakters:
De hoofdkarakters in ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ zijn:
• Auggie Wren: een man die in een sigarenwinkel werkt. Auggie voelt zichzelf ook een beetje een artiest: hij fotografeert. De naam ‘Auggie Wren’ is gefingeerd: de sigarenboer wilde niet met zijn echte naam in een boek staan;
• Paul: de ik-verteller, hoogstwaarschijnlijk Paul Auster zelf. Hij kent Auggie omdat hij altijd Nederlandse sigaartjes en allerhande kranten en tijdschriften bij hem koopt.
Bijfiguren:
De belangrijkste bijfiguren in ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ zijn:
• Robert Goodwin: een winkeldief;
• Granny Ethel: de oma van Robert.
^ Terug naar boven
Het boek - verder
Website:
https://www.theguardian.com/books/gallery/2009/dec/15/paul-auster-auggie-wren-christmas-story
Film:
Het kerstverhaal ‘Auggie Wren’s Christmas Story’ is niet verfilmd.
Overig:
Paul Auster wist niet wat hij moest doen toen zijn uitgever hem vroeg om een kerstverhaal te schrijven. Toen hij zijn dilemma voorlegde aan zijn sigarenboer kwam deze met de oplossing: ‘Auggie Wren’s Christmas Story’
^ Terug naar boven
Auteur en Werken
Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Paul Auster.^ Terug naar boven
Meer
Leessuggesties:
Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Christmas Carol van Charles Dickens
• Hogfather van Terry Pratchett
• A Gift from Bob van James Bowen
Citaat:
Without really meaning to, I found myself unburdening my troubles to him. ‘A Christmas story?’ he said after I had finished. ‘Is that all? If you buy me lunch, my friend, I'll tell you the best Christmas story you ever heard. And I guarantee that every word of it is true.’Vragen over het boek:
1. Wat is de aanleiding voor het schrijven van dit bijzondere kerstverhaal?
2. Waarom is de winkeldief belangrijk voor het verhaal?
3. Waarom zou Granny Ethel hebben gedaan alsof haar kleinzoon op bezoek kwam?
4. Wat vind je van de diefstal van het fototoestel?
^ Terug naar boven
Comments are closed.