Black Beauty

Niveau:
Genre: growing up
Thema: animals (horses)

Getagd op:
Verkrijgbaar bij bol.com

SNEL NAAR...

Het begin

The first place that I can well remember was a large pleasant meadow with a pond of clear water in it. Some shady trees leaned over it, and rushes and waterlilies grew at the deep end. Over the hedge on one side we looked into a plowed field, and on the other we looked over a gate at our master's house, which stood by the roadside; at the top of the meadow was a grove of fir trees, and at the bottom a running brook overhung by a steep bank.
While I was young I lived upon my mother's milk, as I could not eat grass. In the daytime I ran by her side, and at night I lay down close by her. When it was hot we used to stand by the pond in the shade of the trees, and when it was cold we had a nice warm shed near the grove.
As soon as I was old enough to eat grass my mother used to go out to work in the daytime, and come back in the evening.
There were six young colts in the meadow besides me; they were older than I was; some were nearly as large as grown-up horses. I used to run with them, and had great fun; we used to gallop all together round and round the field as hard as we could go. Sometimes we had rather rough play, for they would frequently bite and kick as well as gallop.

© Transatlantic Press, 2004^ Terug naar boven

Algemeen

Black Beauty woont als veulentje bij zijn moeder op een mooie, rustige boerderij ergens op het Engelse platteland. Hij mag daar vier jaar wonen: dan wordt hij verkocht aan een landheer in de buurt.
Op het landgoed van de rijke landheer heeft Black Beauty het goed: hij doet zijn best om een goed rijpaard te worden, hij heeft vriendelijke verzorgers en hij krijgt goed te eten. Daarnaast sluit hij in zijn mooie stal vriendschap met de paarden om hem heen.
Maar het geluk blijft Black Beauty niet toelachen: door allerlei omstandigheden wordt het deftige rijpaard een trekpaard – en later zelfs een trekpaard dat een taxi trekt in de grote stad Londen.
En ook de bazen van Black Beauty veranderen … Zal Black Beauty erin slagen om vriendelijk en opgewekt te blijven …?^ Terug naar boven

Boekinformatie

ERK Niveau:
B2

Schrijver:
Anna Sewell

Jaar van uitgave:
1877

Aantal pagina's:
211

Tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
1870-1880

Plaats van handeling:
GB, het platteland en de steden Bath en Londen

Bijzonderheden:
Een kinderboek in 4 delen en in 49 getitelde hoofdstukken.
^ Terug naar boven

Het boek - onderwerp

IS HET BOEK VOOR JOU INTERESSANT?

Als je één van de beroemdste kinderboeken uit de Engelse taal wilt lezen, dan is ‘Black Beauty’ een prima keus. Het is een verhaal dat zich afspeelt in het Engeland aan het eind van de negentiende eeuw, in een tijd dat het paard het voornaamste vervoersmiddel was. Het platteland was de plek waar de meeste mensen woonden. En die mensen waren vaak arm: de rijken hadden het land (en het vee en de paarden) en de velen armen (en de meeste dieren) werkten in dienst van de rijke mensen.


WAT MOET JE WETEN?

Voor het begrijpen van ‘Black Beauty’ moet je beseffen dat de wereld in Engeland (en in de rest van Europa en Amerika) niet zozeer romantisch was (lekker op een paard rondrijden in de ongerepte natuur), maar dat het leven vooral hard was. Wie geen geld had, stond op straat, wie iets verkeerds deed werd zwaar gestraft, veel mensen overleden jong. En paarden werden vooral als trekpaarden gebruikt. Totdat ze niet meer konden: dan werden ze afgeschoten …

^ Terug naar boven

Het boek - Moeilijkheid

DE TAAL

De woorden en de zinnen in ‘Black Beauty’ zijn behoorlijk moeilijk voor een kinderboek. Dat is niet zo verwonderlijk: het verhaal werd al in 1877 geschreven en Ms Sewell had het helemaal niet bedoeld als kinderboek. Kinderboeken waren er niet zo veel in die tijd.
De alinea’s zijn over het algemeen lang. Maar de hoofdstukken zijn allemaal lekker kort. Er zijn redelijk veel dialogen – ook tussen de paarden onderling …


DE TAAL EN HET VERHAAL

Wat taal betreft is ‘Black Beauty’ niet gemakkelijk te lezen.
Het verhaal daarentegen is nog altijd heel boeiend: spannend soms en soms heel ontroerend. En altijd oprecht en nooit sentimenteel.
Op basis van deze eigenschappen is ‘Black Beauty’ een boek met een literair niveau A 2e en een taal-(ERK-)niveau B2.


Schrijfstijl:

‘Black Beauty’ is heel mooi geschreven. Je kunt merken dat Anna Sewell hier heel lang over heeft gedaan (zeven jaar maar liefst …). Ms Sewell had een duidelijke boodschap: ga goed om met je medeschepselen – niet alleen met je medemensen, maar ook met dieren, met name met één van de trouwste metgezellen van de mens: het paard.

^ Terug naar boven

Het boek - het verhaal

Actie:

Het kinderboek ‘Black Beauty’ is een verhaal met redelijk veel actie. Je volgt als lezer het hele leven van Black Beauty, vanaf het moment dat hij een veulentje is tot aan het moment dat hij een heel oud paard is.


Tijd:

‘Black Beauty’ speelt zich af in de jaren 1870-1880 – maar het zou ook zo maar twintig of vijftig jaar eerder geweest kunnen zijn. Het leek soms in de negentiende eeuw alsof het leven stilstond. Dat was vast niet zo voor de mensen die toen leefden, maar wel voor ons mensen uit de eenentwintigste eeuw. Er waren geen auto’s, fietsen of vliegtuigen. Er was geen radio, TV, film, telefoon of Internet.


Plaats:

De setting van ‘Black Beauty’ is vooral het platteland van Engeland. Black Beauty woont in boerenstallen in het zuiden van Engeland, waarschijnlijk ergens ten oosten van Londen. Later wordt hij verkocht en woont en werkt hij in en rondom de stad Bath. Weer later wordt hij een paard dat een ‘taxi’-kar trekt in Londen. Het verhaal eindigt weer waar het begon: op het Engelse platteland.


Verhaallijn:

Er is één belangrijke verhaallijn in ‘Black Beauty’: hoe zal het leven van het paard Black Beauty verlopen?


Verteller:

De roman ‘Black Beauty’ heeft een ik-verteller, wat soms zorgt voor een onbetrouwbaar perspectief. De verteller is het paard Black Beauty, een paard dat altijd met andere paarden spreken kan. Maar een paard dat soms ook de gesprekken van mensen kan volgen …

^ Terug naar boven

Het boek - de karakters

Hoofdkarakters:

Het hoofdkarakter in ‘Black Beauty’ is:
• Black Beauty: een vriendelijk paard dat veel eigenaren heeft. De eerste jaren van zijn leven groeit hij op bij zijn moeder. Later woont hij in stallen bij grote landhuizen, maar ook in simpele stallen in verschillende steden.


Bijfiguren:

De belangrijkste bijfiguren in ‘Black Beauty’ zijn:
Op de boerderij waar Black Beauty opgroeit:
• Duchess (ook wel: Pet): de moeder van Black Beauty;
• Dick: een boerenarbeidersjongen.
Op Birtwick Park:
• Squire Gordon: de eigenaar van Black Beauty en zijn moeder;
• Miss Jessie en Miss Flora: de dochters van de Squire;
• Mr Bond: de paardensmid;
• Merrylegs: een pony, de eerste vriend van Black Beauty;
• Ginger: een mooi, maar soms driftig paard;
• Sir Oliver: een paard uit de stal;
• John Manly: de koetsier;
• James Howard: de staljongen;
• Mr Blomefield: de dominee;
• Little Joe Green: de nieuwe staljongen, de zoon van Thomas Green;
• Mr Bond: de paardendokter.
Op Earlshall:
• Lord George: de eigenaar van Earlshall;
• Lady Anne: de echtgenote van Lord George;
• Colonel Blantyre: de neef van Lady Anne;
• Mr York: de koetsier;
• Robert: de staljongen;
• Reuben Smith: een man die zo nu en dan op de paarden past.
In Bath:
• Rory en Peggy: paarden die net als Black Beauty ‘job horses’ zijn;
• Mr Barry: de eigenaar van Black Beauty die in de stad Bath woont;
• Filcher en Alfred Smirk: ‘staljongens’ (‘grooms’);
In London:
• Jerry Barker: de baas van Black Beauty in Londen, een ‘cabman’ die een paard ment dat een ‘cab’ (een paardentaxi) trekt;
• Polly: de echtgenote van Jerry;
• Harry en Dolly: de kinderen van de Barkers;
• Captain: het oude paard van de Barkers;
• Grant (of: ‘Gray Grant’ of ‘Governor Grant’): de eigenaar van de paardentaxi van Jerry Barker;
• Hotspur: het nieuwe paard van de Barkers;
• Jakes: een graanhandelaar en bakker;
• Nicholas Skinner: een eigenaar van paardentaxi’s;
• Mr Thoroughgood: een oude boer;
• Willie: de kleinzoon van Mr Thoroughgood.

^ Terug naar boven

Het boek - verder

Website:

‘Black Beauty’ staat in zijn geheel online:

http://www.gutenberg.org/files/271/271-h/271-h.htm


Film:

‘Black Beauty’ is heel vaak verfilmd. Soms zijn er fragmenten uit het boek gebruikt, maar heel vaak zijn er nieuwe verhalen bedacht rondom dit dappere paard.


Overig:

Het kinderboek ‘Black Beauty’ behoort al vanaf 1877 tot de aller populairste kinderboeken. Vooral meiden vonden en vinden het een prachtig verhaal.
^ Terug naar boven

Auteur en Werken

Link naar pagina over auteur
-->Informatie over Anna Sewell.

Auteur:

Werken:
^ Terug naar boven

Meer

Leessuggesties:

Als je dit een mooi boek vond, zou je ook kunnen lezen:
The Water Babies van Charles Kingsley
The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum
Charlotte’s Web van E.B. White


Citaat:
‘He is exactly what John said,’ the Squire replied; ‘a pleasanter creature I never wish to mount. What shall we call him?’
‘Would you like Ebony?’ said she; ‘he is as black as ebony.’
‘No, not Ebony.’
‘Will you call him Blackbird, like your uncle's old horse?’
‘No, he is far handsomer than old Blackbird ever was.’
‘Yes,’ she said, ‘he is really quite a beauty, and he has such a sweet, good-tempered face, and such a fine, intelligent eye – what do you say to calling him Black Beauty?’
‘Black Beauty – why, yes, I think that is a very good name. If you like it shall be his name;’ and so it was. (p.29)

Vragen over het boek:

Beschrijf het leven van Black Beauty;
1. In Birtwick Park
2. Op Earlshall
3. Bij Jerry Barker
4. In ‘My Last Home’

^ Terug naar boven

Comments are closed.