Billy Summers

Niveau:
Genre: crime
Thema: Thriller

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

Billy Summers sits in the hotel lobby, waiting for his ride. It’s Friday noon. Although he’s reading a digest-sized comic book called ‘Archie’s Pals ’n’ Gals’, he’s thinking about Émile Zola, and Zola’s third novel, his breakthrough, ‘Thérèse Raquin’. He’s thinking it’s very much a young man’s book. He’s thinking that Zola was just beginning to mine what would turn out to be a deep and fabulous vein of ore. He’s thinking that Zola was – is – the nightmare version of Charles Dickens. He’s thinking that would make a good thesis for an essay. Not that he’s ever written one.
At two minutes past twelve the door opens and two men come into the lobby. One is tall with black hair combed in a 50s pompadour. The other is short and bespectacled. Both are wearing suits. All of Nick’s men wear suits. Billy knows the tall one from out west. He’s been with Nick a long time. His name is Frank Macintosh. Because of the pomp, some of Nick’s men call him Frankie Elvis, or – now that he has a tiny bald spot in back – Solar Elvis. But not to his face. Billy doesn’t know the other one. He must be local.
Macintosh holds out his hand. Billy rises and shakes it.
‘Hey, Billy, been awhile. Good to see you.’
‘Good to see you too, Frank.’
‘This is Paulie Logan.’
‘Hi, Paulie.’ Billy shakes with the short one.
‘Pleased to meet you, Billy.’
Macintosh takes the Archie digest from Billy’s hand. ‘Still reading the comics, I see.’
‘Yeah,’ Billy says. ‘Yeah. I like them quite a bit. The funny ones. Sometimes the superheroes but I don’t like them as much.’

© Scribner, 2021.^ Terug naar boven

Algemeen

Billy Summers groeit op in armoede met de agressieve vrienden van zijn moeder, met zijn moeder en een jonger zusje. Later gaat hij naar een gezinsvervangend tehuis en weer later neemt hij dienst in het leger. Daar leert hij schieten: en daar wordt hij echt goed in.
Die ervaring (in Irak) helpt hem later aan een goed betaalde baan: die van huurmoordenaar … Billy besluit alleen ‘bad guys’ te vermoorden – en dat ‘good and bad’ verdiept hij zich van te voren goed in. Maar Billy krijgt op een gegeven moment ook genoeg van al die moorden in opdracht. Hij neemt daarom zijn laatste opdracht – een miljoenenklus – aan: het vermoorden van een moordenaar. En daarna rentenieren ...
Helaas gaat dat niet zo simpel als Billy had gehoopt. Bij zijn zorgvuldige voorbereidingen raakt hij gehecht aan de mensen die in rondom zijn huurhuizen wonen: gewone, niets vermoedende, lieve mensen. En dan maakt hij kennis met Alice: een zwaar mishandelde jonge vrouw die hij het leven redt.
Daarom besluit Billy om niet alleen zijn opdracht uit te voeren, maar om tegelijkertijd nog een paar andere ‘bad guys’ een lesje te leren. Maar dat had hij misschien beter niet kunnen doen …^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Stephen King

Jaar van uitgave:
2021

Aantal pagina's:
514

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1975-2020

Plaats van handeling:
USA (een staat in het zuiden, Las Vegas en de staat New York). Ook spelen enkele scenes zich af in Irak.

Bijzonderheden:
De roman bestaat uit 24 genummerde hoofdstukken en uit talloze subhoofdstukken.
In het Nederlands heet het boek eveneens ‘Billy Summers’.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

De misdaadroman ‘Billy Summers’ gaat over een wel heel bijzonder karakter – een huurmoordenaar. Deze Billy Summers vermoordt mensen in opdracht – maar alleen slechte mensen. Hij verdiept zich in het toekomstige slachtoffer en wanneer hij ervan overtuigd is dat deze persoon slecht genoeg is om omgebracht te worden, neemt hij de (meestal goed betalende) opdracht aan. Billy is heel goed in wat hij doet, opdrachtgevers zijn altijd zeer tevreden over zijn ‘werk’: moorden plegen. Toch wel een hoofdkarakter om je echt in te verdiepen. Waarom doet zo iemand zoiets …?


WAT MOET JE WETEN?

‘Billy Summers’ is – ondanks het onaangename ‘beroep’ van de hoofdpersoon – een heel aangrijpende roman. Je krijgt namelijk stukje bij beetje te horen waarom Billy dit beroep heeft gekozen. En langzaamaan krijg je heel veel medelijden met deze huurmoordenaar.

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Billy Summers’ zijn goed te begrijpen. De taal is over het algemeen netjes en het onderwerp wordt nooit specialistisch.
De alinea’s en de hoofdstukken zijn van een gemiddelde lengte en er zijn veel dialogen.


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Billy Summers’ heel toegankelijk.
Dat geldt ook voor het verhaal. Hoewel de hoofdpersoon een huurmoordenaar is, krijg je in de loop van het verhaal heel veel begrip voor zijn gedrag (en voor het beroep dat hij uitoefent).
Op basis van deze eigenschappen is ‘Billy Summers’ een boek met een literair niveau C 4c en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Billy Summers’ is een misdaadverhaal, dat vragen beantwoordt rond ‘goed’ en ‘kwaad’. Zoals wel vaker bij Stephen King, worden de meeste ‘bad guys’ gestraft – of dat op afdoende wijze gebeurt mag elke lezer voor zichzelf beslissen.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

De misdaadroman ‘Billy Summers’ bevat een verhaal met heel veel actie.


Tijd:

‘Billy Summers’ speelt zich af in de jaren 1975-2019. De meeste handelingen vinden plaats in 1999, maar er zijn veel flashbacks naar de kinderjaren van Billy (1975-1990) en naar zijn diensttijd in Irak (2004)


Plaats:

De setting van ‘Billy Summers’ is voornamelijk een denkbeeldig stadje ergens in het zuiden van de USA, Red Bluff. Later, na de aanslag, verplaatsen de handelingen zich naar de bergen van Colorado (in de buurt van de stadjes Boulder en Nederland), naar Las Vegas (Nevada) en naar Montauk (aan de oostkust, nabij New York City).


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Billy Summers’: hoe zal Billy zijn ‘laatste klus’ klaren?


Verteller:

De roman ‘Billy Summers’ heeft een auctoriale verteller. In sommige hoofdstukken – waarin Billy over zijn verleden vertelt – is er een ik-verteller.

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

De hoofdkarakters in ‘Billy Summers’ zijn:
• Billy Summers: een 44-jarige huurmoordenaar. Hij had een traumatische jeugd in Tennessee en later een harde leerschool in Irak. Sinds zijn terugkeer in de USA vermoordt hij mensen – maar alleen ‘slechte’ mensen. Billy leeft alleen, hij is in zichzelf gekeerd en heel voorzichtig in zijn gedragingen. Vrienden of familie heeft hij niet (meer);
• Alice Maxwell: een 21-jarige jonge vrouw die bij toeval door Billy wordt gered en die daarna zijn vriendin en vertrouweling wordt;
• Elmer (‘Bucky’) Hanson: een ongeveer 70-jarige ‘agent’ van Billy – degene die zijn klussen aanneemt en die hem figuurlijk buiten schot houdt. Bucky woont in New York City, maar de laatste tijd ook vaak in de bergen van Colorado.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Billy Summers’ zijn:
Onderwereldfiguren en andere ‘bad guys’:
• Nick (Nikolai) Majarian: de opdrachtgever (tussenpersoon) van Billy, een onderwereldfiguur die in Las Vegas woont (maar die overal en nergens zijn contacten heeft);
• Ken Hoff: de eigenaar van het bedrijvenpand waar Billy komt te werken, een bijna failliete projectontwikkelaar;
• Giorgio Piglielli (‘George Russo’): de opdrachtgever (maar klaarblijkelijk ook een tussenpersoon) van Nick;
• Frank Macintosh en Paulie Logan: de handlangers van Nick;
• Marge en Alan: personeel in de villa van Nick;
• Reggie en Dana Edison: handlangers van Nick, onderwereldfiguren uit Vegas.
Buren van Billy (van zijn twee huizen):
• Jamal en Corinne (Corrie) Ackerman en hun kinderen Derek en Shanice;
• Diane Fazio en haar zoontje Danny;
• Paul en Denise Ragland;
• Mrs. Kellogg: een weduwe met een drankprobleem;
• Beverly en Don Jensen.
Medewerkers van en huurders van ‘Gerard Towers’:
• Irv Dean en Steve Broder: bewakers (security guys);
• Advocaten van een kantoor: John Colton, Jim Albright, Harry Stone, Phyllis (Phil);
• Colin White: een medewerker van een telecombedrijf, een extravagant geklede kerel.
Andere personages in het stadje Red Bluff:
• Merton Richter: een makelaar (estate agent) die Billy een huis verhuurt;
• Hoofd van de politie: Sheriff Vickery;
• Andrea Braddock: een TV-verslaggever;
• Joel Randolph Allen: het doelwit van Billy, de crimineel die omgebracht moet worden;
• Tripp Donovan, Jack Martinez, Hank Flanagan: jonge mannen met wie Alice op een kwade dag in contact komt.
Uit het verleden van Billy (in Tennessee):
• Catherine Summers: het jongere zusje van Billy;
• Bob Raines: de vriend van Billy’s moeder, een agressieve kerel;
• Ronnie Dutton, Peggy Pye, Donnie: vrienden van Billy in het tehuis.
Uit het verleden van Billy (in het leger):
• In de USA (Parris Island) en Iraq (Fallujah): Sergeant Uppington, Rudy (‘Taco’) Bell, Pete ‘Donk’ Cashman, Lieutenant Colonel Jamieson, Foss (FBI), Albie Stark, Joe Kleczewski, George Dinnerstein, Clay (‘Pillroller’) Briggs, Fareed (interpreter), Captain Hurst, Din-Din, Pablo (‘Bigfoot’) Lopez, Johnny Capps.
Anderen (in Las Vegas en in Montauk, New York):
• Mark Abromowitz: een vriend van Nick;
• Roger Klerke: een 65-jarige TV-magnaat die veel radio- en TV-stations bezit en die daarmee de media behoorlijk naar zijn hand kan zetten;
• Bill Petersen: de rechterhand van Roger Klerke.

^ Terug naar boven

Het boek - verder


Film:

De misdaadroman ‘Billy Summers’ is niet verfilmd.


Overig:

‘Billy Summers’ is geen horrorroman (in tegenstelling tot de meeste Stephen King-romans en –verhalen. Het is een misdaadverhaal en een thriller, een verhaal over ‘good’ en ‘bad guys’.
Wanneer Billy in de bergen van Colorado verblijft zijn er veel verwijzingen naar die beroemde vroege roman van Stephen King: The Shining (een spookhotel, vreemde gasten, hegge dieren die lijken te bewegen).
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Stephen King.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Sound and the Fury van William Faulkner
The Day of the Jackal van Frederick Forsyth
The Good Guy van Dean Koontz


Citaat:
‘I need to leave you because I too am a bad man. This was knowledge I pushed away from my heart before, mostly with books, but I can’t push it away any longer and I will not risk infecting you more than I already have.’ (p.489)

Vragen over het boek:

1. Wat heeft Billy Summers tot een ‘bad man’ gemaakt?
2. Welke rol speelt Bucky in het leven van Billy?
3. In welk opzicht verandert Alice Billy?
4. Worden de meeste ‘bad men’ bestraft? Waaruit blijkt dat?

^ Terug naar boven

Comments are closed.