Beneath the Skin

Niveau:
Genre: crime
Thema: thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

In the summer, their bodies catch heat. Heat seeps in through the pores of their bare flesh; hot light enters their darkness; I imagine it rippling round inside them, stirring them up. Dark shining liquid under the skin. They take off their clothes, all the thick, closed layers that they wear in winter, and let the sun touch them: on the arms, on the back of the neck. It pours down between their breasts, and they tip back their heads to catch it on their faces. They close their eyes, open their mouths; painted mouths or naked ones. Heat throbs on the pavements where they walk, with bare legs opening, light skirts fluttering to the rhythm of their stride. Women. In the summer, I watch them, I smell them, and I remember them.
They look at their reflections in shop windows, sucking in their stomachs, standing straighter, and I look at them. I watch them watching themselves. I see them when they think they are invisible.

© Michael Joseph Ltd, 2001.^ Terug naar boven

Algemeen

Zoë:
De onderwijzeres Zoë heeft een spannend leven: ze heeft sinds kort een baan in Londen en ze heeft een vriend die regelmatig bij haar de nacht doorbrengt. Via haar vriend kent ze veel andere vrienden en ze heeft ook de nodige vriendinnen. Op een dag wordt ze zelfs een held wanneer ze een oude dame helpt die op straat beroofd wordt.
Dan krijgt ze op een dag een brief. Iemand lijkt haar heel goed te kennen; hij beschrijft dingen van haar die maar weinig mensen weten. Bovendien dreigt hij haar te doden. Als Zoé de politie waarschuwt, wordt ze heel goed beschermd en haar huis wordt in de gaten gehouden. Maar het is de vraag of dat voldoende is …
Jennifer:
Jennifer woont met haar man en kinderen in een dure wijk van Londen. Haar huis zal grondig verbouwd worden voordat ze er goed in kunnen wonen; het is een miljoenenklus. Maar dat maakt niet uit, Jennifers echtgenoot verdient genoeg. Jennifer is erg bezig met haar uiterlijk en met zaken die het huis aangaan, voor iets anders heeft ze weinig tijd.
Maar dat verandert wanneer ze een brief krijgt. Iemand beschrijft haar heel specifiek en deze persoon dreigt haar te zullen doden. Jennifer waarschuwt de politie. De politie is zeer alert en men post permanent bij haar huis. Jennifer vindt het vervelend, al die politiemensen over de vloer; er komen al zo veel vreemden bij haar in huis. Maar de politie geeft wel een gevoel van veiligheid. Hoewel, hoe serieus is zo’n bedreiging te nemen?
Nadia:
Nadia is een jonge vrouw die samen met een vriend op kinderfeestjes goocheltrucjes doet en voor clown speelt. Ze wil nog wel eens iets anders gaan doen, maar voor het moment is dit wel een aardig baantje. Haar leventje gaat zijn gewone gangetje.
Totdat ze een brief krijgt. De briefschrijver beschrijft haar heel expliciet en hij bedreigt haar met de dood. Als Nadia de politie inlicht, komt deze met man en macht langs. Zo te zien nemen zij de bedreiging zeer ernstig. Nadia begrijpt al snel dat de politie alle reden heeft om deze brieven serieus te nemen. Ze is behoorlijk bang, maar aan de andere kant zorgt de aanwezigheid van de politie ook voor de nodige persoonlijke spanning. Het is de vraag of de politie in staat is om de identiteit van de brievenschrijver op tijd te weten te komen.^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Nicci French

Jaar van uitgave:
2000

Aantal pagina's:
376

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1990-2000

Plaats van handeling:
UK, Londen (de stadsdelen Hackney, Primrose Hill en Camden Town)

Bijzonderheden:
Een roman in drie delen, beschreven vanuit de hoofdpersonen (Zoë, Jennifer, Nadia), onderbroken door beschrijvingen van de moordenaar. De drie delen bestaan uit respectievelijk 13, 14 en 24 hoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek ‘Onderhuids’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Voor de liefhebbers van thrillers en detectives is ‘Beneath the Skin’ een aanrader. De politie komt niet al te positief uit dit verhaal; het is juist interessant om te lezen hoe en of de moordenaar(s) gevonden kunnen worden (zelfs zonder veel deskundigheid van de politie).


WAT MOET JE WETEN?

Voor het waarderen van de roman ‘Beneath the Skin’ is het een voordeel wanneer je de kaart van (Greater) London er zo nu en dan bij neemt. De roman is een typische Londense roman die zich geheel in de hoofdstad van Groot-Brittannië afspeelt. Maar het gaat hier over drie stadsdelen in Noord-Londen die zich van elkaar onderscheiden doordat er gewone en rijke mensen wonen (respectievelijk in Hackney, in Camden Town en in het sjieke Primrose Hill).

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Beneath the Skin’ zijn niet echt moeilijk. De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen. De taal is zeer begrijpelijk en het verhaal blijft netjes (met uitzondering van een paar harde fragmenten).


DE TAAL EN HET VERHAAL

De taal van ‘Beneath the Skin’ is niet erg moeilijk voor een niveau 4-lezer en een B2-lezer. De taal wordt nergens erg specialistisch (waarschijnlijk omdat de politie maar een bescheiden rol speelt ondanks hun surveillance) en de hoofdstukken zijn regelmatig en bescheiden qua lengte.
Het verhaal is gelaagd, maar nergens gecompliceerd. Als lezer kun je heel goed het verhaal volgen. Allereerst is daar de nietsvermoedende Zoë, die onder haar vrienden en bekenden een moordenaar heeft. In deel II en in deel III is er telkens een andere hoofdpersoon, die omgaat met andere karakters, maar ook met personen uit het vorige deel. Dat maakt het verhaal boeiend tot aan het eind.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Beneath the Skin’ een boek met een literair niveau C 4b en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

De thriller ‘Beneath the Skin’ is heel spannend geschreven. Het duo Nicci Gerrard en Sean French weten zeer deskundig de spanning op te bouwen en die spanning blijft tot het eind van het verhaal. De hoofdkarakters bepalen de spanningsboog en het lijkt alsof de politie maar een bescheiden rol aan de zijlijn speelt.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

‘Beneath the Skin’ is een verhaal met veel actie. De lezer maakt kennis met de vrolijke, ondernemende en jonge Zoë, de drukke, rijke en ietwat arrogante Jennifer, de zelfstandige, alternatieve en dappere Nadia en een mysterieuze, ongrijpbare en perverse moordenaar. De actie bestaat uiteraard uit de aanvallen op de slachtoffers, maar ook uit de gebeurtenissen om de karakters heen.


Tijd:

De roman ‘Beneath the Skin’ speelt zich af ergens in de periode 1990-2000. Het verhaal speelt over een periode van een aantal weken per deel en het wordt chronologisch verteld.


Plaats:

De stad waar ‘Beneath the Skin’ zich helemaal afspeelt is Londen. Deel I speelt in het stadsdeel Hackney, deel II in het deftige stadsdeel Primrose Hill  en deel III in het stadsdeel Camden Town.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Beneath the Skin’: wie is deze zieke geest die de vrouwen de stuipen op het lijf jaagt?


Verteller:

De roman ‘Beneath the Skin’ heeft een viertal ik-vertellers, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. Zij vertellen allemaal (een deel van) hun levensverhaal vanuit hun eigen, incomplete perceptie.
De ik-vertellers zijn: Zoë (part I), Jennifer (part II), Nadia (part III) en de engerd (in alle drie delen).

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Beneath the Skin’ zijn:
In deel I:
• Zoë Haratounian: een 23–jarige kleuteronderwijzeres die in de gewone wijk Holloway (Londen) woont en werkt;
In deel II:
• Jennifer Hintlesham: een 38-jarige modebewuste dame die met haar rijke man en kinderen in de sjieke wijk Primrose Hill (Londen) woont;
In deel III:
• Nadia Blake: een 28-jarige vrouw uit Camden Town (Londen); zij werkt als goochelaar-jongleur-poppenspeler op kinderfeestjes.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Beneath the Skin’ zijn:
In deel I:
• Pauline Douglas: de directrice van de school van Zoë;
• Fred: de geliefde van Zoë, een tuinman;
• Guy: de makelaar van Zoë;
• Louise: de beste vriendin van Zoë;
• Duncan, Graham Burnside en Morris Burnside: vrienden van Fred;
• Nick Shale: een potentiele koper van het appartement van Zoë.
In deel II:
• Clive Hintlesham: de echtgenoot van Jennifer, een succesvolle advocaat;
• Josh (16), Harry (11) en Christo(pher) (4): de kinderen van Jennifer en Clive;
• Lena: het dienstmeisje van de familie;
• Jeremy: de architect;
• Emma Barton, Jonathan Barton, Gloria en Sebastian: kennissen van de Hintlehams;
• ‘Hack’: een computerdeskundige die Josh helpt.
In deel III:
• Zach: de collega en medejongleur-poppenspeler van Nadia;
• Een aantal vrienden en bekenden van Zoë;
• Een aantal familieleden en bekenden van Jennifer.
De politiefunctionarissen in alle drie delen:
• Aldham: de detective;
• Stuart Links: de hoofdinspecteur;
• Cameron Stadler: de inspecteur;
• Grace Schilling: de psychologe van de politie;
• Lynne Burnett: een agente.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De roman ‘Beneath the Skin’ is verfilmd als TV-film.


Overig:

De thriller ‘Beneath the Skin’ is op een speciale, originele manier geschreven: het verhaal wordt verteld door de drie hoofdpersonen, waarbij deze personen alle drie hun (mogelijke) moordenaar kennen, maar waarbij ze pas heel laat doorhebben dat deze persoon hun moordenaar zou kunnen zijn. Dat maakt het verhaal enorm spannend, niet alleen in de eerste twee delen, maar ook in het laatste deel van de roman.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Nicci French.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
• A Kiss before Dying van Ira Levin
• Going Wrong van Ruth Rendell
• Die Again van Tess Gerritsen


Citaat:
I never met them, yet I miss them. I never knew them then, yet I know them now, when it’s too late. I know them in a way no one else ever could. They would have known me too. We might not have liked each other, but we are sisters under the skin, for their fear was my fear, their shame was my shame, their rage was mine, and their panic, and their violation, and their sense that there was nothing they could do, and their knowledge that the horror was coming nearer and nearer. I know what they felt. I felt it too. (p.375)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft de moordenaar met Zoë (part I) te maken?
2. Wat heeft de moordenaar met Jennifer (part II) te maken?
3. Wat heeft de moordenaar met Nadia (part III) te maken?
4. Wat vind je van de rol die de politie speelt in dit verhaal?

^ Terug naar boven

Comments are closed.